Logest, 0,075 mg/0,02 mg, drajeuri

Producător: BAYER PHARMA AG
Substanță activa
Gestoden, etinilestradiol
Clasa ATC
G03AA
Format
drajeuri
Afecțiuni
prevenirea sarcinii
Producător
BAYER PHARMA AG
Acțiune terapeutică
contraceptiv oral combinat

Ce este Logest şi pentru ce se utilizează

Logest este un contraceptiv oral combinat. Fiecare drajeu conţine, în cantităţi mici, doi hormoni feminini diferiţi. Aceştia sunt: gestoden (un progestativ) şi etinistradiol (un estrogen). Datorită cantităţilor mici ale celor doi hormoni, Logest este considerat un contraceptiv oral cu doze scăzute de hormoni. Deoarece toate drajeurile din ambalaj conţin aceiaşi hormoni în aceleaşi doze, acesta este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

De ce se utilizează Logest?

Logest este utilizat pentru prevenirea sarcinii.

Când nu trebuie să se utilizeze Logest ?

Nu utilizaţi contraceptive orale combinate dacă suferiţi de oricare dintre afecţiunile menţionate mai jos. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile menţionate, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Logest. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv oral sau o cu totul altă metodă (non-hormonală) de control al sarcinii.

 • Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care să afecteze circulaţia sângelui, îndeosebi acele afecţiuni legate de tromboză (formarea unui cheag de sânge) în vasele de sânge ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), ale plămânilor (embolism pulmonar), ale inimii (infarct miocardic) sau ale oricărei alte părţi a corpului (vezi, de asemenea, pct. ,,Contraceptivul oral şi tromboza”).
 • Dacă aveţi sau aţi avut vreodată un atac vascular cerebral (determinat de către un cheag de sânge sau o ruptură a unui vas de sânge al creierului).
 • Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care poate fi un prim semn al infarctului miocardic (cum ar fi angina pectorală sau durerea în piept) sau al atacului vascular cerebral (cum ar fi atacul ischemic tranzitor sau atac vascular cerebral minor reversibil).
 • Dacă aveţi antecedente de migrenă însoţită de simptome vizuale, tulburări de vorbire sau senzaţie de slăbiciune sau amorţeală la nivelul oricărei părţi a corpului dumneavoastră.
 • Dacă aveţi diabet zaharat cu afectare vasculară.
 • Dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (inflamaţie a pancreasului) asociată cu concentraţii crescute ale substanţelor grase în sângele dumneavoastră.
 • Dacă aveţi icter (colorarea în galben a pielii) sau boală hepatică severă.
 • Dacă aveţi sau aţi avut un tip de cancer care poate să crească sub influenţa hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale).
 • Dacă aveţi sau avut o tumoră hepatică benignă sau malignă.
 • Dacă aveţi orice fel de sângerare vaginală inexplicabilă.
 • Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că s-ar putea să fiţi gravidă.
 • Dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la gestoden sau etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Logest.

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apar pentru prima dată în timp ce utilizaţi contraceptivul oral, întrerupeţi imediat utilizarea acestuia şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. In acest timp puteţi utiliza metode contraceptive non-hormonale. Vezi, de asemenea, pct. ,,Informaţii generale” în cadrul paragrafului următor.

Înainte să utilizaţi Logest

Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Logest ?

 • Informaţii generale

In acest prospect, sunt descrise câteva situaţii în care trebuie să întrerupeţi utilizarea contraceptivului oral sau în care siguranţa utilizării contraceptivului oral poate fi diminuată. In astfel de situaţii nu trebuie să aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare non­hormonale, de exemplu: să utilizaţi prezervativul sau altă metodă de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau a temperaturii locale. Aceste metode nu pot fi sigure deoarece contraceptivul influenţează modificările obişnuite alte temperaturii locale şi ale mucusului cervical care apar în timpul ciclului menstrual.

Ca toate contraceptivele, Logest nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.

 • Înainte de a începe să utilizaţi Logest

Dacă este utilizat contraceptivul oral combinat în cazul în care suferiţi de oricare dintre afecţiunile menţionate mai jos s-ar putea să fie necesar să fiţi monitorizată cu atenţie. Medicul dumneavoastră vă poate explica aceasta. De aceea, dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Logest.

 • Fumaţi.
 • Aveţi diabet zaharat.
 • Sunteţi supraponderală.
 • Aveţi hipertensiune arterială.
 • Aveţi o boală a valvelor inimii sau o anumită tulburare a ritmului inimii.
 • Aveţi inflamaţie a venelor (flebită superficială).
 • Aveţi varice.
 • Cineva dintre rudele dumneavoastră directe apropiate a avut tromboză, infarct miocardic sau atac vascular cerebral.
 • Suferiţi de migrenă.
 • Suferiţi de epilepsie.
 • Dumneavoastră sau cineva dintre rudele dumneavoastră directe apropiate aveţi sau aţi avut concentraţii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substanţe grase) în sânge.
 • Oricine dintre rudele dumneavoastră directe apropiate a avut cancer de sân.
 • Aveţi boală hepatică sau a veziculei biliare.
 • Aveţi boală Crohn sau colită ulcerativă (boală intestinală inflamatorie cronică).
 • Aveţi lupus eritematos sistemic (LES, o boală care afectează pielea de pe întreaga suprafaţă a corpului).
 • Aveţi sindrom hemolitic uremic (SHU), o boală care afectează coagularea sângelui şi care determină insuficienţă renală).
 • Aveţi siclemie.
 • Aveţi o afecţiune care a apărut pentru prima dată sau s-a agravat în timpul sarcinii sau al utilizării anterioare a hormonilor sexuali (de exemplu: pierderea auzului, o boală metabolică numită porfirie, o boală a pielii numită herpes gestaţional, o boală neurologică numită coreea Sydenham).
 • Dacă aveţi sau aţi avut chloasmă (pete cutanate de pigmentare cafenii, mai ales la nivelul feţei); în acest caz trebuie să evitaţi expunerea excesivă la lumina solară sau radiaţiile ultraviolete.
 • Daca prezentaţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului.Trebuie să vă adresaţi medicului imediat ce apar simptome ca inflamari ale feţei, limbii şi/sau faringelui şi/sau dificulăţi la înghiţire sau urticarie alături de dificultăţi de respiraţie

Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus apar pentru prima dată, reapar sau se agravează în timp ce utilizaţi contraceptivul, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Contraceptivul oral şi tromboza

Tromboză înseamnă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.

Tromboza poate apare câteodată la nivelul venelor profunde ale piciorului (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag de sânge este mobilizat de la nivelul venei în care s-a format poate să ajungă şi să blocheze arterele din plămâni, determinând aşa-numitul ,,embolism pulmonar”. Tromboza venoasă profundă apare rar. Riscul aparitiei tromboembolismului venos este maxim in cursul primului an cand femeia foloseste pentru prima oara un COC Poate să apară şi dacă nu utilizaţi contraceptivul oral. Poate să apară, de asemenea, dacă rămâneţi gravidă. Riscul de apariţie este mai mare la persoanele care utilizează contraceptivul oral decât la cele care nu îl utilizează dar nu la fel de mare cum este cel din timpul sarcinii.

Cheagurile de sânge pot, de asemenea, să apară, foarte rar la nivelul vaselor de sânge ale inimii (determinând un infarct miocardic) sau ale creierului (determinând un accident vascular cerebral). Cheagurile de sânge pot să apară foarte rar şi la nivelul ficatului, intestinului, rinichilor sau ochilor.

Foarte rar tromboza poate determina invaliditate permanentă sau poate pune în pericol viaţa.

Riscul de apariţie a infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral creşte pe măsură ce înaintaţi în vârstă. Nu trebuie să fumaţi când utilizaţi contraceptivul oral, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 ani.

Dacă apare hipertensiunea arterială în timp ce utilizaţi contraceptivul oral, vi se poate spune să întrerupeţi utilizarea acestuia.

Riscul de apariţie a trombozei venoase profunde este temporar crescut ca urmare a unei operaţii sau imobilizări (de exemplu: când aveţi un picior sau ambele picioare în ghips sau în atele). Riscul poate fi şi mai mare la femeile care utilizează contraceptivul oral. Spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi contraceptivul oral, cu o perioadă de timp destul de mare înainte oricărei spitalizări sau intervenţii chirurgicale programate. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi utilizarea contraceptivului oral cu câteva săptămâni înainte de efectuarea intervenţiei chirurgicale sau în orice moment al perioade de imobilizare. Medicul dumneavoastră vă va spune, de asemenea când puteţi să reîncepeţi să utilizaţi contraceptivul oral după ce v-aţi însănătoşit.

Dacă observaţi semne posibile ale unei tromboze, încetaţi să utilizaţi contraceptivul oral şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră (vezi, de asemenea, ,,Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră”).

Drajeul şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai des la femeile care utilizează contraceptivul oral decât la cele care nu utilizează şi care au aceeaşi vârstă. Această uşoară creştere a numărului diagnosticelor de cancer de sân dispare treptat în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivului oral. Nu se ştie dacă diferenţa este cauzată de către contraceptivul oral. Această diferenţă s-ar putea datora frecvenţei mai mari a controalelor medicale, care au permis diagnosticarea mai precoce a cancerului de sân.

În cazuri rare, a fost raportată apariţia tumorilor hepatice benigne şi, chiar mai rar, a tumorilor hepatice maligne la femeile care utilizează contraceptivul oral. Aceste tumori pot fi cauza unor sângerări interne. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă observaţi apariţia unei dureri severe în abdomenul dumneavoastră.

Cel mai important factor de risc al cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirusul uman (HPV). Unele studii epidemiologice au indicat că utilizarea îndelungată a COC poate contribui în mod suplimentar la creşterea acestui risc dar nu există încă consens referitor la măsura în care aceste date pot fi atribuite unor factori de confuzie, de exemplu: screening-ul pentru cancerul de col uterin sau comportamentul sexual inclusiv utilizarea metodelor contraceptive de barieră.

Drajeul şi sarcina

Logest nu trebuie folosit de către femeile care sunt sau care cred că pot fi însărcinate. Dacă bănuiţi că sunteţi însărcinată în timpul tratamentului cu Logest, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

Drajeul şi alăptarea

În general, nu este recomandată utilizarea de Logest în timpul perioadei de alăptare. Dacă doriţi să luaţi Drajeul în timpul perioadei de alăptare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Drajeul şi capacitatea de a conduce vehicule

Nu s-au observat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule

Drajeul şi alte medicamente

Anumite medicamente pot împiedica Drajeul să acţioneze eficient. Acestea includ medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei (de ex. primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat); al tuberculozei (de ex. rifampicină, rifabutin) şi infecţiei HIV (de ex. ritonavir,nevirapin ); antibiotice (de ex. peniciline, tetracicline, griseofulvină) pentru alte boli infecţioase; şi preparatele naturiste pe bază de sunătoare (folosite în principal ca tratament al stărilor depresive). Drajeul poate de asemenea influenţa acţiunea altor medicamente.

Drajeul poate interfera cu acţiunea altor medicamente,exemplu medicamente ce conţin ciclosporin sau antiepilepice, lamotrigina.

Vă rugăm, să informaţi, medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent vreun medicament sau produs naturist, inclusiv cele eliberate fără reţetă. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatolog care vă prescrie alt medicament (sau farmacistului care vi-l eliberează) că utilizaţi Logest . Ei vă pot informa dacă sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare şi, dacă da, pentru cât timp.

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

Controale medicale regulate

Când utilizaţi contraceptivul oral, medicul dumneavoastră vă va spune să reveniţi pentru controale medicale regulate.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă:

 • Observaţi orice modificare a stării dumneavoastră de sănătate, mai ales în cazul modificărilor prezentate în acest prospect (vezi, de asemenea, ,,Nu utilizaţi Logest” şi ,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Logest”; nu uitaţi atenţionările referitoare la rudele dumneavoastră directe apropiate).
 • Simţiţi o umflătură la nivelul sânului dumneavoastră.
 • Intenţionaţi să utilizaţi alte medicamente (vezi, de asemenea, ,, Utilizarea altor medicamente”).
 • Urmează să fiţi imobilizată sau să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală (adresaţi-vă medicului dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte).
 • Aveţi sângerare vaginală neobişnuită abundentă.
 • Dacă uitaţi să luaţi drajeuri în prima săptămână a unui nou ciclu de administrare şi aţi avut contact sexual în intervalul de 7 zile anterioare;
 • Aveţi diaree severă.
 • Dacă sângerarea menstruală nu a apărut de două ori la rând sau credeţi că sunteţi gravidă (nu începeţi un nou ciclu de administrare până când medicul dumneavoastră nu vă spune că puteţi face aceasta).

Întrerupeţi utilizarea drajeurilor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile ale trombozei, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral:

 • tuse neobişnuită
 • durere severă în piept care poate iradia în braţul stâng
 • respiraţie îngreunată
 • orice durere neobişnuită, severă sau prelungită sau atac de migrenă
 • tulburări ale vorbirii
 • modificări bruşte ale auzului, mirosului sau gustului
 • ameţeli sau leşin
 • senzaţie de slăbiciune sau amorţeală la nivelul oricărei părţi a corpului dumneavoastră
 • durere severă în abdomenul dumneavoastră
 • durere severă sau umflarea oricărui dintre picioarele dumneavoastră

Aceste situaţii şi simptome menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat în alte paragrafe ale acestui prospect.

Cum să utilizaţi Logest

Contraceptivele orale combinate dacă sunt administrate corect au o rată de eşec de aproximativ 1% pe an. Această rată de eşec poate creşte dacă drajeurile sunt omise sau nu se administrează corespunzător.

Când şi cum trebuie să luaţi drajeurile?

Blisterul de Logest conţine 21 drajeuri. Pe fiecare blister este marcată în dreptul fiecărui drajeu ziua săptămânii în care acesta trebuie luat. Luaţi drajeul în fiecare zi aproximativ la aceeaşi oră, cu o cantitate suficientă de lichid, dacă este necesar. Respectaţi sensul indicat prin săgeţi până când luaţi toate cele 21 drajeuri. In următoarele 7 zile nu luaţi nici un drajeu. Sângerarea menstruală trebuie să apară în aceste 7 zile (sângerare de întrerupere). De obicei, aceasta apare la 2-3 zile după ce aţi luat ultimul drajeu Logest. In a opta zi luaţi primul drajeu Logest dintr-un blister nou chiar dacă sângerarea menstruală continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe mereu un blister nou în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, sângerarea de întrerupere va debuta aproximativ în aceeaşi zi, în fiecare lună.

Începerea primului blister de Logest

Dacă în luna trecută nu aţi utilizat contraceptive hormonale

Începeţi să luaţi Logest în prima zi a ciclului menstrual, adică în prima zi a sângerării menstruale. Luaţi drajeul în dreptul căruia este marcată ziua corespunzătoare a săptămânii. De exemplu, dacă sângerarea menstruală debutează într-o zi de Vineri, luaţi drajeul marcat cu Vineri (Vi). Apoi urmaţi respectaţi zilele conform marcajului. Logest va începe să acţioneze imediat, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

Puteţi începe, de asemenea, în intervalul dintre zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastră menstrual, dar in acest caz trebuie să utilizaţi, de asemenea, o metodă contraceptivă suplimentară (de barieră) în primele 7 zile ale administrării drajeurilor în timpul primului ciclu menstrual.

Când înlocuiţi un alt contraceptiv oral combinat

Puteţi începe să luaţi Logest în ziua următoare celei în care aţi luat ultimul comprimat sau drajeu al contraceptivului oral utilizat în prezent (ceea ce înseamnă că nu trebuie să lăsaţi perioadă de pauză). Dacă blisterul contraceptivului oral utilizat în prezent conţinea şi comprimate sau drajeuri fără substanţă activă, puteţi începe să luaţi Logest în ziua următoarei celei în care aţi luat ultimul comprimat sau drajeu cu substanţă activă (dacă nu sunteţi sigură că ştiţi care este acesta adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului). Puteţi începe, de asemenea, mai târziu, dar niciodată mai târziu de ziua următoare perioadei de pauză corespunzătoare administrării contraceptivului oral utilizat în prezent (sau după ultima administrare a comprimatului sau drajeului fără substanţă activă al contraceptivului oral utilizat în prezent).

Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, nu este necesar să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

Când înlocuiţi un contraceptiv oral care conţine doar progesteron

Puteţi întrerupe administrarea contraceptivului oral care conţine doar progesteron în orice zi şi puteţi începe să luaţi Logest în ziua următoare, la aceeaşi oră. Trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare (de barieră) în primele 7 zile de administrare a drajeului atunci când aveţi contact sexual.

Când înlocuiţi un contraceptiv cu administrare injectabilă, un implant sau dispozitiv intrauterin cu eliberare de progesteron (DIU)

Începeţi să luaţi Logest în ziua în care ar trebui să faceţi următoarea injecţie sau în ziua în care implantul sau DIU este îndepărtat. Trebuie, de asemenea, să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (de barieră) în primele 7 zile de administrare a drajeului atunci când aveţi contact sexual.

După ce aţi născut

După ce aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până la apariţia primei menstruaţii normale înainte de a începe să luaţi Logest. Uneori este posibil să începeţi mai devreme. Medicul dumneavoastră vă va sfătui. Dacă alăptaţi şi doriţi să luaţi Logest, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

După pierderea unei sarcini sau avort

Medicul dumneavoastră vă va sfătui.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Logest (supradozaj)

Nu au fost raportate reacţii adverse severe ca urmare a administrării unice a unui număr mare de drajeuri Logest. Dacă aţi luat câteva drajeuri o dată s-ar putea să aveţi greaţă, vărsături sau sângerare vaginală. Dacă descoperiţi ca un copil a luat Logest, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă sfătui.

Dacă nu doriţi să rămâneţi însărcinată, discutaţi cu medicul despre alte metode de control al sarcinii.

Cum să procedaţi dacă uitaţi să luaţi drajeurile

 • Dacă au trecut mai puţin de 12 ore de când trebuia să luaţi drajeul, eficacitatea contraceptivului oral este menţinută. Luaţi drajeul imediat ce v-aţi amintit şi luaţi drajeurile următoare aşa cum aţi stabilit.
 • Dacă au trecut mai mult de 12 ore de când trebuie să luaţi drajeul, eficacitatea contraceptivului oral poate fi diminuată. Cu cât uitaţi să luaţi mai multe drajeuri consecutive cu atât este mai mare riscul ca efectul contraceptivului oral să fie scăzut. Există un risc mai mare de a rămâne gravidă în cazul în care uitaţi să luaţi drajeurile de la începutul sau sfârşitul blisterului. De aceea, trebuie să respectaţi regulile prezentate mai jos (vezi, de asemenea, diagrama prezentată mai jos).

Aţi uitat să luaţi mai mult de un drajeu dintr-un blister

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Aţi uitat să luaţi un drajeu în săptămâna 1

Luaţi drajeul imediat ce v-aţi amintit (chiar dacă înseamnă să luaţi două drajeuri în acelaşi timp) şi luaţi drajeurile următoare atunci când aţi programat. Utilizaţi o metodă de contracepţie suplimentară (de barieră) în următoarele 7 zile.

Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna anterioară zilei în care aţi uitat să luaţi drajeul, există posibilitatea să fiţi gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Aţi uitat să luaţi un drajeu în săptămâna 2

Luaţi drajeul imediat ce v-aţi amintit (chiar dacă înseamnă să luaţi două drajeuri în acelaşi timp) şi luaţi drajeurile următoare atunci când aţi programat. Eficacitatea contraceptivului este menţinută. Nu trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

Aţi uitat să luaţi un drajeu în săptămâna 3

Puteţi alege oricare dintre următoarele opţiuni, fără a fi necesare metode contraceptive suplimentare.

 1. Luaţi drajeul imediat ce v-aţi amintit (chiar dacă înseamnă să luaţi două drajeuri în acelaşi timp) şi luaţi drajeurile următoare atunci când aţi programat. începeţi următorul blister imediat după ce l­aţi terminat pe cel utilizat în prezent astfel încât să nu fie perioadă de pauză între blistere. S-ar putea să nu apară sângerare de întrerupere până când terminaţi al doilea blister dar s-ar putea să apară sângerări minore sau spontane în zilele în care luaţi contraceptivul.

sau

 1. Nu mai luaţi drajeurile rămase în blisterul utilizat în prezent, lăsaţi o perioadă de pauză de 7 zile sau mai puţin (luaţi, de asemenea, în calcul şi ziua în care aţi uitat să luaţi drajeul) şi continuaţi cu blisterul următor. In cazul în care utilizaţi această metodă puteţi începe blisterul următor în aceeaşi zi a săptămânii pe care aţi ales-o.

• Dacă aţi uitat să luaţi drajeuri dintr-un blister şi nu apare sângerarea menstruală în primul interval normal de pauză, puteţi fi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe blisterul următor.

Ce trebuie să faceţi dacă

… suferiţi de tulburări gastro-intestinale (de exemplu: vărsături, diaree severă)

Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă, cantităţile de substanţe active din componenţa Logest pot să nu fie absorbite complet. Dacă vărsaţi în decurs de 3-4 ore după ce aţi luat drajeul, situaţia este similară celei în care aţi uitat să luaţi drajeul. De aceea, urmaţi recomandările făcute pentru cazul în care uitaţi să luaţi drajeul. Dacă aveţi diaree severă vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

… doriţi să întârziaţi apariţia unei menstruaţii

Vă puteţi întârzia menstruaţia dacă începeţi un nou blister Logest imediat după terminarea celui anterior. Puteţi continua să luaţi din acest blister cât timp doriţi, până la terminarea sa. Când doriţi să lăsaţi să apară menstruaţia trebuie doar să nu mai luaţi drajeurile. In timp ce utilizaţi al doilea blister pot să apară sângerări spontane sau minore în zilele în care luaţi drajeurile. începeţi să utilizaţi un nou blister după intervalul normal de pauză de 7 zile.

… doriţi să schimbaţi data la care apare menstruaţia

Dacă luaţi drajeurile aşa cum v-a fost recomandat, menstruaţia va apare la aproximativ aceeaşi dată la interval de 4 săptămâni. Dacă doriţi să modificaţi data, scurtaţi (nu prelungiţi niciodată) următorul interval de pauză. De exemplu: dacă menstruaţia apare, de obicei, într-o zi de Vineri şi doriţi ca pe viitor să apară într-o zi de Marţi (cu 3 zile mai devreme) trebuie să începeţi următorul blister cu 3 zile mai devreme decât în mod obişnuit. Dacă scurtaţi prea mult intervalul de pauză (de exemplu: 3 zile sau mai puţin) s-ar putea să nu apară sângerarea de întrerupere în acest interval. S-ar putea să apară sângerare spontană sau minoră în timpul utilizării blisterului următor.

… aveţi sângerare neaşteptată

Ca în cazul celorlalte contraceptive orale, în decursul primelor luni, puteţi să observaţi apariţia unei sângerări neregulate (sângerare minoră sau spontană) în intervalul dintre două menstruaţii. Trebuie să luaţi măsuri de igienă, dar continuaţi să luaţi drajeurile în mod normal. Sângerările vaginale neregulate dispar, de obicei, odată ce organismul s-a obişnuit cu contraceptivul (de obicei după aproximativ 3 cicluri de administrare a drajeurilor). Dacă sângerarea continuă, devine abundentă sau reapare, spuneţi medicului dumneavoastră.

… nu a apărut o menstruaţie

Dacă aţi luat toate drajeurile aşa cum v-a fost recomandat şi nu aţi vărsat, nu aţi avut diaree severă şi nu aţi utilizat alte medicamente este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să luaţi Logest ca de obicei.

Dacă menstruaţia nu apare de două ori la rând, puteţi fi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi blisterul de Logest următor până când medicul dumneavoastră nu v-a investigat pentru diagnosticarea sarcinii.

… încetaţi să luaţi Logest

Puteţi să încetaţi să luaţi Logest oricând doriţi. Dacă întrerupeţi deoarece doriţi să rămâneţi gravidă, se recomandă, de obicei să aşteptaţi până la apariţia unei menstruaţii normale înainte de a încerca să rămâneţi gravidă. Aceasta vă va ajuta să anticipaţi momentul naşterii.

Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi medicul dumneavoastră despre alte metode de contracepţie.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Logest poate provoca reacţii adverse.

Anunţaţi medicul dumneavoastră când observaţi orice reacţie adversă, în special dacă este severă sau persistentă sau dacă apar modificări ale stării de sănătate care credeţi că pot fi provocate de contraceptive.

Reacţii adverse severe

Reacţiile adverse severe asociate utilizării contraceptivului oral, precum şi simptomele acestora sunt descrise în următoarele paragrafe: ,,Contraceptivul şi tromboza/Contraceptivul şi cancerul”. Vă rugăm să citiţi aceste paragrafe pentru informaţii suplimentare şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră atunci când este cazul.

Alte reacţii adverse posibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate de către cele care utilizează contraceptivul oral, deşi pot să nu fie determinate de către contraceptiv. Aceste reacţii adverse pot să apară în primele luni de utilizare a contraceptivului şi se ameliorează în timp.

Clasificare pe sisteme şi organe

Frecvente (> 1/100)

Mai puţin frecvente (> 1/1000 şi <1/100)

Rare (< 1/1000)

Tulburări oftalmologice

 

 

intoleranţă la lentilele de contact

Tulburări gastrointestinale

greaţă, dureri abdominale

vărsături, diaree

 

Tulburări ale sistemului imunitar

 

 

hipersensibilitate

Examene generale

creşterea greutăţii corporale

 

scăderea greutăţii corporale

Tulburări metabolice şi de nutriţie

 

retenţie de lichide

 

Tulburări ale sistemului nervos

cefalee

migrenă

 

Tulburări psihiatrice

deprimare afectivă, afect alterat

scăderea libidoului

creşterea libidoului

Tulburări ale aparatului reproducător şi ale sânilor

dureri ale sânilor, sâni moi

hipertrofie mamară

Secreţii vaginale, secreţii mamelonare

Tulburări cutanate şi ale ţesutului subcutanat

 

Erupţii cutanate tranzitorii, urticarie

eritem nodos, eritem multiform

 

Dacă aveţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului, (vezi „înainte de începerea ulilizării Logest”).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Logest

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Logest

 • Substanţele active sunt: gestoden şi etinil estradiol. Fiecare drajeu conţine gestoden 0,075 mg şi etinilestradiol 0,02 mg.
 • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă 25000, stearat de magneziu, zahăr, povidonă 700000, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, ceară montanglicol.

Cum arată Logest şi conţinutul ambalajului

Logest este disponibil sub formă de drajeuri de culoare albă, biconvexe, de formă rotundă, cu diametru de 5 mm. Logest este ambalat în cutii care conţin câte un blister tip calendar din PVC/Al a 21 drajeuri.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

BAYER PHARMA AG

MullerstraBe 178, 13353 Berlin, Germania

Mai multe despre Drajeu

Drajeul combinat poate avea de asemenea şi efecte benefice pentru sănătate nelegate de efectul contraceptiv.

 • Menstruaţia dumneavoastră poate fi mai puţin abundentă şi poate dura mai puţin. In consecinţă, riscul de apariţie a anemiei poate fi mai scăzut. Durerile menstruale pot să fie mai puţin severe sau pot să dispară complet.
 • In plus, a fost raportată apariţia mai puţin frecventă a unor tulburări grave care apar la femeile care utilizează contraceptive orale care conţin 50 micrograme etinilestradiol („contraceptive orale cu doză crescută”). Acestea sunt boala benignă a sânului, chisturile ovariene, infecţiile pelvine (boala inflamatorie pelvină sau BIP), sarcina ectopică (sarcină în cazul căreia embrionul este implantat în afara uterului) şi cancerul endometrului (mucoasa care căptuşeşte uterul) şi ovarelor. Acestea pot să apară şi în cazul utilizării contraceptivelor orale cu doză scăzută dar până în prezent nu au fost confirmate decât cazuri de cancer endometrial şi ovarian.

Acest prospect a fost aprobat în Mai, 2012.

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica