Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Vacanţă în Danemarca - Dimineţi extraordinare în Insula Møn

Vacanţă în Danemarca - Dimineţi extraordinare în Insula Møn, foto de Marc Vorsatz Vacanţă în Danemarca - Dimineţi extraordinare în Insula Møn, foto de Marc Vorsatz

Spicele din imensul lan de grâu din faţa casei vechi cu acoperiş de stuf au luat-o razna. Nu se mai unduiesc armonios sub suflarea zeului Eol. Stânga, dreapta, stânga, dreapta... la nesfârşit, calmând chiar şi nervii umani cei mai întinşi cum făceau până acum câteva clipe. Nu. Acum, sunt nervoase, se mişcă aiurea, fără ţintă. Spicele înalte şi zvelte se pregătesc să ţină piept furtunii ce se apropie. Marea şi plaja ei sălbatică presărată cu arbori de măceşi înfloriţi mărginesc lanul de grâu. Forţa lor dirijează simfonia de dinaintea furtunii. Cerul se întunecă. Dar nu pot intra în casă.

Liniştea de dinaintea furtunii...

Lan de grau, Danemarca

Ar fi ca şi cum ai părăsi sala operei înainte ca aria principală să fie cântată. În aer miroase a pâine caldă. Nu ştiu prin ce mecanism spicele de grâu dar şi cele de ovăz din lanul alăturat au eliberat în aer parfum fin de pâine de casă coaptă pe vatră. Este cald afară. Cerul nemărginit de urme brutale ale civilizaţiei, casa este situată la câţiva kilometri depărtare alte urme de civilizaţie, tocmai a fost străpuns de un fulger. Unul foarte puternic.

Până să îi apară ecoul în natură - tunetul - ţin strâns în pumn o bucăţică de fosilă de belemnite, primită de fiul meu de la o profesoară pe plaja din Møns Klint. Ea tocmai găsise fărâma de istorie veche de 70 de milioane de ani printre urmele de calcar căzute de pe muntele alb Klint (unic în lume) de la ploile de cu o zi înainte. Fosila e un minifragment ce i-ar fi aparţinut unui caracatiţe gigant, după spusele ei. Din cele mai vechi timpuri bucăţelele de fosile de la Klint sunt amulete. Amuletele protejează în special copiii, dar ajută şi femeile să fie fertile sau să nu strice textura untului atunci când îl prepară acasă... Fosilele se folosesc şi ca protecţie împotriva trăsnetelor.

F de la fazani, fulgere, frumuseţe

În Danemarca, fulgerele sunt la ele acasă. Aproape că în cele două săptămâni petrecute aici, ochii mi-au fost luminaţi de tot atâtea fulgere câţi fazani am văzut plimbându-se pe câmpurile daneze. Unii fazani chiar traversau strada, iar unul aproape a intrat în casă... Gândurile sunt aruncate în aer de tunetul puternic. Simfonia se dezlănţuie pe notele cele mai înalte ale portativului. Poate că este cazul să intru în casă. Dar cum? Cum când spicele de grâu au înnebunit cu mişcările lor? Cum când cerul cenuşiu este atât de generos, nimic nu îl umbreşte - nu zgârie nori, nu clădiri istorice... Iar aerul, oh aerul este aşa plăcut parfumat. Când am ajuns în prima zi de vacanţă, mirosea a... bălegar, folosit ca îngrăşământ natural pentru plantaţii şi grădini.
Merg în lanul grâu şi întind braţele. Îmi sunt mângâiate puternic de ”mustăţile de pişigă”ale grâului cum le spune fiul meu de nici 3 ani. Liniştea de dinaintea furtunii. Secunde fără gânduri.

O dimineaţă însorită pe o plajă daneză sălbatică

Plaja insula Mon Danemarca

 

O nouă dimineaţă, o nouă viaţă în Møn

La 4.25 am lumina dimineţii scaldă lanul de grâu ce străluceşte de la rouă, dar şi de la ploaie. A fost o noapte plină. Plină de fulgere şi tunete. Am simţit energia naturii la propriu căci patul în care am ales să dormim a fost chiar lipit de un perete de sticlă. Erau şi alte opţiuni pentru a dormi, dar cum să ratezi aşa ceva? Grâul şi secara sunt la locul lor şi nu prea. Mii de spice au fost doborâte. Ca şi viaţă, cei mai puternici sau mai norocoşi rezistă intemperiilor. Ora 10.00 am ne găseşte la cea mai mare fermă de porci de companie din Danemarca - Besøgsbongården, situată tot pe insula Møn. O întâlnim pe Metterosa, mamă a doi copii şi a o mulţime de mini porci din toată lumea, găini, raţe, a poneiului din rasa Shetland - Taco şi a 3 capre. Ţine în braţe lucernă proaspăt tăiată şi acompaniază câţiva copii. Merg să hrănească animalele. Ne alăturăm lor. Fiul nostru Marc Robin este deosebit de timid. La început. Hrănim întâi cei 3 kunekune din Noua Zeelandă. Lady Gaga, cum a fost numită o domnişoară kunekune datorită temperamentului ei rebel, vine prima la mâncare. Marc Robin începe să strige Ga-ga, Ga-ga. Semn că s-a acomodat deja.

Lady Gaga se lasă răsfăţată, Besøgsbongården

Kunekune

Ajungem în ţarcul caprelor. Şi surpriză. Peste noapte Luna, una dintre ele, a născut. Luis este primul pui de capră la ferma Metterosei. Este emoţionată, atinge timid puişorul, dar o mângâie şi pe proaspăta mamă cu empatie... Am hrănit două ore mini-purceii şi restul animalelor. Copiii sunt toţi foarte fericiţi. La fel şi Metterosa. Ea şi soţul ei au primit în urmă cu câţiva ani vestea că nu pot avea copii. Atunci ea a dorit să aibă câţi mai mulţi… purcei (a crescut şi în copilărie) şi au deschis ferma. Apoi a rămas însărcinată. De două ori. În tot acest timp, Marc Robin testa deja dacă apa purceilor este bună de băut...

Mădălina Drăgoi şi Marc Robin împreună cu vedetele de la Besøgsbongården

Danemarca

 

Oceanul devenit munte de cretă - Møns Klint

Dimineaţa următoare ne-a găsit la Møns Klint, un munte de calcar unic în lume ce se întinde pe 7 km (cel mai înalt punct are 143 de metri) de-a lungul coastei Mării Baltice. Deşi plouase cu o noapte înainte, cerul nu arăta urme. Iar apa mării avea nuanţe ca în Caraibe. Am coborât cam 500 de trepte din lemn ca sa ajungem pe plajă.

Vedere spre Møns Klint, insula Møn, Danemarca

Mons Kliff Danemarca

Geologii spun că acum 70 de milioane de ani Danemarca era acoperită de ocean şi că o varietate impresionantă de animale marine şi alge trăiau în ape. Acestea s-au depus pe fundul oceanului în decursul anilor într-un strat de calcar. Schimbări climaterice majore au survenit, epoca de gheaţă, dispariţia dinozaurilor - iar astăzi Møns Klint este o mostră a vieţii din oceane. Nicăieri nu am văzut aşa pietre frumoase pe plajă sau ca în muntele de cretă. Erau copii cu ciocane care căutau după fosile, precum cea primită de fiul meu. Explicaţiile multimedia de la Geo Center aduc multă lumină, dar şi cresc gradul de curiozitate.

Møns Klint este unic în lume

Mons Kliff, foto Marc Vorsatz

Orhidee sălbatice şi fluturi rari

Nu ştiam că în Danemarca cresc 45 de tipuri de orhidee sălbatică (18 sunt la Møns Klint) şi nici povestea fluturelui albastru cu puncte negre care trăieşte doar în Høvblege. El are nevoie de furnicile roşii pentru a creşte, dar pe care le mănâncă. Am continuat povestea fluturilor pe viu la Castelul Gavnø în Casa Fluturilor. O seră tropicală unde am fost seduşi de fluturi multicolori, de flori exotice dar şi uzi până la piele de ploile calde ce menţin atmosfera necesară fluturilor şi plantelor. În iunie, elegantele grădini Gavnø miros a trandafiri şi bujori.

Toate speciile de crocodili din lume în Falster

O altă dimineaţă ne-a găsit în turnul nou din Camp Adventure, situat în mijlocul unui păduri de unde se poate observa toată panorama.

Turnul din Camp Adventure a fost inaugurat în martie 2019

Camp Adventure

Curiozitatea pentru dinozauri şi fraţii lor mai rezistenţi de-a lungul evoluţiei, aveam să o satisfacem într-o altă dimineaţă daneză, tot în regiunea Sydsjaelland Møn. În insula Falster sunt toate speciile din lume de crocodili la Krokodille Zoo. Am avut parte de un tur privat cu René Hedegaard, unul dintre proprietari, pasionat de mic copil de dinozauri şi crocodili. El alături de partenerul său nu doar că se ocupă de îngrijirea speciilor de crocodili din propria grădină (au 100 de exemplare), ci repopulează cu baby crocodili Delta Orinoco, de exemplu. Am văzut chiar şi cum se culeg ouăle de crocodil. Nu ştiam că sunt de mărimea ouălelor de găină.

René Hedegaard de la Krokodille Zoo, Falster, Danemarca ne-a prezentat un pui de crocodil de 9 luni

Krokodille Zoo

 

Info utile

Cum ajungi în Insula Møn, Danemarca - via feribot cu maşina sau autobuz se ajunge uşor din Rostock, Germania
                                                                     cu avionul Bucureşti - Copenhaga şi transfer autobuz, maşină sau tren
Danemarca este o ţară scumpă, aşadar închierea unui case de vacanţă unde gătiţi este de mare ajutor pentru buget
Case vacanţă: www.feriepartner.dk
GeoCenter Møns Klint: www.moensklint.dk
Ferma de animale Besøgsbongården: www.besogsbondegaarden.dk
Camp Adventure: www.campadventure.dk/en/
Restaurant exclusivist Rønnede Kro: https://r-kro.dk/uk
Gavnø Castle: www.gavnoe.dk
Krokodille Zoo: www.krokodillezoo.dk
Pagini oficiale de turism: www.cphcoastandcountryside.com, www.visitlolland-falster.com, www.visitdenmark.com

FOTOGRAFII DE MARC VORSATZ, MEDIA CREW MITTE BERLIN

Citește și:
Wiesbaden, Germania - 9 motive pentru care oraşul aristocraţilor este delicios
Emiratul Ras al Khaimah – cum a fost în vacanţă cu un copil mic (GALERIE FOTO)
Vacanţă în Småland, Suedia: atracţii pentru familiile cu copii mici


Exclusiv Online - 28.06.2019
Citește pe descopera.ro
Stă ÎNCLINAT de aproape 1.000 de ani fără să cadă! A rezistat la sute de cutremure majore, iar MUSSOLINI a încercat să îl dărâme. Marele MISTER al Turnului din Pisa a fost ELUCIDAT. De ce nu stă vertical şi de ce nu se prăbuşeşte Stă ÎNCLINAT de aproape 1.000 de ani fără să cadă! A rezistat la...
Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care îi face pe BĂRBAŢI mai BUNI în dormitor Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care îi face pe BĂRBAŢI mai BUNI...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

În jurul dumneavoastră au loc schimbări al căror motiv vă scapă şi s-ar putea ca apropiaţii să se poarte într-un mod bizar, ceea ce vă va surprinde. În dragoste s-ar putea să nu fiţi prea...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt extrem de usturătoare ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt...
Cum poţi câştiga un bonus de câteva...
Deficit MAJOR de personal. Joburi pentru...
BusinessMagazin.ro
Ce se intampla cu seful Mafiei Rusesti. E ultimul supravietuitor din vechea garda sovietica Ce se intampla cu seful Mafiei Rusesti....
Ce AVERE are Dan Barna, omul care poate...
Cel mai MARE oraş din România are mai...
Mediafax.ro
Kilometri cubi de MAGMĂ clocotesc sub Lacul Sfânta Ana. AVERTISMENTUL transmis de cercetători Kilometri cubi de MAGMĂ clocotesc sub Lacul...
Veşti bune pentru cei care vor să intre...
INTERVIU INTEGRAL Marius Tucă Show. Gabriela...
Gandul.info
Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în România scapă de sub control. Legea care l-ar putea combate aşteaptă de o jumătate de an pe biroul preşedintelui Klaus Iohannis / Suntem deja pe locul 3 la nivel european în clasamentul ruşinos Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în...
Suntem condamnaţi la dispariţie? Este...
Doi tineri au plecat în vacanţă şi şi-au...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Dialogul secret dintre Ion Ţiriac şi Gabriela Firea despre Simona Halep! Primarul a recunoscut tot: „M-a sunat şi mi-a zis asta” Dialogul secret dintre Ion Ţiriac şi Gabriela...
De ce NU a stat noul iubit al Simonei Halep...
Un nou război cutremură din temelii formaţia...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria în timp? [VIDEO] Detaliul BIZAR care apare într-un clip...
Hackerii pot modifică notele de la BAC...
Liang Hua, chariman Huawei: „Nu am decis...
ProMotor.ro
CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la maşini cu TELEFONUL. Doar un minut durează - VIDEO CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la...
Declaraţia CONTROVERSATĂ a lui Clarkson...
Maşini de lux în Coreea de Nord. Este...
Descopera.ro
Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care îi face pe BĂRBAŢI mai BUNI în dormitor Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care...
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ...
Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta...
ULTIMA ORĂ
Momentul în care un bărbat se căţără pe aripa unui avion în timpul decolării. Cum au reacţionat pasagerii | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.