Momerid, 1 mg/g, unguent

Substanță activa
Furoat de mometazonă
Clasa ATC
D07AC
Format
unguent
Afecțiuni
pentru a reduce simptomele determinate de anumite afecţiuni inflamatorii ale pielii
Producător
Medicamenta a.s.
Acțiune terapeutică
corticosteroizi topici (sau steroizi)

Ce este Momerid şi pentru ce se utilizează

Momerid conţine substanţa activă furoat de mometaznă, care aparţine unui grup de medicamente numit corticosteroizi topici (sau steroizi). Corticosteroizii topici pot fi împărţiţi în patru grade de intensitate sau potenţă: slabi, moderaţi, puternici şi foarte puternici. Momerid este clasificat ca un „corticosteroid puternic”. La adulţi şi copii cu vârsta de cel puţin 6 ani, Momerid este utilizat pentru a reduce simptomele determinate de anumite afecţiuni inflamatorii ale pielii, cum sunt psoriazisul (cu excepţia plăcilor extinse de psoriazis) şi dermatita atopică. Acest medicament este utilizat, în general, pentru tratamentul afecţiunilor pielii, în care aceasta este foarte uscată, solzoasă şi crăpată. Medicamentul nu duce la vindecarea afecţiunii medicale de care suferiţi, dar va ajuta la ameliorarea simptomelor pe care le aveţi.

Înainte să utilizaţi Momerid

Nu utilizaţi Momerid

  • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră, sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă, mometazonă sau la alţi corticosteroizi sau la oricare dintre celelalte componente incluse la pct. 6: Informaţii suplimentare despre ceea ce conţine Momerid.
  • Pentru orice alte afecţiuni ale pielii, deoarece acestea se pot agrava, în special, acneea rozacee (o afecţiune a pielii care afectează faţa), acneea, dermatita din jurul gurii, mâncărimea din zona perianală şi genitală, iritaţiile de scutec, infecţiile bacteriene, cum sunt impetigo, tuberculoza (infecţie pulmonară), sifilisul (o boală transmisibilă sexual), infecţiile virale, cum sunt herpesul, zona zoster şi varicela, infecţiile fungice, cum sunt piciorul atletului (piele înroşită, îngroşată, cu senzaţie de mâncărime la nivelul piciorului) sau candidoza, o infecţie a vaginului care poate determina scurgeri şi mâncărime sau alte infecţii ale pielii.
  • Dacă aţi avut recent o reacţie la o vaccinare (de exemplu, pentru gripă).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Momerid

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, aţi putea fi gravidă sau dacă alăptaţi.

Dacă apar iritaţii sau sensibilizare la utilizarea Momerid, trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Când se utilizează acest medicament în psoriazis, acesta poate agrava afecţiunea (de exemplu poate să apară o formă pustulară a bolii). Trebuie să lăsaţi medicul să evalueze evoluţia cazului dumneavoastră la intervale regulate, deoarece acest tratament necesită o supraveghere atentă.

Momerid nu trebuie aplicat pe pielea lezată.

Unguentul nu trebuie aplicat pe pleoape. Aveţi grijă ca unguentul să nu ajungă în contact cu ochii.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală şi orice alte tratamente sau suplimente dietetice, cum sunt vitaminele. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina şi alăptarea

In timpul sarcinii sau în timp ce alăptaţi, tratamentul cu Momerid trebuie început numai la recomandarea medicului dumneavoastră.

Cu toate acestea, dacă medicul dumneavoastră vă prescrie unguentul în timpul sarcinii sau în timp ce alăptaţi, trebuie să evitaţi să utilizaţi doze mari şi utilizaţi numai pentru perioade scurte. Momerid nu trebuie aplicat în zona sânului în perioada de alăptare.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Momerid

Momerid conţine propilenglicol care poate provoca iritaţie cutanată şi butilhidroxitoluen, (E 321), care poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) sau iritaţia ochilor şi a mucoaselor.

Cum să utilizaţi Momerid

Mod de administrare

Momerid este indicat pentru uz cutanat (utilizare la nivelul pielii). Acest medicament este numai pentru uz extern.

Utilizaţi întotdeauna Momerid exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră trebuie să vă evalueze tratamentul la intervale regulate.

Adulţi, inclusiv pacienţi vârstnici şi copii cu vârsta de cel puţin 6 ani:

Trebuie aplicat, cu grijă, un strat subţire de Momerid pe suprafeţele de piele afectată, o dată pe zi.

Este necesar să utilizaţi numai o cantitate mică din acest medicament.

Dacă v-a fost prescris unguentul, este suficientă doar o unitate vârf de deget (o linie de la vârful degetului arătător al unui adult până la primul pliu) pentru a acoperi o suprafaţă de două ori cât o mână de adult. Nu aplicaţi niciodată o cantitate mai mare sau mai des decât vi s-a recomandat de către medicul dumneavoastră sau de către farmacist.

Aveţi grijă deosebită:

  • Nu utilizaţi unguentul pe faţă fără supravegherea atentă a medicului dumneavoastră.
  • Nu trebuie să utilizaţi unguentul pe suprafeţe mari de corp (mai mult de 20% din suprafaţa corporală) sau pentru o durată lungă de timp (de exemplu, în fiecare zi pentru mai mult de 3 săptămâni).
  • Evitaţi contactul ochilor cu unguentul.
  • Nu aplicaţi bandaje sau pansamente pe suprafaţa tratată decât la recomandarea medicului dumneavoastră. Acestea vor creşte absorbţia preparatului şi numărul reacţiilor adverse posibile.
  • Momerid nu este recomandat pentru utilizarea la copii cu vârsta sub 6 ani.

o Copii cu vârsta de cel puţin 6 ani:

  • Nu utilizaţi unguentul la copii cu vârsta peste 6 ani, pe oricare parte a corpului, fără supravegherea atentă a medicului. Nu aplicaţi unguentul pe mai mult de maxim 10% din aria suprafeţei corporale a copilului.

Dacă uitaţi să aplicaţi Momerid

Dacă uitaţi să aplicaţi unguentul la momentul programat, aplicaţi-l cât de curând vă aduceţi aminte, apoi continuaţi tratamentul în mod normal. Nu aplicaţi o cantitate dublă sau nu utilizaţi de două ori pe zi pentru a compensa aplicarea uitată.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Momerid

Nu trebuie să apară reacţii adverse dacă dumneavoastră (sau altcineva) înghiţiţi accidental unguentul. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Unii dintre hormonii dumneavoastră pot fi afectaţi dacă utilizaţi unguentul mai des decât trebuie sau pe arii mai mari de corp. La copii, pot fi afectate creşterea şi dezvoltarea.

Dacă nu aţi respectat instrucţiunile de dozaj sau recomandările medicului dumneavoastră şi aţi utilizat unguentul prea des şi/sau pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Momerid

Nu încetaţi brusc tratamentul dacă l-aţi utilizat pentru o perioadă lungă de timp, deoarece acest lucru poate fi dăunător. Tratamentul trebuie să fie întrerupt treptat, urmând sfatul medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Momerid poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă simptomele dumneavoastră nu încep să se amelioreze după utilizarea acestui medicament conform instrucţiunilor medicului sau dacă se agravează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţiile adverse raportate la copiii şi adulţii care au utilizat corticosteroizi topici, includ:

Următoarele frecvenţe sunt considerate baza pentru evaluarea reacţiilor adverse:

foarte frecvente:

afectează mai mult de 1 utilizator din 10

frecvente:

afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

mai puţin frecvente:

afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

rare:

afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

foarte rare:

afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Cu frecvenţă necunoscută:

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 

 

Tabel 1: Reacţii adverse legate de tratament raportate în funcţie de clasificarea pe aparate, sisteme şi organe şi frecvenţă

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Frecvente:

Mai puţin frecvente:

Senzaţie de arsură uşoară până la moderată la locul de aplicare, subţierea pielii, senzaţie de furnicături/înţepături, mâncărime, infecţii bacteriene, parestezie (senzaţii anormale la nivelul pielii) sau urme neobişnuite pe piele, de culoare roşie.

Urme neregulate sau dungi pe piele, infecţie secundară, vezicule cu puroi pe pielea feţei, colorarea în roşu-închis sau albastru-închis a pielii, inflamarea foliculilor de la nivelul pielii, creşterea neobişnuită a părului, sensibilizare, uscăciune, modificarea culorii pielii, macerarea pielii (înmuierea şi albirea pielii), inflamaţie (inclusiv reacţii de tip acneic), miliaria (senzaţie de căldură înţepătoare, o erupţie trecătoare pe piele cu senzaţie de mâncărime puternică)

 

Infecţii şi infestări

 

Mai puţin frecvente

Infecţie secundară.

Tulburări vasculare

 

Foarte rare

Vase de sânge dilatate la nivelul pielii numite vene de păianjen

 

Utilizarea crescută, tratamentul unor suprafeţe mari de piele, utilizarea de lungă durată şi utilizarea sub pansament pot creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse.

Corticosteroizii pot afecta producţia normală de steroizi din corp. Acest lucru are posibilitate mai mare de apariţie dacă se utilizează doze mari pe o perioadă lungă de timp. în special, la copiii trataţi cu unguente şi creme care conţin corticosteroizi medicamentul se poate absorbi prin piele şi poate să apară o tulburare numită sindromul Cushing care include simptome numeroase, cum sunt faţa”în lună plină” şi slăbiciunea. Copiii trataţi pentru o perioadă lungă de timp pot creşte mai încet decât alţii. Medicul dumneavoastră poate preveni acest lucru prescriind cea mai mică doză de steroid care să controleze bine simptomele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Momerid

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Momerid după data de expirare înscrisă pe tub şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Aruncaţi tubul desigilat cu unguentul rămas după 12 săptămâni.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Momerid

  • Substanţa activă este furoatul de mometazonă.

Fiecare gram de Momerid conţine furoat de mometazonă 1 mg.

  • Celelalte componente sunt: hexilenglicol, acid fosforic concentrat (pentru ajustarea pH-ului), monopalmitostearat de propilenglicol, ceară albă de albine, vaselină albă, butilhidroxitoluen (E 321) (ca antioxidant) şi apă purificată.

Cum arată Momerid şi conţinutul ambalajului

Momerid este un unguent moale, de culoare albă translucid. Unguentul este conţinut în tuburi din aluminiu cu capac perforator din PEDJ, cu filet, de culoare albă, într-o cutie. Mărimea ambalajelor: tuburi cu 10 g, 15 g, 20 g, 30 g, 50 g, 60 g sau 100 g unguent. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Nepentes S.A.

Gwiazdzista 69F, 01-561, Warsaw, Polonia

Producătorii sunt:

  • Medicamenta a.s., Belohorskâ 39/260, 169 00 Praga 6, Republica Cehă
  • Tillomed Laboratories Limited,3 Howard Road, Eatonn Socon, St. Neots, Cambridgeshire, Marea Britanie.
  • Accord Healthcare Limited (Astron Research Limited),319 Pinner Road, Harrow, Middlesex, HA1 4HF, Marea Britanie.

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Belgia                           Mometasone Glenmark Generics (Europe) Ltd 1 mg/g zalf

Republica Cehă          Momerid

Franţa                           Mometasone furoate Glenmark Generics 1 mg/g pommade

Germania                     MomeGalen 1 mg/g Salbe

Ungaria                        Omerid

Olanda                         Mometason furoaat A zalf 1mg/g

Polonia                         Momarid

Portugalia                    Desdek 1mg/g Pomada

România                      Momerid 1 mg/g unguent Republica Slovacă Momerid

Spania                          Mometasone Glenmark Generics 1 mg/g pomada

Suedia                          Mometason Glenmark 1 mg/g salva

Marea Britanie           Mometasone Furoate 0,1% w/w Ointment

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2009

Data ultimei verificări a prospectului Octombrie 2010

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal