Ioana Ginghină: „E ipocrit ca tu să mănânci nesănătos şi să-i impui copilului să nu mănânce ca tine!”

Am cunoscut-o la un eveniment CSÎD, în mijlocul copiilor şi personajelor desprinse din poveşti şi m-a fascinat dăruirea pentru cei mici, răbdarea şi talentul de a-i familiariza cu tainele actoriei.
  • Publicat:

Mama lui Nică în piesa „Amintiri din copilărie” de la Teatrul Ion Creangă şi mama Ruxandrei în viaţa de zi cu zi, Ioana Ginghină este fascinată de personalitatea copiilor. Personalitate pe care încearcă să o pună în valoare printr-un proiect de suflet, MiniArtShow by Ioana Ginghină.

Am cunoscut-o la un eveniment CSÎD, în mijlocul copiilor şi personajelor desprinse din poveşti şi m-a fascinat dăruirea pentru cei mici, răbdarea şi talentul de a-i familiariza cu tainele actoriei.

Printre repetiţiile pentru rolul Smarandei “un personaj cu mare greutate în aceste poveşti scrise cu atâta farmec de Creangă” şi pregătirile pentru deschiderea şcolii de actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină, actriţa m-a introdus puţin în universul ei.
 

CSÎD: De ce ai ales să creezi MiniArtShow?

I.G.: Am ales să fac MiniArtShow pentru că educaţia timpurie este extrem de importantă. Noi, cei născuţi într-o altă epocă, am avut parte de ea prin simplitatea vieţii pe care am trăit-o, însă acum, copiii stau mult în casă, sunt mult mai „încorsetaţi”. Socializarea reală este pe cale de dispariţie, aşa că prin aceste programe am încercat să aduc în viaţa copiilor noştri „joaca din faţa blocului”. Tocmai de aceea, din 27, 28 septembrie deschidem porţile tărâmului fermecat şi, astfel, îi întâmpinăm pe cei mici cu ateliere creative, spectacole, ateliere de stimulare senzorială, şcoala de actorie. Sunt programe originale, special gândite de profesionişti, echipa fiind formată din actori, regizori,artişti plastici, psihologi şi actori păpuşari.

CSÎD: Cum te împlineşte interacţiunea cu copiii?

I.G.: Copiii sunt un public special, iar în anii când am făcut parte din echipa de clovni care, la patul de spital al copilului, făceam terapie prin teatru cu cei mici, am învăţat cât de mult te împlineşte un zâmbet de copil.

CSÎD: Ai o constantă preocupare pentru nutriţie. Cum ţi-ai descoperit această pasiune?

I.G.: Încă de mică am fost educată să am grijă la alimentaţie şi să fac sport. Însă, neîndrumată de nimeni, mi-a plăcut să am grijă de mine şi pe partea de cosmetică. Tatăl meu este fost antrenor de box şi profesor de educaţie fizică. De la el am învăţat ce înseamnă alimentaţia echilibrată şi sportul.

CSÎD: Când ai creat blogul şi ce anume vrei să transmiţi?

I.G.: Prin blog şi Facebook ajut cât de mult pot oamenii. Răspund la toate întrebările care îmi sunt puse prin intermediul  acestor canale. Am persoane care îmi mulţumesc şi care îmi spun că le-am schimbat viaţa. E mai mult decât am vrut eu să fac şi de aceea o să continuu să scriu despre ceea ce cred eu că e bine.

CSÎD: La ce ai renunţat, de când ai mai multă grijă la alimentaţia ta?

I.G.: La nimic nu am renunţat, poate la sucurile din comerţ, însă acum sunt mai atentă, mai echilibrată, am descoperit alimente ale căror existenţă nu o cunoşteam ca seminţele de in, de cânepă, germenii, frunzele, sucul de iarbă de grâu.

CSÎD: Cum ţi-ai descrie stilul de viaţă?

I.G.: Echilibrat: nu fumez, nu beau alcool, nu pierd nopţi, fac sport şi mănânc echilibrat.

CSÎD: Îţi place sportul? Eşti o fire sportivă?

I.G.: Da, iubesc sportul şi chiar competiţia, alerg, înot, joc tenis. Nu îmi place sala şi nu îmi place să fac sport în spaţii închise. Iarna, însă, mă adaptez.

CSÎD: Cum o implici pe cea mică în activităţile tale?

I.G.: Ruxandra este sora mea, suntem ca două siameze. La spectacolele de la teatru, la programele MiniArtShow şi la antrenamentele mele este nelipsită. Apoi ne plimbăm, citim, vizionăm filme, ne jucăm cu animalele noastre, gătim împreună, ne petrecem foarte mult timp una cu cealaltă.

CSÎD: Ce anume din nutriţie, sport, stil de viaţă i-ai împărtăşit fetiţei tale?

I.G.: Totul! Pentru mine puterea exemplului este cea mai bună. E ipocrit ca tu să mănânci nesănătos şi să-i impui copilului să nu mănânce ca tine. Însă, dacă te vede pe tine ca părinte că ai un anume stil de viaţă, pe acela îl va adopta şi copilul.

CSÎD: Cum decurge o zi alături de ea?

I.G.: În vacanţă, o zi este cam aşa: 7:30 trezirea, 8:30 am plecat la înot, apoi de la 10:00 e cu mine la teatru până la ora 14:00 când plecăm. Aici depinde de la o zi la alta, o vizită la Muzeul Antipa, un film pentru copii, o plimbare în parc. Mergem acasă, ne mai jucăm şi gata, băiţă şi somn, căci a doua zi o luăm de la capăt. Acum că Ruxandra este în clasa pregătitoare, dimineaţa este rezervată şcolii.

CSÎD: E o mică actriţă, nu-i aşa?

I.G.: E un copil cu foarte multe calităţi şi chiar are talent artistic, dar acum este înclinată mai mult spre desen. Îi place mult să deseneze, iar de curând i-am facut un perete pe care îl poate picta cum vrea ea. Abia aştept să văd ce va ieşi.

CSÎD: Ce activităţi faceţi cu toţii şi vă simţiţi minunat?

I.G.: Stăm acasă! Avem o casă cu o curte mare, în care sunt şi 4 pisici şi 2 căţei. Ne place să stăm la noi acasă, să ne jucăm bedminton, să ne dam cu rolele, să citim, să facem plajă, să povestim, să ne jucăm prinselea. E minunat când avem astfel de zile .

CSÎD: Care sunt cele mai importante lucruri despre viaţă pe care vrei să i le spui fetiţei tale când va fi mai mare?

I.G.: Vreau să înveţe să se bucure de lucrurile cu adevărat importante din viaţă şi să nu lase „murdăria „din jur să-i intre în suflet.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”