Enafilzil 25 mg/ 50 mg/ 100 mg comprimate filmate

Producător: Sigillata Limited
Substanță activa
sildenafil
Clasa ATC
G04BE
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Enafilzil este un medicament destinat bărbaţilor cu disfuncţie erectilă, afecţiune cunoscută uneori sub denumirea de impotenţă
Producător
Actavis Ltd.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5

Ce este Enafilzil şi pentru ce se utilizează

Enafilzil aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5 (PDE5).Acesta acţionează prin facilitarea relaxării vaselor de sânge de la nivelul penisului, permiţând sângelui să pătrundă în penis atunci când există un stimul sexual. Enafilzil vă ajută să obţineţi o erecţie satisfăcătoare, numai în prezenţa stimulării sexuale. Nu trebuie să luaţi Enafilzil dacă nu aveţi tulburări de erecţie.

Nu trebuie să luaţi Enafilzil dacă sunteţi femeie. Enafilzil este un medicament destinat bărbaţilor cu disfuncţie erectilă, afecţiune cunoscută uneori sub denumirea de impotenţă. Aceasta constă în incapacitatea obţinerii sau dificultatea menţinerii erecţiei penisului, în vederea desfăşurării actului sexual.

Inainte să luaţi Enafilzil

Nu luaţi Enafilzil

•                dacă utilizaţi medicamente denumite nitraţi, deoarece această asociere poate determina o scădere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente care sunt administrate, de obicei, pentru tratamentul anginei pectorale („dureri în piept”). Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist

•                dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele cunoscute sub numele de donori de oxid nitric, cum este nitritul de amil, deoarece această asociere poate determina o scădere periculoasă a tensiunii arteriale

•                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sildenafil sau la oricare dintre celelalte componente ale Enafilzil

•                dacă aveţi o afecţiune severă a inimii sau a ficatului

•                dacă aţi avut recent un accident vascular cerebral sau infarct miocardic sau aveţi tensiune arterială mică

•                dacă aveţi o anumită boală rară de ochi moştenită (cum este retinita pigmentară)

– dacă aţi avut vreodată pierdere a vederii determinată de neuropatía optică anterioară ischemică, nonarteritică (NOAIN).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Enafilzil Spuneţi-i medicului dumneavoastră

•                dacă aveţi anemie cu celule în seceră (o anomalie a globulelor roşii din sânge), leucemie (cancer al globulelor albe din sânge), mielom multiplu (cancer al măduvei osoase)

•                dacă aveţi o deformare a penisului sau boala Peyronie.

•                dacă aveţi afecţiuni ale inimii. In acest caz, medicul dumneavoastră trebuie să verifice cu atenţie dacă starea inimii dumneavoastră permite susţinerea efortului suplimentar pe care îl implică actul sexual

•                dacă aveţi în prezent ulcer la nivelul stomacului sau tulburări de coagulare (cum este hemofilia).

•                dacă aveţi un episod brusc de scădere sau pierdere a vederii, nu mai luaţi Enafilzil şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră

Nu trebuie să utilizaţi Enafilzil în asociere cu orice alt tratament administrat pe cale orală sau locală pentru disfuncţia erectilă.

Atenţionări speciale la copii şi adolescenţi

Enafilzil nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Atenţionări speciale la pacienţi cu afecţiuni ale rinichilor sau ficatului

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor sau ficatului. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Enafilzil poate interfera cu acţiunea altor medicamente, în special cu cele utilizate pentru tratamentul durerilor în piept. In cazul oricăror urgenţe medicale, trebuie să spuneţi oricărui profesionist în domeniul sănătăţii care vă tratează că aţi utilizat Enafilzil şi când aţi utilizat. Nu utilizaţi alte medicamente în acelaşi timp cu Enafilzil, decât la recomandarea medicului dumneavoastră.

Nu trebuie să luaţi Enafilzil dacă utilizaţi medicamente denumite nitraţi, deoarece această asociere poate determina o scădere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale. Spuneţi întotdeauna medicului dumneavoastră, dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente care se administrează frecvent pentru tratamentul anginei pectorale („dureri în piept”).

Nu trebuie să luaţi Enafilzil dacă utilizaţi orice medicament cunoscut sub numele de donor de oxid nitric, deoarece această asociere poate determina, de asemenea, scăderea potenţial periculoasă a tensiunii arteriale.

Dacă utilizaţi medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de protează, cum sunt medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să începeţi tratamentul cu cea mai mică doză de Enafilzil (25 mg).

Unii pacienţi care utilizează medicamente blocante alfa-adrenergice pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau pentru prostată mărită, pot prezenta ameţeli sau stare de confuzie care pot fi determinate de scăderea tensiunii arteriale care apare atunci când staţi în picioare sau când vă ridicaţi în picioare prea brusc. Anumiţi pacienţi au prezentat aceste simptome când au luat Enafilzil în acelaşi timp cu medicamente alfa-blocante. Semnele scăderii bruşte a tensiunii arteriale pot să apară în special în primele 4 ore de la administrarea Enafilzil. Pentru a reduce posibilitatea apariţiei acestor simptome,

tratamentul cu medicamentul alfa-blocant trebuie urmat cu o doză zilnică constantă înainte de a începe tratamentul cu Enafilzil. Medicul vă poate recomanda să începeţi tratamentul cu Enafilzil cu o doză mai mică (25 mg).

Utilizarea Enafilzil cu alimente şi băuturi

Enafilzil poate fi administrat cu sau fără alimente. Cu toate acestea, este posibil ca apariţia efectului să fie mai lentă dacă luaţi Enafilzil în timpul unei mese consistente.

Consumul de alcool etilic poate afecta temporar capacitatea de a obţine o erecţie. Pentru a beneficia la maxim de efectele medicamentului, se recomandă să nu consumaţi cantităţi excesive de alcool etilic înainte de a utiliza Enafilzil.

Sarcina şi alăptarea

Enafilzil nu este indicat la femei.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Enafilzil poate produce ameţeli sau tulburări de vedere. Trebuie să ştiţi cum reacţionaţi la administrarea Enafilzil, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Enafilzil

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, cum este lactoza, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua Enafilzil.

Cum să luaţi Enafilzil

Luaţi întotdeauna Enafilzil exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală pentru începerea tratamentului este de 50 mg.

Nu trebuie să utilizaţi Enafilzil mai mult de o dată pe zi.

Trebuie să luaţi Enafilzil cu aproximativ o oră înainte de momentul în care intenţionaţi să aveţi un contact sexual. înghiţiţi comprimatul în întregime, cu un pahar cu apă.

Dacă aveţi impresia că efectul Enafilzil este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Enafilzil vă ajută să obţineţi erecţia numai dacă sunteţi stimulat sexual. Timpul necesar pentru ca Enafilzil să acţioneze diferă de la persoană la persoană, dar în mod obişnuit este între o jumătate de oră şi o oră. Dacă utilizaţi Enafilzil în timpul unei mese consistente, veţi constata că Enafilzil acţionează mai lent.

Dacă Enafilzil nu vă ajută să obţineţi erecţia sau erecţia dumneavoastră nu durează suficient pentru finalizarea actului sexual, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Enafilzil

Puteţi avea o creştere a severităţii şi frecvenţei reacţiilor adverse. Dozele mai mari de 100 mg nu determină creşterea eficacităţii acestui medicament.

Nu trebuie să utilizaţi mai multe comprimate decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă aţi utilizat mai multe comprimate decât trebuia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Enafilzil poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În general, reacţiile adverse raportate în asociere cu utilizarea sildenafil sunt de intensitate uşoară până la moderată şi au o durată scurtă.

Dacă aveţi dureri în piept în timpul sau după activitatea sexuală:

–                staţi în culcat, cu capul sprijinit pe mai multe perne şi încercaţi să vă relaxaţi.

–                nu utilizaţi nitraţi pentru tratamentul durerii în piept.

–                adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Toate medicamentele, inclusiv Enafilzil pot determina reacţii alergice. Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome după ce aţi luat Enafilzil: respiraţie şuierătoare apărută brusc, dificultăţi la respiraţie sau ameţeli, umflarea pleoapelor, feţei, buzelor sau gâtului.

După utilizarea Enafilzil au fost raportate erecţii prelungite, uneori dureroase. Dacă aveţi o erecţie care durează mai mult de 4 ore, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. Dacă prezentaţi brusc scădere sau pierdere a vederii, opriţi tratamentul cu Enafilzil şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

O reacţie adversă foarte frecventă (poate să apară la 1 din 10 pacienţi) este durerea de cap.

Reacţiile adverse frecvente (pot să apară la 1 până la 10 pacienţi din 100) includ: înroşirea feţei, indigestie, tulburări de vedere (incluzând senzaţia de accentuare a culorilor, sensibilitate la lumină, vedere înceţoşată sau reducere a acuităţii vizuale), nas înfundat şi ameţeli.

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot să apară la 1 până la 10 pacienţi din 1000) includ: vărsături, erupţii trecătoare pe piele, sângerări în partea din spate a ochilor, iritaţie a ochilor, înroşire a ochilor/ochi roşii, dureri de ochi, vedere dublă, senzaţii anormale în ochi, bătăi neregulate sau rapide ale inimii, dureri ale muşchilor, senzaţie de somnolenţă, reducere a sensibilităţii tactile, vertij, zgomote în urechi, greaţă, uscăciune a gurii, dureri în piept şi senzaţie de oboseală.

Reacţiile adverse rare (pot să apară la 1 până la 10 pacienţi din 10000) includ: tensiune arterială crescută, tensiune arterială scăzută, leşin, accident vascular cerebral, sângerări din nas, scădere sau pierdere bruscă a auzului.

în plus, după punerea pe piaţă a medicamentului s-au raportat următoarele reacţii adverse: bătăi puternice ale inimii, dureri în piept, moarte subită, infarct miocardic sau reducere temporară a circulaţiei sângelui în unele zone ale creierului. Majoritatea, dar nu toţi bărbaţii la care au apărut aceste reacţii, sufereau de probleme ale inimii înainte de a lua medicamentul. Nu a fost posibil să se determine dacă aceste evenimente au fost legate direct de utilizarea Enafilzil. De asemenea, au fost raportate cazuri de convulsii sau crize convulsive.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Enafilzil

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C.

Nu utilizaţi Enafilzil după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Enafilzil

–                Substanţa activă este sildenafil. Fiecare comprimat conţine sildenafil 25 mg, 50 mg sau 100 mg (sub formă de citrat).

–                 Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (E 460), povidonă K29-32 (E 1201), croscarmeloză sodică (E 468), stearat de magneziu (E 572).

Film: Opadry 03F20404 Blue care conţine hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, indigo carmin lac de aluminiu (E 132)

Cum arată Enafilzil şi conţinutul ambalajului

Comprimat filmat

Enafilzil 25 mg

Comprimatele filmate ovale, biconvexe, de culoare albastră, marcate cu „SL25” pe una dintre feţe. Enafilzil 50 mg

Comprimatele filmate ovale, biconvexe, de culoare albastră, marcate cu „SL50” pe una dintre feţe. Enafilzil 100 mg

Comprimatele filmate ovale, biconvexe, de culoare albastră, marcate cu „SL100” pe una dintre feţe.

Enafilzil este disponibil în cutii cu blistere din PVC-PVdC/Aluminiu care conţin 1, 4, 8 sau 12 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Sigillata Limited

Suite 23, Park Royal House, 23 Park Royal Road, London NW10 7JH , Marea Britanie

Fabricant

Actavis Ltd.

B 016 Bulebel Industrial Estate

Zejtun ZTN 08

Malta

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Olanda Enafilzil 25 mg Enafilzil 50 mg Enafilzil 100 mg Bulgaria Enafilzil

România Enafilzil 25 mg comprimate filmate Enafilzil 50 mg comprimate filmate Enafilzil 100 mg comprimate filmate

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2010.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica