Ketotifen LPH, 1 mg, comprimate

Substanță activa
ketotifen
Clasa ATC
R06AX
Format
comprimate
Afecțiuni
afecţiuni alergice
Producător
Labormed Pharma SA
Acțiune terapeutică
antialergica

Ce este Ketotifen LPH şi pentru ce se utilizează

Ketotifen LPH conţine substanţa activă ketotifen, care aparţine unui grup de medicamente numite antihistaminice cu proprietăţi antialergice.

În afecţiunile alergice, în organism se eliberează anumite substanţe care determină răspuns inflamator. Ketotifen LPH scade acest răspuns, şi prin urmare este folosit pentru a preveni astmul bronşic alergic şi pentru a reduce unele manifestări alergice, cum ar fi cele de la nivelul nasului (rinite) şi ochilor (conjunctivite).

Ketotifen LPH nu este indicat în tratamentul episoadelor acute ale astmului bronşic, deoarece efectul său se instalează lent.

Înainte să utilizaţi Ketotifen LPH

Nu utilizaţi Ketotifen LPH

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ketotifen sau la oricare dintre celelalte componente ale Ketotifen LPH.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ketotifen LPH

– dacă aveţi sau aţi avut în trecut convulsii sau epilepsie (boală caracterizată prin apariţia periodică a convulsiilor);

– dacă sunteţi sub tratament pentru astm bronşic, deoarece la întreruperea prea bruscă a tratamentului pot să apară manifestări astmatice.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, în special:

– antidiabetice orale (pentru tratamentul diabetului zaharat) – în cazuri rare s-a observat o scădere reversibilă a numărului de plachete din sânge;

– sedative, hipnotice (pentru tratamentul anxietăţii, insomniilor), medicamente care conţin alcool – puteţi deveni somnolent;

– medicamente pentru tratamentul alergiei, erupţiilor, mâcărimii sau secreţiei nazale abundente, unele medicamente pentru afecţiuni psihice, pentru boala Parkinson sau medicamente antispastice – riscul de apariţie al reacţiilor adverse poate fi mai crescut;

– medicamente opioide, relaxante musculare, unele medicamente pentru tensiune arterială mare (clonidină) sau talidomidă – creşte efectul deprimant asupra sistemului nervos.

Utilizarea Ketotifen LPH împreună cu alimente şi băuturi

Ketotifen LPH poate potenţa efectele alcoolului. Nu consumaţi alcool în timp ce luaţi acest medicament.

Sarcina şi alăptarea

Nu utilizaţi Ketotifen LPH dacă sunteţi însărcinată , credeţi că aţi putea fi însărcinată sau dacă alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Tratamentul cu ketotifen poate să provoace somnolenţă, prin urmare capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Informaţii importante privind unele componente ale Ketotifen LPH

Ketotifen LPH conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Ketotifen LPH

Utilizaţi întotdeauna Ketotifen LPH exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Doza uzuală recomandată este de un comprimat Ketotifen LPH de două ori pe zi. Dacă este necesar se poate creşte doza la 2 comprimate Ketotifen LPH de două ori pe zi.

Copii cu vârsta peste 6 ani:

Doza uzuală recomandată este de un comprimat Ketotifen LPH de două ori pe zi, administrat cu alimente.

Pentru a uşura înghiţirea, comprimatul prezintă linie mediană şi poate fi rupt.

In cazul în care nu se poate administra această formulare, trebuie luată în considerare administrarea de ketotifen sub formă de sirop.

Deoarece puteţi fi mai somnolent, medicul vă poate recomanda să luaţi în primele zile un singur comprimat Ketotifen LPH, seara.

Tratamentul cu Ketotifen LPH se face pe o perioadă îndelungată, deoarece acţiunea ketotifenului se instalează lent, în 4 – 8 săptămâni. Efectul maxim se obţine după câteva luni de tratament.

Dacă aţi utilizat mai mult Ketotifen LPH decât trebuie

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de primire urgenţe. Simptomele principale ale supradozajului includ: ameţeli cu sedare severă, confuzie şi dezorientare, dureri de cap, mişcări rapide ale ochilor (nistagmus), bătăi rapide ale inimii şi tensiune arterială mică; hiperexcitabilitate şi convulsii, în special la copii; comă reversibilă. Poate apărea depresia respiraţiei sau încetinirea bătăilor inimii.

Dacă aţi uitat să luaţi Ketotifen LPH

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Ketotifen LPH

Respectaţi strict dozele şi durata de administrare recomandate de medic.

Dacă aveţi astm bronşic nu întrerupeţi brusc tratamentul cu ketotifen deoarece manifestările astmatice pot să reapară. Dozele trebuiesc reduse treptat, pe o perioadă de 2-4 săptămâni.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ketotifen LPH poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Au fost raportate urmatoarele reacţii adverse:

Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi):

– exacerbarea astmului bronşic (la începutul tratamentului);

– uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, tulburări de apetit, dureri de stomac, constipaţie;

– agitaţie, iritabilitate, insomnie, nervozitate, mai ales la copii.

Mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi):

– durere sau senzaţie de arsură la urinare (cistită);

– creştere în greutate;

– ameţeli.

Rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi):

– durere sau mărire în volum a sânilor;

– sedare.

Foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi):

– reacţii severe pe piele; erupţii şi leziuni pe piele şi mucoase (eritem polimorf); leziuni pe piele sau mucoase asociate cu manifestari respiratorii şi alterarea stării generale (sindrom Stevens-Johnson);

– convulsii;

– hepatită, valori crescute ale enzimelor hepatice.

La începutul tratamentului pot apărea sedare, uscăciune a gurii şi ameţeli, dar de obicei acestea dispar spontan pe parcursul tratamentului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ketotifen LPH

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Ketotifen LPH după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ketotifen LPH

– Substanţa activă este ketotifen. Un comprimat conţine ketotifen 1 mg, sub formă de hidrogenofumarat de ketotifen 1,38 mg.

– Celelate componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină , amidon de porumb, stearat de magneziu.

Cum arată Ketotifen LPH şi conţinutul ambalajului

Ketotifen LPH se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, plate, de culoare albă până la alb- gălbui, cu diametrul de 9 mm, cu aspect uniform, structură compactă şi omogenă, cu margini intacte, având marcat pe una din feţe litera „K” şi cifra „1″, separate de o linie mediană.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Labormed Pharma SA
Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?