Ampiplus, pulbere pentru soluţie injectabilă/ perfuzabilă, 1000 mg/500 mg

Substanță activa
Ampicilină
Clasa ATC
J01CR
Format
pulbere pentru soluţie injectabilă/ perfuzabilă
Afecțiuni
infecţii ale aparatului respirator, infecţii intra-abdominale, septicemie, infecţii ale pielii, infecţii ale ţesuturilor moi, infecţii ale oaselor, infecţii ale articulaţiilor, infecţii gonococice
Producător
ANTIBIOTICE S.A.
Acțiune terapeutică
antibiotic

Ce este Ampiplus şi pentru ce se utilizează

Ampiplus conţine o combinaţie de două substanţe active ampicilină şi sulbactamă. Ampicilina face parte dintr-o clasă de antibiotice numită beta-lactamine. Sulbactama ajută ampicilina să acţioneze împotriva bacteriilor rezistente la peniciline.

Ampiplus se administrează pentru tratarea infecţiilor produse de bacterii sensibile la acţiunea acestei asocieri, cum ar fi: infecţii ale aparatului respirator (inclusiv sinuzite, epiglotite, pneumonii), infecţii ale urechii, infecţii ale tractului urinar (pielonefrite), infecţii intra-abdominale (inclusiv peritonite, colecistite, apendicite, diverticulite, endometrite, celulite pelvine), infecţii generalizate (septicemii), infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, infecţii ale oaselor şi articulaţiilor; infecţii gonococice (boală cu transmitere sexuală).

Ampiplus mai poate fi administrat profilactic în timpul operaţiilor, pentru a reduce posibilitatea de apariţie a infecţiilor postoperatorii la pacienţii cu intervenţii chirurgicale la nivelul abdomenului sau pelvisului. în cazul naşterilor naturale sau prin cezariană Ampiplus poate fi folosit preventiv, pentru a reduce riscul infecţiilor după naştere.

înainte să vi se administreze Ampiplus

Nu vi se va administra Ampiplus

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active
  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte antibiotice beta-lactamice (precum peniciline, cefalosporine).
  • Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Ampiplus
  • dacă sunteţi alergic la alte antibiotice sau la orice alte substanţe. în cazul apariţiei unei reacţii alergice se va întrerupe imediat administrarea medicamentului.
  • dacă suferiţi de boli de rinichi, ficat sau ale sângelui.
  • dacă suferiţi de mononucleoză infecţioasă (boală infecţioasă determinată de un virus).
  • dacă suferiţi de leucemie limfoidă (formă de cancer al sângelui).
  • dacă prezentaţi durere de burtă, diaree cu sau fără mucus sau sânge (acestea pot fi simptome ale unei infecţii la nivelul abdomenului numită colită pseudomembranoasă).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. In special spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

  • alopurinol (medicament utilizat în gută pentru eliminarea acidului uric).
  • anticoagulante (medicamente care împiedică coagularea sângelui).
  • alte antibiotice numite antibiotice bacteriostatice precum cloramfenicol, eritromicină, sulfonamide şi tetracicline.
  • contraceptive orale cu estrogen (Ampiplus scade efectul contraceptivelor orale).
  • metotrexat (medicament utilizat în poliartrita reumatoidă sau în diverse cancere).
  • probenecid (medicament utilizat în gută).
  • clorochina (medicament utilizat în malarie şi în boli autoimune precum lupus eritematos sistemic şi poliartrita reumatoidă).

Utilizarea Ampiplus poate influenţa rezultatul anumitor teste medicale. De aceea dacă veţi fi supus unor teste de sânge sau de urină, spuneţi medicului sau personalului medical că vă aflaţi în tratament cu Ampiplus.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Siguranţa utilizării medicamentului în timpul sarcinii nu a fost stabilită. De aceea administrarea Ampiplus la gravide se va face numai după evaluarea raportului risc potenţial fetal/beneficiu matern. Nu se recomandă utilizarea Ampiplus în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ampiplus nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Ampiplus

Ampiplus conţine aproximativ 115 mg sodiu (5 mmoli). Dacă aveţi un regim hiposodat tineţi cont de acest lucru.

Cum se utilizează Ampiplus

Utilizaţi întotdeauna Ampiplus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

După reconstituirea soluţiei injectabile, medicul sau asistenta medicală vă va administra Ampiplus prin injecţie intramusculară sau intravenos, prin injectare (timp de minimum 3 minute) sau prin perfuzie (timp de minimum 15-30 minute).

Medicul va stabili dozele şi frecvenţa de administrare în funcţie de tipul infecţiei de care suferiţi sau care trebuie prevenită.

Dacă vi s-a administrat mai mult Ampiplus decât trebuie

Deoarece Ampiplus se administrează de către personalul medical este puţin probabil să se administreze mai mult Ampiplus decât vi s-a recomandat. Totuşi, informaţi medicul sau asistenta medicală dacă aveţi impresia că vi s-a administrat o doză prea mare de Ampiplus.

Dacă nu se administrează Ampiplus

Deoarece Ampiplus se administrează de către personalul medical este puţin probabil să se uite administrarea unei doze. Totuşi, informaţi medicul sau asistenta medicală dacă aveţi impresia că s-a omis administrarea unei doze.

Dacă încetaţi să administraţi Ampiplus

Tratamentul cu Ampiplus trebuie urmat pe toată perioada recomandată de medic. Dacă tratamentul este oprit prea devreme, infecţia poate reveni sau se poate agrava.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau> farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ampiplus poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Ca şi în cazul altor antibiotice injectabile, principalul efect nedorit este durerea la locul injectării, mai ales în cazul administrării intramusculare.

Un număr mic de pacienţi a prezentat inflamarea venei (flebită) sau alte reacţii locale, în cazul administrării intravenoase.

Alte reacţii adverse observate au fost:

  • urticarie, mâncărime, febră, respiraţie dificilă, reacţii alergice severe, creşterea în sânge a unui număr de celule numite eozinofile, umflarea feţei, limbii, buzelor (angioedem).
  • erupţii pe piele, vânătăi, reacţii severe la nivelul pielii(precum eritem multiform, sindrom Steven Johnson, necroliză epidermică toxică).
  • lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, diaree, distensie abdominală, flatulenţă, dureri de burtă, gastrită, stomatită, candidoză sau infecţii la nivelul intestinelor (colita pseudomembranoasă, enterocolită, colită hemoragică).
  • Modificarea testelor pentru ficat (creşterea transaminazelor), inflamaţia ficatului, culoare galbenă a pielii şi albului ochilor.
  • scăderea globulelor roşii în sânge (anemie), scăderea numărului globulelor albe (leucopenie), scăderea numărului de celule care ajută la coagularea sângelui (trombocitopenie), modificarea testelor de sângerare şi de coagulare a sângelui. Aceste reacţii sunt reversibile la întreruperea tratamentului. La copii s-au raportat cazuri de limfocitoză atipică.
  • afectarea rinichilor (nefrită intestiţială), retenţie de urină, durere la urinare.
  • convulsii.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ampiplus

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Ampiplus după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. După prepararea soluţiei, aceasta trebuie administrată imediat. În caz contrar, soluţia se poate păstra maximum 8 ore la temperaturi sub 25°C sau maximum 72 de ore în frigider (2-8°C). Pentru condiţiile de păstrare a soluţiei, urmaţi recomandarea medicului sau asistentei medicale.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ampiplus

  • Substanţele active sunt ampicilină şi sulbactamă. Un flacon cu pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă conţine ampicilină 1000 mg sub formă de sare de sodiu şi sulbactamă 500 mg sub formă de sare de sodiu.
  • Acest medicament nu conţine alte componente.

Cum arată Ampiplus şi conţinutul ambalajului

Ampiplus se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă până la aproape albă.

Ampiplus este disponibil în cutie cu un flacon din sticla incoloră, închis cu dop din cauciuc, sigilat cu capsă din aluminiu prevăzută cu disc de culoare roşie; conţine pulbere cristalină de culoare albă până la aproape albă.

Ampiplus este disponibil în cutie cu 50 flacoane din sticla incoloră, închise cu dopuri din cauciuc, sigilate cu capse din aluminiu, prevăzute cu disc de culoare roşie; conţin pulbere cristalină de culoare albă până la aproape albă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

ANTIBIOTICE S.A.,

Str. Valea Lupului nr.1, 707410, Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?