Erdomed 225 mg granule pentru suspensie orală

Producător: CSC Pharmaceuticals Handels GmbH
Substanță activa
erdosteina
Clasa ATC
R05CB
Format
granule pentru suspensie orală
Afecțiuni
Erdomed este utilizat ca terapie secretolitică în afecţiuni bronhopulmonare acute şi cronice, care sunt însoţite de o tulburare a producţiei şi transportului de mucus şi pentru fluidificarea mucusului vâscos în cazul afecţiunilor acute şi cronice ale căilor respiratorii.
Producător
Medicom International S.R.O.
Acțiune terapeutică
mucolitic

Ce este Erdomed şi pentru ce se utilizează

Erdomed este un mucolitic care, după administrare orală, reduce vâscozitatea secreţiilor bronşice şi favorizează eliminarea acestora, îmbunătăţind respiraţia.

Erdomed este utilizat ca terapie secretolitică în afecţiuni bronhopulmonare acute şi cronice, care sunt însoţite de o tulburare a producţiei şi transportului de mucus şi pentru fluidificarea mucusului vâscos în cazul afecţiunilor acute şi cronice ale căilor respiratorii. Medicamentul este destinat adulţilor.

Inainte să utilizaţi Erdomed

 Nu utilizaţi Erdomed

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la erdosteină sau la oricare dintre celelalte componente ale Erdomed

–                dacă aveţi funcţia ficatului sau rinichilor sever afectate

–                dacă aveţi fenilcetonurie (datorită conţinutului de aspartam).

–                dacă aveţi homocistinurie, datorită posibilei interacţiuni a metaboliţilor cu metabolismul metioninei/cisteinei.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Erdomed

–                dacă aveţi funcţia ficatului sau rinichilor afectate,

–                dacă aveţi ulcer gastro-duodenal.

Deoarece creşte volumul secreţiilor bronşice, Erdomed poate accentua reflexul de tuse. Nu luaţi medicamente care inhibă tusea, deoarece nu veţi mai putea elimina sputa.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Erdomed nu trebuie administrat împreună cu un antitusiv, deoarece poate determina o acumulare excesivă de secreţii datorită inhibării reflexului de tuse, producând astfel o stagnare a secreţiilor, cu posibil risc de apariţie a bronhospasmului şi infecţiilor căilor respiratorii.

Erdosteina se poate administrata concomitent cu antibiotice, cum sunt amoxicilină, ampicilină, claritromicină, ciprofloxacină sau eritromicină, precum si cu medicamente bronhodilatatoare (salbutamol, teofilină).

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Studiile la animale nu au evidenţiat vreo influenţă dăunătoare a erdosteinei asupra dezvoltării embrionale. Deoarece nu sunt disponibile date clinice şi nu se cunoaşte dacă erdosteina trece în laptele de mamă, nu se recomandă administrarea Erdomed în timpul sarcinii şi alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există dovezi privind efectele negative asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Erdomed

Acest medicament conţine aspartam (E 951). Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Acest medicament conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Erdomed

Utilizaţi întotdeauna Erdomed exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi: se administrează conţinutul dizolvat al unui plic de 2 sau de 3 ori pe zi. Se dizolvă conţinutul unui plic într-un pahar cu apă, suc de fructe sau ceai, se amestecă bine şi se administrează înainte de mese. Suspensia orală trebuie administrată imediat.

Copii şi adolescenţi: se administrează alte forme farmaceutice, adecvate vârstei (de exemplu Erdomed 175 mg/5 ml pulbere pentru soluţie orală).

În insuficienţa hepatică şi renală uşoară până la moderată, se reduce doza, administrându-se conţinutul dizolvat al unui plic o dată sau de 2 ori pe zi.

Durata tratamentului

Durata tratamentului trebuie stabilită individual.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Erdomed

Până în prezent nu se cunosc cazuri de supradozaj cu Erdomed. Atunci când sunt administrate doze mari de Erdomed, este aşteptată apariţia mai frecventă şi de intensitate crescută a simptomelor menţionate la reacţii adverse, în special dureri gastro-intestinale. Nu se cunoaşte un antidot specific.

Dacă aţi luat mai mult Erdomed decât doza recomandată, adresaţi-vă medicului sau farmacistului cât se poate de repede.

Dacă uitaţi să utilizaţi Erdomed

Dacă uitaţi să administraţi o doză de Erdomed, utilizaţi-o de îndată ce vă aduceţi aminte şi apoi conţinuaţi ca mai înainte.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Erdomed poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 

Foarte rare: durere de cap, alterarea gustului, uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, diaree sau constipaţie, dureri în capul pieptului, urticarie, înroşirea pielii, eczemă.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Erdomed

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Erdomed după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Erdomed

–                Substanţa activă este erdosteina. Un plic cu granule conţine 225 mg erdosteină.

–                Celelalte componente sunt: zahăr, aspartam, benzoat de sodiu, amidonglicolat de sodiu şi aromă de lămâie pulbere.

Cum arată Erdomed şi conţinutul ambalajului

Erdomed se prezintă sub formă de pulbere fină, de culoare albă, cu miros şi gust plăcut. Suspensia reconstituită are gust de lămâie.

Medicamentul este ambalat în cutii cu 20 plicuri, alcătuite din hârtie/Al/PE. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

CSC PHARMACEUTICALS HANDELS GmbH Gewerbestrasse 18-20 Gewerbegebiet Klein-Engersdorf A-2102 Bisamberg, Austria

Fabricantul

Medicom International S.R.O. Paterni 7, 63500, Brno Republica Cehă

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2010

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate