Candepol, 4 mg / 8 mg / 16 mg / 32 mg, comprimate

Producător: Pharmaceutical Works POLPHARMA SA
Substanță activa
Candesartan cilexetil
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă
Producător
Pharmaceutical Works POLPHARMA SA
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, acţionează făcând vasele de sânge să fie mai relaxate şi mai largi

Ce este Candepol şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Candepol. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta aparţine unui grup de medicamente numit antagonişti ai receptorilor angiotensinei II. Medicamentul acţionează făcând vasele dumneavoastră de sânge să fie mai relaxate şi mai largi. Aceasta ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, acest lucru uşurează pomparea sângelui de către inima dumneavoastră în toate părţile organismului.

Acest medicament este utilizat pentru:

  • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţi adulţi
  • tratamentul insuficienţei cardiace la pacienţii cu funcţie a muşchiului inimii redusă, fiind utilizat împreună cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau atunci când inhibitorii ECA nu pot fi utilizaţi (inhibitorii ECA sunt un grup de medicamente utilizate în tratamentul insuficienţei cardiace).

Înainte să utilizaţi Candepol

Nu utilizaţi Candepol

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cileetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Candepol (vezi pct. 6).
  • sunteţi gravidă în mai mult de trei luni de sarcină (de asemenea, este bine să evitaţi administrarea Candepol în perioada de început a sarcinii (vezi secţiunea privind sarcina).
  • aveţi o boală severă de ficat sau obstrucţie biliară (o problemă cu scurgerea lichidului biliar din vezica biliară).

Dacă nu sunteţi sigur că vreuna dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră, înainte de a utiliza Candepol.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Candepol

înainte de a lua sau în timp ce utilizaţi Candepol, spuneţi medicului dumneavoastră:

  • dacă aveţi probleme cu inima, ficatul sau rinichii sau efectuaţi dializă renală.
  • dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal.
  • dacă vărsaţi, aţi avut recent vărsături severe sau aveţi diaree.
  • dacă aveţi o boală a glandelor suprarenale numită sindrom Conn (numit de asemenea hiperaldosteronism primar).
  • dacă aveţi tensiune arterială mică.
  • dacă aţi avut vreodată accident vascular cerebral.
  • trebuie să spuneţi medicului dacă credeţi că sunteţi (puteţi rămâne gravidă) gravidă. Candepol nu este recomandat în perioada de început a sarcinii şi nu trebuie să-l folosiţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de trei luni de sarcină, deoarece utilizarea acestuia în această perioadă poate dăuna copilului dumneavoastră (vezi secţiunea privind sarcina).

Dacă sunteţi în una dintre aceste situaţii, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă consulte mai des şi să vă facă anumite analize.

Dacă urmează să vi se efectueze o operaţie, spuneţi medicului sau dentistului dumneavoastră că utilizaţi Candepol. Aceasta deoarece în cazul în care Candepol este luat cu unele anestezice poate determina o scădere a tensiunii arteriale.

Utilizare la copii şi adolescenţi

Nu există experienţă privind utilizarea Candepol la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub18 ani). De aceea, Candepol nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Candepol poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente şi unele medicamente pot avea efect asupra Candepol. Dacă utilizaţi anumite medicamente, este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să vă facă din când în când analize de sânge.

în special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

  • Alte medicamente care vă ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocante, diazoxid şi inhibitori ai ECA, cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente care reduc durerea şi inflamaţia).
  • Acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g pe zi) (medicament care reduce durerea şi inflamaţia).
  • Suplimente care conţin potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care cresc cantitatea de potasiu din corpul dumneavoastră).
  • Heparină (un medicament pentru subţierea sângelui).
  • Comprimate pentru eliminarea apei din organism (diuretice).
  • Litiu (un medicament pentru probleme mintale).

Utilizarea Candepol cu alimente şi băuturi

  • Puteţi lua Candepol cu sau fără alimente.
  • Când vi se prescrie Candepol, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a bea alcool etilic. Alcoolul poate să vă facă să vă simţiţi ameţit.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau puteţi rămâne) gravidă. În mod normal medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea de Candepol înainte de a rămâne gravidă sau cât mai curând după ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să utilizaţi un alt medicament în locul Candepol. Candepol nu este recomandat în perioada de început a sarcinii şi nu trebuie luat când sunteţi în mai mult de trei luni de sarcină, deoarece în cazul folosirii după cea de-a treia lună de sarcină poate dăuna grav copilului.

Alăptarea

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă alăptaţi sau dacă vreţi să începeţi să alăptaţi. Candepol nu este recomandat femeilor care alăptează şi medicul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă doriţi să alăptaţi, în special dacă alăptaţi un nou-născut sau un prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unii pacienţi se pot simţi obosiţi sau ameţiţi în cursul tratamentului cu Candepol. Dacă vi se întâmplă aceasta, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Candepol

Candepol conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Candepol

Utilizaţi întotdeauna Candepol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să continuaţi să luaţi Candepol în fiecare zi. Puteţi lua Candepol cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatul cu apă. Încercaţi să luaţi comprimatele la aceeaşi oră în fiecare zi. Aceasta vă va ajuta să vă reamintiţi să-l luaţi.

Hipertensiune arterială

  • Doza uzuală de Candepol este de 8 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la 16 mg o dată pe zi şi apoi la 32 mg odată pe zi, în funcţie de cum răspunde la tratament tensiunea arterială.
  • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, probleme ale rinichilor sau cei care au pierdut de curând lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de comprimate care elimină apa din organism, medicul poate prescrie o doză de început mai mică.
  • Unii pacienţi aparţinând rasei negre pot avea un răspuns redus la acest tip de medicament, atunci când este administrat ca unic tratament şi aceşti pacienţi pot avea nevoie de doze mai mari.

Insuficienţă cardiacă

  • Doza uzuală de Candepol pentru început este de 4 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză de până la 32 mg, o dată pe zi. Candepol poate fi utilizat împreună cu alte medicamente pentru insuficienţa cardiacă şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament vi se potriveşte.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Candepol

Dacă aţi luat mai mult Candepol decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

Dacă uitaţi să utilizaţi Candepol

Nu luaţi o doză suplimentară pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi doar doza următoare, conform programului obişnuit.

Dacă încetaţi să utilizaţi Candepol

Dacă opriţi administrarea Candepol, este posibil ca tensiunea arterială să vă crească din nou. De aceea, nu opriţi administrarea Candepol fără să discutaţi înainte cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Candepol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care sunt aceste reacţii adverse.

Opriţi administrarea Candepol şi solicitaţi imediat ajutor medical dacă aveţi oricare din următoarele reacţii adverse:

  • dificultăţi la respiraţie, cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului
  • umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate determina dificultăţi la înghiţire
  • mâncărimi severe pe piele (cu apariţie de umflături)

Candepol poate determina reducerea numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate să scadă şi puteţi observa stare de oboseală, o infecţie sau febră. Dacă se întâmplă aşa ceva anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră. Ocazional medicul dumneavoastră vă poate face analize de sânge pentru a controla în ce mod a avut Candepol un efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte reacţii adverse pot să includă:

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

  • Stare de ameţeală şi senzaţie de învârtire.
  • Dureri de cap.
  • Infecţii respiratorii.
  • Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să leşinaţi sau să fiţi ameţit.
  • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge: 

– O creştere a cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, în special dacă aveţi deja probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă aceasta este severă puteţi observa stare de oboseală, slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii sau furnicături

  • Efecte asupra funcţionării rinichilor, în special dacă aveţi deja probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. în cazuri foarte rare, poate să apară insuficienţă renală.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

  • Umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
  • O reducere a numărului de celule albe din sânge. Puteţi observa stare de oboseală, o infecţie sau febră.
  • înroşire trecătoare a pielii, înroşire a pielii cu umflături (urticarie).
  • Mâncărimi.
  • Dureri de spate, dureri ale articulaţiilor şi muşchilor.
  • Modificări în funcţionarea ficatului, incluzând inflamaţia ficatului (hepatită). Puteţi observa stare de oboseală, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.
  • Greaţă.
  • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

– O reducere a cantităţii de sodiu din sângele dumneavoastră. Dacă aceasta este severă puteţi să observaţi stare de slăbiciune, lipsă de energie sau crampe musculare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Candepol

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Nu utilizaţi Candepol după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP:. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Candepol

  • Substanţa activă este candesartan cilexetil. Fiecare comprimat conţine candesatran cilexetil 4 mg, 8 mg, 16 mg sau 32 mg.
  • Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloză, macrogol 6000, stearat de magneziu. Comprimatele de 4 mg şi 8 mg mai conţin şi oxid roşu de fer (E172).

Cum arată Candepol şi conţinutul ambalajului

Candepol 4 mg comprimate: comprimate rotunde, plate, de culoare roz deschis, cu o linie mediană pe una dintre feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Candepol 8 mg comprimate: comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz deschis, cu o linie mediană pe o faţă şi marcate cu „8″ pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Candepol 16 mg comprimate: comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu o linie mediană pe o faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Candepol 32 mg comprimate: comprimate rotunde, plate, de culoare albă, cu o linie mediană pe o faţă şi marcate cu „32″ pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

O cutie conţine 14, 28 sau 56 de comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Pharmaceutical Works POLPHARMA SA 19 Pelplinska Street, 83-200 Starogard Gdanski, Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria, Polonia: Hyposart

Republica Cehă, Republica Slovacia: Hyposart 4 mg, Hyposart 8 mg, Hyposart 16 mg, Hyposart 32 mg

Estonia: Candesartan Polpharma

Lituania: Hyposart 4 mg tabletes, Hyposart 8 mg tabletes, Hyposart 16 mg tabletes, Hyposart 32 mg tabletes

Letonia: Hyposart 4 mg tabletes, Hyposart 8 mg tabletes, Hyposart 16 mg tabletes, Hyposart 32 mg tabletes

Ungaria: Candepol

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?