RHINOCORT AQUA 32 micrograme /doză spray nazal suspensie

Substanță activa
budesonidă
Clasa ATC
R01AD
Format
spray nazal suspensie
Afecțiuni
rinoree, congestie nazală, strănut şi/sau prurit nazal cauzate de alergie, de ex. la polen (aşa-numita febră a fânului).
Producător
AstraZeneca AB
Acțiune terapeutică
reduce inflamaţia şi reacţiile alergice la nivelul nasului.

Ce este Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie şi pentru ce se utilizează

Rhinocort Aqua spray nazal spray nazal, suspensie conţine budesonidă, un corticosteroid de sinteză care reduce inflamaţia şi reacţiile alergice la nivelul nasului.

Rhinocort Aqua spray nazal,suspensie este utilizat pentru rinoree, congestie nazală, strănut şi/sau prurit nazal cauzate de alergie, de ex. la polen (aşa-numita febră a fânului).

Înainte să utilizaţi Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie

Nu utilizaţi Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie dacă:

Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la budesonidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Rhinocort Aqua.

Dacă nu sunteţi sigur că acest lucru se aplică pentru dumneavoastră vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie

–          dacă utilizaţi deja cortizon (inhalator, comprimate sau unguent) de ex. pentru astm sau eczemă, nu trebuie să folosiţi Rhinocort Aqua fără să vă consultaţi medicul.

–         evitaţi contactul Rhinocort Aqua cu ochii. Dacă vă intră în ochi, clătiţi-i imediat cu apă.

–          discutaţi cu medicul dvs înainte să începeţi să folosiţi Rhinocort Aqua în cazul în care suferiţi de una dintre următoarele afecţiuni:

•          infecţie fungică sau herpetică la nivelul nasului

•         tuberculoză

•          boală hepatică severă

Tratamentul de lungă durată cu doze mari poate determina efecte adverse grave provocate de cortizon. La copii, acestea se pot manifesta sub forma întârzierii creşterii.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Experienţa administrării pe parcursul sarcinii nu indică nicio creştere a riscului de malformaţii. Cu toate acestea, informaţi-vă medicul sau farmacistul în cazul în care folosiţi Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie mai mult decât ocazional în timpul sarcinii.

Budesonida trece în laptele matern. Cu toate acestea, efectele asupra sugarului sunt considerate improbabile la dozele terapeutice de Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie. Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie poate fi utilizat în perioada de alăptare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, la doza recomandată.

Cum să utilizaţi Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie

Întodeauna utilizaţi Rhinocort Aqua exact aşa cum v-a spus, medicul dumneavoastră sau farmacistul. Dacă nu sunteţi sigur, trebuie să verificaţi informaţiile la medicul sau la farmacistul dvs.

Adulţi si copii în vârstă de peste 6 ani: 2 pufuri în fiecare nară, dimineaţa şi seara.

Efectul complet se instalează de obicei după câteva zile, dar puteţi înregistra un grad de ameliorare a simptomelor după numai câteva ore.

Pentru pacienţii vârstnici, doza este aceeaşi ca pentru adulţi.

Când aţi obţinut efectul complet, doza poate fi redusă la cantitatea minimă necesară pentru controlul simptomelor dvs nazale alergice.

Începeţi prin a reduce doza la jumătate, administrându-vă câte 2 pufuri în fiecare nară numai dimineaţa. Se poate încerca o reducere suplimentară a dozei. 1 puf în fiecare nară dimineaţa poate fi suficient.

Întrucât golirea completă a flaconului poate fi dificilă, acesta este umplut în exces. În acest fel este sigur că este furnizată cantitatea menţionată, adică 120 de doze.

In cazul în care nu observaţi niciun efect după 14 zile, consultaţi-vă medicul.

Nu utilizaţi Rhinocort Aqua pe o durată de timp mai mare de 3 luni, fără a vă consulta medicul.

În cazul în care v-a fost eliberat Rhinocort Aqua pe baza unei reţete medicale, medicul dvs va determina doza potrivită pentru dvs. Respectaţi cu atenţie instrucţiunile medicului.

Dacă aveţi nasul înfundat, puteţi folosi picături nazale decongestionante în primele 2-3 zile de tratament.

Încercaţi să întrerupeţi tratamentul dacă apreciaţi că anotimpul cu polen s-a încheiat în ceea ce vă priveşte, sau cantitatea de polen este foarte mică.

Dacă suferiţi din cauza simptomelor alergice oculare, medicul vă poate recomanda de asemenea alte medicamente pentru a vă ameliora simptomele.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie

Dacă aţi utilizat mai mult Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie decât ar trebui, continuaţi cu doza obişnuită. Epuţin probabil să aveţi probleme medicale.

Dacă aţi utilizat mai mult de 8 pufuri din Rhinocort Aqua spray nazal suspensie, zilnic, mai mult de o lună, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Este important să luaţi doza aşa cum este stabilit pe eticheta medicamentului la farmacie sau aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să utilizaţi numai atât cât v-a recomandat medicul dumneavoastră; utilizarea mai mult sau mai puţin poate duce la agravarea simptomelor dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie

Dacă uitaţi să utilizaţi medicamentul la timp, utilizaţi-l cât de curând posibil, apoi reveniţi la doza obişnuită. Nu utilizaţi niciodată mai multe pufuri într-o zi decât este prescris, pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. 

Instrucţiuni de utilizare

Înainte de a folosi un nou flacon din sprayul nazal Rhinocort Aqua, trebuie să pregătiţi pompa dozatoare agitând flaconul şi pulverizând în aer până când se formează o ceaţă uniformă. Dacă nu folosiţi zilnic sprayul nazal, pompa dozatoare trebuie din nou pregătită, în acelaşi fel, dar de data aceasta este suficient să pulverizaţi în aer o singură dată.

 Suflaţi-vă nasul. Agitaţi flaconul. Îndepărtaţi capacul protector.

 Introduceţi vârful într-o nară şi pulverizaţi numărul de doze prescrise. Se administrează şi în cealaltă nară în acelaşi mod.

Puneţi la loc capacul protector

Nu depăşiţi doza prescrisă!

Curăţare:

Părţile superioare de plastic trebuie curăţate periodic. Se scoate capacul protector şi apoi se ridică aplicatorul nazal alb. Se spălă capacul şi aplicatorul cu apă caldă, apoi se lasă să se usuce complet, înainte de a le pune la loc.

Nu încercaţi să curaţaţi aplicatorul folosind un ac sau alt obiect ascuţit.

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Efectele secundare care pot apărea sunt de obicei uşoare şi persistă doar o scurtă perioadă de timp.

Frecvente (mai mult de 1 persoană din 100 este afectată): iritaţia nasului, sângerarea nazală.

Rare (mai puţin de 1 persoană din 100 este afectată): tumefacţie alergică, erupţie cutanată, prurit, urticarie, inflamaţie la nivelul pielii, angioedem*.

Foarte rare (maipuţin de 1 persoană din 10.000 este afectată): ulcere la nivelul membranei mucoase nazale, perforaţia peretelui dintre nări, reacţii alergice grave.

*Întrerupeţi administrarea de Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie şi consultaţi imediat un medic dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome (angioedem):

•  tumefacţia feţei, limbii sau gâtului

•  dificultate la înghiţire

•  urticarie şi dificultate în respiraţie

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Rhinocort Aqua spray nazal, suspensie

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se congela.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Rhinocort Aqua

Substanţa activă este budesonidă. Un ml suspensie nazală conţine budesonidă 0,64 mg. Celelalte componente: celuloză microcristalină, carboximetilceluloză sodică, glucoză anhidră, polisorbat, edetat disodic, sorbat de potasiu, acid clorhidric, apă purificată.

Cum arată Rhinocort Aqua şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon a 120 doze prevăzut cu pompă dozatoare. Suspensie vâscoasă, de culoare albă sau aproape albă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

AstraZeneca AB

151 85 Sodertălje, Suedia

Fabricant

AstraZeneca AB

151 85 Sodertălje, Suedia

Acest prospect a fost aprobat în August 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Tags:
Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?