PRESTARIUM 2,5 mg, Comprimate, 2,5 mg

Substanță activa
perindopril arginina
Clasa ATC
C09AA
Format
Comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca
Producător
Les Laboratoires Servier Industrie
Acțiune terapeutică
acţionează prin lărgirea vaselor sanguine, ceea ce face mai uşoară activitatea inimii dumneavoastră de a pompa sângele prin vase

Ce este Prestarium 2,5 mg şi pentru ce este utilizat?

Prestarium 2,5 mg este ambalat în cutie cu 30 comprimate filmate.

Prestarium 2,5 mg este un inhibitor de enzimă de conversie a angiotensinei (IECA).

Inhibitorii de enzimă de conversie ai angiotensinei IECA sunt utilizaţi în tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficienţei cardiace şi prevenirea recurenţei accidentului vascular cerebral în asociere cu indapamida la pacienţi cu un istoric de boală cerebrovasculară. Aceştia acţionează prin lărgirea vaselor sanguine, ceea ce face mai uşoară activitatea inimii dumneavoastră de a pompa sângele prin vase.

Înainte de administrarea Prestarium 2,5 mg?

Nu utilizaţi Prestarium 2,5 mg:

–      Dacă ştiţi că aveţi alergie la perindopril, la oricare dintre componentele enumerate mai sus sau la orice alt IECA,

–      Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,

– Dacă ati avut simptome ca: dificultăţi de respiraţie, umflarea feţei sau limbii, prurit intens sau erupţie cutanată severă cu administrare anterioară de tratament cu IECA sau aţi avut aceste simptome în orice altă circumstanţă (situţie numită edem angioneurotic).

Prestarium 2,5 mg nu este recomandat să fie utilizat la copii şi adolescenţi.

Aveţi grijă deosebită cu Prestarium 2,5 mg:

Dacă oricare din situaţiile următoare este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm informaţi medicul înainte de începerea tratamentului:

-Dacă aveţi stenoză aortică ( îngustarea principalului vas de sânge care pleacă de la inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (afectarea musculaturii cardiace) sau stenoză de arteră renală (îngustarea arterei care irigă cu sânge rinichiul), -Dacă aveţi orice altă afecţiune cardiacă sau renală,

-Dacă urmaţi o dietă strictă fără sare sau utilizati înlocuitori de sare care conţin potasiu.

-Dacă aveţi diabet.

De asemenea, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră sau alte cadre medicale că utilizaţi Prestarium 2,5 mg:

-Dacă veţi fi supus unei anestezii şi/sau unei intervenţii chirurgicale importante,

-Dacă veţi fi supus dializei renale folosind membrane de poli-acrilo-nitril,

-Dacă veţi fi supus aferezei LDL (ceea ce reprezintă înlăturarea colesterolului din sânge cu ajutorul unui aparat)

-Dacă veţi fi supus unui tratament de desensibilizare pentru a reduce efectele alergiei la înţepăturile de albine sau viespe,

-Dacă ati suferit recent diaree sau vărsături.

Sarcina şi alăptarea:

Nu trebuie să utilizaţi Prestarium 2,5 mg:

-Dacă sunteţi însărcinată, doriţi să rămâneţi însărcinată sau credeţi că sunteţi însărcinată,

-Dacă alăptaţi.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:

Prestarium 2,5 mg nu afectează atenţia, dar alte reacţii cum ar fi ameţeala sau oboseala în relaţie cu scăderea tensiunii arteriale, pot să apară la unii pacienţi. Dacă apare această situaţie, capacitatea de a conduce şi de a folosi utilaje, poate fi afectată.

Administrarea Prestarium împreună cu alte medicamente:

Tratamentul hipertensiunii arteriale sau insuficienţei cardiace cu Prestarium 2,5 mg poate fi afectat de către alte medicamente pe care le aveţi prescrise sau cumpărate de la farmacie. Acestea includ:

-Alte medicamente antihipertensive,

-Diuretice care economisesc potasiu (spironolactona, triamteren), suplimente de potasiu, suplimente sau substituenţi de sare care conţin potasiu.

-Litiu pentru tratamentul depresiei,

-Antidiabetice,

-Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) sau doze mari de salicilaţi (de exemplu, aspirină),

-Antidepresive triciclice, antipsihotice şi anestezice.

Întrebaţi medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur pentru ce sunt utilizate aceste medicamente.

Trebuie intotdeauna să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul despre toate medicamentele pe care le utilizaţi, chiar şi despre acelea cumpărate fără prescripţie medicală.

Cum se administrează Prestarium 2,5 mg?

Doza totală zilnică va fi determinată şi ajustată de către medicul dumneavoastră. Aceasta va fi în mod uzual de 5 – 10 mg, în priză unică, pentru hipertensiune arterială sau 2,5 – 5 mg, în priză unică pentru insuficienţa cardiacă. Pentru prevenirea recurenţei accidentului vascular cerebral, doza recomandată este 2,5 mg pe zi timp de două săptămâni, apoi crescută la 5 mg în priză unică zilnică timp de alte două săptămâni, înaintea introducerii indapamidei.

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar de apă, de preferat dimineaţa. Tratamentul pentru hipertensiunea arterială sau insuficienţa cardiacă durează toată viaţa.

Dacă ati luat mai multe comprimate filmate decât era recomandat:

În cazul unui supradozaj, adresaţi-vă la cel mai apropiat spital de urgenţe sau spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Cel mai frecvent efect în caz de supradozaj este hipotensiunea arterială. Dacă apare hipotensiune arterială severă (simptome cum ar fi ameţeală sau leşin), poate fi de folos să vă întindeţi cu picioarele ridicate.

Dacă ati uitat să luaţi comprimatele:

Este foarte important să vă luaţi tratamentul zilnic. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi una sau mai multe doze, luaţi o doză cât mai repede după ce vă amintiţi, iar apoi continuaţi tratamentul asa cum era prescris.

Nu luaţi o doză dublă.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Prestarium 2,5 mg poate determina reacţii adverse.

Acestea pot fi: cefalee, ameţeli, vertij, parestezii, tulburări psihice sau de somn, tulburari de vedere, ţiuituri in urechi, hipotensiune arterială, tuse (frecvent descrisă ca fiind uscată şi iritativă), dispnee, tulburări gastro-intestinale (greaţă, dureri abdominale, vărsături, constipaţie), tulburări de gust, prurit, erupţii cutanate, oboseală şi crampe musculare.

Aceste reacţii adverse, când apar, sunt de obicei uşoare. Totuşi, dacă prezentaţi oricare dintre reacţiile adverse menţionate mai sus sau orice alte reacţii adverse care nu sunt menţionate mai sus, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse opriţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră: umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi de respiraţie, bătăi cardiace neobişnuit de rapide şi neregulate.

Păstrarea Prestarium 2,5 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din PP a 30 comprimate filmate

Producător

Les Laboratoires Servier Industrie 905, route de Saran 45520 Gidy Franţa

Servier Industries Limited Gorey Road Arklow, Co. Wicklow Irlanda

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă:

Les Laboratoires Servier

22 rue Garnier, 92200 Neuilly-sur-Seine, Franţa

Data ultimei verificări a prospectului

Ianuarie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being