RINOCLENIL 100 mg/doză spray nazal suspensie

Substanță activa
dipropionatul de beclometazon
Clasa ATC
R01AD
Format
spray nazal suspensie
Afecțiuni
alergii de sezon, a rinitei perene şi a rinitei vasomotorii
Producător
Chiesi Farmaceutici S.p.A
Acțiune terapeutică
antialergic

Ce este Rinoclenil şi pentru ce se utilizează

Rinoclenil este indicat în profilaxia şi tratamentul alergiilor de sezon, a rinitei perene şi a rinitei vasomotorii.

Înainte să utilizaţi Rinoclenil

Nu utilizaţi RINOCLENIL:

–                dacă sunteţi alergic la dipropionat de beclometazon sau la oricare dintre celelalte componente ale RINOCLENIL.

–                dacă aveţi infecţii tuberculoase locale şi virale.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi RINOCLENIL

–  când are loc o tranziţie de la un tratament cu steroizi sistemici la RINOCLENIL, în cazul în care există motive care să conducă la suspiciunea de reducere a funcţiei suprarenale a pacienţilor.

–  deşi RINOCLENIL controlează rinita alergică de sezon, în majoritatea cazurilor, în situaţiile în care se înregistrează o stimulare mai intensă cu alergeni este necesară o terapie suplimentară adecvată, în special pentru controlul simptomelor de la nivelul ochilor.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

În cazul femeilor însărcinate produsul trebuie administrat în caz de reală necesitate şi sub supraveghere medicală directă. Nu există date suficiente care să susţină siguranţa utilizării dipropionatului de beclometazon în timpul sarcinii. În testele de reproducere efectuate pe animale, au fost observate efecte tipice nedorite la corticosteroizii puternici numai la expunere sistemică de nivel ridicat. Totuşi, administrarea pe cale nazală a substanţei beclometazon dipropionat nu are drept efect expunerea la un nivel ridicat similar administrării pe cale sistemică.

Utilizarea produsului în timpul sarcinii trebuie luată în considerare numai în cazul în care beneficiile aduse mamei depăşesc posibilele riscuri pentru făt. Produsul a fost utilizat pe scară largă timp de mai mulţi ani fără efecte negative evidente. Există motive care conduc la concluzia că dipropionatul de beclometazon este eliminat în laptele matern, dar în cazul dozelor administrate nazal, prezenţa unor concentraţii semnificative în laptele matern este puţin probabilă. Totuşi, utilizarea substanţei beclometazon dipropionat în timpul alăptării necesită o evaluare corespunzătoare a raportului risc-beneficiu pentru mamă şi copil.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

RINOCLENIL nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Rinoclenil

Utilizaţi întotdeauna RINOCLENIL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru adulţi şi copii peste 6 ani este de două pufuri în fiecare nară o dată pe zi. La copii, dacă este considerat adecvat, se poate păstra o schemă de administrare în doze fracţionate cu un singur puf în fiecare nară de două ori pe zi. Efectul nu se instalează imediat, iar pentru un efect terapeutic complet este recomandată folosirea cu frecvenţă a produsului timp de mai multe zile.

RINOCLENIL nu se administrează copiilor sub 6 ani.

Instrucţiuni de utilizare

Agitaţi flaconul înainte de fiecare administrare. Înainte de a începe administrarea, se recomandă îndepărtarea capacului de protecţie (2), inelul de protecţie (3) şi acţionarea repetată a pompei dozatoare (4) pentru a declanşa mecanismul de pulverizare.

Continuaţi pulverizarea astfel:

1)      Curăţaţi cu atenţie nasul.

2)      Îndepărtaţi capacul de protecţie.

3)      Îndepărtaţi inelul de protecţie lateral care blochează pompa dozatoare.

4)      Ţineţi flaconul conform figurii de mai jos. Acţionaţi pompa dozatoare în mod repetat pentru a porni mecanismul de pulverizare şi a pulveriza în mod vizibil.

5)      Introduceţi aplicatorul nazal într-o nară, apăsând pe cealaltă cu degetul. Inspiraţi şi apăsaţi în acelaşi timp la baza aplicatorului nazal, conform figurii de mai jos. Astfel, se va elimina exact doză necesară de substanţă activă. Repetaţi aceeaşi operaţie pentru fiecare nară.

6)      După utilizare, închideţi din nou folosind capacul de protecţie şi inelul.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din RINOCLENIL se poate declanşa suspendarea funcţiei hipotalamo-hipofizo-suprarenale. In acest caz, doza de RINOCLENIL ar trebui redusă imediat la cea recomandată.

Este important să luaţi doza aşa cum este stabilit pe eticheta medicamentului la farmacie sau aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi RINOCLENIL luaţi imediat ce vă amintiţi. Luaţi următoarea doză în mod obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi RINOCLENIL dacă aveţi impresia că vă simţiţi bine, fără a discuta cu medicul dumneavoastră.

Reacţii advesre posibile

Ca toate medicamentele, RINOCLENIL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sistemice sunt extrem de puţin probabile datorită dozelor scăzute utilizate. Cu toate acestea, este nevoie de atenţie specială în cazul utilizării îndelungate a produsului, pentru a descoperi la timp posibilele reacţii adverse (osteoporoză, ulcer peptic, semne ale unei dereglări renale secundare). Ca şi în cazul altor preparate nazale pot apărea arsuri locale, dar şi iritaţii, uscăciune la nivel local şi rareori hemoragie.

S-au raportat cazuri rare de perforare a septului nazal după administrarea corticosteroizilor. Cazurile rare de creştere a presiunii intraoculare sau glaucom au fost asociate cu dipropionatul de beclometazon pentru administrare nazală.

In caz de infecţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a începe un tratament corespunzător.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Rinoclenil

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi RINOCLENIL după data de expirare înscrisă pe flacon.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine RINOCLENIL

–                Substanţa activă este dipropionatul de beclometazon.

–                Celelalte componente sunt polisorbat 20, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză sodică, clorură de benzalconiu, alcool feniletilic, glucoză monohidrat, apă purificată – pentru 100 ml spray nazal, suspensie.

Cum arată RINOCLENIL şi conţinutul ambalajului

RINOCLENIL se prezintă sub formă de spray nazal, suspensie, 100 ^g/doză.

Cutie cu un flacon din PET de culoare brună, a 30 ml (200 doze) spray nazal, suspensie, prevăzut cu pompa dozatoare.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă si fabricantul

Chiesi Farmaceutici S.p.A,

Via Palermo 26/A, 43100 Parma,

Italia.

Acest prospect a fost aprobat în noiembrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?