Mergi la doctor în altă țară? Cum să te pregătești pentru vizita medicală

Citiți cu atenție clauzele asigurării medicale de călătorie, dar și avertismentele pentru destinația aleasă de la Ministerul de Externe înainte de a pleca la drum.
  • Publicat:
Mergi la doctor în altă țară? Cum să te pregătești pentru vizita medicală
Cum să te pregătești pentru vizita la medic în altă țară

Din diverse motive, ni se poate întâmpla să avem nevoie de consult medical de urgență și când suntem în afara țării. O asigurare medicală de călătorie încheiată înainte de plecarea din țară sau cardul european de sănătate pentru statele membre UE (dar și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), dar cunoașterea unei limbi de circulație internațională precum engleza sunt de mare ajutor. O sumă de bani rezervată pentru situații de urgență este indicată.

 

Mai ales în perioada pandemiei învățăm cu toții lecții importante despre sănătate, despre cât de repede se poate pierde și despre cât de util este să fim pregățiți să o recuperăm. Atât pe teritoriul țării în care locuim, dar și atunci când călătorim trebuie să avem asigurări de sănătate valide. Dacă călătoriți în afara țării, interesați-vă dacă asigurarea pe care o aveți, acoperă și costurile în caz că veți face coronavirus. Informații precum și dacă biletele noi de avion sunt sau nu incluse în caz de îmbolnăvire, ce se întâmplă în caz de deces etc sunt foarte importante, chiar dacă foarte puțin probabile. Citiți cu atenție avertizările Ministerului de Externe referitoare la locul în care urmează să călătoriți, dar pentru locurile în care faceți tranzit (dacă este cazul). Notați și numărul de telefon pentru urgențe din țara în care mergeți.

Cu ce documente medicale să pleci în călătorie?

Consultați medicul de familie din țară dacă aveți diverse boli cronice sau o vârstă înaintată pentru a primi recomandări, rețete pentru a lua medicamentele necesare. Să cereți/aveți o scrisoare medicală de la medic și să o traduceți fie în limba țării în care mergeți fie în engleză, dacă aveți boli cronice poate fi de mare ajutor. O rezervă de medicamente este indicat să aveți în bagaj. Păstrați și o copie după rețetă deoarece unele medicamente nu sunt permise în anumite țări.

Pregătiți un discurs înainte de a vorbi cu medicul într-o țără străină

La doctor nimeni nu ajunge de la plăcere. Stresul, emoțiile, dureri intense vă pot face să uitați detalii importante. Dacă nu vorbiți limba statului în care vă aflați, stresul devine și mai mare, evident. Engleza este o limbă vorbită frecvent de către personalul medical. Dacă nu o stăpâniți, este bine să aveți un translator cu dumneavoastră (o rudă, un prieten, un translator profesionist)

Pregătiți un discurs înainte de a ajunge să vorbiți cu medicul – scurt dar cuprinzător în care să descrieți atât simptomele, debutul, durata lor, boli cronice pe care le aveți, medicație (puteți chiar arată medicamentele, în unele țări se vând sub alte denumiri). Dacă ați făcut un RMN recent sau alte investigații imagistice, luați CD-uri, rezultatele cu dumneavoastră și semnalați medicului că le aveți.

De asemenea, folosiți și dispozitivele online autorizate pentru a traduce termeni medicali pe care nu îi cunoașteți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân