Nantarid, 25 mg / 100 mg / 200 mg / 300 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Quetiapină
Clasa ATC
N05AH
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
schizofrenie, episoade maniacale şi depresive din cadrul bolii bipolare
Producător
Gedeon Richter România S.A.
Acțiune terapeutică
antipsihotice

Ce este Nantarid comprimate filmate şi pentru ce se utilizează

Nantarid comprimate filmate aparţine unei grupe de medicamente numite antipsihotice. Aceste medicamente ajută în situaţiile (schizofrenie, episoade maniacale şi depresive din cadrul bolii bipolare) care pot provoca simptome ca:

  • Puteţi vedea, auzi sau simţi lucruri care nu există, să credeţi în lucruri care nu există sau să vă simţiţi neobişnuit de suspicios, anxietate, senzaţie de confuzie, vină, încordare sau depresie
  • Vă puteţi simţi foarte entuziasmat, emoţionat, agitat, hiperactiv sau să nu judecaţi bine, incluzând a fi agresiv sau a avea comportament agresiv sau distructiv.
  • Efecte asupra dispoziţiei dumneavoastră cum ar fi senzaţia de tristeţe. Este posibil să observaţi că vă simţiţi deprimat, aveţi sentimente de vinovăţie, vă lipseşte energia, pofta de mâncare şi/sau nu puteţi dormi.

Nantarid comprimate filmate poate fi utilizat deasemenea în afecţiuni ale căror simptome includ sentiment de euforie sau senzaţie de energie crescută. Persoanele cu aceste stări pot dormi mai puţin decât de obicei, vorbesc mai repede şi constant au ganduri şi idei noi. Cu toate acestea, aceştia pot prezenta stare de iritabilitate neobişnuită.

Acest medicament este folosit de asemenea pentru prevenirea recurenţei din cadrul bolii bipolare, la pacienţii care deja au răspuns la tratamentul cu quetiapină.

Înainte să utilizaţi Nantarid comprimate filmate

Nu utilizaţi Nantarid comprimate filmate

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quetiapină fumarat sau la oricare dintre celelalte componente ale Nantarid comprimate filmate (vezi pct. 6: informaţii suplimentare)
  • dacă utilizaţi medicamente pentru tratamentul SIDA ( inhibitori ai proteazei HIV)
  • dacă utilizaţi medicamente antifungice (de tip azolic)
  • dacă utilizaţi medicamente împotriva infecţiilor (eritromicină sau claritromicină)
  • dacă utilizaţi medicamente împotriva depresiei (nefazodonă)

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi aceste medicamente.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nantarid comprimate filmate

Inainte de a utiliza medicamentului spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

  • aveţi orice probleme de sănătate (cum ar fi probleme cu inima, prelungirea intervalului QT, tensiune arterială mărită sau scăzută) sau aţi avut un accident vascular cerebral (în special la pacienţii vârstnici),
  • aveţi probleme cu ficatul,
  • aţi avut vreodată o criză (convulsii),
  • aveţi diabet zaharat sau prezentaţi risc de a face diabet zaharat (dacă există în familie diabetici sau hiperglicemie în timpul sarcinii). Dacă sunteţi diabetic sau aveţi tendinţă la hiperglicemie, medicul dumneavoastră va măsura valorile zahărului în sânge în mod periodic în timpul tratamentului cu Nantarid comprimate filmate (vezi „Reacţii adverse posibile”),
  • ştiţi că aţi avut în trecut un număr scăzut de celule albe în sânge (afecţiune care este posibil sau nu să fi fost cauzată de alte medicamente),
  • dacă utilizaţi de asemenea alte medicamente,
  • dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră are antecedente din cauza formării cheagurilor de sânge, aceste tipuri de medicamente au fost asociate cu formarea cheagurilor de sânge.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentaţi:

  • Febră, rigiditate musculară, vă simţiţi confuz
  • Mişcări necontrolate mai ales la nivelul feţei şi limbii
  • Aveţi o senzaţie de somnolenţă severă

Aceste simptome pot fi cauzate de acest tip de medicament.

Gânduri de suicid şi agravarea stării dumneavoastră de depresie

Dacă sunteţi deprimat puteţi avea uneori gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

Acestea se pot accentua la începerea tratamentului deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

  • Dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.
  • Dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de episoade de depresie majoră din cadrul bolii bipolare. In cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital. Vă poate fi de ajutor să spuneţi unei rude sau unui prieten apropiat că suferiţi de depresie şi să-i rugaţi să citească acest prospect. De asemenea, îi puteţi ruga să vă spună dacă li se pare că depresia dumneavoastră se agravează sau dacă sunt îngrijoraţi în legătură cu modificările din comportamentul dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Mai ales dacă utilizaţi unul dintre următoarele medicamente:

  • medicamente pentru anxietate, depresie,
  • medicamente pentru tratamentul epilepsiei (cum ar fi fenitoina sau carbamazepina),
  • medicamente pentru tensiune arterială crescută,
  • barbiturice (pentru insomnii),
  • medicamente împotriva infecţiilor cauzate de viruşi, inclusiv HIV şi hepatita C (ca inhibitori de protează),
  • medicamente antifungice (ketoconazol),
  • tioridazină (alt medicament antipsihotic),
  • orice medicamente care pot influenţa valoarea ionilor din sânge sau pot determina bătăi neregulate ale inimii (medicamente care prelungesc intervalul QT)

Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Utilizarea Nantarid comprimate filmate cu alimente şi băuturi

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră dacă consumaţi alcool, înainte de începerea tratamentului cu quetiapină.

Nu luaţi Nantarid comprimate filmate cu suc de grapefruit.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Înainte de administrarea Nantarid, spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi. Nantarid nu trebuie administrat în timpul sarcinii decât dacă medicul consideră că este absolut necesar. Nantarid nu trebuie administrat dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nantarid comprimate filmate vă pot face somnolent, mai ales la începutul tratamentului. Prin urmare, în primele săptămâni de la administrare este interzisă conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor, durata restricţiilor fiind stabilită individual de către medicul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Nantarid comprimate filmate

Nantarid comprimate filmate conţine lactoză monohidrat (lactoză). Dacă medicul v-a atenţionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Nantarid comprimate filmate

Utilizaţi întotdeauna Nantarid comprimate filmate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră va decide câte Nantarid comprimate filmate trebuie să luaţi zilnic. Aceasta depinde de afecţiunea de care suferiţi, dar de obicei doza este cuprinsă între 150 şi 800 mg. Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră despre când şi cum să luaţi comprimatele. Este posibil ca medicul dumneavoastră să înceapă tratamentul cu o doză mai mică şi apoi să vă mărească doza treptat dacă sunteţi în vârstă sau aveţi probleme hepatice.

înghiţiţi comprimatele întregi, cu un pahar cu apă. Nantarid poate fi luat cu sau fără alimente. Nu întrerupeţi luarea comprimatelor chiar dacă vă simţiţi mai bine, decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă aceasta.

Copii şi adolescenţi:

Nantarid nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor cu vârstă sub 18 ani.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nantarid comprimate filmate

Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Nantarid comprimate filmate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

în general, semnele unei supradoze sunt: sedare, bătăi rapide ale inimii şi tensiune arterială mică.

Dacă uitaţi să utilizaţi Nantarid comprimate filmate

Dacă uitaţi să utilizaţi o doză, luaţi comprimatul cât mai repede posibil. Dacă este foarte aproape de ora la care trebuie să luaţi următoarea doză, aşteptaţi până atunci. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată. Apoi reveniţi la tratament aşa cum v-a fost prescris.

Dacă încetaţi să utilizaţi Nantarid comprimate filmate

Dacă întrerupeţi brusc tratamentul cu Nantarid comprimate filmate, este posibil să prezentaţi stare de rău, vărsături, dureri de cap, diaree, ameţeli, să deveniţi iritabil şi să aveţi insomnii sau boala poate să recidiveze.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să reduceţi doza treptat înaintea întreruperii tratamentului. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Nantarid comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pentru evaluarea reacţiilor adverse sunt utilizate următoarele estimări ale frecvenţei:

  • foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10
  • frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
  • mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1,000
  • rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10,000
  • foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10,000
  • necunoscute: care nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

Dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse apare, opriţi administrarea Nantarid comprimate filmate şi contactaţi medicul dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital:

  • reacţii alergice severe
  • febră, rigiditate musculară
  • scăderea vigilenţei
  • modificări ale stării de conştienţă
  • convulsii sau crize convulsive
  • priapism (erecţie persistentă şi dureroasă)

Dacă prezentaţi febră, durere în gât persistentă, ulceraţii în gură, dificultăţi în respiraţie, transpiraţie, rigiditate musculară, somnolenţă sau leşin acestea pot fi simptomele sindromului neuroleptic malign, deci dacă observaţi aceste tipuri de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse menţionate mai jos, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)

  • ameţeală,
  • durere de cap,
  • somnolenţă (aceste simptome dispar, în general, după o perioadă de tratament ),
  • uscăciunea gurii,
  • creştere în greutate,
  • nivel crescut de lipide în sânge (trigliceride serice, cholesterol total, cholesterol LDL),
  • scăderea nivelului unor anumite lipide (HDL),
  • simptome acute de întrerupere: insomnie, greaţă, dureri de cap, diaree, vărsături, ameţeli, iritabilitate.

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

  • creşterea ritmului bătăilor inimii,
  • constipaţie,
  • indigestie,
  • senzaţie de slăbiciune,
  • umflarea mâinilor şi a picioarelor,
  • a se simţi iritat,
  • vise neobişnuite, coşmaruri,
  • creşterea poftei de mâncare,
  • leşin,
  • nas înfundat,
  • scăderea tensiunii arteriale când staţi în picioare, ceea ce poate produce ameţeli sau stare de leşin. Dacă simţiţi că leşinaţi întindeţi-vă imediat până când vă simţiţi mai bine,
  • creşterea nivelului de zahăr din sânge,
  • creşterea nivelului de prolactină din sânge,
  • creşteri ale valorilor enzimelor hepatice (ALT, AST),
  • scăderea numărului de leucocite în sânge (leucopenie),
  • vedere înceţoşată,
  • mişcări anormale ale muşchilor.Acestea includ dificultăţi la debutul mişcărilor musculare, tremurături, mişcări neliniştite sau oboseală musculară fără durere.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1,000)

  • reacţii alergice care pot include urticarie, umflături pe piele
  • convulsii,
  • senzaţie neplăcută în picioare (denumită şi sindromul picioarelor neliniştite),
  • creşterea numărului de celule albe din sânge (eozinofilie),
  • scăderea numărului de trombocite (trombocitopenie),
  • dificultate la înghiţire,
  • tulburări de vorbire şi limbaj,
  • mişcări involuntare la nivelul feţei, limbii, obrajilor, corpului şi membrelor (diskinezie tardivă)
  • creşterea enzimelor hepatice (gama-GT),
  • modificări ale electrocardiogramei.

Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10,000)

  • febră, modificări ale stării de conştienţă, rigiditate musculară, creştere semnificativă a tensiunii arteriale sau a bătăilor inimii, modificări ale stării de conştiinţă (sindromul neuroleptic malign),
  • erecţie persistentă şi dureroasă (priapism),
  • umflarea sânilor şi secreţia anormală de lapte (galactoree),
  • icter,
  • nivele crescute ale creatin fosfokinazei serice.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10,000)

  • şoc anafilactic (reacţie alergică severă/ hipersensibilitate, dificultăţi în respiraţie, şoc),
  • inflamare a ficatului (hepatită),
  • umflarea rapidă a pielii, de obicei din jurul ochilor, buzelor şi gâtului (angioedem),
  • erupţii cutanate severe, vezicule sau pete roşii pe piele (Sindrom Stevens-Johnson),
  • diabet zaharat şi agravarea unui diabet zaharat preexistent.

Reacţii adverse necunoscute (care nu pot fi estimate pe baza datelor disponibile)

  • micşorarea numărului de globule albe din sânge (neutropenie),
  • cheaguri de sânge formate undeva la nivelul venelor din corp, în special la nivelul picioarelor (simptomele includ umflare, durere şi înroşire la nivelul piciorului), care se pot deplasa prin vasele de sânge către plămâni determinând durere la nivelul pieptului şi dificultate în respiraţie. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, cereţi imediat sfatul medicului.

Dacă observaţi tremurături involuntare, tremor, tensiune musculară fără durere în timpul tratamentului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

De asemenea au fost raportate:

  • scăderea uşoară a nivelelor hormonilor specifici secretaţi de galanda tiroidă în sânge
  • stop cardiac, tulburări de ritm cardiac care pot fi serioase şi în cazuri grave pot fi fatale.

Acestea au apărut la întreg grupul de medicamente numite antipsihotice dar nu la quetiapină în mod particular.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Nantarid comprimate filmate

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Nantarid comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită precauţii speciale pentru păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Nantarid comprimate filmate

Substanţa activă este quetiapina (sub formă de fumarat de quetiapină).

Nantarid 25 mg comprimate filmate:

Fiecare comprimat filmat conţine: quetiapină 25 mg (sub formă de fumarat de quetiapină).

Nantarid 100 mg comprimate filmate:

Fiecare comprimat filmat conţine: quetiapină 100 mg (sub formă de fumarat de quetiapină).

Nantarid 200 mg comprimate filmate:

Fiecare comprimat filmat conţine: quetiapină 200 mg (sub formă de fumarat de quetiapină).

Nantarid 300 mg comprimate filmate:

Fiecare comprimat filmat conţine: quetiapină 300 mg (sub formă de fumarat de quetiapină).

Celelalte componente sunt: Nucleu:

Lactoză monohidrat Celuloză microcristalină Hidrogenofostat de calciu dihidrat Povidonă K29/32 Amidonglicolat de sodiu (tip A) Stearat de magneziu

Film:

Hipromeloză (E464) Dioxid de titan (E171) Macrogol 400

Cum arată Nantarid comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Nantarid 25 mg comprimate filmate:

Comprimate filmate albe, rotunde, biconvexe, gravate pe una din feţe cu N43, cealaltă faţă este negravată.

Nantarid 100 mg comprimate filmate: Comprimate filmate albe, rotunde, biconvexe, gravate pe una din feţe cu N44, cealaltă faţă este negravată.

 
Nantarid 200 mg comprimate filmate: Comprimate filmate albe, oblongi, biconvexe, gravate pe una din feţe cu N45, cealaltă faţă este negravată .

Nantarid 300 mg comprimate filmate: Comprimate filmate albe, oblongi, biconvexe, gravate pe una din feţe cu N46, cealaltă faţă este negravată.

Nantarid comprimate filmate sunt ambalate în blistere din PVC/PE/PVdC//Aluminiu. Blisterele sunt ambalate în cutii din carton.

Mărime ambalaj: 30, 60 comprimate filmate.

Mărime ambalaj: 30, 60 comprimate filmate.

Mărime ambalaj: 30, 60 comprimate filmate.

Mărime ambalaj: 30, 60 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Gedeon Richter România S.A.,

Str. Cuza Vodă, nr. 99-105, 540306 Târgu Mureş,

România

Fabricanţi

Gedeon Richter România S.A., Str. Cuza Vodă, nr. 99-105, 540306 Târgu-Mureş, România

Gedeon Richter Plc. 1103 Budapest, Gyömröi ut 19-21, Ungaria

Acest medicament est autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria: Nantarid 25, 100, 200, 300 mg филмирани таблетки

Republica Cehă: Geldoren 25, 100, 200, 300 mg potahovane tablety

Estonia: Geldoren

Ungaria: Geldoren 25, 100, 200, 300 mg filmtabletta

Letonia: Geldoren 25, 100, 200, 300 mg apvalkotas tabletes

Lituania: GELDOREN 25, 100, 200, 300 mg plevele dengtos tabletes

Polonia: Nantarid-Richter

România: Nantarid 25, 100, 200, 300 mg comprimate filmate

Slovacia: Geldoren 25, 100, 200, 300 mg filmom obalene tablety

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being