Accuzide, comprimate filmate, 20 mg/12,5 mg

Producător: Pfizer Europe MA EEIG
Substanță activa
Quinapril, Hidroclorotiazidă
Clasa ATC
C09BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
hipertensiune arteriala
Producător
PFIZER MANUFACTURING DEUTSCHLAND GmbH
Acțiune terapeutică
dilată vasele de sânge, elimina excesul de lichide din organism, diuretic

Ce este Accuzide şi pentru ce se utilizează

Accuzide conţine o combinaţie de quinapril, care face din grupa de medicamente denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IEC) şi hidroclorotiazidă, care face parte din grupa medicamentelor denumite diuretice. Quinaprilul dilată vasele de sânge, prin aceasta ducând la scăderea tensiunii arteriale, iar hidroclorotiazida ajută la eliminarea excesului de lichide din organism.

Accuzide este utilizat pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Înainte să luaţi Accuzide

Nu luaţi ACCUZIDE
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active, la oricare dintre celelalte componente ale Accuzide sau la antibioticele cunoscute sub denumirea de sulfonamide;
– dacă aţi suferit în trecut de angioedem (un tip special de umflare a ţesuturilor), asociat cu un tratament anterior cu un inhibitor ECA,
– dacă sunteţi predispus la angioedem ereditar/idiopatic (un tip special de umflare a ţesuturilor),
– dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
– dacă suferiţi de anurie (imposibilitatea formării de urină în organism),
– dacă urmează să faceţi teste pentru a verifica funcţia glandelor paratiroide,
– dacă aveţi vârsta sub 18 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ACCUZIDE
Informaţi medicul dacă:
– suferiţi de alergii sau astm bronşic;
– suferiţi de boli de ficat sau de rinichi;
– suferiţi de o îngustare a valvelor cardiace sau o obstrucţie a fluxului sanguin din ventriculul stâng (cum ar fi in stenoza de valvă aortica sau mitrala sau în cardiomiopatia hipertrofica).
– suferiţi de diabet sau de gută;
– sunteţi trataţi prin hemodializă;
– suferiţi de lupus eritematos;
– suferiţi de colagenoze (exces de depunere a colagenului în vasele de sânge);
– sunteţi sau urmează să fiţi trataţi prin afereza lipoproteinelor cu densitate mică (înlăturarea colesterolului în exces din sânge);
– sunteţi sau urmează să fiţi în tratament prin desensibilizare (pentru a reduce efectul unor alergeni, cum ar fi veninul de albine sau de viespi);
– urmează să fiţi anesteziat în vederea unei intervenţii chirurgicale.

Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente, atunci când sunt luate în acelaşi timp cu Accuzide, pot influenţa modul în care Accuzide acţionează, sau Accuzide poate influenţa modul în care aceste medicamente acţionează. Spuneţi medicului dacă sunteţi în tratament cu oricare dintre medicamentele următoare:
– tetracicline
– litiu
– medicamente cu adaos de potasiu (înlocuitori pentru sarea de bucătărie, cu conţinut în potasiu)
– steroizi (de exemplu, hidrocortizonul, dexametazona, prednisolonul)
– antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerii (acid acetilsalicilic sau ibuprofen)
– diuretice (medicamente care stimulează urinarea)
– alte medicamente împotriva hipertensiunii arteriale
– barbiturice sau narcotice
– medicamente antidiabetice
– colestiramină sau colestipol

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea ACCUZIDE cu alimente şi băuturi
Accuzide poate fi administrat indiferent de orarul meselor.

Sarcina şi alăptarea
Accuzide nu trebuie luat în timpul sarcinii sau în timpul perioadei de alăptare.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă aveţi ameţeli. Această reacţie adversă poate apare mai ales la începutul tratamentului cu Accuzide.

Informaţii importante privind unele componente ale Accuzide
Accuzide conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.
Accuzide conţine de asemenea carbonat de magneziu. Acesta poate încetini absorbţia unor medicamente, cum sunt tetraciclinele.

Cum să luaţi Accuzide

Luaţi întotdeauna Accuzide aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza obişnuită este de un comprimat filmat pe zi. Dacă este necesar, medicul poate decide creşterea dozei, prin prescrierea comprimatelor de Accuzide Forte sau Accuzide Forte Plus.

Dacă aveţi impresia că efectul Accuzide este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Comprimatele se înghit cu o cantitate suficientă de apă.

Este bine să luaţi comprimatele la aceeaşi oră din zi.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din ACCUZIDE
Dacă luaţi prea multe comprimate filmate anunţaţi medicul sau adresaţi-vă imediat celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi ACCUZIDE
Luaţi următorul comprimat filmat imediat ce vă amintiţi; dacă este momentul următoarei doze, luaţi doar această doză: nu luaţi mai multe comprimate filmate odată pentru a recupera doza omisă.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Accuzide poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse sunt foarte rare, dar grave şi, de aceea, trebuie să informaţi medicul imediat ce apar.
– Neutropenie/agranulocitoză (lipsa unor globule albe din sânge, ceea ce poate duce la infecţii, dureri în gât, febră). Informaţi medicul imediat ce observaţi aceste simptome. Aceste reacţii sunt mai posibil să apară dacă suferiţi de depunerea excesivă de colagen în vasele de sânge (boli de colagen). Dacă suferiţi de boli de colagen, medicul va recomanda efectuarea anumitor teste de sânge.
– Hipotensiune arterială (scăderea tensiunii sanguine). Această reacţie este mai posibil să apară dacă aţi luat diuretice (pentru eliminarea lichidelor din organism), aţi consumat băuturi alcoolice, v-aţi deshidratat sau vi s-a efectuat dializă. În cazul hipotensiunii arteriale, puteţi avea o senzaţie de confuzie şi să vă simţiţi slăbit. În aceste situaţii, trebuie să vă întindeţi şi să anunţaţi medicul. De obicei, medicul va examina regulat tensiunea arterială la începutul tratamentului.
– Angioedem la nivelul capului şi gâtului (umflarea feţei, limbii şi faringelui, ceea ce duce la dificultăţi de respiraţie). Aceste reacţii sunt foarte rare, dar periculoase. Contactaţi medicul imediat ce observaţi aceste manifestări.
– Dacă aveţi senzaţia de apăsare în piept, tulburări de respiraţie, febră sau scădere inexplicabilă în greutate, contactaţi medicul.

Alte reacţii adverse posibile sunt:
– Greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, constipaţie, senzaţie de jenă sau dureri în stomac, balonare.
– Dureri de cap, ameţeli, înroşirea bruscă a feţei, insomnie, oboseală, somnolenţă, slăbiciune, senzaţie de furnicături, amorţeli, nervozitate.
– Tuse, strănut, secreţii nazale excesive sau dureri în gât, care pot fi semne de infecţii respiratorii. Bronşită sau infecţii virale.
– Dureri de spate, dureri în piept sau dureri musculare.
– Erupţii la nivelul pielii, mâncărime sau creşterea sensibilităţii pielii la lumina soarelui. Erupţiile importante de la nivelul pielii au fost asociate cu boli generale.
– Pancreatită (inflamaţia pancreasului), boli de rinichi (medicul va efectua teste regulate în timpul tratamentului dacă consideră că sunteţi expus riscului de boli de rinichi).
– Hepatită (inflamaţia ficatului).

Reacţii adverse care apar mai rar: bătăi cardiace mai rapide, uscăciunea gurii sau gâtului, căderea părului, impotenţă, infecţii urinare, depresie, confuzie, senzaţie de zgomote în urechi, vedere tulbure, tulburări de gust.
Accuzide poate provoca modificări ale sângelui, medicul putând considera necesară efectuarea unor analize. La unii pacienţi care au luat Accuzide sau alte medicamente similare au fost observate:
– Creşterea cantităţii de colesterol şi trigliceride (grăsimi din sânge).
– Creşterea concentraţiei de creatinină sau azot ureic sanguin (substanţe care arată starea de funcţionare a rinichilor).
– Creşterea concentraţiei de acid uric, ceea ce duce la apariţia sau la agravarea gutei.
– Modificarea necesarului de insulină la pacienţii diabetici sau creşterea concentraţiei de glucoză sanguină.
– Scăderea numărului de trombocite, ceea ce afectează coagularea sângelui. Dacă observaţi apariţia inexplicabilă de vânătăi sau de pete roşii/roz pe piele, contactaţi medicul.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Accuzide

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul orignal.
Nu utilizaţi Accuzide după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Informaţii suplimentare

Ce conţine ACCUZIDE
– Substanţele active sunt quinapril şi hidroclorotiazidă. Fiecare comprimat filmat conţine quinapril 10 mg şi hidroclorotiazidă 12,5 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu-lactoză monohidrat, carbonat de magneziu greu, povidonă, crospovidonă, stearat de magneziu, film-hipromeloză 3 cP, dioxid de titan (E 171), hidroxipropilceluloză, macrogol 400, hipromeloză 50 cP, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), ceară Candelilla.

Cum arată ACCUZIDE şi conţinutul ambalajului
Accuzide este disponibil în cutii conţinând 30 comprimate filmate. Comprimatele filmate sunt ovale, biconvexe, roz, prevăzute cu linie mediană pe ambele feţe şi inscripţionate „PD 222” pe o faţă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:
Pfizer Europe MA EEIG,
Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie

Producătorul:
PFIZER MANUFACTURING DEUTSCHLAND GmbH
Betriebsstätte Freiburg
Mooswaldallee 1
79090 Freiburg, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Martie, 2012.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă