AMPICILINĂ, capsule, 500 mg

Substanță activa
ampicilină
Clasa ATC
J01CA
Format
capsule
Afecțiuni
infecţii ale urechii medii, infecţii ale sinusurilor, infecţii ale tractului respirator, infecţii ale tractului urinar, infecţii ale pielii, infecţii ginecologice, infecţii ale aparatului digestiv, gastroenterite bacteriene, dizenterie, infecţii biliare, infecţii cu germeni sensibili
Producător
S.C. Antibiotice S.A.,
Acțiune terapeutică
Antibiotic

Compoziţie

O capsulă conţine ampicilină 500 mg sub formă de ampicilină trihidrat 578 mg si excipienti: talc si stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică

Peniciline cu spectru lărgit.

Indicaţii terapeutice

Infecţii cu microorganisme sensibile la ampicilină:

  • infecţii ale aparatului respirator: faringite, traheite, pneumonii bacteriene, bronşite cronice acutizate;
  • infecţii ORL: otite medii, sinuzite;
  • infecţii ale aparatului urogenital: infecţii urinare, uretrită gonococică;
  • infecţii ale aparatului digestiv: infecţii biliare; ampicilina reprezintă o alternativă terapeutică în febra tifoidă şi paratifoidă;
  • alte infecţii: meningită bacteriană, endocardită bacteriană, listerioză.

Contraindicaţii

Alergie la peniciline. Mononucleoză infecţioasă.

Precauţii

Apariţia oricăror manifestări alergice impune întreruperea tratamentului. Pacienţii alergici la peniciline pot prezenta reactivitate imunologică încrucişată pentru cefalosporine.

Interacţiuni

Nu se recomandă administrarea concomitentă cu allopurinol (creşte riscul erupţiilor cutanate).

Ampicilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale care conţin estrogeni. La doze mari, ampicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozei în plasmă şi urină precum şi a proteinelor serice totale, în cazul utilizării metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influenţate.

Atenţionări speciale

La bolnavii cu insuficienţă renală doza se adaptează în funcţie de clearance-ul creatininei sau de nivelul plasmatic al creatininei (vezi Doze şi mod de administrare).

Sarcina şi alăptarea

Ampicilina traversează bariera placentară. Studii efectuate la animale nu au evidenţiat efecte fetotoxice. Deoarece nu există studii controlate la om care să evidenţieze eventualele efecte teratogene, ampicilina se va administra în perioada sarcinii numai dacă este necesar.

Deoarece ampicilina se excretă în laptele matern şi poate produce reacţii de hipersensibilitate la sugar, se va lua în considerare fie întreruperea alăptării, fie întreruperea tratamentului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Ampicilina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Doze şi mod de administrare

Adulţi: doza uzuală este de 500 mg ampicilină anhidră (o capsulă Ampicilină) la intervale de 6 ore. Doza poate fi crescută în funcţie de natura şi gravitatea infecţiei, fără a depăşi 4 g ampicilină anhidră/zi.

Copii: doza uzuală este de 50 mg ampicilină anhidră/kg şi zi, fracţionat la 6-12 ore.

În insuficienţa renală doza se adaptează în funcţie de clearance-ul creatininei. Pentru valori cuprinse între 30-60 ml/min doza maximă zilnică pentru adult este de 4 g/zi, pentru valori cuprinse între 10-30 ml/min se administrează o doza de atac de 1 g ampicilină anhidră, apoi 500 mg la intervale de 12 ore. Când clearance-ul creatininei este sub 10 ml/min, se administrează iniţial o doză de 1 g ampicilină anhidră, apoi 500 mg la intervale de 24 de ore.

Supradozaj

In caz de supradozaj se recomandă întreruperea administrării medicamentului, instituirea unui tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Hemodializa poate fi utilă.

Reacţii adverse

Manifestări alergice: urticarie, eozinofilie, edem Quincke, tulburări respiratorii, excepţional şoc anafilactic.

Manifestări cutanate: erupţii maculopapuloase de natură alergică sau nealergică, rar dermatită exfoliativă şi eritem polimorf.

Tulburări digestive: greaţă, vărsături, diaree, candidoză, glosită, stomatită. Foarte rar au fost semnalate cresterea nivelului transaminazelor serice, tulburări hematologice reversibile (anemie, leucopenie, trombocitopenie), nefrită interstitială acută, colită pseudomembranoasă.

Administrarea de doze mari de P-lactamine, în special la pacientii cu insuficientă renală, poate determina tulburări nervos centrale (tulburări ale stării de constientă, miscări anormale, crize convulsive).

Informatii suplimentare

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi între 15-250C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 1 blister a 10 capsule.

Cutie cu 100 blistere a câte10 capsule (pentru uz clinic).

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Antibiotice S.A.,

Str. Valea Lupului nr. 1, Iaşi, România

Producător

S.C. Antibiotice S.A., Iaşi, România

Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being