Q mind 50 mg / 200 mg / 300 mg / 400 mg comprimate cu eliberare prelungită

Producător: Torrent Pharma S.R.L.
Substanță activa
quetiapină
Clasa ATC
N05AH
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
schizofrenie, manie, depresie bipolară
Producător
Torrent Pharma S.R.L.
Acțiune terapeutică
antipsihotice

Ce este Q mind şi pentru ce se utilizează

Q mind conţine o substanţă numită quetiapină. Aceasta aparţine unui grup de medicamente numite antipsihotice.Q mind poate fi utilizat pentru tratamentul mai multor afecţiuni cum sunt:

–          Schizofrenie: afecţiune în care puteţi vedea, auzi sau simţi lucruri care nu sunt reale, de a crede lucruri care nu sunt adevărate sau de a vă simţi neobişnuit de suspicios, anxios, confuz, vinovat, tensionat sau deprimat.

–          Manie: afecţiune în care puteţi simţi stare de excitaţie, senzaţie de „plutire”, agitaţie, entuziasm sau hiperactivitate, tulburări de judecată incluzând stare de agresivitate, comportament de distrugere

–          Depresie bipolară şi episoade depresive majore din tulburarea depresivă majoră: afecţiune în care puteţi să vă simţiţi trist sau puteţi să realizaţi că sunteţi depresiv, aveţi senzaţie de vinovăţie, lipsă de energie, pierdere a poftei de mâncare sau imposibilitate de a dormi.

Când Q mind este luat pentru episoade majore de depresie din boli depresive majore, acesta va fi administrat precum tratament adăugat la terapia cu un alt medicament folosit pentru tratamentul acestei afecţiuni.

Medicul dumneavoastră poate continua să vă prescrie Q mind chiar dacă vă simţiţi mai bine.

Înainte să utilizaţi Q mind

Nu luaţi Q mind

–          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quetiapină sau la oricare dintre celelalte componente ale Q mind (vezi puctul 6 Informaţii suplimentare);

–          dacă luaţi oricare dintre medicamentele următoare:

•          unele medicamente pentru HIV

•          medicamente cu structură azolică (pentru infecţii fungice)

•          eritromicină sau claritromicină (pentru infecţii)

•          nefazodonă (pentru depresie)

Nu luaţi Q mind dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul sau farmacistul înainte de a lua Q mind.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Q mind

înainte de a începe să luaţi acest medicament, spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă:

–          dumneavoastră sau cineva din familie aveţi sau aţi avut orice fel de probleme cu inima, cum sunt tulburări ale ritmului cardiac sau dacă luaţi medicamente care influenţează modul în care bate inima dumneavoastră;

–          aveţi tensiune arterială mică;

–          aţi avut accident vascular cerebral, mai ales dacă sunteţi vârstnic;

–          aveţi probleme cu ficatul;

–          aţi avut vreodată convulsii;

–          aveţi diabet zaharat sau aveţi riscul de a face diabet zaharat. În această situaţie, medicul dumneavoastră vă poate controla glicemia în timpul tratamentului cu Q mind

–          aţi avut un număr scăzut de globule albe (ce poate fi sau nu din cauza administrării altor medicamente).

–          sunteţi o persoană vârstnică cu demenţă (pierdere a funcţiei cerebrale). Dacă sunteţi o astfel de persoană, Q mind nu trebuie administrat deoarece clasa de medicamente din care face parte Q mind poate determina creşterea riscului de accident vascular cerebral sau în unele cazuri a riscului de deces, la persoanele vârstnice cu demenţă.

–          dumneavoastră sau un alt membru al familiei aţi avut în antecedente tulburări ale coagulării sângelui, deoarece medicamente ca acesta sunt asociate cu formarea de cheaguri de sânge.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi:

–          febră, rigiditate musculară severă, transpiraţii sau un grad scăzut de conştienţă (o afecţiune numită „sindrom neuroleptic malign”). Poate fi necesar tratament medical de urgenţă.

–          mişcări necontrolate, în special ale feţei sau limbii.

–          ameţeli sau somnolenţă severă. Acest lucru poate creşte riscul de producere a leziunilor accidentale (căderi) la pacienţii vârstnici.

Aceste modificări pot fi datorate acestui tip de medicament.

Gânduri de sinucidere şi înrăutăţire a depresiei

Dacă sunteţi depresiv(ă), puteţi să aveţi gânduri de a vă face rău sau de a vă sinucide. Acestea se pot înrăutăţi atunci când începeţi tratamentul, deoarece aceste medicamente au nevoie de timp pentru a acţiona, în general timp de 2 săptămâni sau mai mult. De asemenea, aceste gânduri pot apărea dacă întrerupeţi brusc administrarea tratamentului. Este mai probabil să aveţi aceste gânduri dacă sunteţi adult tânăr. Informaţiile din studiile clinice au arătat o creştere a riscului de gânduri suicidare şi/sau comportament suicidar la adulţii tineri cu depresie, cu vârsta mai mică de 25 ani.

Dacă aveţi gânduri de a vă face rău sau de a vă sinucide, adresaţi-vă medicului sau mergeţi la spital imediat.

Puteţi să spuneţi unui prieten sau rudă că sunteţi depresiv(ă) şi să-l rugaţi să citească acest prospect. Puteţi să-l rugaţi să vă spună dacă crede că depresia s-a agravat sau dacă îl îngrijorează orice altă modificare în comportamentul dumneavoastră.

S-a observat creşterea în greutate la pacienţii care iau quetiapină. Dumneavoastră şi medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizaţi periodic greutatea.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, deoarece pot afecta mecanismul de acţiune al acestui medicament. Acestea includ şi medicamentele ce se eliberează fără prescripţie medicală, precum şi medicamentele pe bază de plante medicinale.

Nu luaţi Q mind dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

–          unele medicamente pentru HIV

–          medicamente cu structură azolică ( pentru infecţii fungice)

–          eritromicină sau claritromicină (pentru infecţii)

–          nefazodonă (pentru depresie)

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:

–           pentru tratamentul epilepsiei (fenitoină sau carbamazepină)

–           medicamente pentru tensiune arterială mare

–           barbiturice (pentru insomnie)

–           tioridazină (alt medicament antipsihotic)

–          medicamente care influenţează modul în care vă bate inima, de exemplu medicamente care pot determina dezechilibre electrolitice (concentraţii mici de potasiu sau magneziu) cum sunt diureticele (pastile utilizate pentru eliminarea excesului de apă din corp) sau anumite antibiotice (medicamente utilizate pentru tratarea infecţiilor).

înainte de a întrerupe tratamentul cu orice alt medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Utilizarea Q mind cu alimente şi băuturi

–          Efectul Q mind poate fi influenţat de ingestia concomitentă de alimente, iar din acest motiv trebuie să luaţi medicamentul cu cel puţin o oră înainte de masă sau înainte de culcare.

–          Fiţi atent cât alcool etilic consumaţi. Efectele asociate al alcoolului etilic şi Q mind pot să determine somnolenţă.

–         Nu beţi suc de grapefruit în timp ce luaţi Q mind. Acesta poate modifica modul de acţiune al medicamentului.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, sau încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, spuneţi-i medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Q mind. Nu trebuie să luaţi Q mind în timpul sarcinii, dacă nu aţi discutat cu medicul despre acest lucru. Q mind nu trebuie administrat în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament s-ar putea să vă facă somolent. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când nu vedeţi în ce fel vă afectează acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Q mind

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Efecte asupra testelor de urină

Dacă trebuie să efctuaţi teste de urină, utilizarea Q mind poate determina rezultate fals pozitive ale valorilor metadonei şi anumitor medicamente numite antidepresive triciclice atunci când sunt utilizate anumite metode, chiar dacă nu luaţi metadonă sau antidepresive triciclice. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie efectuate teste mai specifice.

Cum să utilizaţi Q mind

Utilizaţi întotdeauna Q mind exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră va decide doza iniţială.

Doza de întreţinere (doza zilnică) va depinde de boala şi de nevoile dumneavoastră, dar de obicei va fi cuprinsă între 150 mg şi 800 mg.

Mod de administrare

–          Veţi lua comprimatele o singură dată pe zi.

–         Nu fragmentaţi, mestecaţi sau sfărâmaţi comprimatele

–          Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă

–          Luaţi comprimatele fără mâncare (cu cel puţin o oră înainte de masă sau la culcare), după indicaţia medicului dumneavoastră

–         Nu beţi suc de grapefruit în timp ce luaţi Q mind. Poate influenţa modul de acţiune al medicamentului.

–         Nu întrerupeţi luarea comprimatelor chiar dacă vă simţiţi mai bine, până când medicul dumneavoastră nu vă spune acest lucru.

Boli ale ficatului

Dacă aveţi o boală a ficatului, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza.

Pacienţi vârstnici

Dacă sunteţi vârstnic, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Q mind nu trebuie utilizat de către copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Q mind

Dacă luaţi mai mult Q mind decât doza recomandată de medicul dumneavoastră, vă puteţi simţi somnoros, ameţit şi să prezentaţi bătăi anormale ale inimii. Adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital. Luaţi comprimatele de Q mind cu dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Q mind

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi doza uitată imediat ce vă aduceţi aminte. Dacă se apropie momentul pentru doza următoare, aşteptaţi până atunci. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Q mind

Nu întrerupeţi luarea comprimatelor chiar dacă vă simţiţi mai bine, până când medicul dumneavoastră nu vă spune acest lucru.

Dacă întrerupeţi brusc tratamentul cu Q mind, este posibil să nu mai puteţi adormi (insomnie), să vă fie greaţă sau pot să apară dureri de cap, diaree, vărsături, ameţeli sau iritabilitate. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi doza treptat, înainte de oprirea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Q mind poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă oricare dintre reacţiile adverse prezentate mai jos devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane):

–         Ameţeli (pot duce la cădere), dureri de cap, uscăciune a gurii

–          Somnolenţă (poate să dispară în timp dacă continuaţi să luaţi Q mind) (poate duce la căderi)

–          Simptome ale sindromului de întrerupere a tratamentului – apar la întreruperea tratamentului cu Q mind – şi includ: imposibilitate de a adormi (insomnie), senzaţie de rău (greaţă), durere de cap, diaree, stare de rău (vărsături), ameţeli şi iritabilitate. Este recomandată întreruperea treptată, pe o perioadă de cel puţin 1-2 săptămâni.

–         Creştere în greutate

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane):

–         Bătăi rapide ale inimii

–         Nas înfundat

–         Constipaţie, indigestie

–          Stare de slăbiciune, leşin (poate duce la cădere)

–         Umflare a braţelor sau picioarelor

–          Scădere a tensiunii arteriale când vă ridicaţi în picioare. Aceasta poate să vă dea ameţeli sau leşin (poate duce la căderi).

–          Creştere a concentraţiei de zahăr din sânge

–         Vedere înceţoşată

–          Mişcări musculare anormale. Acestea includ o dificultate în a începe mişcarea musculară, tremurături, agitaţie sau rigiditate musculară, neînsoţită de durere.

–         Vise anormale şi coşmaruri

–          Senzaţie de foame mai mare

–          Iritabilitate

–          Tulburări ale vorbirii şi limbajului

–          Gânduri de sinucidere şi agravare a depresiei dumneavoastră

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane):

–          Convulsii

–         Reacţii alergice care pot include apariţia de umflături pe piele, umflare la nivelul pielii şi umflare în jurul gurii

–          Senzaţie neplăcută la nivelul picioare (numită şi sindromul picioarelor neliniştite)

–         Dificultate la înghiţire

–          Mişcări care nu pot fi controlate, în special la nivelul feţei sau limbii

–          Disfuncţii sexuale

Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane):

–          Temperatură mare (febră), dureri de gât care durează mult timp sau ulcere la nivelul gurii, respiraţie rapidă, transpiraţii, rigiditate musculară, stare marcată de slăbiciune sau leşin

–          Ingălbenire a pielii şi a albului ochilor (icter)

–          O erecţie de lungă durată şi dureroasă (priapism)

–          Umflare a sânilor şi secreţie lactată neaşteptată (galactoree)

–          Cheaguri de sânge în special în venele de la nivelul membrelor inferioare (simptomele includ umflături, durere şi înroşire la nivelul membrelor inferioare); aceste cheaguri de sânge se pot deplasa prin vasele de sânge până la plămâni unde pot determina simptome ca durere în piept şi dificultate la respiraţie. Dacă observaţi oricare din aceste simptome adresaţi-vă imediat medicului.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane):

–         Agravare a unui diabet zaharat pre-existent

–          Inflamaţie a ficatului (hepatită)

–          Erupţie severă, băşici sau pete roşii pe piele

–          O reacţie alergică severă (numită anafilaxie) ce determină dificultate la respiraţie sau şoc

–          Umflare rapidă a pielii, mai ales în jurul ochilor, buzelor şi gâtului (angioedem)

–          Secreţie inadecvată a unui hormon care controlează volumul de urină

–          Rupere a fibrelor musculare şi dureri la nivelul muşchilor (rabdomioliză)

Clasa de medicamente din care face parte Q mind, poate să determine tulburări ale ritmului cardiac, ce pot fi grave sau chiar să evolueze spre deces.

Unele reacţii adverse pot fi constatate numai la analizele de sânge. Acestea includ modificarea cantităţii unor grăsimi din sânge (trigliceride şi colesterolul total) sau a cantităţii de zahăr din sânge, scăderea numărului unor tipuri de celule din sânge, scăderea valorii sodiului din sânge şi creşterea cantităţii hormonului prolactină, care poate avea, în cazuri rare, următoarele consecinţe:

•          La bărbaţi şi femei umflare a sânilor şi secreţie lactată neaşteptată

•          La femei poate să nu apară menstruaţia sau să apară menstruaţii neregulate

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să faceţi o analiză a sângelui din când în când.

Copii şi adolescenţi

Reacţiile adverse care pot fi întâlnite la adulţi pot să apară şi la copii şi adolescenţi. Următoarele reacţii adverse au fost observate numai la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane): • Creştere a tensiunii arteriale

Următoarele reacţii adverse au fost observate mai frecvent la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

–          Creştere a cantităţii unui hormon, numit prolactină, în sânge. Aceasta poate duce uneori la:

•          Mărire a volumului sânilor şi secreţie neaşteptată de lapte la băieţi şi fete

•          Absenţă a ciclului menstrual sau ciclu menstrual neregulat la fete

–          Creştere a poftei de mâncare

–          Mişcări musculare anormale. Acestea includ dificultate la începerea mişcărilor musculare, tremurături, senzaţie de nelinişte sau rigiditate musculară, fără durere.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Q mind

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Q mind după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Pentru Q mind 50 mg A se păstra la temperaturi sub 30°C.

Pentru Q mind 200 mg, Q mind 300 mg, Q mind 400 mg Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Q mind

–          Substanţa activă este quetiapina.

Fiecare comprimat conţine 50 mg, 150 mg, 200 mg, 300 mg, 400 mg quetiapină (sub formă de quetiapină fumarat).

– Celelalte componente sunt:

Nucleu

Caragenan, oxid de magneziu uşor, povidonă K30, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, stearat de magneziu

Film

Caragenan, dioxid de titan (E 171), macrogol 400

Comprimatele Q mind 50 mg conţin în plus oxid galben de fer (E 172) şi oxid roşu de fer (E 172). Comprimatele Q mind 200 mg/Q mind 300 mg conţin în plus oxid galben de fer (E 172).

Cerneala de inscripţionare

Cerneală neagră Opacode S-1-17823 (conţine propilenglicol, oxid negru de fer (E 172), shelac)

Cum arată Q mind şi conţinutul ambalajului

Q mind 50 mg comprimate cu eliberare prelungită

Comprimat cu eliberare prelungită biconvex, în formă de capsulă, de culoare roz deschis până la roz, imprimat cu cerneală neagră cu ,,1305” pe o faţă şi cu ,,50 mg” pe cealaltă faţă

Q mind 200 mg comprimate cu eliberare prelungită

Comprimat cu eliberare prelungită biconvex, în formă de capsulă, de culoare galbenă, imprimat cu cerneală neagră cu ,,1243” pe o faţă şi cu ,,200 mg” pe cealaltă faţă

Q mind 300 mg comprimate cu eliberare prelungită

Comprimat cu eliberare prelungită biconvex, în formă de capsulă, de culoare galben deschis, imprimat cu cerneală neagră cu ,,1244” pe o faţă şi cu ,,300 mg” pe cealaltă faţă

Q mind 400 mg comprimate cu eliberare prelungită

Comprimat cu eliberare prelungită biconvex, în formă de capsulă, de culoare albă până la aproape albă, imprimat cu cerneală neagră cu ,,1245” pe o faţă şi cu ,,400 mg” pe cealaltă faţă

Mărimi de ambalaj: 10, 30, 50, 60 şi 100 comprimate cu eliberare prelungită. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie disponibile.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Torrent Pharma S.R.L. Str. Ştirbei Vodă, Nr. 36, Etajul 2, Biroul A, Sector 1, Bucureşti, România

Fabricantul

Torrent Pharma GmbH Südwestpark 50 90449 Nürnberg Germania

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica