Letrozol Bluefish 2,5 mg comprimate filmate

Substanță activa
letrozolul
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cancer de sân
Producător
Bluefish Pharmaceuticals
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază

Ce este letrozol bluefish şi pentru ce se utilizează

Ce este Letrozol Bluefish

Letrozol Bluefish conţine o substanţă activă numită letrozol. Acesta face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori de aromatază. Este un tratament hormonal (sau „endocrin”) pentru cancerul de sân.

Pentru ce se utilizează Letrozol Bluefish

Letrozol Bluefish este utilizat pentru a preveni recăderile în cazul cancerului de sân. Poate fi utilizat ca tratament de primă intenţie după îndepărtarea chirurgicală a tumorii sau după un tratament cu durata de cinci ani cu tamoxifen. Letrozol Bluefish este utilizat, de asemenea, pentru a preveni răspândirea tumorii în alte părţi ale organismului la pacientele cu cancer de sân în stadiu avansat.

Letrozol Bluefish trebuie utilizat doar pentru:

– cancer de sân cu receptori pentru estrogen prezenţi

– doar la femei aflate în perioada de post-menopauză, adică după încetarea ciclurilor menstruale Cum acţionează Letrozol Bluefish

Dezvoltarea cancerului de sân este stimulată în mod frecvent de către estrogeni, care sunt hormoni sexuali feminini. Letrozol Bluefish reduce cantitatea de estrogeni prin blocarea activităţii unei enzime („aromataza”), implicată în producerea de estrogeni. în consecinţă, celulele tumorale îşi încetinesc sau îşi stopează creşterea şi/sau răspândirea în alte părţi ale corpului.

Monitorizarea tratamentului dumneavoastră cu Letrozol Bluefish

Trebuie să luaţi acest medicament numai sub strictă supraveghere medicală. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza periodic starea de sănătate pentru a verifica dacă acest tratament are efectul dorit. Letrozol Bluefish poate determina subţierea sau deteriorarea oaselor (osteoporoză), din cauza reducerii cantităţii de estrogeni din corpul dumneavoastră. Aceasta înseamnă că medicul dumneavoastră poate decide să vă măsoare densitatea osoasă (o cale de a monitoriza osteoporoza) înainte de, în timpul şi după tratament.

Dacă aveţi orice întrebare despre cum acţionează Letrozol Bluefish sau de ce v-a fost prescris acest medicament, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Înainte să utilizaţi Letrozol Bluefish

Urmaţi toate recomandările medicului dumneavoastră, cu atenţie. Acestea pot diferi de informaţiile generale cuprinse în acest prospect

Nu utilizaţi Letrozol Bluefish

– dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la letrozol sau la oricare dintre celelalte componente ale Letrozol Bluefish, enumerate la punctul „Ce conţine Letrozol Bluefish”

– dacă aveţi încă menstruaţie, adică nu aţi intrat în perioada de menopauză

– dacă sunteţi gravidă

– dacă alăptaţi

Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, nu luaţi acest medicament şi discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Letrozol Bluefish

– dacă aveţi o boală severă a rinichilor

– dacă aveţi o boală severă a ficatului

– dacă aveţi istoric de osteoporoză sau fracturi osoase (vezi şi punctul „Monitorizarea tratamentului dumneavoastră cu Letrozol Bluefish”

Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va ţine cont de acestea în timpul tratamentului cu Letrozol Bluefish.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani)

Copiii sau adolescenţii nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot utiliza acest medicament în aceleaşi doze recomandate la adulţi.

Sarcina şi alăptarea

– Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, întrucât acesta vă poate afecta fătul/copilul.

– Întrucât Letrozol Bluefish este recomandat doar femeilor aflate în perioada de post-menopauză, cel mai probabil restricţiile referitoare la utilizarea în timpul sarcinii şi alăptării nu sunt valabile în cazul dumneavoastră.

– Oricum, dacă vă aflaţi în post-menopauză de curând sau sunteţi în faza de perimenopauză, medicul dumneavoastră trebuie să discute cu dumneavoastră despre necesitatea efectuării unui test de sarcină înainte de a lua Letrozol Bluefish precum şi despre metodele de contracepţie eficace, deoarece aţi putea încă rămâne gravidă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje dacă prezentaţi ameţeli, oboseală, somnolenţă sau o stare generală de rău, decât după ce vă simţiţi din nou bine.

Informaţii importante privind unele componente ale Letrozol Bluefish

Acest medicament conţine lactoză (un tip de zahăr din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Letrozol Bluefish

Luaţi întotdeauna Letrozol Bluefish exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.

Cât Letrozol Bluefish trebuie să luaţi

Doza uzuală este de un comprimat Letrozol Bluefish, o dată pe zi. Dacă luaţi Letrozol Bluefish la aceeaşi oră în fiecare zi, acest lucru vă va ajuta să vă amintiţi când să luaţi comprimatul.

Cum să luaţi Letrozol Bluefish

Comprimatul trebuie înghiţit întreg, cu un pahar cu apă sau cu alt lichid. Cât timp să luaţi Letrozol Bluefish

Continuaţi să luaţi Letrozol Bluefish în fiecare zi, atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să-l luaţi pentru câteva luni sau chiar ani. Dacă aveţi orice întrebare despre cât timp să luaţi Letrozol Bluefish, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Letrozol Bluefish

Dacă luaţi prea mult Letrozol Bluefish, sau dacă altcineva a luat comprimatele dumneavoastră în mod accidental, adresaţi-vă medicului sau mergeţi imediat la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Arătaţi-le cutia medicamentului. Este posibil să fie necesar tratament medical.

Dacă uitaţi să luaţi Letrozol Bluefish

– Dacă este aproape timpul pentru administrarea următoarei doze (de exemplu, au mai rămas 2-3 ore), nu luaţi doza uitată şi luaţi următoarea doză, la ora obişnuită.

– Altfel, luaţi doza omisă cât de curând vă amintiţi şi luaţi următoarea doză la ora obişnuită.

– Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă întrerupeţi administrarea Letrozol Bluefish

Nu opriţi tratamentul cu Letrozol Bluefish, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Vedeţi şi punctul „Cât timp să luaţi Letrozol Bluefish”.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Letrozol Bluefish poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai multe reacţii adverse sunt uşoare până la moderate şi, în general, dispar după câteva zile sau săptămâni de tratament.

Unele dintre aceste reacţii adverse, cum sunt bufeurile, căderea părului sau sângerările vaginale pot fi determinate de lipsa estrogenilor în organismul dumneavoastră.

Nu vă alarmaţi din cauza listei de reacţii adverse posibile. E posibil să nu aveţi nici una dintre ele.

Unele reacţii adverse pot fi grave:

Reacţii adverse rare sau foarte rare (adică pot afecta între 1 şi 100 de pacienţi din 10000):

– slăbiciune, paralizie sau pierderea sensibilităţii la nivelul unei mâini sau unui picior sau în orice altă parte a corpului, pierderea coordonării, greaţă, dificultăţi la vorbire sau respiraţie (semne de tulburări la nivelul creierului, de exemplu accident vascular cerebral)

– durere în piept, cu caracter de apăsare, apărută brusc (semn al unei boli de inimă)

– dificultăţi la respiraţie, dureri în piept, leşin, bătăi rapide ale inimii, colorare albăstruie a pielii, durere apărută brusc în braţ sau picior (semn că poate s-a format un cheag de sânge)

– umflare şi înroşire de-a lungul unei vene, care este extrem de sensibilă şi posibil dureroasă la atingere

– febră severă, frisoane sau ulceraţii la nivelul gurii determinate de infecţii (lipsa de celule albe din sânge)

– vedere înceţoşată persistentă, severă

Unii pacienţi au prezentat alte reacţii adverse în timpul tratamentului cu Letrozol Bluefish:

– umflare, în special la nivelul feţei şi gâtului (semn de reacţie alergică)

– îngălbenire a pielii şi albului ochilor, greaţă, pierdere a poftei de mâncare, urină închisă la culoare (semne ale hepatitei)

– erupţii trecătoare pe piele, înroşire a pielii, băşici la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamare a pielii, febră (semne ale unei afecţiuni la nivelul pielii).

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă manifestaţi oricare dintre simptomele menţionate mai sus.

Unele reacţii adverse sunt foarte frecvente. Aceste reacţii adverse pot afecta mai mult de 10 pacienţi din 100.

– bufeuri

– oboseală

– transpiraţie în exces

– dureri la nivelul oaselor şi articulaţiilor (artralgii)

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre simptomele de mai sus vă afectează în mod sever.

Unele reacţii adverse sunt frecvente. Aceste reacţii adverse pot afecta între 1 şi 10 pacienţi din 100.

– erupţii trecătoare pe piele

– dureri de cap

– ameţeli

– stare generală de rău

– tulburări gastro-intestinale, cum sunt greaţă, vărsături, indigestie, constipaţie, diaree

– creştere sau scădere a poftei de mâncare

– dureri musculare

– subţiere sau deteriorare a oaselor (osteoporoză), în unele cazuri ducând la fracturi (vezi şi punctul „Monitorizarea tratamentului cu Letrozol Bluefish”).

– Umflare a braţelor, mâinilor, picioarelor, gleznelor (edeme)

– dispoziţie tristă (depresie)

– creştere în greutate

– cădere a părului

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre simptomele de mai sus vă afectează în mod sever.

Alte reacţii adverse sunt mai puţin frecvente. Aceste reacţii adverse pot afecta între 1 şi 10pacienţi din 1000.

– tulburări nervoase, cum sunt anxietate, nervozitate, iritabilitate, toropeală, pierderi de memorie, somnolenţă, insomnie

– senzaţii modificate, în special modificări ale senzaţiei la atingere

– tulburări la nivelul ochilor, cum sunt vedere înceţoşată, iritaţii ale ochiului

– palpitaţii, bătăi rapide ale inimii, creştere a tensiunii arteriale (hipertensiune arterială)

– afecţiuni la nivelul pielii, cum sunt mâncărime (urticarie), piele uscată

– tulburări la nivelul vaginului, cum sunt sângerări, secreţii sau uscăciune

– durere abdominală

– rigiditate a articulaţiilor (artrită)

– dureri la nivelul sânilor

– febră

– senzaţie de sete, tulburări ale gustului, senzaţie de uscăciune la nivelul gurii

– uscăciune a mucoaselor

– scădere în greutate

– infecţii ale tractului urinar, frecvenţă crescută a urinării

– tuse

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre simptomele de mai sus vă afectează în mod sever.

De asemenea, în timpul tratamentului cu Letrozol Bluefish puteţi prezenta modificări ale rezultatelor unor teste ale sângelui, adică valori mari ale concentraţiei colesterolului (hipercolesterolemie) sau valori serice mari ale enzimelor hepatice.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Letrozol Bluefish

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Letrozol Bluefish după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, întrucât pot dăuna mediului. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Letrozol Bluefish

Substanţa activă este letrozolul. Fiecare comprimat filmat conţine letrozol 2,5mg.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Filmul comprimatelor este compus din: macrogol, hipromeloză, talc, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172) şi oxid roşu de fer (E172).

Cum arată Letrozol Bluefish şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate de Letrozol Bluefish sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbenă. Comprimatele sunt ambalate în blistere cu 30 sau 100 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Bluefish Pharmaceuticals AB Torsgatan 11 111 23 Stockholm Suedia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele statelor

Denumirea comercială a medicamentului

membre

 

Austria

Letrozol Bluefish 2,5 mg filmtabletten

Republica Cehă

Letrozole Bluefish 2,5 mg potahované tablety

Danemarca

Letrozol Bluefish

Finlanda

Letrozole Bluefish 2,5 mg tabletti, kalvopăăllysteinen Letrozole Bluefish 2,5 mg filmdragerade tabletter

Franţa

Letrozole Bluefish 2,5 mg comprimé pelliculés

Germania

Letrozol Bluefish 2,5 mg filmtabletten

Irlanda

Letrozole Bluefish 2.5 mg film-coated tablets

Italia

Letrozole Bluefish 2,5 mg compresse rivestite con film

Olanda

Letrozol Bluefish 2,5 mg filmomhulde tabletten

Polonia

Letrozole Bluefish

România

Letrozol Bluefish 2,5 mg comprimate filmate

Republica Slovacia

Letrozole Bluefish 2,5 mg filmom obalené tablety

Suedia

Letrozole Bluefish 2,5 mg filmdragerade tabletter

Spania

Letrozole Bluefish 2,5 mg comprimidos recubiertos con película

Ungaria

Letrozole Bluefish 2,5 mg filmtabletta

 
Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2010

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan