ENAP-HL 20 mg/12,5 mg, Comprimate

Substanță activa
maleat de enalapril şi hidroclorotiazidă
Clasa ATC
C09BA
Format
comprimate
Afecțiuni
Enap-HL 20 mg/12,5 mg este utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale.
Producător
KRKA, d.d.
Acțiune terapeutică
Enalaprilul aparţine grupului inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei

CE ESTE ENAP-HL 20 mg/12,5 mg ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

ENAP-HL 20 mg/12,5 mg

Comprimate

Substanţe active: maleat de enalapril şi hidroclorotiazidă.

Alţi componenţi: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidon pregelatinizat, talc, stearat de magneziu.

Numele şi adresa producătorului şi deţinătorului Autorizaţiei de punere pe piaţă:

Krka, d.d., Novo mesto,

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Compoziţie

Un comprimat conţine 20 mg maleat de enalapril şi 12,5 mg hidroclorotiazidă Grupa farmacoterapeutică: inhibitori ai enzimei de conversie şi diuretice – combinaţii. Ce este Enap-HL 20 mg/12,5 mg?

Enap-HL 20 mg/12,5 mg este utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale.

Enalaprilul aparţine grupului inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Acest medicament inhibă activitatea ECA. În timpul tratamentului cu enalapril se produce creşterea diametrului vaselor de sânge, ceea ce determină scăderea presiunii sanguine şi creşterea aportului de sânge şi oxigen la inimă şi alte organe. Hidroclorotiazida aparţine grupului de medicamente care cresc excreţia de urină (diuretice). Acest medicament creşte excreţia de urină, astfel scăzând presiunea sanguină. Acţiunea antihipertensivă a asocierii de enalapril şi hidroclorotiazidă este mai puternică decât acţiunea fiecăruia ele luat separat.

Efectul maxim al enalaprilului apare după 6-8 ore. Efectul hidroclorotiazidei de creştere a excreţiei de urină apare de obicei după 2 ore de la administrare; este maxim după 3-4 ore. Efectul asupra tensiunii arteriale se manifestă după 3-4 zile de tratament. Efectul asocierii persistă de obicei 24 de ore. Efectul terapeutic stabil este obţinut după câteva săptămâni de tratament.

Pentru ce se utilizează Enap-HL 20mg/12,5 mg?

Indicaţii terapeutice

Medicamentul este recomandat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (valori mari ale tensiunii arteriale), atunci când este necesar tratament asociat.

ÎNAINTE DE A ÎNCEPE TRATAMENTUL CU ENAP-HL 20 mg/12,5 mg

Informaţi medicul dumneavoastră dacă aveţi boli cronice, tulburări metabolice, dacă sunteţi alergicsau dacă sunteţi în tratament cu alte medicamente.

Cine nu trebuie să utilizeze Enap-HL 20 mg/12,5 mg?

Contraindicaţii

Nu trebuie să utilizaţi acest medicament dacă sunteţi alergici la enalapril, hidroclorotiazidă sau sulfonamide, la oricare din ingredientele medicamentului sau la alţi IECA; dacă în trecut tratamentul cu alţi IECA a produs reacţii de hipersensibilitate cu apariţia bruscă a transpiraţiilor buzelor sau feţei, gâtului, posibil mâinilor şi picioarelor sau răguşeală (angioedem); dacă suferiţi de edem angioneurotic ereditar sau edem angioneurotic de orice altă cauză, necunoscută, afectare severă a funcţiei renale sau hepatice, hiperaldosteronism primar; în caz de transplant renal sau stenoză de arteră renală bilaterală, stenoză de arteră renală pe rinichi unic funcţional; în timpul sarcinii şi alăptării.

Precauţii

Înaintea unei intervenţii chirurgicale informaţi medicul dacă utilizaţi Enap-HL 20 mg/12,5 mg, deoarece există un risc crescut de hipotensiune arterială în timpul anesteziei generale. Dacă în timpul tratamentului cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg apar diaree severă prelungită, vărsături sau transpiraţii intense, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece pierderea de fluide poate determina hipotensiune arterială.

Înaintea unui posibil tratament prin hemodializă sau altă procedură asemănătoare (afereză) sau a unui tratament adresat hipersensibilităţii la veninul de viespe sau albină (desensibilizare), informaţi doctorul că faceţi tratament cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg, datorită riscului crescut de apariţie a reacţiilor adverse de hipersensibilizare.

Înaintea efectuării testelor pentru funcţia paratiroidiană, spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Enap-HL 20 mg/12,5 mg.

Eficacitatea şi siguranţa Enap-HL 20 mg/12,5 mg la copii nu au fost stabilite, de aceea nu trebuie administrat copiilor.

Ce alte medicamente pot interacţiona cu Enap-HL 20mg/12,5 mg?

Interacţiuni

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizaţi alte medicamente, chiar din cele ce se eliberează la farmacie fără prescripţie medicală.

Înaintea întreruperii tratamentului cu un medicament pe care îl utilizaţi regulat sau înainte de a începe tratamentul cu orice medicament, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Aceasta se referă în special la medicamentele recomandate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficienţei cardiace, diabetului zaharat, medicamente ce se adresează excreţiei urinare, medicamente cu potasiu, medicamente contra durerilor articulare, acid acetilsalicilic, sedative, hipnotice, medicamente pentru tratamentul reumatismului, gutei, tulburărilor psihice, ulcerelor gastro-intestinale, bronşitei cronice şi/sau astmului bronşic, hipocolesterolemiante. Utilizarea concomitentă a Enap-HL 20 mg/12,5 mg şi a unor medicamente recomandate în tratamentul afecţiunilor de mai sus poate diminua acţiunea acestora sau potenţa reacţiile adverse, poate influenţa efectul Enap-HL 20 mg/12,5 mg sau poate creşte riscul de agravare a funcţiei renale; de asemenea poate determina reacţii alergice.

Nu utilizaţi medicamente care se eliberează în farmacie fără reţetă fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră. Aceasta se referă mai ales la medicamente pentru tratamentul răcelii, pentru calmarea durerii, înlocuitori de sare sau medicamente ce conţin potasiu.

Atenţionări speciale

În timpul tratamentului cu Enap-HL 20mg/12,5 mg verificaţi regulat tensiunea arterială. Întrebaţi medicul dumneavoastră despre valoarea adecvată a tensiunii dumneavoastră arterială şi când trebuie să reveniţi la următorul control.

Înainte de începerea tratamentului cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg, informaţi medicul dumneavoastră dacă faceţi tratament pentru diabet zaharat, gută, astm bronşic, boli hepatice, renale, ale aparatului cardiovascular (atac de cord sau accident vascular cerebral), pancreatice, ale măduvei osoase, sistemului imun sau alergii. De asemenea, trebuie să informaţi medicul dacă aţi avut în trecut atac de cord sau accident vascular cerebral, tulburări electrolitice, intervenţii chirurgicale asupra nervilor (simpatectomie) şi dacă sunteţi alergici la sulfonamide. Informaţi medicul dacă urmaţi o dietă, în special dietă hiposodată.

La începutul tratamentului sunt necesare examinări medicale mai frecvente. Nu trebuie să omiteţi aceste examinări, chiar dacă vă simţiţi bine. Medicul dumneavoastră va decide frecvenţa examinărilor medicale.

După administrarea primei doze de medicament şi chiar la câteva ore de la administrare, poate apărea scăderea excesivă a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială). Se manifestă de obicei prin greaţă, accelerarea bătăilor inimii, ameţeală, leşin. Dacă apare hipotensiune arterială, întindeţi-vă cu capul pe o pernă joasă şi chemaţi medicul dumneavoastră. Hipotensiunea arterială şi consecinţele ei severe sunt rare şi trecătoare. Hipotensiunea arterială trecătoare nu este o piedică pentru continuarea tratamentului cu acest medicament. După rezolvarea hipotensiunii arteriale, veţi tolera în general bine următoarele doze. Dacă apare hipotensiune arterială recurentă însoţită de manifestări ale bolii (de exemplu greaţă, accelerarea bătăilor inimii şi leşin), adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă în timpul tratamentului apar ameţeală, leşin sau stare de inconştienţă la ridicarea din poziţie culcată sau şezândă, spuneţi medicului dumneavoastră. Este recomandat să vă ridicaţi totdeauna încet, mai ales dacă sunteţi în vârstă.

Administrarea Enap-HL 20 mg/12,5 mg cu alimente şi băuturi

Puteţi administra medicamentul în timpul sau după masă, cu puţin lichid.

Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului deoarece poate potenţa acţiunea de scădere a tensiunii arteriale a Enap-HL 20 mg/12,5 mg.

Sarcina şi alăptarea

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înaintea administrării oricărui medicament.

Enap-HL 20 mg/12,5 mg traversează bariera placentară şi pot afecta fătul, de aceea nu trebuie să utilizaţi acest medicament dacă sunteţi însărcinată, mai ales în al doilea şi al treilea trimestru. Enap-HL 20 mg/12,5 mg nu sunt recomandate femeilor care doresc să devină însărcinate. Femeile care devin însărcinate în timpul tratamentului cu acest medicament trebuie să se adreseze cât mai repede medicului în legătură cu continuarea tratamentului, deoarece hipertensiunea arterială în sarcină este periculoasă atât pentru mamă cât şi pentru făt. Enap-HL 20 mg/12,5 mg se excretă în laptele matern, de aceea mamele care fac tratament cu acest medicament sunt sfătuite să nu alăpteze.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

La anumiţi pacienţi Enap-HL 20 mg/12,5 mg pot determina hipotensiune arterială şi ameţeli, mai ales la începutul tratamentului, determinând astfel indirect şi tranzitor afectarea capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Până nu se stabileşte cum răspundeţi la tratament, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

CUM SE UTILIZEAZĂ ENAP-HL 20 mg/12,5

Doze şi mod de administrare

Urmaţi cu stricteţe indicaţiile medicului dumneavoastră. Nu trebuie să modificaţi dozele sau să întrerupeţi tratamentul fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră.

Doza uzuală este 1 comprimat Enap-HL 20 mg/12,5 mg o dată pe zi. Trebuie să luaţi comprimatele întregi, în timpul sau după masă, cu puţin lichid. Trebuie să vă obişnuiţi să luaţi medicamentul regulat, cel mai bine dimineaţa, şi totdeauna la aceeaşi oră.

Tratamentul cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg este un tratament pe termen lung, în cazul în care nu apar circumstanţe care să determine întreruperea lui. Deoarece trebuie să luaţi acest medicament regulat, asiguraţi-vă că aveţi totdeauna suficiente comprimate pentru a continua tratamentul.

Dacă aveţi impresia că efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă aţi luat mai mult Enap-HL 20 mg/12,5 mg decât ar trebui.

Supradozaj

Dacă aţi luat o supradoză, întindeţi-vă cu capul pe o pernă joasă şi chemaţi medicul dumneavoastră.

Cele mai frecvente semne de supradozaj sunt greaţa, accelerarea bătăilor inimii, ameţelile şi leşinul, datorită unei scăderi excesive a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială). După ingestia unui mare de comprimate pot apărea următoarele: urinări mai frecvente şi în cantitate mai mare, hipotensiune arterială severă cu tulburări de ritm cardiac, convulsii, paralizii parţiale şi pierderea stării de conştienţă. Dacă pacientul este conştient după ce a luat o supradoză, încercaţi să induceţi vărsături şi chemaţi imediat medicul dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să luaţi Enap-HL 20 mg/12,5 mg

Dacă aţi omis să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă.

Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, luaţi-l cât mai curând posibil, cu excepţia cazului când mai sunt numai câteva ore până la următoarea doză. În acest caz, luaţi doar doza programată, fără a o dubla.

Efecte ale întreruperii tratamentului cu Enap-HL 20 mg/12,5 mg

Trebuie să fiţi conştient că tratamentul cu oricare medicament care scade tensiunea arterială nu va vindeca boala, dar va ajuta la reducerea tensiunii arteriale şi menţinerea ei la nivelele dorite. Astfel vor fi prevenite sau diminuate consecinţele sau complicaţiile hipertensiunii arteriale.

POSIBILE REACŢII ADVERSE

Reacţii adverse

Ca orice medicament, Enap-HL 20 mg/12,5 mg poate determina reacţii adverse. Întrerupeţi adminsitrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului în cazul în care apar:

•       confuzie, ameţeli, vertij, leşin sau pierderea stării de conştienţă;

•       bătăi ale inimii accelerate sau neregulate sau dureri în piept;

•        scăderea excreţiei de urină;

•       febră, frisoane, dificultate la înghiţire instalate brusc;

•       oboseală şi slăbiciune neobişnuite;

•       crampe musculare, mai ales la nivelul gambelor;

•       dureri abdominale, vărsături;

•       agravarea gutei;

•       icter;

•       transpiraţii bruşte ale buzelor şi feţei, gâtului, posibil ale mâinilor şi picioarelor, dificultăţi de respiraţie sau răguşeală;

•       erupţii cutanate, prurit cutanat sever, arsuri, pete roşii la nivelul întregului tegument.

Dacă apar tuse uscată şi iritativă, dureri de cap, greaţă, diaree, sensibilitate crescută la lumina solară, epuizare sau oboseală, şi acestea sunt supărătoare sau afectează calitatea vieţii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă remarcaţi apariţia oricărei reacţii adverse, chiar dacă nu este menţionată în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

PĂSTRAREA ENAP-HL 20 mg/12,5 mg

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate.

Data ultimei verificări a prospectului

Decembrie, 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Aperitiv cu noua Șuncă Praga vrac Matache Măcelaru’