Gynaika 1 mg/0,5 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Estradiol/ acetat de noretisteronă
Clasa ATC
G03FA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
postmenopauză
Producător
Haupt Pharma Münster GmbH, Zentiva, k.s.
Acțiune terapeutică
tratament hormonal de substituţie (THS)

Ce este Gynaika şi pentru ce se utilizează

Gynaika este un tratament hormonal de substituţie (THS). Conţine două tipuri de hormoni feminini, un estrogen şi un progestativ. Gynaika este utilizat la femeile aflate în perioada de după oprirea menstruaţiei (postmenopauză), la care menopauza s-a instalat de peste un an.

Gynaika este utilizat pentru:

§ Ameliorarea simptomelor care apar după menopauză

 

În timpul menopauzei, cantitatea de estrogen produsă de corpul femeii scade. Acest lucru poate provoca simptome, cum sunt valuri de căldură la nivelul feţei, gâtului si pieptului („bufeuri”). Gynaika ameliorează aceste simptome dupa menopauză. Gynaika vă va fi prescris numai dacă simptomele dumneavoastră vă afectează în mod serios desfăşurarea vieţii de zi cu zi.

§ Prevenirea osteoporozei

 

După menopauză, la unele femei pot apărea oase fragile (osteoporoză). Trebuie să discutaţi toate opţiunile disponibile cu medicul dumneavoastră.

Dacă prezentaţi un risc crescut de fracturi cauzate de osteoporoză şi alte medicamente nu sunt potrivite pentru dumneavoastră, puteţi utiliza Gynaika pentru a preveni osteoporoza apărută după menopauză.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Gynaika

Istoricul medical şi controalele periodice

Utilizarea de THS prezintă riscuri care trebuie să fie luate în considerare atunci când se decide fie să începeţi tratamentul, fie să-l continuaţi.

Experienţa în tratarea femeilor cu o menopauză prematură (din cauza insuficienţei ovariene sau intervenţiilor chirurgicale) este limitată. Dacă aveţi menopauză prematură riscurile de utilizare a THS pot fi diferite. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Înainte de a începe (sau a reîncepe) să luaţi Gynaika, medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul medical al dumneavoastră sau al familiei dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să decidă să efectueze un examen fizic. Acesta poate include o examinare a sânilor şi/sau o examinare internă (genitală), dacă este necesar.

Odată ce aţi început să luaţi Gynaika, trebuie să faceţi controale periodice (cel puţin o dată pe an) la medicul dumneavoastră. La aceste controale periodice discutaţi cu medicul dumneavoastră beneficiile şi riscurile continuării tratamentului cu Gynaika.

Efectuaţi controale periodice ale sânilor, aşa cum v-a fost recomandat de către medicul dumneavoastră.

Nu luaţi Gynaika

dacă vă aflaţi într-una dintre următoarele situaţii. Dacă nu sunteţi sigură de oricare dintre situaţiile de mai jos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să începeţi să luaţi Gynaika.

Nu începeţi să luaţi Gynaika dacă:

– aveţi, sunteţi suspectată să aveţi sau aţi avut în trecut cancer de sân,

– aveţi sau sunteţi suspectată să aveţi cancer sensibil la estrogeni cum este cancerul mucoasei de la nivelul uterului (endometru),

– aveţi sângerări vaginale nediagnosticate

– aveţi sau aţi avut în trecut hiperplazie endometrială (creştere excesivă a mucoasei de la nivelul uterului) care nu a fost/nu este tratată

– aveţi sau aţi avut în trecut un cheag de sânge într-o venă (tromboză venoasă), cum este la nivelul unui picior (tromboză venoasă profundă) sau la nivelul plămânilor (embolie pulmonară)

– aveţi sau aţi avut în trecut o afectare a formării cheagurilor de sânge (cum sunt deficit de proteină C, proteină S sau antitrombină)

– aveţi sau aţi avut recent o boală provocată de cheaguri de sânge la nivelul arterelor, de exemplu infarct miocardic, accident vascular cerebral sau angină pectorală.

– aveţi sau aţi avut o boală a ficatului, iar testele de funcţionare a ficatului nu s-au normalizat

– aveţi o boală rară a sângelui numită porfirie care a fost transmisă în cadrul familiei (moştenită)

– sunteţi alergică (hipersensibilă) la estradiol, acetat de noretisteronă sau la oricare dintre celelalte componente ale Gynaika (enumerate la punctul 6,”Conţinutul ambalajului şi alte informaţii”)

 

Dacă oricare dintre condiţiile de mai sus apare pentru prima dată în timp ce luaţi Gynaika, opriţi imediat administrarea şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Atenţionări şi precauţii

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi (sau aţi fost) într-una dintre următoarele situaţii, înainte de a începe să luaţi tratamentul, deoarece acestea pot reveni sau se pot agrava în timpul tratamentului cu Gynaika. În aceste cazuri, trebuie să vă prezentaţi mai des la medicul dumneavoastră pentru controale periodice:

– fibroame la nivelul uterului

– creştere a mucoasei de la nivelul uterului în afara uterului (endometrioză) sau un istoric de creştere excesivă a mucoasei de la nivelul uterului (hiperplazie endometrială)

– risc crescut pentru formarea cheagurilor de sânge (vezi punctul Cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză))

– risc crescut de a dezvolta un tip de cancer dependent de estrogeni (cum sunt mama, o soră sau o bunică care să fi avut cancer de sân)

– tensiune arterială mare

– o boală a ficatului, de exemplu o tumoră benignă a ficatului

– diabet zaharat

 

– pietre la fiere

– migrene sau dureri de cap severe

– o boală a sistemului imunitar care poate afecta mai multe organe ale corpului (lupus eritematos sistemic, LES)

– epilepsie

– astm bronşic

– o boală care afectează timpanul şi auzul (otoscleroză)

– valori foarte crescute ale concentraţiei grăsimilor în sânge (trigliceride)

– retenţie de lichid din cauza problemelor la nivelul inimii şi al rinichilor.

 

Întrerupeţi tratamentul cu Gynaika şi adresaţi-vă de urgenţă unui medic

Dacă observaţi oricare dintre următoarele, atunci când luaţi THS:

– oricare dintre situaţiile menţionate la punctul ” Nu luaţi Gynaika „

– colorare în galben a pielii sau a albului ochilor (icter). Acestea pot fi semne ale unei boli de ficat

– o creştere importantă a tensiunii arteriale (simptomele pot fi dureri de cap, oboseală, ameţeli).

– dureri de cap asemănătoare migrenei, care apar pentru prima dată

– dacă rămâneţi gravidă

– dacă observaţi semne ale apariţiei unui cheag de sânge, cum sunt:

o umflare dureroasă şi înroşire a picioarelor

o dureri apărute brusc în piept

o dificultate în respiraţie

– Pentru mai multe informaţii, vezi punctul Cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză)

 

Notă: Gynaika nu este un contraceptiv. Dacă a trecut o perioadă mai mică de 12 luni de la data ultimei menstruaţii sau daca aveţi vârsta sub 50 de ani, poate fi necesar să folosiţi în continuare metode contraceptive suplimentare pentru a preveni sarcina. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi.

THS şi cancerul

Creşterea excesivă a mucoasei de la nivelul uterului (hiperplazia endometrială) şi cancerul mucoasei uterului (cancerul endometrial)

THS numai cu estrogeni, măreşte riscul creşterii excesive a mucoasei uterului (hiperplazie endometrială) şi de cancer al mucoasei uterului (cancer endometrial).

Progestativul din Gynaika vă protejează de acest risc suplimentar.

Sângerările neregulate

Puteţi avea sângerări neregulate sau mici sângerări (pete), în primele 3-6 luni de când luaţi Gynaika.

Cu toate acestea, în cazul în care sângerările neregulate:

– durează mai mult de primele 6 luni de administrare

– încep după mai mult de 6 luni după ce aţi început să luaţi Gynaika

– persistă după ce aţi încetat să luaţi Gynaika

 

adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Cancerul de sân

Dovezile sugerează că la femeile care utilizează THS combinat cu estrogen în asociere cu progestativ şi, posibil, la cele care utilizează THS numai cu estrogeni riscul de cancer de sân creşte. Acest risc suplimentar depinde de durata de timp în care luaţi THS. Riscul suplimentar devine evident în câţiva ani. Cu toate acestea, riscul revine la normal după câţiva ani (cel mult 5 ani) de la întreruperea tratamentului.

 

Comparaţie

Dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 ani, care nu iau THS vor fi diagnosticate cu cancer de sân, în medie, 9 până la 17 din 1000 utilizatoare pe o perioadă de 5 ani. Dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 ani, care utilizează THS cu estrogen în asociere cu progestativ de peste 5 ani, vor fi diagnosticate cu cancer de sân 13 până la 23 cazuri din 1000 de utilizatoare (adică, un număr suplimentar de 4 până la 6 cazuri).

Examinaţi-vă cu regularitate sânii. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă depistaţi orice modificări, cum sunt:

– adâncituri ale pielii

– modificări la nivelul sfârcurilor

– orice umflătură pe care o vedeţi sau simţiţi

 

Cancerul de ovar

Cancerul de ovar este rar. O uşoară creştere a riscului de cancer de ovar a fost raportată la femeile care iau THS timp de cel puţin 5 până la 10 ani.

În medie, dintre femeile cu vârstă cuprinsă între 50 şi 69 ani, care nu iau THS, aproximativ 2 din 1000 vor fi diagnosticate cu cancer de ovar pe o perioada de 5 ani. Pentru femeile care au luat THS timp de 5 ani, vor fi diagnosticate cu cancer de ovar între 2 şi 3 cazuri din 1000 de utilizatoare (adică până la un caz în plus).

Efectul THS asupra inimii şi circulaţiei

Cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză)

Riscul apariţiei cheagurilor de sânge la nivelul venelor, în special în primul an de tratament, este de aproximativ 1,3 până la 3 ori mai mare la utilizatoarele de THS decât la femeile care nu iau THS.

Cheagurile de sânge pot avea consecinţe grave, iar dacă unul se deplasează la plămâni, acesta poate provoca dureri în piept, dificultăţi respiratorii, leşin sau chiar moarte.

Este mai probabil să vi se formeze un cheag de sânge la nivelul venelor o dată cu înaintarea în vârstă şi, dacă oricare dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră. Informaţi-vă medicul dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră:

– sunteţi în imposibilitatea de a merge pentru o lungă perioadă de timp, din cauza unei intervenţii chirurgicale, a unui traumatism sau a unei boli (a se vedea, de asemenea, punctul 3, “Dacă aveţi nevoie de o intervenţie chirurgicală”)

– sunteţi supraponderali (IMC> 30 kg/m2)

– aveţi probleme cu coagularea sângelui, care necesită tratament pe termen lung cu un medicament utilizat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge

– dacă vreuna dintre rudele apropiate a avut vreodată un cheag de sânge la nivelul venelor de la picior, la nivelul plămânilor sau la un alt organ

– aveţi lupus eritematos sistemic (LES)

– aveţi cancer.

 

Pentru semne ale unui cheag de sânge, a se vedea „Întrerupeţi tratamentul cu Gynaika şi adresaţi-vă de urgenţă unui medic”.

Comparaţie

În medie, pe o perioadă de 5 ani, dintre femeile cu vârstă cuprinsă între 50 şi 59 ani, care nu iau THS, , este de aşteptat ca 4 până la 7 din 1000 să dezvolte un cheag de sânge la nivelul venelor.

Pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 50 şi59 ani, care utilizează THS cu estrogen în asociere cu progestativ pe o perioadă de 5 ani, vor fi între 9 până la 12 cazuri din 1000 de utilizatoare (adică, un număr suplimentar de 5 cazuri).

Boală de inimă (infarct miocardic)

Nu există nicio dovadă că THS va preveni un infarct miocardic.

Femeile cu vârsta de peste 60 ani, care utilizează THS cu estrogen în asociere cu progestativ au uşor mai multe şanse de a dezvolta boli de inima faţă de cele care nu iau niciun fel de THS.

Accident vascular cerebral

Riscul de a avea în viitor accident vascular cerebral este de aproximativ 1,5 ori mai mare la utilizatoarele de THS decât la cele care nu utilizează THS. Numărul de cazuri suplimentare de accident vascular cerebral ca urmare a utilizării de THS creşte o dată cu vârsta.

Comparaţie

În medie, pe o perioadă de 5 ani ,dintre femeile cu vârstă cuprinsă între 50 şi 59 ani, care nu iau THS, este de aşteptat ca 8 din 1000 să aibă un accident vascular cerebral. Dintre femeile cu vârstă cuprinsă între 50 şi59 ani, care iau THS de peste 5 ani, este de aşteptat să fie 11 cazuri care să aibă un accident vascular cerebral din 1000 de utilizatoare (adică, un număr suplimentar de 3 cazuri).

Alte precauţii

THS nu va preveni pierderile de memorie. La femeile care încep un THS după vârsta de 65 de ani,există unele dovezi de un risc mai mare de pierderi de memorie. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi.

Gynaika împreună cu alte medicamente

Unele medicamente pot modifica efectele Gynaika. Acest lucru poate duce la sângerări neregulate. Acestea includ următoarele medicamente:

– medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei (de exemplu, fenobarbital, fenitoină şi carbamazepină)

– medicamente utilizate pentru tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină)

– medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV (de exemplu, nevirapină, efavirenz, ritonavir şi nelfinavir)

– medicamente pe bază de plante conţinând sunătoare (Hypericum perforatum).

 

Alte medicamente pot creşte efectele Gynaika:

– Medicamente care conţin ketoconazol (un fungicid, medicament care omoară ciupercile).

 

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, medicamente pe bază de plante medicinale sau alte medicamente naturiste.

Analize de laborator

Dacă aveţi nevoie să vi se efectueze analize de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi Gynaika, deoarece acest medicament poate influenţa rezultatele unor analize.

Gynaika împreună cu alimente şi băuturi

Comprimatele filmate pot fi administrate cu sau fără alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Gynaika este recomandat pentru utilizare numai la femeile în perioada de postmenopauză. Dacă rămâneţi gravidă, întrerupeţi administrarea Gynaika şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Gynaika nu influenţează capacitatea de conducere a vehiculelor şi de folosire a utilajelor.

Gynaika conţine lactoză monohidrat.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide , vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Gynaika

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteţi sigură.

Luaţi un comprimat pe zi, aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Luaţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Luaţi câte un comprimat pe zi, fără întrerupere. După ce aţi luat toate cele 28 comprimate dintr-o cutie, continuaţi tratamentul direct cu o nouă cutie.

Puteţi începe tratamentul cu Gynaika în orice zi vă convine.

Cu toate acestea, dacă treceţi de la un medicament pentru tratament hormonal de substituţie (THS) la care aveaţi sângerare lunară, tratamentul trebuie început imediat după încetarea sângerării.

Medicul dumneavoastră va urmări să va prescrie cea mai mică doză, pentru cea mai scurtă perioadă de timp necesară ameliorării simptomelor. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă credeţi că efectul acestei doze este prea puternic sau prea slab.

Dacă aveţi nevoie de o intervenţie chirurgicală

Dacă vi se va efectua o intervenţie chirurgicală, spuneţi-i medicului chirurg că luaţi Gynaika. Este posibil să fie nevoie să întrerupeţi Gynaika aproximativ cu 4 până la 6 săptămâni înainte de operaţie pentru a reduce riscul apariţiei unui cheag de sânge (vezi punctul 2, “Cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză)”). Întrebaţi-vă medicul când puteţi să reîncepeţi tratamentul cu Gynaika.

Dacă aţi luat mai mult Gynaika decât trebuie

Dacă aţi luat mai multe comprimate de Gynaika decât trebuie, adresaţi-vă unui medic sau farmacist.

Supradozajul cu Gynaika poate determina greaţă şi vărsături.

Dacă aţi uitat să luaţi Gynaika

Dacă aţi uitat să luaţi comprimatul filmat la ora potrivită, încercaţi să-l luaţi în următoarele 12 ore. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, tratamentul va fi continuat în mod normal a doua zi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Omiterea unei doze poate creşte posibilitatea apariţiei sângerării de întrerupere sau a unor mici sângerări (pete), dacă aveţi uter intact.

Dacă încetaţi să luaţi Gynaika

Dacă doriţi să întrerupeţi tratamentul cu Gynaika, vă rugăm să discutaţi această decizie cu medicul dumneavoastră. Acesta/aceasta vă va explica efectele întreruperii tratamentului şi va discuta cu dumneavoastră alte posibilităţi de tratament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Hipersensibilitate/alergie (reacţie adversă mai puţin frecventă – pot fi afectate 1 până la 10 utilizatoare din 1000)

Deşi este o reacţie adversă mai puţin frecventă, poate să apară hipersensibilitatea/alergia. Semne de hipersensibilitate/alergie pot include unul sau mai multe dintre următoarele simptome: urticarie, mâncărime, umflături, dificultăţi de respiraţie, tensiune arterială scăzută (paloare şi răceală a pielii, bătăi rapide ale inimii), senzaţie de ameţeală, transpiraţii, care pot fi semne ale unei reacţii anafilactice/şoc. Dacă apare unul dintre simptomele menţionate, încetaţi să luaţi Gynaika şi solicitaţi de urgenţă ajutor medical.

Sângerare la administrarea Gynaika

Gynaika nu va determina sângerări lunare regulate, însă odată cu primele administrări, multe femei pot avea uşoare sângerări vaginale sau mici sângerări (pete).

Dacă aveţi sângerări vaginale neregulate sau mici sângerări, în mod normal nu trebuie să vă îngrijoraţi, în special în timpul primelor câtorva luni de THS.

Cu toate acestea, adresaţi-vă medicului dumneavostră cât mai curând posibil:

– Dacă sângerările apar pe o perioadă de mai mult de primele 3 luni de la administrare

– Dacă sângerările încep după o perioadă de timp în care aţi luat Gynaika

– Dacă sângerările persistă după ce aţi încetat să luaţi Gynaika

 

În timpul controalelor periodice, medicul dumneavoastră vă poate întreba despre orice sângerare vaginală apărută în timpul tratamentului cu Gynaika. Este util să vă notaţi apariţia oricărei sângerări în jurnalul dumneavoastră.

Următoarele boli sunt raportate mai frecvent la femeile care utilizează THS comparativ cu femeile care nu utilizează tratament hormonal de substituţie:

– cancer de sân

– creştere anormală sau cancer al mucoasei uterului (hiperplazie endometrială sau cancer)

– cancer de ovar

– cheaguri de sânge în venele de la nivelul picioarelor sau plămânilor (tromboembolism venos)

– boli de inimă

– accident vascular cerebral

– posibile pierderi de memorie în cazul în care THS este început la vâste de peste 65 de ani.

 

Pentru mai multe informaţii despre aceste efecte secundare, vezi punctul 2.

În cursul tratamentului cu substanţele active din medicamentul Gynaika au fost observate următoarele reacţii adverse:

 

Reacţii adverse foarte frecvente (pot fi afectate mai mult de 1 din 10 utilizatoare):

Durere la nivelul sânilor sau sensibilitate la nivelul sânilor

Sângerare vaginală

Reacţii adverse frecvente (pot fi afectate între 1 şi 10 din 100 de utilizatoare):

Infecţii fungice (cu ciuperci) la nivelul organelor genitale sau inflamaţie a vaginului (candidoză)

Retenţie de lichide şi creştere în greutate

Depresie sau agravare a depresiei existente

Dureri de cap

Migrenă sau agravare a migrenei existente

Stare de rău (greaţă)

Dureri ale spatelui

Mărire sau umflare a sânilor (edem al sânilor)

Fibroame uterine (tumoră benignă a uterului), agravare a acestora sau recurenţă

Umflare a braţelor sau picioarelor (edem periferic)

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot fi afectate între 1 şi 10 din 1000 de utilizatoare):

Reacţie alergică (hipersensibilitate)

Nervozitate

Inflamaţie a venelor superficiale (tromboflebită superficială)

Durere, umflare sau disconfort la nivelul abdomenului (stomac), flatulenţă (gaze) sau

balonare

Cădere a părului sau creştere a părului la nivelul feţei sau pe corp sau acnee

Mâncărime

Urticarie

Nicio ameliorare a simptomelor (ineficienţa medicamentului)

Crampe musculare la nivelul picioarelor

Reacţii adverse rare (pot fi afectate între 1 şi 10 din 10000 de utilizatoare):

Cheaguri de sânge la nivelul vaselor de sânge de la nivelul picioarelor sau plămânilor (tromboză venoasă profundă sau embolism pulmonar).

Reacţii adverse foarte rare (poate fi afectată mai puţin de o utilizatoare din 10000):

Cancer al mucoasei uterului (cancer endometrial).

Îngroşare excesivă a mucoasei uterului (hiperplazie endometrială)

Insomnie

Teamă fără motiv (anxietate)

Modificări ale dorintei sexuale

Ameţeli

Tulburări de vedere

Creştere a tensiunii arteriale sau agravare a creşterii tensiunii arteriale

Infarct miocardic sau accident vascular cerebral

Arsuri la nivelul pieptului sau vărsături

Boli ale vezicii biliare

Agravare, apariţie sau recurenţă a pietrelor la fiere,

Piele cu aspect unsuros

Erupţii trecătoare pe piele

Umflare bruscă a pielii sau a altor ţesuturi

Mâncărime la nivel vaginal şi genital

Scădere în greutate.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la folosirea altor tratamente hormonale de substituţie:

– boli ale vezicii biliare

– tulburări la nivelul pielii:

– modificare de culoare a pielii, mai ales la nivelul feţei şi gâtului cunoscută sub numele de „pete de sarcină” (cloasmă)

– noduli roşii, dureroşi, la nivelul pielii (eritem nodos)

– erupţie pe piele cu înroşire în semne de ţintă sau ulceraţii (eritem polimorf).

Dacă oricare dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observati orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Gynaika

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe ambalaj, după: „EXP:”

Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Gynaika

• Substanţele active sunt: estradiol 1 mg (sub formă de estradiol hemihidrat) şi acetat de noretisteronă 0,5 mg.

• Celelalte componente sunt: Nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, copovidonă, talc, stearat de magneziu. Film: hidroxipropilmetilceluloză, hidroxipropilceluloză, talc, ulei hidrogenat din seminţe de bumbac, dioxid de titan.

Cum arată Gynaika şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, de culoare albă, cu un diametru de 6 mm.

Gynaika este disponibil în cutii a câte 1 respectiv 3 blistere, fiecare dintre ele conţinând 28 de comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, Dolní Měcholupy, 102 37, Praga 10

Republica Cehă

Fabricanţii

Haupt Pharma Münster GmbH

Schleebrüggenkamp 15

48159 Münster

Germania

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, Dolní Měcholupy, 102 37, Praga 10

Republica Cehă

Acest medicament este autorizat de către Statele Membre ale Spaţiului Economic European, sub următoarele denumiri comerciale:

Republica Cehă, Republica Slovacă, România, Letonia, Lituania
Gynaika 1 mg/0,5 mg
Polonia, Ungaria, Bulgaria
Gynaika / ГИНИКА
Portugalia
Estradiol + Noretisteronă Zentiva


Acest prospect a fost revizuit în Februarie 2013

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal