Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Producător: S.C.Sandoz S.R.L.
Substanță activa
etinilestradiol si drospirenonă
Clasa ATC
G03AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
se utilizează pentru a preveni apariţia sarcinii
Producător
Laboratorios León Farma, S.A.
Acțiune terapeutică
contraceptiv

Ce este Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi pentru ce se utilizează

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate este o plilulă contraceptivă şi se utilizează pentru a preveni apariţia sarcinii.

Fiecare comprimat conţine o cantitate redusă din doi hormoni sexuali feminini diferiţi şi anume drospirenonă şi etinilestradiol.

Comprimatele contraceptive care conţin doi hormoni se numesc „comprimate contraceptive combinate”

Înainte de a utiliza Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Informaţii generale

înainte de a utiliza Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate, medicul dumneavoastră vă va adresa diferite întrebări cu privire la starea dumneavoastră de sănătate şi a rudelor apropiate. De asemenea, medicul va măsura tensiunea arterială şi, în funcţie de situaţia dumneavoastră medicală actuală, poate efectua alte teste.

In acest prospect sunt prezentate câteva situaţii în care dumneavoastră trebuie să opriţi utilizarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate sau în care eficacitatea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate poate fi scăzută.

In aceste situaţii, dumneavoastră trebuie fie să nu aveţi contact sexual, fie să utilizaţi măsuri suplimentare de contracepţie nehormonală, de exemplu un prezervativ sau altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate modifică variaţiile lunare ale temperaturii corpului şi ale mucusului cervical.

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate, similar altor contraceptive hormonale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli infecţioase cu transmitere sexuală

Când nu trebuie să luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Nu luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

•          dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) un cheag de sânge la nivelul unui vas sanguin de la nivelul picioarelor (tromboză), plămâni (embolism pulmonar) sau alte organe

•          dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) un atac de cord sau un accident vascular cerebral

•          dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) o boală care poate fi un indicator al unui atac de cord, în viitor, (de exemplu, angină pectorală care cauzează dureri grave la nivelul pieptului) sau al unui accident vascular cerebral (de exemplu, un atac cerebral uşor, trecător fără efecte restante

•          dacă aveţi orice boală care poate creşte riscul apariţiei unui cheag la nivelul arterelor. Această situaţie este valabilă în cazul următoarelor boli :

o diabet zaharat cu afectări ale vaselor sanguine o tensiune arterială foarte crescută

o o valoare foarte mare a concentraţiei de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride)

•          dacă aveţi o tulburare a coagulării sângelui (de exemplu, deficit de proteină C).

•          dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) un anumit tip de migrenă (cu aşa numitele simptome focale neurologice)

•          dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) inflamaţii ale pancreasului (pancreatită)

•          dacă aveţi sau aţi avut în trecut o boală a ficatului şi funcţiile hepatice nu sunt complet în limite normale

•          dacă rinichii nu funcţionează bine (insuficienţă renală)

•          dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tumoră la nivelul ficatului

•          dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) sau credeţi că este posibil să aveţi cancer la sân sau cancer la nivelul organele genitale

•          dacă aveţi (sau aţi avut vreodată) sângerări vaginale de cauză necunoscută.

•          dacă sunteţi alergic (ă) la etinilestradiol sau drospirenona sau la oricare dintre componentele Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate. Aceasta poate provoca mâncărime, erupţie cutanată trecătoare pe piele sau umflături.

Când trebuie să aveţi grijă deosebită când luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

în unele situaţii trebuie să acordaţi o atenţie specială atunci când luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate sau orice alt contraceptiv hormonal combinat iar medicul dumneavoastră ar trebui să efectueze controale periodice.Dacă oricare dintre aceste situaţii vi se potriveşte, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate. De asemenea, consultaţi medicul dacă următoarele simptome apar sau se agravează în timp ce folosiţi Felicity 0,02 mg/3 mg:

•          dacă o rudă apropriată are sau a avut vreodată cancer de sân

•          dacă aveţi vreo afecţiune la nivelul ficatului sau a vezicii biliare

•          dacă aveţi diabet zaharat

•          dacă suferiţi de depresie

•          dacă aveţi boala Crohn sau o boală inflamatorie a intestinului (colită ulcerativă)

•          dacă aveţi o boală de sânge denumită SHU (sindrom hemolitic uremic) care afectează rinichii

•          dacă aveţi o boală de sânge denumită siclemie

•          dacă aveţi epilepsie (vezi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi utilizarea altor medicamente”)

•          dacă aveţi o boală a sistemului imunitar, denumită LES (lupus eritematos sistemic)

•          dacă aveţi o boală care a apărut pentru prima dată în timpul sarcinii sau în timpul folosirii anterioare a unor hormoni sexuali (de exemplu, pierderea părului, porfiria (o boală a sângelui), erupţie eritematoasă trecătoare pe piele cu pustule în timpul sarcinii (herpes gestaţional), o boală care afectează nervii, producând mişcări involuntare (coree Sydenham)

•          dacă aveţi o boală care a apărut mai întâi în timpul sarcinii sau în timpul utilizării anterioare a hormonilor sexuali (de exemplu, pierderea auzului, o boală a sângelui denumită porfirie, erupţie cutanată trecătoare pe piele cu vezicule în timpul sarcinii (herpes gestaţional), o afecţiune nervoasă, care conduce la mişcări bruşte ale corpului (coree Sydenham))

•          dacă aveţi sau aţi avut vreodată cloasmă (decolorare a pielii, mai ales a feţei sau gâtului cunoscute sub denumirea de „pete de sarcină”). în acest caz, evitaţi expunerea la lumina directă a soarelui sau la lumina ultravioletă.

•          dacă aveţi angioedem ereditar, medicamentele care conţin estrogen pot determina sau agrava simptomele.Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptome de angioedem, cum sunt umflarea feţei, limbii şi/sau a gâtului, şi/sau aveţi dificultate la înghiţire sau prezentaţi o urticarie împreună cu dificultate la respiraţie.

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi cheagurile de sânge la nivelul arterelor/venelor

Utilizarea oricăror comprimate contraceptive combinate, inclusiv Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate, creşte riscul apariţiei unui cheag de sânge la nivelul venelor (tromboză venoasă) comparativ cu femeile care nu iau deloc comprimate contraceptive.

Riscul trombozei venoase la femeile care utilizează comprimate contraceptive combinate creşte:

•          cu înaintarea în vârstă

•          dacă sunteţi supraponderală

•          dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un cheag de sânge la picior, plămân (embolie pulmonară) sau alte organe, la o vârstă tânără.

•          dacă trebuie să suferiţi o intervenţie chirurgicală, dacă aţi avut vreodată un accident grav sau aţi fost imobilizată pentru o perioadă lungă de timp. Este important să spuneţi în prealabil medicului dumneavoastră că luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate, deoarece este posibil să fie necesară oprirea tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi începe să luaţi din nou medicamentul. Aceasta se întâmplă, de obicei, la două săptămâni după ce vă reveniţi complet.

Şansele dumneavoastră de a avea un cheag de sânge sunt crescute în cazul în care luaţi aceste comprimate.

–  într-un an, din 100.000 de femei care nu iau comprimate contraceptive şi nu sunt însărcinate, aproximativ 5-10 pot avea un cheag de sânge.

–  într-un an, din 100.000 de femei care iau Felicity 0,02 mg/3 mg 28 comprimate filmate, aproximativ 30-40 pot avea un cheag de sânge, numărul exact nu este cunoscut.

–  într-un an, din 100.000 de femei care sunt însărcinate, în jur de 60 pot avea un cheag de sânge.

Un cheag de sânge la nivelul venelor poate ajunge la plămâni şi poate bloca vasele de sânge (embolie pulmonară). Formarea de cheaguri de sânge în vene poate fi fatală în 1-2% din cazuri.

Nivelul de risc poate varia în funcţie de tipul de comprimate pe care le luaţi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră opţiunile disponibile.

Utilizarea comprimatelor contraceptive combinate a fost corelată cu creşterea riscului de formare a cheagurilor de sânge la nivelul arterelor (tromboză arterială), de exemplu în vasele de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).

Riscul trombozei arteriale la femeile care utilizează comprimate contraceptive combinate creşte:

•          dacă fumaţi, vă recomandăm în mod ferm să încetaţi fumatul în timpul utilizării Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani

•          dacă aveţi valori mari ale colesterolului şi trigliceridelor în sânge

•          dacă aveţi greutatea corporală peste limita normală

•          dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, la o vârstă tânără

•          dacă aveţi tensiune arterială crescută

•          dacă suferiţi de migrenă

•          dacă aveţi probleme cu inima (o boală a valvelor inimii, o tulburare a ritmului inimii)

Opriţi utilizarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile de cheaguri de sânge, cum sunt:

•                      durere severă şi/sau umflături la nivelul unuia dintre picioare

•                      durere bruscă, severă în piept care poate ajunge la nivelul braţului stâng

•                      senzaţie bruscă de lipsă de aer

•                     tuse bruscă, fără o cauză evidentă

•                      orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau agravarea unei migrene

•                      orbire parţială sau completă sau vedere dublă

•                      dificultăţi de vorbire sau incapacitate de a vorbi

•                      ameţeli sau leşin

•                      slăbiciune, senzaţii ciudate sau amorţeală în orice parte a corpului

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi cancerul

Cancerul de sân s-a observat mai puţin frecvent la femeile care utilizează comprimate contraceptive combinate, dar nu se cunoaşte dacă acesta este provocat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie diagnosticate la femeile care utilizează comprimate contraceptive, deoarece acestea sunt examinate mai frecvent de către medic. Apariţia tumorilor de sân scade treptat după încetarea administrării contraceptivelor hormonale combinate. Este important să vă verificaţi periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dacă simţiţi orice nodul (umflătură).

în cazuri rare, la femeile care utilizează comprimate contraceptive s-au raportat tumori hepatice benigne şi, mult mai rar, tumori hepatice maligne. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi o durere abdominală neobişnuit de severă.

Sângerarea între ciclurile menstruale

în timpul primelor luni în care utilizaţi Felicity 0,02 mg/3 mg 28 comprimate filmate, puteţi prezenta sângerări neaşteptate (sângerări în afara zilelor în care luaţi comprimatele inactiv). Dacă această sângerare apare timp de mai mult de câteva luni sau dacă începe după câteva luni, medicul dumneavoastră trebuie să identifice cauza.

Cum să procedaţi dacă nu are loc sângerarea în săptămâna de pauză

Dacă aţi luat toate comprimatele în mod corect, nu aţi vărsat sau nu aţi suferit de diaree severă şi nu aţi luat orice alte medicamente, este foarte improbabil să fiţi gravidă.

Dacă nu aveţi menstruaţie de două ori succesiv, este posibil să fiţi gravidă. Contactaţi imediat medicul. Nu începeţi blisterul următor până când nu sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă.

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi utilizarea altor medicamente

Spuneţi întotdeauna medicului dumneavoastră dacă utilizaţi deja medicamente sau preparate pe bază de plante medicinale. De asemenea, spuneţi oricărui medic sau stomatolog care vă prescriu alte medicamente (sau farmacistului) că luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate. Aceştia vă vor spune dacă aveţi nevoie de măsuri de precauţie suplimentare pentru contracepţie (de exemplu, prezervative) şi, în cazul în care aveţi nevoie de acestea, pentru cât timp.

Unele medicamente pot reduce efectul contraceptiv al medicamentului Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate sau pot determina sângerări neaşteptate. Acestea includ -medicamentele utilizate în tratamentul

•          epilepsiei (de exemplu, piramidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbamazepină,)

•         tuberculozei (de exemplu,rifampicină)

•          infecţiilor cu HIV (ritonavir, nevirapină), altor boli infecţioase (antibiotice precum griseofulvină, ampicilină, tetraciclină)

•          presiune mare a sângelui în vasele de sânge din plămâni (bosentan)

– tratamente cu preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare.

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate poate influenţa efectul altor medicamente, de exemplu:

•          medicamente care conţin ciclosporină

•          medicamentul anticonvulsivant lamotrigină (aceasta poate determina creşterea frecvenţei convulsiilor).

Cereţi sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate cu alimente şi băuturi

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate poate fi luat cu sau fără alimente, dacă este necesar cu o cantitate mică de apă

Analize de laborator

Dacă aveţi nevoie de analize de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi comprimate contraceptive, deoarece contraceptivele hormonale pot afecta rezultatele unor analize.

Sarcina

Nu trebuie să luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate dacă sunteţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate, trebuie să încetaţi imediat administrarea şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, puteţi opri administrarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate în orice moment (vezi, de asemenea: „Dacă doriţi să întrerupeţi utilizarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate”).

Cereţi sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea

In general, utilizarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate nu este recomandabilă la femeile care alăptează. Dacă doriţi să luaţi comprimatul contraceptiv în timp ce alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Cereţi sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există nicio informaţie care să sugereze că utilizarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate are vreun efect asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce sau folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate conţine lactoză.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Luaţi câte un comprimat Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate în fiecare zi, dacă este necesar cu puţină apă. Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente, dar trebui să le administraţi aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Un pachet (blister) conţine 21 comprimate.In dreptul fiecărui comprimat este imprimată ziua săptămânii în care acesta trebuie luat..Dacă, de exemplu, începeţi Miercuri, trebuie să administraţi comprimatul marcat cu „MIE” pe margine. Urmăriţi direcţia indicată de săgeata de pe blister până când aţi luat toate cele 21 de comprimate.

Apoi faceţi o pauză de 7 zile. In timpul acestor 7 zile, în care nu luaţi niciun comprimat, (denumită săptămâna de pauză”) sângerareaar trebui să apară. Aşa-numita „sângerare în lipsa medicaţiei” începe de obicei în cea de-a doua sau cea de-a treia zi a săptămânii de pauză.

In ziua 8-a de la administrarea ultimului comprimat de Felicity 0,02 mg/3 mg (şi anume, după săptămâna de pauză de 7 zile), trebuie să începeţi blisterul următor, indiferent dacă sângerarea vi s-a oprit sau nu. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi următorul blister în aceeaşi zi a săptămânii şi că sângerarea în lipsa medicaţiei trebuie să apară la aceeaşi dată a fiecărei luni.

Dacă administraţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate după cum este descris, veţi fi protejată împotriva sarcinii şi în timpul celor 7 zile în care nu nu luaţi comprimatele.

Când puteţi începe primul blister?

•         Dacă nu aţi utilizat un contraceptiv pe bază de hormoni în luna precedentă

începeţi să administraţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate din prima zi a ciclului menstrual (adică în prima zi a menstruaţiei dumneavoastră). Dacă începeţi să administraţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate din prima zi a menstruaţiei dumneavoastră, veţi fi imediat protejată împotriva sarcinii. De asemenea, puteţi începe în zilele 2-5 ale ciclului menstrual, dar trebuie să utilizaţi metode de contracepţie suplimentare (de exemplu, un prezervativ) pentru primele 7 zile.

• Trecerea de la un alt contraceptiv hormanal combinat sau de la un contraceptiv combinat tip inel vaginal sau plasture.

Puteţi începe să luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate preferabil în ziua următoare după administrarea ultimului comprimat activ (ultimul comprimat care conţine substanţe active) din contraceptivul utilizat anterior, dar nu mai târziu ultima zi care urmează după terminarea perioadei în care nu se administrează comprimate (sau după ultimul comprimat placebo al contraceptivului utilizat anterior). Când treceţi de la un contraceptiv combinat tip inel vaginal sau plasture, urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.

•        In cazul în care se trece de la o metodă contraceptivă numai cu progestogen (comprimat numai cu progestogen, injecţie, implan sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestogen.

Puteţi să treceţi oricând de la comprimat care conţine numai progesteron (de la un implant sau un DIU, din ziua în care acesta este îndepărtat sau de la o formă injectabilă în ziua în care este programată următoarea injecţie), dar, în toate aceste cazuri, se recomandă utilizarea unor metode de contracepţie suplimentare (de exemplu, prezervativul), în primele 7 zile de la începerea administrării comprimatului.

•         Administrarea după un avort

Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.

•         Administrarea după naştere

Puteţi începe să administraţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate în intervalul dintre zilele 21 şi 28 de la naştere. Dacă începeţi mai târziu, ar trebui să folosiţi un contraceptiv de barieră (de exemplu, un prezervativ) pentru primele 7 zile de la începerea folosirii Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate.

Dacă după naşterea unui copil aţi avut deja relaţii sexuale înainte de a începe (din nou) folosirea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate, trebuie să vă asiguraţi că nu sunteţi gravidă sau să aşteptaţi următoarea menstruaţie.

Dacă alăptaţi şi doriţi să administraţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate (readministraţi) după naşterea unui copil. Citiţi secţiunea „Alăptare”.

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigură când să începeţi.

Dacă luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate mai mult decât trebuie

Nu există raportări privind efecte periculoase, grave, când se administrează prea multe comprimate de Etinilestradiol/Drospirenonă Leon Farma 0,02 mg/3 mg comprimate filmate.

Dacă luaţi câteva comprimate deodată puteţi avea simptome de greaţă sau vărsături. Fetele tinere pot prezenta sângerări din vagin.

Dacă aţi luat mai multe comprimate Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate sau dacă descoperiţi că un copil le-a utilizat, consultaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

•          Dacă aveţi o întârziere de mai puţin de 12 ore de când trebuia să luaţi un comprimat, protecţia contraceptivă nu este redusă. Luaţi comprimatul imediat ce vă aduceţi aminte şi apoi continuaţi administrarea comprimatelor la ora obişnuită.

•          Dacă aveţi o întârziere de mai mult de 12 ore de când trebuia să luaţi un comprimat, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Cu cât este mai mare numărul de comprimate pe care le-aţi uitat, cu atât este mai mare riscul să rămâneţi gravidă.

Riscul protecţiei contraceptive incomplete este mai mare dacă uitaţi un comprimat la începutul sau la sfârşitul blisterului. Ca urmare, trebuie să respectaţi următoarele reguli (vezi,de asemenea, diagrama):

•          Dacă uitaţi să luaţi mai mult de un comprimat dintr-un blister

Consultaţi medicul.

•          Dacă uitaţi să luaţi un comprimat în săptămâna 1

Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă aduceţi aminte, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită şi utilizaţi măsuri suplimentare de precauţie pentru următoarele 7 zile, de exemplu prezervativul. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinaintea uitării comprimatului trebuie să înţelegeţi că există riscul să fiţi gravidă. în acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

•          Dacă uitaţi să luaţi un comprimat în săptămâna 2

Administraţi comprimatul pe care l-aţi uitat imediat când vă aduceţi aminte, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să administraţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să administraţi următoarele comprimate la ora obişnuită. Efectul contraceptiv nu va fi redus şi nu trebuie să luaţi alte măsuri suplimentare.

•          Dacă uitaţi să luaţi un comprimat în săptămâna 3

Puteţi alege una dintre cele două următoarele alternative:

1.                  Luaţi     comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită. în locul perioadei fără comprimate, începeţi următorul blister.

Cel mai probabil, veţi avea un ciclu menstrual la sfârşitul celui de al doilea blister, dar este posibil să aveţi o sângerare uşoară sau asemănătoare menstruaţiei în timpul celui de al doilea blister.

2.     De asemenea, puteţi întrerupe administrarea comprimatelor din folie şi începe direct perioada de 7 zile fără comprimate (notaţi ziua în care aţi uitat să luaţi un comprimat).

Dacă doriţi să începeţi o nouă folie în ziua în care, de regulă, începeţi foliile, calculaţi perioada fără comprimate minus 7 zile.

Dacă urmaţi una dintre aceste două recomandări, veţi fi protejată împotriva sarcinii.

• Dacă aţi omis luarea oricărui comprimat filmat şi nu prezentaţi sângerarea menstruală în perioada de pauză, este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă medicului înainte de a începe blisterul următor.

–   Luaţi comprimatul uitat

–   Utilizaţi o barieră/metodă contraceptivă pentru următoarele 7 zile

–   Terminaţi blisterul

Dacă uitaţi să luaţi numai un comprimat (luat mai târziu de 12 ore)

–  Luaţi comprimatul uitat şi

– Jerminaţi blisterul

– În loc de a respecta intervalul fără comprimate de 7 zile, începeţi să luaţi următorul blister

– Încetaţi imediat să luaţi comprimatele din acest blister

– Începeţi un interval fără comprimate de 7 zile (nu mai mult de 7 zile, inclusiv ziua în care aţi uitat comprimatul)

– Apoi, continuaţi cu următorul blister

Cum să procedaţi în cazul apariţiei vărsăturilor sau diareei severe?

Dacă prezentaţi vărsături într-un interval de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat sau dacă aveţi diaree severă, există riscul ca substanţa activă din comprimat să nu fie absorbită complet de organismul dumneavoastră. Această situaţie este aproape identică cu uitarea unui comprimat. După ce aţi prezentat vărsături sau diaree, trebuie să luaţi un alt comprimat de culoare roz dintr-un blister de rezervă, cât mai curând posibil. Dacă este posibil, luaţi comprimatul într-un interval de 12 ore de la ora obişnuită de administrare. Dacă acest lucru nu este posibil sau dacă au trecut 12 ore, trebuie să urmaţi recomandările prezentate la paragraful „Dacă uitaţi să luaţi Etinilestradiol/Drospirenonă 0,02 mg/3 mg comprimate filmate”

Întârzierea ciclului menstrual: ce trebuie să ştiţi

Chiar dacă acest lucru nu este recomandat, vă puteţi întârzia menstruaţia, începând o nouă folie de Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate în locul perioadei fără comprimate şi terminând-o. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau similară menstruaţiei în timp ce administraţi cea de-a doua folie. După pauza obişnuită de 7 zile, începeţi următoarea folie.

Puteţi să vă adresaţi medicului pentru recomandări înainte de a decide să vă întârziaţi ciclul menstrual.

Modificarea primei zile a ciclului menstrual: ce trebuie să ştiţi

Dacă luaţi comprimatele conform instrucţiunilor, menstruaţia dumneavoastră va începe în timpul săptămânii în care nu se administrează comprimate. Dacă trebuie să modificaţi această zi, reduceţi numărul de zile în care nu se administrează comprimate (dar nu-l măriţi niciodată – 7 este numărul maxim!). De exemplu, dacă săptămâna în care nu se administrează comprimate începe, în mod normal, într-o zi de vineri, iar dumneavoastră doriţi să înceapă într-o marţi (3 zile mai devreme), începeţi o folie nouă cu 3 zile mai devreme decât de obicei. Dacă scurtaţi mult intervalul în care nu administraţi comprimate (de exemplu, 3 zile sau mai puţin), este posibil să nu prezentaţi deloc sângerare în aceste zile. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau similară menstruaţiei în timp ce administraţi cea de-a doua folie.

Dacă nu sunteţi sigură cum trebuie să procedaţi, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Dacă doriţi să întrerupeţi administrarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Puteţi înceta să administraţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, consultaţi medicul cu privire la alte metode eficiente de contracepţie. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, încetaţi să luaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi aşteptaţi următorul ciclu menstrual înainte de a încerca să rămâneţi gravidă. Veţi putea calcula mai uşor data prevăzută a naşterii

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse sunt legate de utilizarea Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Reacţii adverse frecvente (pot fi afectate între 1 şi 10 din 100 de persoane):

•          instabilitate emoţională

•          dureri de cap

•          dureri abdominale (dureri la nivelul stomacului)

•          acnee

•          durere la nivelul sânilor, mărirea sânilor, sângerări menstruale dureroase sau neregulate

•          creştere în greutate.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot fi afectate între 1 şi 10 din 1000 de persoane):

•          Candida (infecţie fungică )

•          herpes (herpes simplex)

•          reacţii alergice

•          creşterea poftei de mâncare

•          depresie, nervozitate, tulburări ale somnului, pierderea interesului pentru sex

•          senzaţie de ” furnicături şi înţepături”, ameţeală (vertij)

•         tulburări ale vederii

•          bătăi neregulate ale inimii, sau ritm cardiac neobişnuit de rapid

•          cheaguri (tromboze) la nivelul vaselor de sânge de la nivelul picioarelor sau la nivelul plămânilor (tromboembolism pulmonar), creşterea tensiunii arteriale, scăderea tensiunii arteriale, migrenă, varice

•          durere în gât

•          greaţă, vărsături, tumefacţii la nivelul stomacului si/sau intestinal, diaree, constipaţie

•          umflare bruscă a pielii şi/sau mucoaselor (de exemplu, limbă sau gât), şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie, însoţite de dificultate la respirare (angioedem), căderea părului (alopecie), mâncărimi severe, eczemă/erupţie cutanată tranzitorie, piele uscată, tulburări ale glandelor seboree (dermatită seboreică)

•          durere la nivelul gâtului, durere la nivelul membrelor, crampe musculare

•          infecţia vezicii urinare

•          noduli la nivelul sânilor (benigni şi maligni), secreţie de lapte fără existenţa sarcinii (galactoree), chisturi ovariene, bufeuri, absenţa menstrelor, menstruaţie foarte abundentă, infecţie vaginală, uscăciune vaginală, durere în zona inferioară a abdomenului (pelvis), rezultate anormale la testul cervical (Papanicolaou)

•          reţinere de lichide, lipsă de energie, senzaţie de sete excesivă, transpiraţie crescută

•          pierdere în greutate.

Reacţii adverse rare (pot fi afectate între 1 şi 10 din 10000 de persoane):

•          astm

•          afectarea auzului

•          blocaj al unui vas de sânge din cauza unui cheag format oriunde în corp

•          eritem nodos (caracterizat prin apariţia unor noduli roşiatici, la nivelul pielii)

•          eritem polimorf (caracterizat prin înroşire sau ulceraţii în cocardă)

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect sau dumneavoastră credeţi că aceste reactii pot fi cauza utilizării medicamentului, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

A nu se lăsa Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate la vederea şi îndemâna copiilor. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Data de expirare

Nu utilizaţi Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe cutie după „A nu se utiliza după:” sau „EXP”.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Substanţe active: etinilestradiol 0,02 mg şi drospirenonă 3 mg. Excipienţi:

Nucleul: lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, povidonă, croscarmeloză sodică, polisorbat 80, stearat de magneziu.

Film: alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172).

Cum arată Felicity 0,02 mg/3 mg comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate sunt rotunde, de culoare roz.

Felicity 0,02 mg/3 mg este disponibil în cutii a câte 1, 2, 3, 6 şi 13 blistere, fiecare dintre ele conţinând 21 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C.Sandoz S.R.L. Str.Livezeni nr. 7A, 540472 Târgu Mureş, România

Producători

Laboratorios León Farma, S.A.

C/La Vallina s/n, Poligono Industrial Navatejera

24008 Villaquilambre-Leon,

Spania

Salutas Pharma GmbH Otto-von-Guericke-Allee 1 39179 Barleben, Germania

Lek Pharmaceuticals d.d.

Verovskova 57

1526 Ljubljana, Slovenia

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica