Selma Blair, actrița diagnosticată cu scleroză multiplă, și-a învins orice teamă: „Ceea ce este ironic pentru mine acum e că mi-am petrecut atât de mult din viață consultând experți, căutând semne, când tot timpul semnele erau chiar în fața mea”

  • Publicat:
Selma Blair, actrița diagnosticată cu scleroză multiplă, și-a învins orice teamă: „Ceea ce este ironic pentru mine acum e că mi-am petrecut atât de mult din viață consultând experți, căutând semne, când tot timpul semnele erau chiar în fața mea”
Sursa foto: instagram @selmablair

Selma Blair a fost diagnosticată cu scleroză multiplă în anul 2018, însă a declarat că primele simptome le-a avut cu mulți ani înainte. Scleroza multiplă este o boală autoimună ce afectează sistemul nervos și astfel se poate manifestă în numeroase moduri, lucru ce o face atât de greu de diagnosticat.

Selma Blair: cum a transformat-o diagnosticul primit de medici

„Am suferit de simptome care veneau și plecau încă din copilărie. Febră, infecții ale tractului urinar, dureri și amorțeli ale nervilor, depresie. Simptome pe care am încercat să le atenuez cu alcool, dar efectul a fost temporar. Simptome care au devenit mai puternice în timp. În jurul anului 2008, am început să-mi pierd simțurile la picioare într-un mod pe care nu l-am mai avut până acum. Au început să renunțe, în mod inexplicabil”, a marturisit aceasta intr-un interviu pentru ABC News.

Chiar dacă simptomele au fost atât de evidente, actrița s-a confruntat de-a lungul anilor cu mai multe diagnostice puse de medici.

„Am fost la chiropracticieni, lucrători în energie, orice fel de vindecător. Ceea ce este ironic pentru mine acum e că mi-am petrecut atât de mult din viață consultând experți, căutând semne, când tot timpul semnele erau chiar în fața mea”, a mai adaugat aceasta.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Selma Blair (@selmablair)

Actrița a fost supusă unui tratament cu celule stem, cu scopul de a-i reseta sistemul imunitar, iar pentru asta Salma a fost nevoită să recurgă la chimioterapie.

Afecțiunea i-a afectat însă capacitatea motrică și vederea, Salma declarând că nu mai poate vedea deloc cu unul dintre ochi.

Viața cu scleroză multiplă: simptome, diagnostic

Scleroza multiplă este o afecțiune progresivă, care afectează sistemul nervos central, respectiv măduva spinării și creierul.

Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute, iar aceasta afectează preponderent femeile, îndeosebi femeile cu vârstă cuprinsă ître 20 și 40 de ani.

Printre principalii factori de risc care duc la apariția bolii se numără și:

  • stresul
  • consumul de tutun sau alcool
  • bolile autoimune
  • expunerea frecvența la anumite substanțe chimice toxice
  • carențele de vitamina D și B12
  • disfuncțiile hormonale

Simptomele bolii poate varia și depinde de nervii afectați. Astfel, în forme mai blânde, boala este mai puțin agresivă, persoana având o stare bună, fără simptome noi. În forme mai severe în schimb, boala poate determina pierderea capacității pacientului de a se deplasa temporar. Scleroza poate duce și la dizabilitate motorie.

Maladia poate fi diagnosticată în urma unor examene medicale ce includ examenul clinic, istoricul medical al pacientului, dar și testări pentru depistarea leziunilor neurologice și a celor de la nivelul maduvăi spinării.

Scleroza multiplă nu poate fi vindecată integral. Tratamentul vizează gestionarea simptomelor, reducerea recidivelor și încetinirea progresiei afecțiunii.

Citește și: Cum se schimbă viață unei persoane care suferă de scleroză multiplă?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân