Gedena 25 mg/ 50 mg/ 100 mg, comprimate masticabile

Producător: Alvogen IPCo S.ar.l.
Substanță activa
sildenafil
Clasa ATC
G04BE
Format
comprimate masticabile
Afecțiuni
disfunctie erectila
Producător
Genepharm S.A.
Acțiune terapeutică
inhibitor al fosfodiesterazei de tip 5 (PDE5), relaxeaza vasele de sânge de la nivelul penisului, favorizând circulaţia sângelui în penis atunci când există un stimul sexual

Ce este Gedena şi pentru ce se utilizează

Gedena aparţine grupului de medicamente denumite inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5 (PDE5). Acesta acţionează prin relaxarea vaselor de sânge de la nivelul penisului, favorizând circulaţia sângelui în penis atunci când există un stimul sexual. Sildenafil vă ajută să obţineţi o erecţie satisfăcătoare, numai în prezenţa stimulării sexuale. Nu trebuie să luaţi sildenafil dacă nu aveţi tulburări de erecţie. Nu trebuie să utilizaţi sildenafil dacă sunteţi femeie.

Gedena este destinat bărbaţilor cu disfuncţie erectilă, cunoscută uneori şi sub denumirea de impotenţă. Această afecţiune constă în lipsa sau în imposibilitatea menţinerii erecţiei penisului în vederea desfăşurării actului sexual.

Trebuie să discutaţi cu un medic dacă nu vă simţiţi bine sau vă simţiţi rău.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Gedena

Nu luaţi Gedena:

– Dacă utilizaţi medicamente denumite nitraţi deoarece această asociere poate determina o scădere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale. Informaţi medicul dacă luaţi oricare dintre aceste

 

medicamente care sunt de obicei administrate pentru tratamentul anginei pectorale („dureri în piept”). Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

– Dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele cunoscute sub numele de donori de oxid nitric, cum este nitritul de amil deoarece această asociere poate determina o scădere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale.

– Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sildenafil sau la oricare dintre componentele acestui medicament (enumerate la punctul 6).

– Dacă aveţi o afecţiune cardiacă sau hepatică severă.

– Dacă aţi avut recent un accident vascular cerebral sau infarct miocardic, sau aveţi hipotensiune arterială.

– Dacă aveţi din naştere anumite boli rare de ochi (cum este retinita pigmentară).

– Dacă aţi avut vreodată pierderea vederii datorită neuropatiei optice anterioare ischemice, nonarteritice (NOAIN).

 

Atenţionări şi precauţii

înainte să luaţi Gedena adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

• Dacă aveţi siclemie (o boală a globulelor roşii din sânge), leucemie (cancer al celulelor din sânge), mielom multiplu (cancer al măduvei osoase)

• Dacă aveţi o deformare a penisului sau Boala Peyronie’s.

• Dacă aveţi boli de inimă. în acest caz, medicul dumneavoastră trebuie să examineze cu atenţie dacă starea inimii dumneavoastră permite susţinerea efortului suplimentar al actului sexual.

• Dacă aveţi ulcer gastric activ sau tulburări de sângerare (cum este hemofilia).

• Dacă aveţi un episod brusc de scădere sau pierdere a vederii, nu mai luaţi Gedena şi contactaţi imediat medicul.

 

Nu trebuie să utilizaţi Gedena împreună cu orice alt tratament administrat pe cale orală sau local pentru disfuncţia erectilă.

Copii şi adolescenţi

Informaţii speciale pentru copii şi adolescenţi

Gedena nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Informaţii speciale pentru pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor sau ficatului

Trebuie să vă informaţi medicul dacă suferiţi de afecţiuni ale rinichilor sau ficatului. Medicul dumneavoastră vă poate stabili o doză mai mică.

Gedena împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Gedena comprimate masticabile poate interfera cu acţiunea altor medicamente, în special cu cele utilizate pentru durerile în piept. în cazul oricăror urgenţe medicale, trebuie să informaţi orice cadru medical care vă tratează că aţi utilizat Gedena şi când aţi utilizat. Nu utilizaţi alte medicamente în acelaşi timp cu Gedena decât cu permisiunea medicului dumneavoastră.

Nu trebuie să luaţi Gedena dacă luaţi medicamente denumite nitraţi deoarece această asociere poate determina o scădere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale. Informaţi întotdeauna medicul dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente care se administrează frecvent pentru tratamentul anginei pectorale („dureri în piept”).

Nu trebuie să luaţi Gedena dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele cunoscute sub numele de donori de oxid nitric, cum este nitritul de amil deoarece această asociere poate determina o scădere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale.

Dacă utilizaţi în acelaşi timp medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de protează, medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să începeţi cu cea mai mică doză de Gedena (25 mg).

Unii pacienţi care utilizează medicamente blocante alfa-adrenergice pentru tratarea tensiunii arteriale mari sau pentru tratarea măririi prostatei pot avea ameţeli sau usoara stare de confuzie care pot fi determinate de o scădere a tensiunii arteriale care apare atunci când staţi în picioare sau când vă ridicaţi în picioare prea brusc. Unii pacienţi au avut aceste manifestări când au luat Gedena în acelaşi timp cu medicamente alfa-blocante. Manifestările apar cel mai frecvent în primele 4 ore de la administrarea de Gedena. Pentru a reduce posibilitatea apariţiei acestor simptome, tratamentul cu medicamentul alfablocant trebuie urmat cu o doză zilnică constantă înainte de a începe tratamentul cu Gedena. Medicul vă va recomanda să începeţi tratamentul cu Gedena cu o doză mai mică (25 mg).

Utilizarea Gedena împreună cu alimente, băuturi şi alcool

Gedena poate fi administrat cu sau fără alimente. Totuşi, este posibil ca instalarea efectului să fie mai lentă dacă luaţi Gedena în timpul unei mese consistente.

Consumul de băuturi alcoolice poate afecta temporar capacitatea de a obţine o erecţie. Pentru a beneficia la maximum de efectele medicamentului, vă sfătuim să nu consumaţi cantităţi excesive de băuturi alcoolice înainte de a utiliza Gedena.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Gedena nu este destinat utilizarii de către femei.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Gedena poate produce ameţeli sau tulburări de vedere. Trebuie să ştiţi cum reacţionaţi la administrarea Gedena înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Gedena

Gedena comprimate masticabile conţine aspartam, o sursă de fenilalanină. Dacă aveţi fenilcetonurie (o afecţiune ereditară rară a metabolismului), trebuie să luaţi în considerare acest lucru.

Gedena comprimate masticabile conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, cum este lactoza, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să luaţi Gedena

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată iniţială este de 50 mg.

Nu trebuie să utilizaţi Gedena mai mult de o dată pe zi.

Trebuie să luaţi Gedena cu aproximativ o oră înainte de momentul în care intenţionaţi să aveţi o relaţie sexuală. Comprimatul trebuie mestecat în întregime şi apoi înghiţit.

Dacă aveţi impresia că Gedena acţionează prea slab sau prea puternic, informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Gedena vă ajută să obţineţi erecţia doar dacă sunteţi stimulat sexual. Timpul necesar pentru ca Gedena să acţioneze diferă de la persoană la persoană, dar în mod obişnuit este între o jumătate de oră şi o oră. Dacă utilizaţi Gedena în timpul unei mese bogate, veţi constata că Gedena acţionează mai lent.

Dacă Gedena nu vă ajută să obţineţi erecţia sau dacă erecţia nu persistă suficient de mult timp pentru a permite finalizarea actului sexual, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Gedena decât trebuie

Puteţi avea o creştere a severităţii şi frecvenţei reacţiilor adverse. Dozele peste 100 mg nu duc la creşterea eficacităţii.

Nu utilizaţi mai multe comprimate decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă aţi utilizat mai multe comprimate decât trebuie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi întrebări suplimentare referitoare la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse raportate în asociere cu utilizarea Gedena sunt în general uşoare până la moderate şi au o durată scurtă.

Dacă aveţi dureri în piept în timpul sau după relaţiile sexuale:

Staţi în poziţie semi-şezând şi încercaţi să vă relaxaţi.

Nu utilizaţi nitraţi pentru tratamentul durerii de piept.

Contactaţi imediat medicul dumneavoastră.

Toate medicamentele, inclusiv Gedena pot determina reacţii alergice. Trebuie să contactaţi imediat medicul dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome după ce luaţi Gedena: respiraţie şuierătoare subită, dificultăţi în respiraţie sau ameţeli, umflarea pleoapelor, feţei buzelor sau gâtului.

După tratamentul cu Gedena au fost raportate erecţii prelungite uneori dureroase. Dacă aveţi o erecţie care durează mai mult de 4 ore, trebuie să contactaţi imediat medicul.

Dacă aveţi o scădere bruscă sau pierderea vederii, nu mai luaţi Gedena şi contactaţi imediat medicul.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 pacient din 10): Durere de cap.

Reacţii adverse frecvente (afectează până la 1 din 10 pacienţi ):

Înroşirea feţei, indigestie, tulburări de vedere (inclusiv senzaţia de accentuare a culorilor, sensibilitate la lumină, înceţoşarea vederii sau reducerea acuităţii vizuale), nas înfundat şi ameţeli.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează până la 1 din 100 pacienti):

Vărsături, erupţii trecătoare pe piele, sângerări în partea din spate a ochilor, iritaţia ochilor, înroşirea ochilor/ochi roşii, dureri de ochi, vedere dublă, senzaţii anormale în ochi, bătăi neregulate sau rapide ale inimii, dureri musculare, senzaţie de somnolenţă, reducerea sensibilităţii tactile, vertij, zgomote în urechi, greaţă, senzaţie de gură uscată, dureri în piept şi senzaţie de oboseală.

Reacţii adverse rare (afectează până la 1 din 1000 pacienţi):

Tensiune arterială mare, tensiune arterială mica, leşin, accident vascular cerebral, sângerări nazale, sau scăderea sau pierderea bruscă a auzului.

Reacţii adverse suplimentare raportate în cadrul experienţei după punerea pe piaţă includ: bătăi puternice ale inimii, dureri în piept, moarte subită, infarct miocardic sau reducerea temporară a circulaţiei sângelui în unele zone ale creierului. Majoritatea, dar nu toţi bărbaţii la care au apărut aceste reacţii, sufereau de probleme ale inimii înainte de a lua medicamentul. Nu a fost posibil să se determine dacă aceste evenimente au fost legate direct de utilizarea Gedena. Au fost de asemenea raportate cazuri de convulsii sau crize convulsive şi reacţii grave la nivelul pielii caracterizate prin erupţii, vezicule, descuamarea pielii şi durere care necesită îngrijire medicală de urgenţă.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Gedena

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită temperaturi speciale de păstrare. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Gedena

– Substanţa activă este sildenafil.

– Fiecare comprimat masticabil conţine sildenafil 25 mg (sub formă de citrat) Fiecare comprimat masticabil conţine sildenafil 50 mg (sub formă de citrat)

 

Fiecare comprimat masticabil conţine sildenafil 100 mg (sub formă de citrat)

– Celelalte componente sunt: polacrilin potasic, dioxid de siliciu coloidal anhidru, lactoză monohidrat, povidonă K-30, aspartam (E951), croscarmeloză sodică, aromă de mentă, stearat de magneziu, hidroxid de potasiu (pentru ajustarea pH-ului) sau acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului).

Cum arată Gedena şi conţinutul ambalajului

Gedena 25 mg: comprimate biconvexe, cu formă triunghiulară, albe, marcate cu „25” pe una dintre feţe. Gedena 50 mg: comprimate biconvexe, cu formă triunghiulară, albe, marcate cu „50” pe una dintre feţe. Gedena 100 mg: comprimate biconvexe, cu formă triunghiulară, albe, marcate cu „100” pe una dintre feţe

Comprimatele sunt disponibile in Mistere cu 1, 2, 4 comprimate masticabile. Blisterele sunt ulterior ambalate în cutii de carton.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Alvogen IPCo S.ar.l. 412F route d’Esch L-2086 Luxemburg

Fabricantul

Genepharm S.A. 18km Marathon Avenue, 15351 Pallini, Grecia

Cemelog BRS Ltd.,

Vasut u. 13.,

2040 Budaors, Ungaria

Pharmadox Healthcare Ltd., KW20A Kordin Industrial Park, Paola PLA 3000, Malta

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Portugalia Gedena 25/50/100 mg comprimidos mastigáveis

România Gedena 25/50/100 mg comprimate masticabile

Republica Cehă Gedena 25/50/100 mg zvykací tablety Slovacia Gedena 25/50/100 mg zuvacie tablety

Acest prospect a fost revizuit în Iulie 2012

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica