Mometazonă furoat Sandoz, 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie

Producător: S.C. Sandoz S.R.L
Substanță activa
Furoat de mometazonă
Clasa ATC
R01AD
Format
spray nazal, suspensie
Afecțiuni
simptome ale rinitei alergice, tratamentul simptomatic al polipilor nazali
Producător
Lek Pharmaceuticals d.d.
Acțiune terapeutică
corticoizi

Ce este Mometazonă furoat Sandoz spray nazal şi pentru ce se utilizează

Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie conţine furoat de mometazonă, o substanţă care face parte din grupul medicamentelor numite corticoizi. Furoatul de mometazonă nu trebuie confundat cu steroizii anabolizanţi utilizaţi în mod greşit de către unii sportivi, administraţi sub formă de comprimate sau injecţii.

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul simptomelor rinitei alergice determinate de alergia la polenul din iarbă sau copaci (rinită alergică sezonieră, cunoscută şi sub numele de febra fânului) sau determinate de alergii, de exemplu la animale, acarienii din praful din locuinţe sau mucegai (rinită alergică perenă). La administrarea în interiorul nasului a mici cantităţi de substanţă activă, aceasta ajută la ameliorarea inflamaţiei, strănutului, mâncărimii şi a nasului înfundat sau cu secreţii.

Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie se administrează la adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta peste 6 ani în cazul rinitei alergice.

Acest medicament este utilizat, de asemenea, pentru tratamentul simptomatic al polipilor nazali (mici formaţiuni în interiorul nasului) la adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste. Prin reducerea inflamaţiei determină reducerea progresivă a polipilor nazali.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Mometazonă furoat Sandoz spray nazal

Nu luaţi Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie dacă

 • sunteţi alergic la furoatul de mometazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
 • aveţi o infecţie la nivelul nasului. Trebuie să aşteptaţi până se vindecă infecţia înainte de a utiliza spray-ul nazal.
 • vi s-a efectuat recent o operaţie la nivelul nasului sau v-aţi lovit la nas. Trebuie să aşteptaţi până se vindecă înainte de a utiliza spray-ul nazal.

Atenţionări şi precauţii

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Mometazonă Furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie, dacă

 • aveţi sau aţi avut vreodată tuberculoză
 • aveţi infecţie a ochiului cu Herpes simplex (virus)
 • aveţi orice alt fel de infecţie
 • luaţi alte medicamente corticosteroide, fie pe cale orală fie prin administrare inj ectabilă
 • aveţi fibroză chistică

In timp ce utilizaţi acest medicament, evitaţi să intraţi în contact cu orice persoană cu rujeolă sau varicelă. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă veniţi în contact cu cineva care are aceste infecţii.

Utilizarea spray-ului nazal poate determina teste pozitive la testele antidoping.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea pe termen lung a steroizilor cu administrare nazală în doze mari poate determina încetinirea creşterii la copii şi adolescenţi. Medicul dumneavoastră poate verifica înălţimea copilului la anumite intervale pe parcursul tratamentului şi poate reduce doza dacă se observă orice reacţii adverse.

Alte medicamente şi Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Dacă utilizaţi alte medicamente corticosteroide pentru alergie, administrate fie pe cale orală fie prin injectare, medicul dumneavoastră poate să vă recomande întreruperea acestora în cazul iniţierii tratamentului cu acest medicament. Unele persoane pot prezenta reacţii adverse cum sunt durere articulară sau musculară, slăbiciune şi depresie, la întreruperea tratamentului oral sau injectabil cu corticosteroizi. Dacă acestea apar trebuie să informaţi medicul care vă va sfătui în ceea ce priveşte continuarea tratamentului cu spray-ul nazal. Pot, de asemenea, să apară şi alte alergii cum sunt mâncărimi, lăcrimare sau pete roşii asociate cu mâncărime la nivelul pielii. Dacă acestea apar şi sunteţi îngrijorat, trebuie să vă adresaţi medicului.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că puteţi fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie să utilizaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă, decât la recomandarea medicului dumneavoastră.

Nu trebuie să alăptaţi pe parcursul utilizării acestui medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie să influenţeze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie conţine clorură de benzalconiu

Acest medicament conţine conservantul clorură de benzalconiu, care poate fi iritant şi poate determina reacţii la nivelul pielii. Dacă este utilizat pe perioade îndelungate, clorura de benzalconiu poate determina umflare a mucoasei nazale.

Cum să luaţi Mometazonă furoat Sandoz spray nazal

Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie se administrează numai pe cale nazală.

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur. Nu utilizaţi o doză mai mare sau doze mai dese sau pe perioade mai lungi de timp decât a recomandat medicul dumneavoastră.

Febra fânului şi rinita perenă

Doza uzuală este de 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. O dată ce simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să administraţi numai o pulverizare în fiecare nară, o dată pe zi.

Dacă nu începeţi să vă simţiţi mai bine, trebuie să vă adresaţi medicului care poate să vă crească doza până la un maxim zilnic de 4 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. O dată ce simptomele dumneavoastră vor fi controlate medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi doza la 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Copii şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani

Doza uzuală este de 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. Odată ce simptomele dumneavoastră sunt controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să administraţi o singură pulverizare în fiecare nară o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani Doza uzuală este de o pulverizare în fiecare nară, o dată pe zi.

Febra fânului severă

Dacă aveţi o formă severă de febra fânului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi utilizarea Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie cu 2-4 săptămâni înainte de începerea sezonului cu polen, acest lucru ajutând la prevenirea simptomelor febrei fânului. Medicul dumneavoastră poate recomanda să utilizaţi alte tratamente asociate, în special dacă ochii dumneavoastră vă mănâncă sau sunt iritaţi. La sfârşitul sezonului cu polen, simptomele febrei fânului ar trebui să se amelioreze şi este posibil ca tratamentul să nu mai fie necesar. Polipi nazali Doza iniţială uzuală este de 2 pulverizări în fiecare nară, administrate o dată pe zi.

Dacă simptomele nu sunt controlate după 5-6 săptămâni, doza poate fi crescută la 2 pulverizări în fiecare nară, administrate de 2 ori pe zi. Odată ce simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastră va reduce doza. Dacă nu se observă nicio ameliorare a simptomelor după 5-6 săptămâni de utilizare zilnică de 2 ori pe zi, trebuie să vă adresaţi medicului pentru a lua în considerare alte tratamente.

Pregătirea spray-ului nazal pentru utilizare

Spray-ul dumneavoastră nazal Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie este prevăzut cu un capac care protejează dispozitivul de acţionare şi îl păstrează curat. Trebuie să-l daţi jos înainte de a utiliza spray-ul şi să-l puneţi la loc după fiecare utilizare.

Dacă utilizaţi spray-ul pentru prima dată trebuie să „pregătiţi” pompa prin efectuarea a 10 pulverizări până când aspectul suspensiei eliberate este uniform.

 1. Agitaţi flaconul uşor.
 2. Puneţi degetul arătător şi cel mijlociu de fiecare parte a dispozitivului de acţionare şi degetul mare sub flacon.
 3. Ţineţi la distanţă dispozitivul de acţionare şi apăsaţi cu degetele pentru a pulveriza suspensia.

Dacă nu aţi mai utilizat spray-ul de mai mult de 14 zile, trebuie să pregătiţi din nou flaconul prin pulverizarea spray-ului de două ori până se obţine suspensie uniformă.

In cazul utilizării dozei obişnuite, de câte 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi, acest medicament trebuie să furnizeze doze suficiente pentru 30 zile de tratament (120 pulverizări) sau 35 zile de tratament (140 pulverizări).

Cum să utilizaţi spray-ul dumneavoastră nazal

1. Agitaţi uşor flaconul şi îndepărtaţi capacul.

2. Suflaţi-vă uşor nasul.

3. Astupaţi-vă o nară şi plasaţi vârful flaconului în cealaltă nară.

4. îndreptaţi capul uşor înainte, ţinând flaconul îndreptat în sus.

5. începeţi să respiraţi uşor pe nas şi, în timp ce inspiraţi pulverizaţi suspensia în interiorul nasului apăsând O DATĂ cu degetele dispozitivul de administrare.

6. Expiraţi pe gură. Repetaţi acţiunile prezentate la pct. 5 pentru a doua pulverizare în aceeaşi nară.

7. Scoateţi vârful flaconului din nară şi expiraţi pe gură.

8. Repetaţi acţiunile prezentate la pct. 3 şi 7 pentru cealaltă nară.

După utilizarea spray-ului, ştergeţi cu grijă vârful flaconului cu o batistă curată sau şerveţel şi puneţi la loc capacul protector.

Curăţarea spray-ului nazal

Este important să curăţaţi în mod regulat spray-ul dumneavoastră nazal, altfel poate să nu funcţioneze cum trebuie. îndepărtaţi capacul protector şi detaşaţi cu grijă dispozitivul de administrare. Spălaţi capacul protector şi dispozitivul de administrare în apă caldă şi apoi clătiţi-le la robinet. Lăsaţi-le să se usuce într-un loc cald. Reataşaţi la flacon dispozitivul de administrare şi puneţi apoi capacul protector. Pompa spray-ului trebuie re-amorsată cu 2 pulverizări la prima utilizare după curăţare.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie

Este important să administraţi dozele aşa cum este precizat în acest prospect sau cum v-a recomandat medicul.

Dacă administraţi mai mult sau mai puţin se poate ca simptomele dumneavoastră să se agraveze.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în cazul în care aţi administrat mai multe doze.

Utilizarea în exces şi pe o perioadă îndelungată a glucocorticoizilor poate să influenţeze, rareori, activitatea unora dintre hormonii dumneavoastră. Poate afecta creşterea şi dezvoltarea copiilor.

Dacă uitaţi să luaţi Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie

Dacă aţi uitat să utilizaţi spray-ul dumneavoastră nazal la momentul potrivit, utilizaţi-l imediat ce v-aţi amintit, apoi continuaţi ca înainte.

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie

La unii pacienţi este posibil ca acest medicament să amelioreze simptomele la 12 ore după administrarea primei doze; oricum, beneficiul complet al tratamentului poate să nu se observe până la 2 zile. Este foarte important să utilizaţi cu regularitate spray-ul dumneavoastră nazal. Nu întrerupeţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi mai bine, decât dacă medicul dumneavoastră a recomandat aşa.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament , adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie poate avea reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

ÎNTRERUPEŢI imediat administrarea acestui medicament şi adresaţi-vă unui medic dacă prezentaţi oricare dintre următoarele, care pot fi semne ale unei reacţii alergice severe

 • dificultate la respiraţie sau la înghiţire
 • umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului.

Următoarele reacţii adverse pot apare, de asemenea, pe parcursul tratamentului

Reacţii adverse frecvente (afectează până la 1 utilizator din 10)

 • durere de cap
 • sângerare la nivelul nasului
 • durere la nivelul nasului sau a gâtului

Reacţii adverse rare (afectează până la 1 utilizator din 1000)

 • reacţii imediate de hipersensibilitate (alergie)

Reacţii adverse foarte rare (afectează până la 1 utilizator din 10000)

 • creştere a presiunii de la nivelul ochiului (glaucom), determinând tulburări de vedere şi afectare a segmentului de nas care desparte nările
 • afectare a gustului şi a mirosului

Reacţii adverse adiţionale la copii şi adolescenţi

In cazul utilizării în doze mari pentru perioade lungi de timp la copii şi adolescenţi, spray-ul nazal cu corticoizi poate determina reducerea creşterii. înălţimea copilului dumneavoastră trebuie urmărită periodic.

Dacă apare orice reacţie adversă, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului nemenţionată în acest prospect,. Acestea pot include orice reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Mometazonă furoat Sandoz spray nazal

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 • Nu utilizaţi Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
 • A nu se congela
 • Medicamentul se poate utiliza 2 luni după prima deschidere a flaconului

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie

 • Substanţa activă este furoatul de mometazonă. Fiecare pulverizare din pompă eliberează o doză măsurată de 50 micrograme de furoat de mometazonă (sub formă de furoat de mometazonă monohidrat).
 • Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, carmeloză sodică, glicerol, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, polisorbat 80, clorură de benzalconiu, apă purificată

Cum arată Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie şi conţinutul ambalajului

Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie este un spray nazal de culoare albă, sub formă de suspensie, ambalat în flacon de plastic de culoare albă, dotat cu o pompă de pulverizare.

1 flacon conţinând 17 g spray nazal, suspensie, corespunzător la 120 doze măsurate 1 flacon conţinând 18 g spray nazal, suspensie, corespunzător la 140 doze măsurate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sandoz S.R.L Str. Livezeni nr. 7A, 540472 Târgu Mureş, România

Fabricanţi

Lek Pharmaceuticals d.d., Trimlini 2D, 9220 Lendava, Slovenia

Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia

S.C. Sandoz S.R.L.

Str. Livezeni, nr. 7A, 540472 Târgu Mureş, România

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Ţara

Denumire produs

Belgia

Mometason Sandoz 50 mcg/dosis neusspray

Danemarca

Mometasone Sandoz

Estonia

Mometasone Sandoz

Finlanda

Mometasone Sandoz

Franţa

MOMETASONE Sandoz 50 microgrammes/dose, suspension pour pulvérisation nasale

Grecia

Mometasone Furoate/sandoz

Germania

Mometason-Sandoz 50 ^g/Sprühstoß Nasenspray

Italia

MOMETASONE FUROATO SANDOZ 50 microgrammi/erogazione Spray nasale

Luxemburg

Mometason Sandoz 50 mcg/dose spray nasale

Marea Britanie

Mometasone Furoate 50micrograms/dose, nasal spray, suspension

Norvegia

Mometasone Sandoz

Olanda

Mometasonfuroaat Sandoz 50 microgram/dosis, neusspray, suspensie

Polonia

Nasometin

Portugalia

Mometasona Sandoz

Republica Cehă

Mommox 0,05mg/dávku

România

Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie

Republica Slovacă

Mometasone Sandoz 50 mikrogramov

Slovenia

Mometazon Lek 50 mikrogramov/vpih prsilo za nos, suspenzija

Spania

Mometasona Sandoz 50 mcg/dosis suspension para nebulización nasal

Suedia

Mometasone Sandoz

Ungaria

Mometason Sandoz 50 mikrogramm/adag oldatos orrspray

 
Acest prospect a fost aprobat în Martie 2013.
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica