Benylin Mentol 20 mg/ml soluţie orală

Substanță activa
guaifenesina
Clasa ATC
R05CA
Format
soluţie orală
Afecțiuni
tuse
Producător
Famar Orléans
Acțiune terapeutică
expectoranta

Ce este Benylin Mentol şi pentru ce se utilizează

Benylin Mentol conţine guaifenesină care este un medicament expectorant. Acesta ajută la ameliorarea tusei productive prin fluidificarea flegmei (secreţiilor mucoase), favorizând astfel eliminarea acesteia prin tuse şi făcând tusea mai productivă.

Acest medicament este destinat utilizării la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste.

Înainte să luaţi Benylin Mentol

Nu luaţi Benylin Mentol dacă

  • sunteţi alergic (hipersensibil) la guaifenesină sau la oricare dintre celelalte componente ale Benylin Mentol (vezi punctul 6 şi punctul 2).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Benylin Mentol

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua acest medicament dacă:

  • aţi manifestat tuse mai mult de 7 zile sau dacă tusea a reapărut sau este însoţită de febră, erupţii trecătoare pe piele sau dureri de cap persistente.
  • aveţi o tuse persistentă care poate fi cauzată de astm bronşic.
  • aveţi o tuse care este însoţită de o cantitate mare de secreţie mucoasă.
  • aveţi o afecţiune severă a ficatului sau rinichilor.
  • consumaţi alcool etilic.

Interferenţa cu testele de laborator

Dacă urmează să efectuaţi analize ale urinei, este important să spuneţi medicului sau asistentei medicale că luaţi sau aţi luat recent acest medicament, deoarece acesta poate afecta rezultatul acestor analize.

Utilizarea altor medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se recomandă utilizarea să luaţi acest medicament împreună cu alte medicamente administrate pentru oprirea tusei (antitusive), deoarece acestea pot interfera cu mecanismul de acţiune al acestui medicament.

Utilizarea Benylin Mentol împreună cu alimente şi băuturi

Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât dacă un medic vă recomandă acest lucru.

Nu luaţi acest medicament dacă alăptaţi, până nu discutaţi cu un medic sau un farmacist.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se aşteaptă ca Benylin Mentol să influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, dacă nu vă simţiţi bine, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Benylin Mentol

Acest medicament conţine etanol (alcool etilic) 4,7% vol., adică până la 400 mg pe doză, echivalent cu aproximativ 10 ml bere, 4 ml vin la o doză de 10 ml. Poate fi dăunător persoanelor care suferă de alcoolism. Conţinutul de alcool etilic trebuie luat în considerare la gravide, la femeile care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţi cu boli hepatice sau epilepsie.

Ponceau 4R (E 124) – colorant roşu – poate provoca reacţii alergice.

Acest medicament conţine 17,6 mg sodiu la 10 ml soluţie. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Acest medicament conţine glucoză şi fructoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Benylin Mentol

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau cum v-a spus farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Această soluţie se administrează numai pe cale orală.

Nu depăşiţi doza recomandată mai jos.

Vârstă

Doză

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste

Se administrează 10 ml (un capac dozator), de 4 ori pe zi.

Vârstnici

Aceleaşi doze ca la adulţi.

Copii cu vârsta sub 12 ani

Nu este recomandat.

Pacienţi cu afecţiuni ale ficatului sau rinichilor

Consultaţi medicul sau farmacistul.

NU luaţi mai mult de 4 doze (40 ml) în decurs de 24 ore.

– Adresaţi-vă unui medic dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează după 7 zile. Dacă luaţi mai mult Benylin Mentol decât trebuie

Dacă cineva a luat mai mult Benylin Mentol decât trebuie, adresaţi-vă unui medic sau unităţii de primiri urgenţe a unui spital; luaţi cu dumneavoastră acest prospect şi ambalajul medicamentului.

Simptomele pot include:

– disconfort gastric, greaţă şi somnolenţă.

Dacă uitaţi să luaţi Benylin Mentol

Acest medicament trebuie administrat cu atenţie conform recomandărilor de dozaj. Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză atunci când aveţi nevoie. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Nu luaţi mai mult de 4 doze (40 ml) în 24 ore.
 

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Benylin Mentol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, OPRIŢI utilizarea acestui medicament şi solicitaţi asistenţă medicală:

  • reacţii alergice incluzând erupţii trecătoare pe piele (care pot fi severe şi includ apariţia de vezicule şi descuamarea pielii) şi mâncărime.

Reacţiile adverse uşoare care pot apărea includ:

  • greaţă şi vărsături.
  • disconfort gastric.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Benylin Mentol

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

A se păstra medicamentul în ambalajul original (flacon în cutie) pentru a fi protejat de lumină. A nu se utiliza dacă la cumpărare sigiliu flaconului este deteriorat.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon şi cutie după „EXP.:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza în cel mult 4 săptămâni după prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Benylin Mentol

  • Substanţa activă este guaifenesina. Fiecare ml de soluţie orală conţine guaifenesină 20 mg. Fiecare 10 ml soluţie orală conţin guaifenesină 200 mg.
  • Celelalte componente sunt: gumă xantan, clorură de sodiu, zaharină sodică, glicirizat de amoniu, benzoat de sodiu (E 211), acid citric anhidru, citrat de sodiu, hidroxistearat de macrogolglicerină 40, levomentol, aromă de zmeură F2126 (include etanol, glucoză şi fructoză), glicerină, macrogol 1500, propilenglicol, etanol 95% w/v, apă purificată, benzoat de sodiu (E 211), Ponceau 4R (E 124), caramel (E 150)(include glucoză).

(Pentru informaţii suplimentare privind unele componente, vezi punctul 2)

Cum arată Benylin Mentol şi conţinutul ambalajului

Hexpectorant este o soluţie limpede până la uşor opalescentă, de culoare roşie, destinată numai administrării pe cale orală. Medicamentul este diponibil în flacoane din sticlă brună a câte 150 ml, închise cu capac din plastic cu sistem de închidere securizat pentru copii. Un capac dozator, care măsoară o doză de 10 ml este inclus în acest pachet.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

McNeil Products Limited c/o Johnson & Johnson, Foundation Park Roxborough Way, Maidenhead, Berkshire, SL6 3UG Marea Britanie

 

Fabricant

Famar Orléans

5 avenue de Concyr, 45071 Orleans, Cedex 2 Franţa

 

Acest medicament este aprobat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Belgia/Luxemburg: Bronchosedal Mucus Menthol 20 mg/ml siroop

Bulgaria/Estonia: Sudafed Broncho Menthol

Cipru: Benylin Mucus Cough

Cehia: Benylin Mucus Cough Menthol 20 mg/ml sirup

Grecia: Hexacough

Irlanda: Benylin Phlegm Cough Menthol 100mg/5ml Oral Solution

Italia: Actigrip Tosse Mucolitico „Gusto Mentolo 20 mg/ml, Soluzione Orale”

Letonia/Lituania: Actifed Menthol 20mg/ml Syrup

Polonia: Sudafed Muco Muco na kaszel mokry

Portugalia: Cêtusse Mucus Mentol

Romania: Benylin Mentol 20mg/ml Solutie Orala

Slovacia: Benylin 20 mg/ml s mentolom

Slovenia: Hexpectoral z okusom mentola 20mg/ml peroralna raztopina

Spania: Iniston Expectorante 20 mg/ml Solución Oral Sabor Menta

Marea Britanie: Benylin Mucus Cough Menthol flavour 100mg/5ml oral solution

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being