Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

PRESTARIUM 5 mg comprimate orodispersabile

Companie: Les Laboratoires Servier
Cuprins
Ce este PRESTARIUM şi pentru ce se utilizează
Înainte să luaţi PRESTARIUM
Cum să luaţi PRESTARIUM
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează PRESTARIUM
Informaţii suplimentare
sus

Ce este PRESTARIUM şi pentru ce se utilizează

PPESTARIUM este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Aceste medicamente acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară pomparea de către inima dumneavoastră a sângelui în vasele de sânge.

PRESTARIUM este utilizat:

-        pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială)

-        pentru tratamentul insuficienţei cardiace (o afecţiune în care inima nu este capabilă să pompeze suficient sânge pentru a asigura nevoile organismului)

-        pentru reducerea riscului de apariţie a evenimentelor cardiace, cum este infarctul miocardic, la pacienţii cu boală coronariană stabilă (o afecţiune în care irigarea cu sânge a inimii este redusă sau blocată) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau li s-a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui spre inimă prin dilatarea vaselor de sânge care o irigă.

sus

Înainte să luaţi PRESTARIUM

Nu utilizaţi PRESTARIUM:

-        dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril, la oricare alt inhibitor al ECA sau la oricare dintre celelalte componente ale PRESTARIUM

-        dacă aveţi peste 3 luni de sarcină (De asemenea, este mai bine să evitaţi utilizarea PRESTARIUM la începutul sarcinii - vezi „Sarcina şi alăptarea"),

-        dacă aţi prezentat simptome cum sunt respiraţie şuierătoare, umflarea feţei, limbii sau gâtului (o afecţiune numită angioedem), senzaţie de mâncărime intensă sau erupţii trecătoare severe pe piele

asociate cu terapia anterioară cu inhibitori ai ECA sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a prezentat aceste simptome, în orice alte circumstanţe.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi PRESTARIUM

Dacă vreuna dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua PRESTARIUM:

-    dacă aveţi stenoză aortică (îngustarea vasului de sânge principal care pleacă din inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (boală a muşchiului cardiac) sau stenoză a arterei renale (îngustarea arterei care irigă cu sânge rinichiul)

-     dacă aveţi oricare alte probleme cu inima

-     dacă aveţi probleme cuficatul

-     dacă aveţi probleme cu rinichii sau efectuaţi şedinţe de dializă

-     dacă suferiţi de o boală vasculară de colagen (o boală de piele), cum sunt lupusul eritematos

sistemic sau sclerodermia

-     dacă aveţi diabet zaharat

-     dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare sau utilizaţi înlocuitori de sare care conţin potasiu

-     dacă urmează să vi se efectueze anestezie şi/sau intervenţie chirurgicală importantă

-     dacă urmează să vi se efectueze afereză LDL (care vă îndepărtează colesterolul din sânge cu

ajutorul unui aparat)

-     dacă urmaţi un tratament de desensibilizare, pentru reducerea efectelor alergiei la înţepăturile de

albină sau viespe

-     dacă aţi avut de curând diaree sau vărsături sau dacă sunteţi deshidratat

-     dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide

-     dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi fenilcetonurie.

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. PRESTARIUM nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este utilizat în acest stadiu al sarcinii, vă poate afecta grav copilul (vezi „Sarcina şi alăptarea").

PRESTARIUM nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Tratamentul cu PRESTARIUM poate fi influenţat de utilizarea altor medicamente. Acestea includ:

-  alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, incluzând diureticele (medicamente care cresc cantitatea de urină produsă de rinichi),

-  diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren, amilorid), suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare care conţin potasiu,

-  litiu pentru tratamentul maniei sau depresiei,

-  medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) utilizate pentru tratamentul durerii, sau doze mari de aspirină,

-  medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (cum sunt insulina sau metforminul),

-  medicamente pentru tratamentul tulburărilor mintale cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia etc (de exemplu, antidepresive triciclice, antipsihotice),

-  imunosupresoare (medicamente care reduc mecanismul de apărare al organismului), utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau după operaţiile de transplant (de exemplu, ciclosporină),

-  alopurinol (pentru tratamentul gutei),

-  procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii),

-  medicamente vasodilatatoare incluzând nitraţi (medicamente care produc dilatarea vaselor de sânge),

-  heparină (medicament utilizat pentru scăderea vâscozităţii sângelui),

- medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mici, a şocului sau a astmului bronşic (de exemplu, efedrină, noradrenalină sau adrenalină).

Utilizarea PRESTARIUM cu alimente şi băuturi

Este de preferat să luaţi PRESTARIUM înainte de masă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea PRESTARIUM înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de PRESTARIUM. PRESTARIUM nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este administrat după luna a treia de sarcină, vă poate afecta grav copilul.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. PRESTARIUM nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră vă poate recomanda alt tratament dacă doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre alăptarea unui nou-născut sau a unui nou-născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În mod obişnuit, PRESTARIUM nu afectează vigilenţa, dar, la unii pacienţi, pot să apară ameţeli sau slăbiciune, determinate de scăderea tensiunii arteriale. Dacă apare această situaţie, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Informaţii importante privind unele componente ale PRESTARIUM

PRESTARIUM conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că categorii de glucide, adresaţi-vă medicului înainte de a lua acest medicament. Deoarece PRESTARIUM comprimate orodispersabile conţine, de asemenea, (aspartam), poate fi dăunător pacienţilor cu fenilcetonurie.

sus

Cum să luaţi PRESTARIUM

Luaţi întotdeauna PRESTARIUM exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Aşezaţi comprimatul pe limbă pentru dizolvare şi înghiţiţi-l cu salivă, de preferat la aceeaşi oră în fiecare zi, dimineaţa, înainte de masă.

Medicul dumneavoastră va decide doza corectă pentru dumneavoastră. Dozele uzuale sunt după cum urmează:

Hipertensiune arterială: doza uzuală de iniţiere şi de întreţinere este de 5 mg o dată pe zi. După o lună, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, dacă este necesar. 10 mg pe zi este doza maximă recomandată pentru hipertensiune arterială.

Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult, doza uzuală de iniţiere este de 2,5 mg o dată pe zi. După o lună, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi şi, dacă este necesar, la 10 mg o dată pe zi.

Insuficienţă cardiacă: doza uzuală de iniţiere este de 2,5 mg o dată pe zi. După două săptămâni, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi, care este doza maximă recomandată pentru insuficienţă cardiacă.

Boală coronariană stabilă: doza uzuală de iniţiere este de 5 mg o dată pe zi. După două săptămâni, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, care este doza maximă recomandată pentru această indicaţie. Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult, doza uzuală de iniţiere este de 2,5 mg o dată pe zi. După o săptămână, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi şi, după încă o săptămână, la 10 mg o dată pe zi.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din PRESTARIUM

În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, contactaţi imediat departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital sau pe medicul dumneavoastră. Cea mai frecventă reacţie adversă în caz de supradozaj este tensiunea arterială mică, ce vă face să vă simţiţi ameţit sau slăbit. Dacă vi se întâmplă acest lucru, poate fi util să vă întindeţi culcat pe spate, cu picioarele ridicate.

Dacă uitaţi să luaţi PRESTARIUM

Este important să vă luaţi medicamentul în fiecare zi, deoarece tratamentul regulat este mai eficace. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi o doză de PRESTARIUM, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi PRESTARIUM

Deoarece tratamentul cu PRESTARIUM este, de obicei, pe toată durata vieţii, trebuie medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe acest medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, PRESTARIUM poate determina reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi vreunul dintre următoarele simptome, opriţi imediat administrarea medicamentului şi adresaţi-vă urgent medicului dumneavoastră :

-         umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, sau dificultăţi în respiraţie,

-          ameţeli severe sau leşin,

-           bătăi ale inimii neobişnuit de rapide sau neregulate.

In ordine descrescătoare a frecvenţei, reacţiile adverse pot include:

-   Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 utilizatori, dar la mai mult de 1 din 100 de utilizatori): durere de cap, ameţeli, vertij, senzaţie de furnicături şi înţepături, tulburări de vedere, tinitus (senzaţie de zgomote în urechi), stare confuzională datorită tensiunii arteriale mici, tuse, scurtarea respiraţiei, tulburări gastro-intestinale (greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale gustului, dispepsie sau dificultăţi de digestie, diaree, constipaţie), reacţii alergice (cum sunt erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi), crampe musculare, senzaţie de oboseală,

-  Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 de utilizatori, dar la mai mult de 1 din 1000 de utilizatori): tulburări ale dispoziţiei, tulburări ale somnului, bronhospasm (senzaţie de constricţie la nivelul pieptului, respiraţie şuierătoare şi scurtată), uscăciunea gurii, angioedem (simptome cum sunt respiraţie şuierătoare, umflarea feţei, limbii sau gâtului, senzaţie intensă de mâncărime sau erupţii trecătoare severe pe piele), probleme la nivelul rinichilor, impotenţă, transpiraţii,

-    Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 de utilizatori): confuzie, tulburări cardiovasculare (bătăi neregulate ale inimii, angină, infarct miocardic sau accident vascular cerebral), pneumonie eozinofilică (o formă rară de pneumonie), rinită (nas înfundat sau cu secreţii abundente), eritem polimorf, tulburări ale sângelui, pancreasului sau ficatului,

-  La pacienţii cu diabet zaharat poate să aparăr hipoglicemie (valori foarte mici ale glucozei în sânge),

-  Au fost raportate cazuri de vasculită (inflamaţia vaselor de sânge).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Cum se păstrează PRESTARIUM

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi PRESTARIUM după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

sus

Informaţii suplimentare

Ce conţine PRESTARIUM 5 mg

-  Substanţa activă este perindopril arginină. Un comprimat orodispersabil conţine perindopril 3,395 mg (corespunzător la perindopril arginină 5 mg).

-   Celelalte componente ale comprimatului orodispersabil sunt: stearat de magneziu (E 470B), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551), amestec lactoză-amidon uscat prin pulverizare (lactoză monohidrat 85%, amidon 15%), aspartam (E951) şi acesulfam potasic (E 950).

Cum arată PRESTARIUM 5 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimatele orodispersabile de PRESTARIUM 5 mg sunt rotunde, de culoare albă.

Comprimatele sunt disponibile în flacoane cu 5, 10, 14, 20, 30, 50, 60, 90, 100, 120 sau 500 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Les Laboratoires Servier

50 rue Carnot, 92284 Suresnes Cedex, Franţa

Producătorii

Les Laboratoires Servier Industrie (LSI) 905 route de Saran 45520 Gidy - Franţa

şi

Servier (Ireland) Industries Ltd.(SII) Gorey Road

Arklow, Co. Wicklow - Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012.

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 6165/2006/01

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Săgetător Săgetător 22 noiembrie - 20 decembrie

Este o lună ideală pentru a vă răsfăţa, fie la coafăr sau cosmetică. De asemenea, o vizită prin magazine vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi garderoba. O întâlnire neaşteptată provoacă...citește mai departe

×

Zf.ro
O companie românească este printre cele mai hot firme din tech. Au crescut peste noapte la milioane de euro O companie românească este printre cele...
Romania deţine 60% din rezerva totală...
Crăciunul nu vine cu veşti bune pentru...
BusinessMagazin.ro
Familia care câştigă ZECI DE MII DE DOLARI în fiecare minut. Ce AVERE IMPRESIONANTĂ are Familia care câştigă ZECI DE MII DE DOLARI...
Este OFICIAL: Un nou miliardar în România....
Mediafax.ro
Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă  de 16 ani s-a sinucis pentru că nu mai suporta să fie hărţuită de două colege de şcoală Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă...
Orban a concediat consiliera care câştiga...
Ciocolata care creşte virilitatea, o „Viagra...
Gandul.info
Multe mame nu ştiu! Medicamentul interzis copiilor sub patru ani. Este folosit pentru scăderea febrei, dar poate declanşa o maladie fatală Multe mame nu ştiu! Medicamentul interzis...
Previziunile Babei Vanga. Ce ne aşteaptă...
Nostradamus şi Baba Vanga, viziuni incredibile...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
FOTO. La 7 ani era considerată cea mai frumoasă fetiță din lume! Cum a ajuns să arate la 18 ani fiica fotbalistului Blondeau FOTO. La 7 ani era considerată cea mai...
Cum arată Simona Trașcă la 38 de ani!...
Imagini fierbinți cu Andreea Marin într-o...
ApropoTv.ro
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Go4it.ro
Cinci hoţi români au uimit lumea cu modul INCREDIBIL în care au furat iPhone-uri în valoare de 590.000 de dolari dintr-un camion aflat în mişcare. Cascadoria, demnă de filmul „Fast & Furious”, face înconjurul lumii Cinci hoţi români au uimit lumea cu modul...
Au publicat acest clip şi au strâns 2...
S-au căsătorit după doi ani de iubire....
ProMotor.ro
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci....
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au...
SKODA la testele EuroNCAP. Ce notă a primit...
Descopera.ro
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...'' Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară....
Un URS polar cu mesajul ''T-34'' scris pe...
SF-ul a devenit realitate şi poate provoca...
ULTIMA ORĂ
Cine este omul care îl făcea să TREMURE de frică pe Mike Tyson: „Împietream când rămâneam singur cu el”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.