Diabetul zaharat, boala care l-a „maturizat” pe Bogdan Mocanu: „Este o boală și o binecuvântare în același timp”

  • Publicat:
Diabetul zaharat, boala care l-a
Sursa foto: instagram @bogdanmocanu

Bogdan Mocanu suferă de o afecțiune medicală cumplită. În floarea vârstei, acesta a fost diagnosticat cu diabet, iar acum este dependent de insulină.

Bogdan Mocanu se lupta cu diabetul de 15 ani

Bogdan Mocanu a fost nevoit să își schimbe stilul de viață când a fost diagnosticat cu diabet. A învățat să își controleze emoțiile și a învățat cum să administreze insulină pe cont propriu. De asemenea, el a început să ducă un stil de viață sănătos, mergând la sală și mâncând doar alimentele care nu îi pun sănătatea în pericol.

„Diabetul este un lucru bun care mi s-a întâmplat pentru că m-a maturizat, acum pot progresa”, a declarat artistul.

„Este o boală și o binecuvântare în același timp. Cât am stat internat, am început să desenez. De la simțul asta artistic deprinzi și alte calități. M-a schimbat mult, m-a maturizat, chiar dacă prematur și un pic cam dur. Nu regret nimic. Unii spun că nu mi-am trăit copilăria, că am stat numai prin spitale. Eu nu regret, o consider o lecție de viață. Dumnezeu a simțit că eu sunt foarte slab, că sunt firav, că sunt sensibil”, a mai adăugat Bogdan Mocanu.

Afecțiunea se pare că i-a schimbat complet viața, iar acum artistul trebuie să aibă mare grijă de starea să de sănătate și să și-o monitorizeze frecvent prin teste și analize medicale.

Citește și: Viorica de la Clejani, despre boala cumplită care o macină: „Cu cât mănânci mai mult, cu atât te duci mai repede”

Diabetul zaharat: diagnostic, manifestări, stil de viață

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, declanșată de un dezechilibru al secreției de insulină în organism sau de rezistența opusă de anumite celule la acțiunea insulinei.

Diagnosticul de diabet zaharat se pune dacă pacientul îndeplinește minimum unul dintre următoarele criterii:

  • înregistrarea unei valori mai mari de 200 mg/dl a insulinei în orice moment al zilei
  • hemoglobină glicozilata depășește 6,5%
  • glicemia are o valoare de peste 200 mg/dl la efectuarea testării de toleranță la glucoză

Atunci când un pacient primește diagnosticul de diabet zaharat, întreaga familie începe, alături de acesta, o nouă călătorie. Stilul de viață, regimul alimentar echilibrat și complianța la tratamentul medicamentos recomandat devin aspecte deosebit de importante în viața pacientului diabetic.

Câteva sfaturi pentru îmbunătățirea stilului de viață al pacienților diabetici:

  • Renunțarea la fumat
  • Un program de odihnă ordonat
  • Exercițiile fizice practicate în mod regulat
  • Îngrijirea picioarelor trebuie să fie făcută cu atenție sporită, prin igienizarea și examinarea zilnică a pielii din această zonă
  • Igiena orală și vizitele periodice la medicul stomatolog

Câteva sfaturi pentru o dietă echilibrată a pacientului diabetic:

  • Alimentele ce trebuie evitate includ: produsele cu zahăr sau miere, alimentele din clasa leguminoaselor (fasole, linte, mazăre), fructele confiate, pastele făinoase, sucurile de fructe, băuturile carbogazoase sau băuturile alcoolice
  • Alimentele indicate sunt reprezentate de produsele cu indice glicemic scăzut: fructe (portocale, grepfrut, kiwi, caise, pere, prune), legume (cartofi, spanac, broccoli, varză), cereale integrale, carne slabă, pește, produse lactate cu un conținut redus de grăsimi, nuci fără sare adăugată
  • Este indicat că prepararea alimentelor să se facă la abur sau la cuptor, nu prin prăjire.

Citește și: Diabetul zaharat: cum se manifestă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân