Racidol 10 mg / 20 mg comprimate gastrorezistente

Producător: Torrent Pharma S.R.L.
Substanță activa
rabeprazol sodic
Clasa ATC
A02BC
Format
comprimate gastrorezistente
Afecțiuni
Ulcer duodenal activ sau ulcer gastric benign activ, boala simptomatică de reflux gastro-esofagian (BRGE) erozivă sau ulcerativă, boala de reflux gastro-esofagian, sindromul Zollinger-Ellison, Helicobacter pylori
Producător
Heumann Pharma GmbH & Co.
Acțiune terapeutică
acţionează prin scăderea cantităţii de acid produsă de stomac.

Ce este Racidol şi pentru ce se utilizează

Racidol conţine rabeprazol. Acesta aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni. Aceştia acţionează prin scăderea cantităţii de acid produsă de stomac.

Racidol comprimate sunt utilizate pentru:

–                Ulcerului duodenal activ sau ulcerului gastric benign activ (ulcere peptice)

–                      Boala simptomatică de reflux gastro-esofagian (BRGE) erozivă sau ulcerativă, denumită în mod obişnuit ca inflamaţia esofagului cauzată de acidul gastric şi asociată cu arsuri în capul pieptului, sau pentru tratamentul de lungă durată al BRGE (întreţinerea BRGE)

–                      Tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastro-esofagian moderată până la foarte severă (BRGE simptomatică), asociată de asemenea cu arsuri în capul pieptului

–                      Sindromul Zollinger-Ellison, o afecţiune rară la pacienţii al căror stomac produce o cantitate extrem de mare de acid gastric

–                      În asociere cu două antibiotice (claritromicina şi amoxicilina) Racidol comprimate sunt folosite pentru eradicarea Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcer peptic.

Înainte să utilizaţi Racidol

 Nu utilizaţi Racidol:

–                Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rabeprazol sodic, alţi inhibitori ai pompei de protoni sau la oricare dintre excipienţii Racidol (vezi pct. 6)

–                Dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau alăptaţi (vezi „Sarcina şi alăptarea„).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Racidol

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:

–           Dacă sunteţi alergic la alţi inhibitori ai pompei de protoni.

–           Dacă vi s-a spus că aveţi o tumoare la nivelul stomacului.

–           Dacă aveţi antecedente de boală hepatică.

–           Dacă luaţi atazanavir (un medicament utilizat pentru tratamentul infecţiilor cu HIV).

Dacă luaţi acest medicament o perioadă mai lungă de timp, medicul dumneavoastră va dori să vă supravegheze îndeaproape.

La unii pacienţi au fost observate probleme sanguine şi hepatice dar, adesea acestea se îmbunătăţesc atunci când tratamentul este întrerupt.

Racidol nu trebuie administrat la copii.

Dacă prezentaţi diaree severă (apoasă sau cu sânge), însoţită de simptome cum ar fi febră, durere abdominală sau sensibilitate, opriţi imediat administrarea de Racidol şi consultaţi un medic imediat.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:

–           Daca luaţi ketoconazol sau itraconazol (medicamente pentru tratamentul infecţiilor fungice).

–           Daca luaţi atazanavir (un medicament utilizat pentru tratamentul infecţiilor cu HIV).

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Racidol comprimate dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Nu luaţi Racidol comprimate dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vă puteţi simţi somnolent în timp ce luaţi Racidol. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Cum să utilizaţi Racidol

Utilizaţi întotdeauna Racidol exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

TREBUIE SĂ ÎNGHIŢIŢI COMPRIMATELE DE RACIDOL ÎNTREGI. NU LE MESTECAŢI SAU SFĂRÂMAŢI.

Dozele de mai jos sunt cele recomandate în mod obişnuit pentru adulţi şi vârstnici. Nu schimbaţi doza sau durata tratamentului. Racidol nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

Ulcer duodenal activ şi ulcer gastric benign activ

Doza uzuală este de un comprimat de 20 mg Racidol o dată pe zi.

Dacă aveţi un ulcer duodenal activ, este de aşteptat ca tratamentul dumneavoastră să dureze patru săptămâni; dar, după această perioadă, medicul dumneavoastră poate decide să continuaţi tratamentul încă patru săptămâni.

Dacă aveţi un ulcer gastric benign activ, este de aşteptat ca tratamentul dumneavoastră să dureze şase săptămâni; dar, după această perioadă, medicul dumneavoastră poate decide să continuaţi tratamentul încă şase săptămâni.

Boala simptomatică de reflux gastro-esofagian erozivă sau ulcerativă

Doza uzuală este de un comprimat de 20 mg Racidol o dată pe zi. Este de aşteptat ca tratamentul dumneavoastră să dureze patru săptămâni; dar, după această perioadă, medicul dumneavoastră poate decide să continuaţi tratamentul încă patru săptămâni.

Tratamentul de întreţinere al BRGE:

Doza uzuală este de un comprimat de 10 mg sau 20 mg Racidol o dată pe zi. Medicul vă va sfătui cât timp trebuie să luaţi comprimatele. Trebuie să consultaţi medicul dumneavoastră la intervale regulate de timp pentru revizuirea dozelor şi simptomelor.

BRGE simptomatică:

Doza uzuală este de un comprimat de 10 mg Racidol o dată pe zi. Este de aşteptat ca tratamentul dumneavoastră cu doza unică zilnică să dureze până la patru săptămâni. Dacă simptomele nu se rezolvă în decurs de patru săptămâni, consultaţi medicul dumneavoastră. Dacă, după durata iniţială de tratament de patru săptămâni, simptomele revin, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luaţi un comprimat de Racidol 10 mg atunci când este nevoie pentru a ţine simptomele sub control.

Sindromul Zollinger-Ellison:

Doza uzuală de început recomandată este de trei comprimate de 20 mg Racidol o dată pe zi. Doza poate fi ajustată apoi de medicul dumneavoastră în funcţie de cum răspundeţi la tratament. Medicul dumneavoastră vă va sfătui câte comprimate trebuie să luaţi şi când trebuie să le luaţi. Trebuie să consultaţi medicul dumneavoastră la intervale regulate de timp pentru revizuirea dozelor şi simptomelor.

Eradicarea Helicobacter pylori

Doza uzuală recomandată este să se adminsitreze Racidol 20 mg (în asociere cu două antibiotice – claritromicină 500 mg şi amoxicilină 1 g) de două ori pe zi şi o în mod normal, o perioadă de 7 zile. Ameliorarea simptomelor va apărea în mod normal înainte ca ulcerul să fie complet vindecat. De aceea, este important ca, dumneavoastră să nu opriţi administrarea comprimatelor până ce medicul v-a spus să faceţi acest lucru. Pentru informaţii suplimentare referitoare la celelalte componente din tratamentul de eradicare a H. pylori, consultaţi prospectele individuale ale celorlalte medicamente.

Dacă aţi utilizat mai mult Racidol decât trebuie

Nu luaţi mai multe comprimate decât v-au fost prescrise în fiecare zi. Dacă, accidental aţi luat mai multe comprimate decât doza prescrisă, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la spital imediat. Luaţi întotdeauna cutia medicamentului cu dumneavoastră la spital pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă aţi uitat să luaţi Racidol

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte şi apoi luaţi următoarea doză ca de obicei. Dacă uitaţi să luaţi medicamentul mai mult de 5 zile, consultaţi medicul dumneavoastră înainte de a mai lua acest medicament. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să luaţi Racidol

Nu modificaţi doza sau întrerupeţi tratamentul fără a discuta întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Racidol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente:

Afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori

Frecvente:

Afectează 1 până la 10 din 100 utilizatori

Mai puţin frecvente:

Afectează 1 până la 10 din 1.000 utilizatori

Rare:

Afectează 1 până la 10 din 10,000 utilizatori

Foarte rare:

Afectează mai puţin de 1 din 10,000 utilizatori

Cu frecvenţă necunoscută:

Frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

 

Întrerupeţi imediat tratamentul cu Racidol şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă observaţi înroşirea pielii cu vezicule sau descuamare. De asemenea pot apărea vezicule extinse, sângerare a buzelor, ochilor, gurii, nasului şi în zona genitală. Aceasta poate fi „sindromul Stevens­Johnson” sau necroliza epidermică toxică.

Alte reacţii adverse posibile:

Frecvente:

–           Infecţie

–           Insomnie (dificultate la adormire)

–           Dureri de cap, ameţeli

–           Tuse, faringită (durere în gât), rinită (secreţii nazale abundente)

–           Diaree, vărsături, greaţă, durere abdominală, constipaţie, flatulenţă (vânturi)

–           Durere fără o cauză cunoscută, durere de spate

–           Astenie (stare de slăbiciune), sindrom pseudogripal

Mai puţin frecvente:

–           Nervozitate sau somnolenţă

–           Bronşită, sinuzită

–           Dispepsie (indigestie), uscăciunea gurii, eructaţie (râgâială)

–           Erupţie trecătoare pe piele, înroşirea pielii

–           Durere musculară sau articulară, crampe ale picioarelor

–           Infecţia tractului urinar

–           Durere în piept

–           Frisoane, febră

–           Modificări ale valorilor funcţiei hepatice Rare:

–           Anorexie (pierderea poftei de mâncare)

–           Depresie

–           Hipersensibilitate – o reacţie alergică gravă imediată, de exemplu umflarea feţei, tensiune arterială scăzută şi scurtarea respiraţiei care se rezolvă după întreruperea tratamentului.

–           Tulburări de vedere

–           Gastrită (tulburari gastrice sau durere de stomac), stomatită (durere în gură), tulburări ale gustului

–           Probleme ale ficatului cum ar fi hepatita (inflamarea ficatului) şi icter (îngălbenirea pielii şi albului ochilor dumneavoastră), encefalopatie hepatică (afectarea creierului datorită bolii hepatice)

–           Mâncărimi, transpiraţii, vezicule pe piele (aceste reacţii s-au rezolvat, în mod obişnuit după întreruperea tratamentului)

–           Probleme ale rinichilor cum este nefrita interstiţială (tulburare a ţesutului conjunctiv din rinichi)

–           Creşterea în greutate

–           Modificări ale celulelor sanguine albe:

–        Neutropenie (scăderea neutrofilelor, un tip de celule sanguine albe) sau leucopenie (scăderea celulelor sanguine albe) – reducerea numărului de celule sanguine albe determină infecţii frecvente, cum ar fi durere în gât sau temperatură ridicată (febră), sau ulcere în gura sau gâtul dumneavoastră.

–         Leucocitoză (creşterea celulelor sanguine albe)

–           Trombocitopenia (scăderea trombocitelor din sânge) – reducerea numărului de trombocite din sânge determină sângerare sau apariţia de vânătăi cu mai mare uşurinţă decât în mod normal.

Foarte rare:

–           Reacţii severe ale pielii cum ar fi:

–        Eritemul polimorf (înroşirea pielii cu apariţia de vezicule)

–        Necroliza epidermică toxică (afectare gravă a pielii cu detaşarea stratului superior al pielii din straturile inferioare ale pielii de pe suprafaţa corpului)

–         Sindromul Stevens-Johnson (vezicule extinse, descumarea şi sângerarea pielii şi, de asemenea a buzelor, ochilor, gurii şi nasului)

Cu frecvenţă necunoscută:

–           Stare de confuzie

–           Umflarea picioarelor sau gleznelor

–           Mărirea sânilor la bărbaţi

–           Hiponatremia (valori scăzute ale sodiului în sânge) – simptomele sunt de senzaţie de rău cu slăbiciune musculară sau confuzie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Racidol

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Racidol după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu utilizaţi Racidol dacă ambalajul este deteriorat sau prezintă semne de manipulare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

 Ce conţine Racidol

Substanţa activă este rabeprazolul sodic.

Un comprimat gastrorezistent conţine 10 mg rabeprazol sodic, echivalent cu 9,42 mg rabeprazol. Un comprimat gastrorezistent conţine 20 mg rabeprazol sodic, echivalent cu 18,85 mg rabeprazol.

Celelalte componente sunt:

Racidol 10 mg comprimate gastrorezistente:

Nucleu: Oxid de magneziu, manitol, amidon glicolat de sodiu (Tip A), povidonă (K-30), stearat de magneziu

Stratul intermediar: etilceluloză, oxid de magneziu, dietilftalat

Film: ftalat de hipromeloză, dioxid de titan (E 171), talc, dietilftalat, oxid roşu de fier (E 172) Racidol 20 mg comprimate gastrorezistente:

Nucleu: Oxid de magneziu, manitol, amidon glicolat de sodiu (Tip A), povidonă (K-30), stearat de magneziu

Stratul intermediar: etilceluloză, oxid de magneziu, dietilftalat

Film: ftalat de hipromeloză, dioxid de titan (E 171), talc, dietilftalat, oxid roşu de fier (E 172)

Cum arată Racidol şi conţinutul ambalajului

Racidol 10 mg comprimate gastrorezistente sunt de culoare roz, rotunde biconvexe, filmate, netede pe ambele feţe.

Racidol 20 mg comprimate sunt de culoare galbenă, rotunde biconvexe, filmate, netede pe ambele feţe.

Racidol 10 mg comprimate gastrorezistente

Mărimea ambalajului: 14 şi 28 comprimate gastrorezistente

Racidol 20 mg comprimate gastrorezistente

Mărimea ambalajului: 14 şi 28 comprimate gastrorezistente

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Torrent Pharma S.R.L. Str. Ştirbei Vodă, Nr. 36, Etajul 2, Biroul A, Sector 1, Bucureşti, România

Fabricantul

Heumann Pharma GmbH & Co. Generica KG Südwestpark 50 90449 Nürnberg Germania

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica