Intârziere menstruaţie
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Trebuie sa faceti un test de sarcina si sa mergeti la un medic ginecolog pentru o consultatie.... citește

Cele mai
Caută în:

Ortanol 20 mg capsule gastrorezistente

Companie: Lek Pharmaceuticals d.d.
Cuprins
Ce este Ortanol şi pentru ce se utilizează
Înainte să utilizaţi Ortanol
Cum să utilizaţi Ortanol
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează Ortanol
Informaţii suplimentare
sus

Ce este Ortanol şi pentru ce se utilizează

Ortanol aparţine unei grupe de medicamente numite inhibitori de pompă de protoni. El reduce secreţia gastrică acidă din stomac. Aceasta permite ulcerului să se vindece şi uşurează durerea.

 

Ortanol capsule gastrorezistente este indicat în:

- ulcer duodenal. Acesta poate fi produs de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);

- ulcer gastric numit ulcer gastric benign;

- arsuri cauzate de boala de reflux gastro-esofagian care se mai numeşte esofagită de reflux. În aceasta acidul scapă din stomac în esofag şi produce pirozis cu durere şi inflamaţie. Ortanol ajută la rezolvarea acestei probleme.

- ulcer infectat cu o bacterie denumită Helicobacter pylori. În acest caz Ortanol se combină cu terapia antibacteriană adecvată.

- ameliorarea simptomelor de esofagită de reflux sau în tratamentul de lungă durată al esofagitei de reflux;

- pacienţi cu istoric de ulcer care necesită tratament cu AINS. Ortanol este folosit pentru vindecarea ulcerului sau pentru a preveni apariţia unuia;

- acid excesiv în stomac produs prin creşterea acestuia în pancreas (sindromul Zollinger-Ellison).

 

sus

Înainte să utilizaţi Ortanol

Nu utilizaţi Ortanol 

- aveţi alergie (hipersensibilitate) la omeprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ortanol 

- Omeprazolul, similar altor inhibitori ai pompei de protoni (IPP) nu trebuie folosit concomitent cu nelfinavir (un medicament utilizat în infecţia cu HIV).

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ortanol 

Când sunt prezente simptome de avertizare (de exemplu scădere semnificativă neintenţionată în greutate, vărsături care revin, durere la înghiţit, vărsături cu sânge sau scaun cu sânge) şi când se

suspectează sau este prezent ulcerul gastric, trebuie exclusă cauza malignă, deoarece tratamentul poate ameliora simptomele şi întârzia diagnosticul.

 

Nu se recomandă administrarea concomitentă de atazanavir (un medicament utilizat în infecţia cu HIV) şi inhibitori ai pompei de protoni (ca de exemplu omeprazol). Medicul dumneavoastră trebuie să vă supravegheze cu atenţie în cazul în care consideră necesară asocierea dintre atazanavir şi un inhibitor al pompei de protoni şi să crească doza de atazanavir la 400 mg şi ritonavir 100 mg; doza de omeprazol nu trebuie să depăşească 20 mg.

 

Omeprazolul, ca toate medicamentele care scad aciditatea, poate reduce absorbţia vitaminei B12 (ciancobalamina). Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu depozite reduse de vitamina B12 sau cu factori de risc pentru absorbţie redusă a vitaminei B12 în timpul tratamentului pe termen lung.

 

Omeprazolul este un inhibitor al CYP 2C19. La iniţierea şi la întreruperea tratamentului cu omeprazol medicul dumneavoastră trebuie să ţină cont de interacţiunea posibilă cu medicamente metabolizate prin intermediul CYP 2C19. Nu se recomandă utilizarea concomitentă a omeprazolului şi clopidogrelului.

 

Tratamentul pe termen lung poate fi necesar, dar nu este recomandat la unii copii cu afecţiune cronică.

 

Tratamentul cu inhibitori ai pompei de protoni poate determina creşterea lentă a riscului pentru infecţii gastro-intestinale cum sunt cele cu Salmonella şi Campylobacter.

 

Dacă tratamentul dumneavoastră durează mai mult de un an trebuie să fiţi monitorizat permanent.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

 

Omeprazolul poate influenţa alte substanţe active:

Substanţe active cu absorbţie dependentă de pH

Aciditatea scăzută din stomac din timpul tratamentului cu omeprazol poate creşte sau scade absorbţia substanţelor active cu absorbţie dependentă de pH-ul stomacului.

 

- Nelfinavir, atazanavir (medicamente utilizate în infecţia cu HIV)

Concentraţiile plasmatice de nelfinavir şi atazanavir sunt scăzute în cazul administrării concomitente de omeprazol.

 

Administrarea concomitentă de omeprazol şi atazanavir este contraindicată.  

 

- Digoxină (medicament utilizat în boli ale inimii)

Se recomandă prudenţă la administrarea dozelor mari de omeprazol la pacienţii vârstnici. Se recomandă monitorizarea acestora pe parcursul tratamentului cu digoxină.

 

- Clopidogrel (medicament folosit pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge)

Se recomandă prudenţă la administrarea concomitentă de omeprazol şi clopidogrel.

 

- Alte substanţe active

Absorbţia posaconazolului (medicament folosit în infecţii cu ciuperci), erlotinibului (medicament folosit în cancer), ketoconazolului (medicament folosit în infecţii cu ciuperci) şi a itraconazolului (medicament folosit în infecţii cu ciuperci) se reduce semnificativ şi, prin urmare, eficacitatea clinică poate fi afectată. Trebuie evitată utilizarea concomitentă cu posaconazol şi erlotinib.

 

Substanţele active metabolizate prin intermediul CYP 2C19

Este necesară prudenţă la administrarea concomitentă a omeprazolului cu R-warfarina (medicament folosit pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge) şi alţi antagonişti ai vitaminei K, cilostazol (medicament care împiedică agregarea plachetelor sanguine, utilizat pentru ameliorarea claudicaţiei

intermitente), diazepam (medicament utilizat pentru tratamentul neliniştii) şi fenitoină (medicament utilizat în epilepsie).

 

Mecanism necunoscut

- Saquinavir (medicament folosit în infecţia cu HIV) 

Este necesară prudenţă la administrarea concomitentă a omeprazolului cu saquinavir/ritonavir. 

 

Tacrolimus (medicament folosit în prevenirea respingerii organului transplantat)

Administrarea concomitentă de omeprazol creşte concentraţia serică de tacrolimus. Se recomandă urmărirea atentă a concentraţiilor de tacrolimus, precum şi a funcţiei renale (clearance-ul creatininei) şi reducerea dozei dacă este necesar.

 

Efectele altor substanţe active asupra omeprazolului

Inhibitori ai CYP 2C19 şi/sau CYP 3A4

Substanţele active cunoscute că inhibă CYP 2C19 şi CYP 3A4 (cum sunt claritromicina şi voriconazolul) pot determina creşterea concentraţiilor serice de omeprazol prin reducerea ritmului de metabolizare a omeprazolului. Deoarece doze mari de omeprazol au fost bine tolerate, în general nu este necesară modificarea dozei de omeprazol. Totuşi, modificarea dozei trebuie avută în vedere la pacienţii cu insuficienţă severă a ficatului şi în cazul în care este indicat tratamentul pe termen lung.

 

Inductori ai CYP 2C19 şi/sau CYP 3A4

Substanţele active cunoscute că inhibă CYP 2C19 şi CYP 3A4 sau ambele (cum sunt rifampicina şi sunătoarea) pot determina scăderea concentraţiilor plasmatice de omeprazol prin creşterea ritmului de metabolizare a omeprazolului.

 

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Omeprazolul se poate folosi pe parcursul sarcinii.

Omeprazolul se excretă în laptele matern, dar este puţin probabil să influenţeze copilul în cazul utilizării dozelor terapeutice.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca omeprazolul să afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Pot apare reacţii adverse cum sunt ameţeli şi tulburări vizuale. Dacă sunt afectaţi, pacienţii nu trebuie să conducă vehicule sau să folosească utilaje.

 

Informaţii importante privind unele componente ale Ortanol 

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 

sus

Cum să utilizaţi Ortanol

Utilizaţi întotdeauna Ortanol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

 

Luaţi medicamentul pe stomacul gol.

Înghiţiţi capsula întreagă, cu un pahar cu apă.

Nu sfărâmaţi sau mestecaţi capsulele.

 

Dacă luaţi Ortanol o dată pe zi încercaţi să luaţi capsula la aceeaşi oră.

Dacă luaţi Ortanol de două ori pe zi, luaţi prima doză dimineaţa şi a doua doză seara.

Ulcer duodenal

Doza uzuală este de 20 mg o dată pe zi. Durata tratamentului este de 2-4 săptămâni.

Doza de întreţinere: pentru  prevenirea recurenţei ulcerului doza uzuală de Ortanol este de 10 mg o dată pe zi. În cazuri izolate medicul dumneavoastră poate creşte doza la 40 mg o dată pe zi, dacă este nevoie.

 

Ulcer gastric

Doza uzuală este de 20 mg o dată pe zi. Durata tratamentului este de 4-8 săptămâni. În cazuri izolate medicul dumneavoastră poate creşte doza la 40 mg o dată pe zi, dacă este nevoie.

 

Esofagita de reflux

Doza uzuală este de 20 mg o dată pe zi. Durata tratamentului este de 4 săptămâni. În cazuri izolate medicul dumneavoastră poate prescrie tratamentul pentru încă 4-8 săptămâni sau creşte doza la 40 mg pe zi, dacă este nevoie.

 

Tratamentul de lungă durată al esofagitei de reflux (tratament de întreţinere)

Doza uzuală este de 10-20 mg pe zi.

 

Sindromul Zollinger-Ellison

Doza uzuală de început este de 60 mg o dată pe zi.

Dacă doza este mai mare de 80 mg pe zi, administraţi jumătate dimineaţa şi jumătate seara.

 

Ulcer gastric şi duodenal produs de AINS

Doza uzuală este de 20 mg pe zi timp de 4-8 săptămîni.

 

Tratamentul de lungă durată a ulcerului gastric şi duodenal produs de AINS (tratament de întreţinere)

Dacă aţi avut ulcer în trecut şi trebuie să utilizaţi AINS doza recomandată este de 20 mg Ortanol. Medicul vă va preciza durata tratamentului.

 

Tratamentul simptomelor esofagitei de reflux

Doza uzuală este de 10-20 mg pe zi timp de 2-4 săptămîni.

 

Tratamentul ulcerului cauzat de Helicobacter pylori

Doza uzuală este de 20 mg Ortanol de două ori pe zi.

Au fost testate următoarele combinaţii:

- 20 mg Ortanol + 1000 mg amoxicilină + 500 mg claritromicină

- 20 mg Ortanol + 250 mg claritromicină + 400-500 mg metronidazol

toate administrate de două ori pe zi. Medicul dumneavoastră vă va spune ce combinaţie să utilizaţi.

Durata tratamentului este de obicei o săptămână. Medicul dumneavoastră poate să prescrie 20 mg Ortanol o dată pe zi încă 1-3 săptămâni pentru a se vindeca ulcerul. Trebuie să administraţi toate dozele pentru ca bacteria să nu devină rezistentă.

 

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei.

 

Pacienţi cu insuficienţă renală

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală.

 

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

Utilizaţi medicamentul cu atenţie conform instrucţiunilor. Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi medicul.

 

Copii cu vârsta peste 2 ani şi adolescenţi cu esofagită severă de reflux

Copiii cu esofagită severă de reflux trebuie trataţi de către un specialist. Tratamentul durează 4-8 săptămâni.

Doza recomandată este de 10 mg o dată pe zi la copii cu greutate până la 20 kg şi de 20 mg la copii cu greutate peste 20 kg.

 

Copii cu vârsta sub 2 ani

Copiii cu vârsta sub 2 ani nu trebuie să utilizeze Ortanol.

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ortanol 

Dacă aţi luat mai mult Ortanol decât ar trebui, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. 

 

Sunt informaţii limitate referitoare la efectele supradozajului cu omeprazol la om. S-au raportat greaţă, vărsături, ameţeli, durere abdominală, diaree şi durere de cap. Au fost descrise cazuri unice de apatie, depresie şi confuzie.

 

Simptomele descrise au fost tranzitorii şi nu s-a raportat evoluţie gravă. Dacă este necesar, tratamentul este simptomatic.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Ortanol 

Luaţi capsula imediat ce vă amintiţi, în afara cazului când este aproape timpul pentru următoarea doză.

Dacă sunteţi în această situaţie, săriţi peste doza omisă şi luaţi următoarea doză la ora stabilită. 

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă încetaţi să utilizaţi Ortanol 

Urmaţi tratamentul atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi tratamentul, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă opriţi tratamentul mai devreme, boala poate să reapară.

 

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ortanol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse (1-10% dintre pacienţi) sunt durerea de cap, durerile abdominale, constipaţia, diareea, gazele şi greaţa/vărsăturile.

Următoarele reacţii adverse au fost identificate sau suspectate în studiile clinice efectuate pentru omeprazol sau în experienţa de comercializare. Niciunul dintre acestea nu este dependent de doză. Reacţiile adverse prezentate mai jos sunt clasificate în funcţie de frecvenţă şi de clasificarea  Aparate organe sisteme (AOS). Reacţiile adverse sunt definite utilizând următoarea convenţie:

Foarte frecvente     care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente      care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente     care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare       care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare      care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Frecvente: durere de cap, durere abdominală, constipaţie, diaree, gaze, greaţă/vărsături

Mai puţin frecvente: insomnie, ameţeli, senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul extremităţilor, somnolenţă, ameţeli, creşterea valorii enzimelor hepatice, inflamaţie a pielii, mâncărime, erupţie tranzitorie la nivelul pielii, urticarie, stare de rău, umflare periferică

Rare: reducere a numărului de globule albe ale sângelui, reducere a numărului de trombocite, reacţii de hipersensibilitate, care constau în febră, umflare a feţei, buzelor, limbii şi gâtului şi reacţii/şoc anafilactic, scădere a concentraţiei sodiului în sânge, agitaţie, confuzie, depresie, vedere înceţoşată, îngustare a bronhiilor, uscăciune a gurii, inflamaţie a gurii, candidoză gastro-intestinală, inflamaţie ficatului cu sau fără colorarea în galben a pielii sau a albului ochilor, cădere a părului, fotosensibilitate, durere articulară, durere musculară, nefrită interstiţială, transpiraţie în exces

Foarte rare: absenţa unor celule albe ale sângelui numite granulocite, reducere globală a celulelor sângelui, scădere a concentraţiei magneziului în sânge, agresiune, vedeţi sau auziţi lucruri care nu sunt

prezente, tulburări ale gustului, insuficienţă a ficatului, o boală gravă a ficatului (encefalopatie) la pacienţii cu afectare pre-existentă a ficatului, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică (NET), slăbiciune musculară, creştere a sânilor la bărbaţi.           

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Cum se păstrează Ortanol

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Ortanol după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului

sus

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ortanol

- Substanţa activă este omeprazol. 

Fiecare capsulă gastrorezistentă conţine omeprazol 20 mg.

- Celelalte componente sunt: 

Conţinutul capsulei: conţinutul capsulei: hidroxipropilceluloză cu grad de substituţie redus, celuloză microcristalină, lactoză anhidră, croscarmeloză sodică, povidonă K 25, polisorbat 80, ftalat de hipromeloză, dibutil sebacat, talc; capsula: carragenan, clorură de potasiu, dioxid de titan (E 171), hipromeloză,; cerneala de inscripţionare: shellac, propilen glicol, 1-butanol,  hidroxid de amoniu, hidroxid de potasiu, oxid negru de fer (E 172).

 

Cum arată Ortanol şi conţinutul ambalajului

Capsule cu cap şi corp de culoare albă, inscripţionate cu „OME 20“, ce conţin pelete mate, de culoare galben-brun.

 

Cutie cu  1 blister din Al/Al a 7 capsule gastrorezistente.

Cutie cu 2 blistere din Al/Al a câte 7 capsule gastrorezistente.

Cutie cu 4 blistere din Al/Al a câte 7 capsule gastrorezistente.

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi Producătorul

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Lek Pharmaceuticals d.d., 

Verovskova 57, 1526 Ljubljana, 

Slovenia 

 

Producători

Lek Pharmaceuticals d.d., 

Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia 

 

LEK SA,

Ul. Domaniewska 50C, 02-672 Varşovia, 

Polonia

 

Salutas Pharma GmbH,

Otto-von-Guericke-Allee 1, D-39179 Barleben, 

Germania

 

Salutas Pharma GmbH,

Dieselstrasse 5, D-70839 Gerlingen, 

Germania

 

Acest prospect a fost aprobat în 

Ianuarie 2011

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Sursă: Agentia Nationala a Medicamentului (ANM)
Vărsător Vărsător 20 ianuarie - 18 februarie

În această lună aveţi o stare de spirit foarte bună, ceea ce face ca relaţiile dumneavoastră cu anturajul să decurgă fără probleme. Aveţi suficiente motive să declaraţi public că viaţa...citește mai departe

×

Zf.ro
ALERTA ALIMENTARĂ! Toată lumea care a cumpărat PRODUSUL trebuie să îl ducă înapoi şi să NU ÎL CONSUME. Acesta conţine DIOXID DE SULF, nedecarat pe etichetă ALERTA ALIMENTARĂ! Toată lumea care a...
Oraşul din România care a ”ŞTERS”...
RĂSTURNARE uriaşă de situaţie. ANAF...
BusinessMagazin.ro
Care sunt cele 5 familii mult mai puternice decât MASONII sau ILUMINATII, care s-ar putea afla la CONDUCEREA LUMII Care sunt cele 5 familii mult mai puternice...
ADEVĂRUL pe care trebuie să îl audă...
Descopera.ro
O TÂNĂRĂ a simţit că i se plimbă ceva prin cap mai multe zile. Medicii au fost uluiţi de ce au descoperit: ''Este un caz UNIC'' O TÂNĂRĂ a simţit că i se plimbă ceva...
Rusia a fost INVADATĂ, iar INAMICII nu...
De ce bărbaţii au penisuri MARI dar testicule...
Mediafax.ro
Întâlnirea cu Messi i-a DISTRUS viaţa. Ce s-a întâmplat cu băieţelul de 7 ani din Afganistan care şi-a făcut un tricou cu numele fotbalistului dintr-o pungă de plastic, iar apoi l-a întâlnit pe starul Barcelonei Întâlnirea cu Messi i-a DISTRUS viaţa....
Prima femeie pilot care a condus legendara...
Medicament popular, BLOCAT la vânzarea...
Gandul.info
Cristoiu crede că Kovesi se comportă precum PENALII pe care îi ancheta. Vezi cum ŞI-A MĂCELĂRIT fosta şefă DNA toţi foştii colegi de instituţii DE FORŢĂ Cristoiu crede că Kovesi se comportă precum...
În America, a-ţi sluji patria e un privilegiu...
Carmen Iohannis, audiată într-o DISCREŢIE...
ProSport.ro
Atât de respectată e Simona Halep, atât contează imaginea ei! Neobişnuit: Ce scrie unul dintre cele mai mari ziare din Europa despre campioana noastră Atât de respectată e Simona Halep, atât...
BREAKING NEWS | Liviu Drangea nu se mai...
Imagini extrem de rare! Totul a fost făcut...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Iată cum arată telefonul PLIABIL de la SAMSUNG, cel mai SCUMP model al companiei de până acum Iată cum arată telefonul PLIABIL de la...
Primul telefon cu ecran complet, o SĂPTĂMÂNĂ...
JAPONIA a descoperit o nouă sursă importantă...
ProMotor.ro
MARTORII din bord care anunţă DEZASTRUL. Orice şofer ar trebui să-i ştie MARTORII din bord care anunţă DEZASTRUL....
STRĂMOŞUL Daciei româneşti a primit...
Imagini cu Dacia Sandero acoperită cu folie...
ULTIMA ORĂ
Kovesi, la aeroport. Fosta şefă a DNA pleacă din ţară, la scurt timp după ce a anunţat că este SUSPECTĂ într-un dosar penal

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.