RANVOR 10 mg / 20 mg /40 mg comprimate filmate

Producător: Ranbaxy U.K. Limited
Substanță activa
simvastatina
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
o concentraţie crescută de colesterol în sânge, hipercolesterolemie familială homozigotă, o boală cardiacă coronariană (BCC) sau prezentaţi un risc mare de apariţie a BCC
Producător
Terapia SA
Acțiune terapeutică
scade concentraţia de colesterol, a colesterolului „rău" (LDL-colesterol) şi a substanţelor grase denumite trigliceride din sânge.

Ce este Ranvor şi pentru ce se utilizează

Ranvor conţine simvastatină o substanţă care face parte dintr-un grup de medicamente numite statine care determină scăderea concentraţiei lipidelor în sânge. Ranvor este un medicament folosit pentru scăderea concentraţiei de colesterol, a colesterolului „rău” (LDL-colesterol) şi a substanţelor grase denumite trigliceride din sânge.

Pe lângă aceste utilizări, Ranvor creşte concentraţia de colesterol „bun” (HDL-colesterol).

In timp ce luaţi acest medicament, trebuie să ţineţi un regim alimentar care să vă scadă concentraţia colesterolului.

Ranvor este utilizat în asociere cu regimul alimentar dacă aveţi:

•                o concentraţie crescută de colesterol în sânge (hipercolesterolemie primară) sau concentraţii crescute ale grăsimilor în sânge (hiperlipidemie mixtă) atunci când exerciţiile fizice şi scăderea în greutate nu le reduc;

•                o boală ereditară (hipercolesterolemie familială homozigotă) care determină creşterea concentraţiei colesterolului în sânge. De asemenea, vi se pot administra şi alte tratamente.

•                o boală cardiacă coronariană (BCC) sau prezentaţi un risc mare de apariţie a BCC (dacă aveţi diabet zaharat, aţi avut în trecut accident vascular cerebral sau o altă afecţiune a vaselor de sânge). Ranvor vă poate prelungi durata vieţii prin reducerea riscului de boli cardiace, indiferent de concentraţia colesterolului în sângele dumneavoastră.

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome imediate determinate de concentraţia crescută a colesterolului. Medicul dumneavoastră vă poate măsura concentraţia colesterolului printr-un test simplu de sânge. Prezentaţi-vă la medicului dumneavoastră în mod regulat, urmăriţi-vă concentraţia colesterolului şi discutaţi despre obiectivele tratamentului dumneavoastră cu medicul.

Nivelul crescut de colesterol în sânge poate duce la boli cardiace coronariene. Se pot bloca vasele de sânge determinând rigidizarea arterelor (ateroscleroza). Arterele rigide sunt mai puţin capabile de transportul sângelui de la inimă în corp. Acest lucru poate duce la dureri de piept (angină) şi la atacuri de cord.

Dacă aveţi un nivel crescut de colesterol prezentaţi un risc mare de apariţie a bolilor de inimă, dacă aveţi, de asemenea:

–         tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială)

–         diabet zaharat (hiperglicemie)

–         faceţi prea puţin exerciţiu fizic

–         fumaţi

–         sunteţi supraponderal sau aveţi un regim alimentar bogat în grăsimi

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă doriţi recomandări despre oricare dintre aceşti factori.

Înainte să utilizaţi Ranvor

Nu utilizaţi Ranvor:

•         dacă sunteţi alergic la simvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6),

•         dacă aveţi în prezent probleme cu ficatul,

•         dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,

•         dacă alăptaţi,

•         dacă sunteţi în tratament concomitent cu:

o itraconazol, ketoconazol, posaconazol (medicamente pentru infecţii fungice-ciuperci), o eritromicină, claritromicină, telitromicină (utilizate în prevenirea/combaterea anumitor infecţii),

o medicamente pentru tratamentul infecţiei cu HIV (de exemplu, nelfinavir, indinavir, ritonavir, saquinavir), o nefazodonă (pentru tratarea depresiei)

Dacă oricare dintre situaţiile menţionate mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, opriţi tratamentul cu Ranvor, consultaţi medicul şi urmaţi indicaţiile acestuia.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ranvor

înainte să luaţi Ranvor, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Trebuie să spuneţi medicului:

•           despre orice afecţiuni medicale pe care le aveţi sau le-aţi avut în trecut şi despre orice fel de alergii,

•             dacă consumaţi cantităţi mari de alcool etilic,

•             dacă aţi avut boli ale ficatului.

•           Ranvor poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră.dacă urmează să efectuaţi o intervenţie chirurgicală. Poate fi necesar să încetaţi să luaţi Ranvor pentru o perioadă scurtă de timp.

Medicul dumneavoastră vă poate solicita să faceţi teste de sânge înainte de a începe tratamentul, pentru a verifica dacă ficatul dumneavoastră funcţionează normal şi de asemenea, după începerea tratamentului, pentru a verifica felul în care ficatul dumneavoastră tolerează tratamentul. După ce aţi început să luaţi acest medicament medicul dumneavoastră va dori să faceţi periodic teste de sânge pentru a vedea cât de bine acţionează medicamentul.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua statine dacă:

-aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Dacă prezentaţi dureri musculare inexplicabile, hipersensibilitate musculară, slăbiciune musculară sau crampe musculare, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că, în cazuri rare, problemele musculare pot fi grave, incluzând distrugeri musculare care duc la afecţiuni ale rinichilor şi foarte rar, au survenit decese.

Riscul de distrugeri ale ţesutului muscular este mai mare la doze mai mari de Ranvor şi este mai mare la anumiţi pacienţi.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă:

•          consumaţi cantităţi mari de alcool etilic,

•          aveţi boli ale rinichilor,

•          glanda tiroidă nu funcţionează corespunzător,

•          aveţi 65 ani sau sunteţi mai în vârstă,

•          sunteţi femeie,

•          aţi avut vreodată probleme musculare în timpul tratamentului cu medicamente hipocolesterolemiante numite „statine” sau „fibraţi”,

•          dumneavoastră sau un membru de familie apropiat aveţi o afecţiune musculară ereditară.

Copii şi adolescenţi (10-17 ani)

Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la băieţi de 10-17 ani şi la fete care au început perioada menstruală cu cel puţin un an înainte (vezi Cum să utilizaţi Ranvor). Simvastatina nu a fost studiată la copii cu vârsta sub 10 ani. Pentru mai multe informaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

In timp ce luaţi acest medicament medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau aveţi risc de a dezvolta diabet zaharat. Sunteţi susceptibil pentru riscul de a dezvolta diabet zaharat, dacă aveţi un nivel ridicat de zaharuri şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal şi aveţi tensiune arterială crescută.

Utilizarea altor medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Este deosebit de important să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente. Administrarea Ranvor cu oricare dintre aceste medicamente poate creşte riscul de afecţiuni musculare (unele dintre acestea au fost deja enumerate la punctul de mai sus „Nu utilizaţi Ranvor”).

Nu luaţi simvastatină şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

•          ciclosporină (un medicament utilizat deseori la pacienţii la care s-a efectuat transplant de organe)

•          danazol (un medicament antihormonal, care este utilizat în tratamentul unei boli care presupune dezvoltarea mucoasei uterine în exteriorul uterului – endometrioză şi în tratamentul durerilor sau sensibilităţii sânilor)

•          medicamente asemănătoare itraconazolului, ketoconazolului, fluconazolului sau posaconazolului (medicamente împotriva infecţiilor fungice)

•          fibraţi cum sunt gemfibrozil şi bezafibrat (medicamente pentru scăderea valorilor colesterolului)

•          eritromicină, claritromicină, telitromicină sau acid fusidic (medicamente împotriva infecţiilor bacteriene)

•          inhibitori ai proteazei HIV cum sunt indinavir, nelfinavir, ritonavir sau saquinavir (medicamente împotriva SIDA)

•          nefazodonă (un medicament antidepresiv)

•          amiodaronă (un medicament utilizat pentru bătăile neregulate ale inimii)

•          verapamil, diltiazem sau amlodipină (medicamente pentru tensiunea arterială mare, dureri în piept asociate cu o boală a inimii sau alte afecţiuni ale inimii)

•          colchicină (un medicament utilizat pentru tratamentul gutei).

Dacă luaţi oricare dintre medicamentele enumerate mai sus trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră şi să nu luaţi simvastatină, deoarece aceste medicamente pot creşte riscul de afecţiuni musculare.

La fel ca şi pentru medicamentele enumerate mai sus, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

în special, anunţaţi-vă medicul dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

•          medicamente pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge cum sunt warfarină, fenprocumon sau acenocumarol (anticoagulante).

•          fenofibrat (alt medicament utilizat pentru scăderea nivelului colesterolului).

•          niacină sau acid nicotinic (medicamente pentru scăderea concentraţiei colesterolului).

•          rifampicină (un medicament pentru tratarea tuberculozei).

De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi niacină (acid nicotinic) sau a unui medicament care conţine niacină şi sunteţi chinez.

Utilizarea Ranvor cu alimente şi băuturi

Sucul de grepfrut conţine una sau mai multe componente care influenţează transformarea unor medicamente, cum este Ranvor. Ca urmare, consumul de suc de grepfrut trebuie evitat. Consumul de alcool poate afecta acţiunea simvastatinei, de aceea medicul dumneavoastră ar trebui să vă avertizeze cu privire la consumul de alcool în timpul tratamentului cu simvastatină.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi Ranvor dacă sunteţi gravidă, dacă încercaţi să rămâneţi gravidă sau dacă credeţi că aţi putea fi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Ranvor, opriţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Trebuie să întrerupeţi tratamentul cu simvastatină o luna înainte de a încerca să rămâneţi gravidă.

Nu luaţi Ranvor dacă alăptaţi, deoarece nu se ştie dacă medicamentul este excretat în lapte. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ranvor nu determină în mod obişnuit afectarea capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, în cazuri rare, au fost raportate ameţeli în timpul tratamentului cu simvastatină. Asiguraţi-vă că ştiţi cum reacţionează organismul dumneavoastră la acest medicament înainte de a conduce vehicule, de a folosi utilaje, sau a vă angaja în altă activitate care poate fi periculoasă dacă nu sunteţi pregătit.

Informaţii importante privind unele componente Ranvor conţine lactoză

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. 

Cum să utilizaţi Ranvor

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Nu modificaţi doza de medicament administrată decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.

Nu uitaţi să continuaţi regimul alimentar, exerciţiile fizice şi schimbarea modului de viaţă în timpul tratamentului cu Ranvor.

Înghiţiţi comprimatele întregi cu o cantitate suficientă de apă.

Pacienţi cu boală cardiacă coronariană

Doza uzuală recomandată este de 20 mg – 40 mg simvastatină o dată pe zi, seara.

Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la fiecare 4 săptămâni. Doza maximă este de 80 mg.

Pacienţi cu concentraţii crescute ale grăsimilor în sânge

Doza uzuală recomandată este de 10 mg simvastatină o dată pe zi, seara. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la fiecare 4 săptămâni. Doza maximă este de 80 mg.

Pacienţi cu concentraţie mare a colesterolului transmisă ereditar (hipercolesterolemie familială homozigotă)

Doza uzuală recomandată este de 40 mg simvastatină o dată pe zi, seara. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda 80 mg pe zi (care vor fi luate în trei prize de 20 mg dimineaţa, 20 mg prânz şi 40 mg seara). Doza de 80 mg este doar pentru pacientii cu un nivel foarte ridicat de colesterol în sânge sau cu risc crescut de a dezvolta probleme cardiace.

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta între 10 şi 17 ani

Pentru copii şi adolescenţi (10-17 ani), doza uzuală recomandată este de 10 mg pe zi, seara. Doza maximă recomandată este de 40 mg pe zi.

Unii pacienti vor avea nevoie de o doză mai mică în special dacă aceştia au, de asemenea, tratament cu medicamente, cum ar fi ciclosporină, danazol, fibraţi sau niacină şi, de asemenea, dacă au probleme cu rinichii.

Utilizarea altor medicamente hipocolesterolemiante, în acelaşi timp cu simvastatina

Dacă Ranvor este prescris de către medicul dumneavoastră împreună cu răşini fixatoare de acizi biliari (de exemplu colestipol şi colestiramină) pentru a reduce concentraţia de colesterol, Ranvor trebuie luat cu două ore înainte de administrarea acestor medicamente sau după patru ore de la administrarea acestora.

Dacă aţi utilizat mai mult Ranvor decât trebuie

Dacă luaţi mai multe comprimate de Ranvor decât trebuie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră restul de comprimate şi acest prospect.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Ranvor

Luaţi doza recomandată imediat ce v-aţi amintit şi continuaţi administrarea conform schemei iniţiale. Nu administrati o doza dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Ranvor

Continuaţi să luaţi Ranvor până când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi tratamentul. Dacă încetaţi să luaţi Ranvor, este posibil să crească din nou concentraţia colesterolului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următorii termeni sunt utilizaţi pentru a descrie cât de des au fost raportate reacţiile adverse:

Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane

Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane

Frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Au fost raportate următoarele reacţii adverse grave rare.

Dacă apar oricare din aceste reacţii adverse grave, opriţi administrarea medicamentului şi comunicaţi imediat acest lucru medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţă a celui mai apropiat spital.

•          dureri musculare inexplicabile, sensibilitate, slăbiciune sau crampe musculare. în rare cazuri, aceste probleme musculare pot fi grave, incluzând distrucţie musculară, care determină deteriorarea rinichilor; foarte rar, au survenit decese.

•          reacţii de hipersensibilitate (alergice) incluzând:

o umflarea feţei, a limbii şi a gâtului care pot determina dificultăţi la respiraţie o dureri musculare severe, de obicei la nivelul umerilor şi şoldurilor o erupţie trecătoare pe piele însoţită de slăbiciune în muşchii membrelor şi ai gâtului o dureri sau inflamaţii ale articulaţiilor o inflamaţii ale vaselor de sânge, o învineţire neobişnuită, erupţii şi tumefiere a pielii, urticarie, sensibilitate a pielii la soare, febră, înroşire trecătoare a feţei o scurtarea respiraţiei şi senzaţie generală de rău o simptome asemănătoare lupusului (incluzând erupţii pe piele, tulburări articulare şi efecte asupra celulelor din sânge)

•          inflamaţie a ficatului, cu îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, mâncărimi, urină de culoare închisă sau scaun decolorat, insuficienţă hepatică (foarte rar)

•          inflamaţia pancreasului, adesea cu dureri abdominale severe.

Au fost raportate, de asemenea, următoarele reacţii adverse rare:

•         număr mic al celulelor roşii din sânge (anemie)

•          amorţeală sau slăbiciune la nivelul braţelor şi picioarelor

•          durere de cap, senzaţie de furnicături, ameţeli

•         tulburări digestive (durere abdominală, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree, greaţă, vărsături)

•          erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, căderea în exces a părului

•          slăbiciune

•          insomnie (foarte rare)

•         tulburări de memorie (foarte rare).

Următoarele reacţii adverse au fost, de asemenea raportate, dar frecvenţa nu poate fi estimată pe baza informaţiilor disponibile (cu frecvenţă necunoscută):

•          disfunctie erectilă

•          depresie

•          inflamaţie a plămânilor care cauzează probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.

•          durere şi inflamaţie a tendoanelor care în unele cazuri, se pot rupe

Reacţii adverse posibile raportate la utilizarea unor statine:

•          Tulburări ale somnului, incluzând coşmaruri;

•          Pierderi de memorie;

•          Tulburări sexuale

•          Diabet. Acest lucru este mult mai probabil, dacă aveţi un nivel ridicat de zaharuri şi grăsimi în sânge, sunteţi supraponderal şi aveţi tensiune arterială crescută. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în timp ce luaţi acest medicament..

Valori ale testelor de laborator

La efectuarea unor analize de sânge s-au observat creşteri ale valorilor testelor funcţiei hepatice şi ale unei enzime musculare (creatin-kinază).

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Ranvor

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Ranvor 10 mg

Ce conţine Ranvor 20 mg

 

– Substanţa activă este simvastatina. Fiecare comprimat conţine simvastatină 20 mg.

– Celelalte componente sunt: nucleu-: lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, acid

 

ascorbic, acid citric monohidrat, celuloză microcristalină, butilhidroxianisol, croscarmeloză sodică,

stearat de magneziu; film- Opadry 20 A 56532 Brown (hipromeloză , hipromeloză 15cP (E 464),

 

dioxid de titan (E 171), talc, oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172),

oxid negru de fer (E 172).

 

     
 

–   Substanţa activă este simvastatina. Fiecare comprimat conţine simvastatină 40 mg.

–   Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, acid ascorbic, acid citric monohidrat, celuloză microcristalină, butilhidroxianisol, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu; film- Opadry 20 A 54964 Pink (hipromeloză, hipromeloză 15cP (E 464), dioxid de titan (E 171), talc, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172),

oxid negru de fer (E 172).

Cum arată Ranvor şi conţinutul ambalajului

Ranvor 10 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, de culoarea piersicii, marcate cu ‘SST’ pe o faţă si cu ’10’ pe cealaltă faţă.

Ranvor 20 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, de culoare cafenie, marcate cu ‘SST’ pe o faţă si cu ’20’ pe cealaltă faţă.

Ranvor 40 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, de culoare roşu cărămiziu, marcate cu ‘SST’ pe o faţă si cu ’40’ pe cealaltă faţă.

Se prezintă în cutii cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 7 comprimate filmate, cutii cu 4 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 7 comprimate filmate, cutii cu 3 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Ranbaxy U.K. Limited

Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road, Londra, Marea Britanie

Fabricanţii

Terapia SA

Str. Fabricii nr.124, Cluj Napoca, România Ranbaxy Ireland Limited

Spafield, Cork Road, Cashel,Co-Tipperary, Irlanda

Acest prospect a fost revizuit în Septembrie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica