Monkasta, 10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Montelukast
Clasa ATC
R03DC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
astm bronşic, alergii sezoniere
Producător
KRKA d. d. Novo mesto
Acțiune terapeutică
antagonist al receptorilor pentru leucotriene, blochează substanţele chimice apărute în mod natural în plămâni, denumite leucotriene, care determină îngustarea şi inflamaţia căilor aeriene pulmonare, putând determina apariţia simptomelor astmului bronşic

Ce este Monkasta şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din comprimatele de Monkasta 10 mg este montelukast, care este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene. Medicamentul blochează substanţele chimice apărute în mod natural în plămâni, denumite leucotriene, care determină îngustarea şi inflamaţia căilor aeriene pulmonare, putând determina apariţia simptomelor astmului bronşic. De asemenea, leucotrienele contribuie la simptomele de alergie. Blocarea leucotrienelor reduce simptomele de alergie sezonieră (cunoscută, de asemenea, sub denumirea de rinită alergică sezonieră).

Monkasta este utilizat pentru tratamentul pacienţilor adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani şi peste, al căror astm bronşic nu este controlat adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.

Pentru pacienţii cu astm bronşic şi alergii sezoniere , Monkasta tratează, de asemenea, simptomele alergice sezoniere.

De asemenea, Monkasta ajută la prevenirea manifestărilor de astm bronşic induse de efortul fizic la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani şi peste.

Ce este astmul bronşic?

Astmul bronşic este o boală cronică (pe o perioadă îndelungată). Astm bronşic include:

  • dificultăţi în respiraţie datorită îngustării căilor respiratorii. Această îngustare a căilor respiratorii se agravează sau se ameliorează în condiţii diverse.
  • sensibilitatea căilor aeriene, care reacţionează la multe lucruri, ca fumul de ţigară, polen, temperatură scăzută a aerului sau la efort.
  • umflarea (inflamaţia) mucoasei căilor respiratorii.

Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare şi durere în piept.

Ce sunt alergiile sezoniere?

Alergiile sezoniere (cunoscute şi subn numele de febra fânului sau rinita alergică sezonieră) reprezintă un răspuns alergic determinat de particule de polen de flori de pomi, ierburi sau buruieni. Simptomele alergiei sezoniere pot include de obicei: nas înfundat, cu secreţie abundentă, stranut şi mâncărimi; ochi umflaţi, lăcrimoşi, roşii şi cu măncărimi.

Înainte să utilizaţi Monkasta

Nu utilizaţi Monkasta:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Monkasta.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Monkasta

Este important să luaţi medicamentul conform indicaţiilor medicului, chiar şi atunci când nu aveţi simptome sau dacă prezentaţi o criză de astm bronşic.

Monkasta NU este destinat pentru tratamentul unei crize apărute brusc, cu senzaţie de lipsă de aer. Acest medicament nu vă va ajuta în această situaţie şi nu trebuie utilizat niciodată în acest scop. În cazul în care apare o criză, trebuie să urmaţi întocmai recomandările medicului. întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicamentele necesare pentru astfel de crize.

Dacă aveţi nevoie de un medicament beta-agonist pe cale inhalatorie (cunoscut şi ca bronhodilator) mai frecvent decât de obicei, trebuie să vă adresaţi medicului curant cât mai curând posibil.

Monkasta nu trebuie utilizat în locul medicamentelor steroidiene (indiferent dacă se administrează inhalator sau sunt înghiţite) pe care probabil deja le utilizaţi.

Pacienţii cu astm bronşic indus de acidul acetilsalicilic, care utilizează Monkasta, trebuie să continue să evite administrarea de acid acetilsalicilic sau de alte medicamente anti-inflamatorii ne-steroidiene.

La un număr foarte mic de pacienţi care au utilizat medicamente pentru astmul bronşic, incluzând montelukast, s-a observat o afecţiune rară, cu toate că nu s-a dovedit că montelukast este cauza. Adresaţi-vă imediat medicului dacă prezentaţi asocierea oricăror simptome, descrise în continuare, în special dacă acestea sunt persistente sau se agravează:

  • simptome asemănătoare gripei,
  • agravarea senzaţiei de lipsă de aer,
  • furnicături şi înţepături sau amorţeli la nivelul braţelor şi picioarelor şi/sau
  • erupţii trecătoare pe piele.

Copii şi adolescenţi

La copiii cu vârsta de 2 ani până la 5 ani, se utilizează Monkasta 4 mg, comprimate masticabile. La copiii cu vârsta de 6 ani până la 14 ani, se utilizează Monkasta 5 mg, comprimate masticabile

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. In special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fenobarbital sau fenitoină (utilizate în tratamentul epilepsiei), sau rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi al altor infecţii), deoarece acestea pot scădea eficacitatea Monkasta.

Monkasta poate fi utilizat în asociere cu alte medicamente pe care le utilizaţi pentru tratamentul astmului bronşic.

Utilizarea Monkasta cu alimente şi băuturi

Puteţi lua medicamentul cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcină

Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide sau cele care cred că au rămas gravide trebuie să se adreseze medicului, înainte de a utiliza Monkasta.

Alăptare

La om, nu se cunoaşte dacă montelukast se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să vă alăptaţi copilul trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, înainte de a începe utilizarea Monkasta.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat ca Monkasta să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsul individual la medicaţie poate varia. Anumite reacţii adverse, care au fost raportate foarte rar la administrarea Monkasta, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Monkasta

Monkasta conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să utilizaţi Monkasta

Utilizaţi întotdeauna Monkasta exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi Monkasta o dată pe zi, seara, pe cale orală, cu sau fărăr alimente, conform recomandărilor medicului dumneavoastră.

Doza uzuală pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani şi peste este de un comprimat de 10 mg pe zi, seara.

Este important să continuaţi administrarea Monkasta în prezenţa sau absenţa simptomelor, atât timp cât v-a fost prescris de către medicul dumneavoastră, pentru a ajuta la menţinerea unui control asupra astmului bronşic. Monkasta poate ajuta la controlul astmului bronşic numai dacă este folosit continuu.

Monkasta comprimate filmate nu trebuie utilizat împreună cu alte medicamente care conţin aceeaşi substanţă activă, montelukast.

Copii şi adolescenţi

Monkasta 10 mg comprimate filmate nu este recomandat la copiii cu vârsta sub 15 ani.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Monkasta

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Monkasta, contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul.

In majoritatea cazurilor, nu au fost raportate reacţii adverse. Simptomele determinate de administrarea unei doze mai mari decât cea recomandată includ: sete, somnolenţă, dureri de cap, hiperactivitate şi durere abdominală.

Dacă uitaţi să luaţi Monkasta

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, luaţi următorul comprimat conform recomandărilor. Nu luaţi o doză dublă, pentru recuperarea unei doze uitate; trebuie doar să urmaţi orarul normal de administrare al unui comprimat pe zi.

Dacă încetaţi să utilizaţi Monkasta

Monkasta vă poate trata astmul bronşic numai dacă faceţi tratament continuu.

Este important să continuaţi să luaţi Monkasta atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Acest medicament vă ajută să controlaţi astmul bronşic.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Monkasta poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile edverse cele mai (ce apar la cel puţin 1 din 100 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi) raportate în studiile clinice cu montelukast 10 mg comprimate filmate şi care se consideră că pot fi asociate tratamentului cu montelukast au fost:

  • durere abdominală
  • şi durere de cap.

Acestea au fost de obicei uşoare şi au apărut cu aceeaşi frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu montelukast Monkasta sau faţă de cei trataţi cu placebo (comprimate care nu conţin nici o substanţă activă).

In plus, după punerea pe piaţă a medicamentului, au fost raportate uUrmătoarele reacţii adverse foarte rare (la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi) au fost raportate la adulţi şi copii:

  • infecţie respiratorie superioară
  • tendinţă crescută de sângerare
  • reacţii alergice, inclusiv umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, ceea ce poate determina dificultăţi în respiraţie sau înghiţire
  • modificări ale comportamentului sau dispoziţiei [tulburări ale viselor, inclusiv coşmaruri, halucinaţii, iritabilitate, senzaţie de anxietate, agitaţie, inclusiv comportament agresiv sau ostil, tremurături, depresie, tulburari de somn, somnambulism (umblatul în somn), gânduri şi activităţi de sinucidere (în cazuri foarte rare )]
  • ameţeli, somnolenţă, înţepături, furnicături/amorţeală, convulsii
  • palpitaţii
  • sângerare din nas
  • diaree, uscăciunea gurii, indigestie, greaţă, vărsături
  • hepatită (inflamaţia ficatuluir)
  • vânătăi, mâncărimi, blânde, ridicături roşii sub piele, de aobicei pe gambe (eritem nodos),
  • durere articulară sau musculară, crampe musculare
  • oboseală, senzaţie de rău, umflare, febră

In timpul tratamentului cu montelukast la pacienţii cu astm bronşic, au fost raportate foarte rar cazuri de asociere a unor simptome asemănătoare gripei, agravarea, furnicături şi înţepături sau amorţeli la nivelul braţelor şi picioarelor agravarea simptomelor pulmonare şi/sau erupţii trecătoare pe piele. (sindrom Churg-Strauss). Dacă prezentaţi unul sau mai multe din aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Monkasta

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Monkasta după data de expirare înscrisă pe jblister sau cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Monkasta

  • Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat filmat conţine montelukast 10 mg, sub formă de montelukast sodic.
  • Celelalte componente sunt:
  • Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză pudră, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză croscarmeloză sodică şi stearat de magneziu
  • Film: hipromeloză, dioxid de titan (E171), talc, propilenglicol, oxid roşu de fer (E172) şi oxid galben de fer (E172) în film.

Cum arată Monkasta şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, uşor biconvexe, de culoarea caisei, cu margini teşite.

Cutii cu blistere a 7, 10, 14, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 84, 90, 98, 100, 140 sau 200 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

KRKA d. d. Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Fabricanţi

KRKA d. d. Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Krka Polska Sp. z.o.o.

Ul. Rownolegla 5, 02-235 Warszawa

Polonia

TAD Pharma GmbH Heinz-Lohmann-Straße 5 27472 Cuxhaven Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
 
Numele Statului Membru Denumirea comercială a medicamentului
Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, , Olanda, Norvegia, Suedia Montelukast Krka
Bulgaria, Irlanda, Marea Britanie Montelukast
Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacia, Spania Monkasta
Portugalia Montelucaste Krka
 
Acest prospect a fost aprobat în Martie 2013.
 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?