Insulele Maldive – 101 motive pentru care să mergi o dată în viaţă într-o vacanţă de lux (GALERIE FOTO)

Mădălina Drăgoi, editor & fashion stylist vă povesteşte ce a impresionat-o atunci când a vizitat pentru prima oară insulele Maldive. Oare merită preţul piperat?
  • Publicat:

Nici nu ştiu ce mi-a plăcut mai mult în Insulele Maldive, ţara insulară cu 1291 de insule de coral… Culorile incredibile, puii de rechini de recif care se plimbă nestingheriţi în apa limpede de la malul Oceanului Indian sau primul zbor cu hidroavionul deasupra insulelor creionate în verde, alb şi turcoaz în mijlocul oceanului? Sau poate cel mai mult mi-au plăcut în Maldive dimineţile cu flori de frangipani în păr şi cafea bună începute pe o plajă pustie unde gândurile îmi erau răpite de zecile de crabi ce cărau în spate grăbiţi cochilii de scoici?

Sau poate când am aterizat cu hidroavionul pe o altă insulă decât destinaţia din cauza furtunii? Am fost primiţi cu ceai şi mâncare caldă, iar fiul meu dansa de fericire în ploaie. 

Sau m-au fascinat şi mai mult nopţile cu lună plină în care nisipul alb strălucea nebuneşte iar pe lângă ponton mai apărea câte un rechin de recif. De data asta, adult!? Magic! Sau sclipirea din ochii partenerului meu după ce a făcut scufundări şi pe lângă mii de peşti coloraţi, 5 rechini, a văzut în premieră un grup de 25 de eagle rays? Sau poate bucuria copilului de 3 ani care a hrănit pisicile de mare ce veneau la mal sau peştii aurii de la spa?

 

În această ţară te vei ciupi de multe ori de piele ca să verifici dacă visezi sau este chiar atât de frumos! Apropo, rechinii care vin la mal sunt din rechini de recif, consideraţi nepericuloşi pentru oameni. Evident, nu trebuie provocaţi sau atacaţi şi nici hrăniţi.

Vizita la un spital de ţestoase, cine romantice pentru cei aflaţi în luna de miere şi podele de sticlă la vilele pe apă

Super interesantă a fost şi vizita la un centru de reabilitare a broaştelor ţestoase. Da, în insula Naifaru (circulă doar 3 maşini pe insulă, în rest se folosesc scutere), există un centru unde ţestoasele bolnave, accidentate sau născute cu diverse malformaţii sunt tratate de biologi marini voluntari din toată lumea. Dacă s-au vindecat sunt eliberate în ocean, dacă nu sunt îngrijite pe viaţă. Copilului meu i-a plăcut aşa mult aici căci le-a cântat ţestoaselor ”La mulţi ani!”


M-au sedus şi zâmbetul şi amabilitatea oamenilor din peste 30 de ţări pe care i-am întâlnit în cele două resorturi în care am stat Atmosphere Kanifushi în atolul Lhavyani şi Oblu Select at Sangeli, în atolul North Male. Am întâlnit şi 7 familii de români – unii veniţi în luna de miere. Apropo, există şi vile pe apă fabuloase speciale pentru proaspeţii căsătoriţi. Pe lângă piscină proprie şi acces la mare au şi podele de sticlă. Serviciile de înaltă calitate sunt o marcă a ţării.

Cea mai bună mâncare din toată lumea o veţi găsi probabil în Maldive

Un alt punct forte în resorturile din Maldive este mâncarea delicioasă. Aproape incredibil de crezut cum este posibil să ai la dispoziţie cele mai proaspete produse culinare din toate colţurile lumii, zi de zi, pe o mică fâşie de pământ din mijlocul unui ocean? O maşinărie perfectă – furnizori, transportatori, chefi de renume mondial funcţionează ca pe roate pentru ca turiştii să se simtă foarte răsfăţaţi. Marea mea surpriză a fost mâncarea maldiviană, perfectă chiar şi la micul dejun – frunze de moringa prăjite sau salatele din ton, cocos ras şi ceapă. Şi cât de bună este supa lor tradiţională Garudhiya (apă, ton, sare, ceapă şi frunze de chili).
Trebuie să menţionez că pescuitul (tonul este principalul peşte) are un rol important în economia locală şi evident, aproape că localnicii nu au zile  fără… ton.

Despre haine pline de culoare şi copii frumoşi precum păpuşile

Am adorat şi cum se simte furtuna în barca de viteză în drum spre Malé (apropo, este capitala cu cea mai mare densitate a locuitorilor din lume) când apa cea turcoaz s-a transformat instant în gri bleumarin în acord cu cerul, şi au apărut 4 delfini.
M-am îndrăgostit instant şi de hainele tradiţionale maldiviene. Am zărit într-o ilustraţie istorică sarongul maldvian (negru, alb, muştar) purtat atât de femei (cu rochie roşie deasupra) cât şi de bărbaţi (cu cămaşă albă) şi până nu am găsit într-o excursie un magazinaş cu suveniruri nu m-am lăsat. Sau poate şi mai mult m-au impresionat culorile şi imprimeurile puternice pe care femeile maldiviene aleg să le poarte? În acord cu religia – Maldive este o republică 100% musulmană – femeile poartă rochii lungi şi îşi acoperă capul. Însă majoritatea aleg haine colorate şi cu imprimeuri foarte vii. Şi turiştii au obligaţia să fie îmbrăcaţi cât mai decent în locurile publice. Alcoolul, gesturile tandre sunt interzise de asemenea. În resorturi – 80 de insule private au fost transformate în resorturi de lux exclusiv pentru turişti se poate consuma alcool, carne porc, se poate sta la plajă în costumul de baie clasic pentru occidentali.

Sunt impresionată şi de trăsăturile fizice deosebite ale maldivienilor de la toate vârstele şi ambele sexe. Copiii sunt frumoşi precum nişte păpuşi cu părul de abanos. Apropo de copii – cele două resorturi au Cluburi pentru copii super bine puse la punct (la Oblu Select au şi piscină pentru copii) cu activităţi exotice – pictură pe nuci de cocos etc.
P.s. Nu am văzut nicăieri în lume până acum siluete precum ale unor fete sau bărbaţi maldivieni (talia xxs).

 

Nuanţe incredibile de albastru – toate s-au născut în Maldive

Mă întorc la culori. Căci culorile sunt cele care te seduc. Din albastru închis se transformă în cel mai pur azur, apoi în zeci de nuanţe de turcoaz. Efectiv nu îţi poţi lua ochii. Pentru mine, lagunele turcoaz şi mirosul florilor frangipani au fost ielele din mitologia românească – m-am îndrăgosit, am simţit fericirea absolută, dar am simţit că îmi iau minţile totodată. Era pur şi simplu perfect. Iar perfect nu există. Sau există pentru scurt timp.

Maldive, destinaţia perfectă pentru amatorii de fotografii extravagante şi exotice

Cine nu visează să fie pe o plajă cu nisip alb, apă turcoaz? Probabil jumătate din planetă, iar dintre aceştia peste un milion de turişti vin anual în vacanţă în insulele Maldive. Iar majoritatea vine pregătită pentru fotografii. Încă din avion am costatat că am drept camarzi dintre cei mai ”fashionişti” oameni pe care i-am văzut până acum. Parcă coborâţi de pe catwalk de la Paris Fashion Week sau de pe străzile din Monte Carlo. Pe plaje, la umbra palmierilor, în apă, în piscine se fac fotografii non stop. Am observat ţinute vestimentare superbe (de la costume de baie în vogă, la rochii de mireasă, costume de sirenă). Machiajul şi coafura nu prea rezistă la tropice. Însă mult mai important este să folosiţi non-stop cremele solare cu SPF ridicat şi loţiunile antirepelente împotriva ţânţarilor (căutaţi produse cu DEET). Nu minimizaţi aceste două aspecte.

Frumuseţe din orice perspectivă – terestră, aeriană, subacvatică

Apropo de fotografii perfecte pentru social media – ştiţi hashtagul #roomwithaview – ei bine
În Maldive în resorturile de lux poţi avea privelişte către ocean şi din faţa dar şi din spatele camerei căci eşti pe o fâşie de pământ lată de doar câţiva metri? Cu toate acestea, pentru amatorii de snorkeling şi amatorii de scufundări nimic nu se compară cu lumea subacvatică. Maldive este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai spectaculoase locuri pentru diving din lume.

Nu ştiu dacă îmi voi lua licenţă de diving, însă un vis al meu este să ajung în Maldive din nou pentru vedea o altă dimensiune a vieţii – planctonul bioluminescent – un fenomen natural prin care apele devin luminoase (precum cerul înstelat) datorită unor microorganisme. 
Aţi experimentat luxul de a merge desculţă? În resorturile de lux din Maldive ai privilegiu de a merge desculţ chiar şi la cină. Interesant – piloţii hidroavioanelor se mândresc cu faptul că pilotează în şlapi sau chiar desculţă. Confirm!

 

Insulele Maldive – ce trebuie să ştii pentru a avea o vacanţă de vis

Pe lângă faptul că te vei îndrăgosti de peisajele idilice, viaţa subacvatică, stilul de viaţă din resorturi, de la bun început trebuie să ştiţi că Maldive nu este o destinaţie de explorat facil pe cont propriu. Fiind o ţară insulară, absolut tot ceea ce ştiţi despre mijloace de transport în comun precum – autobuze publice, trenuri, nu poate fi luat în calcul aici.
Doar 200 de insule sunt locuite de localnici (foarte puţine au pensiuni şi pentru turişti), iar 80 sunt destinate resorturilor de vacanţă. Resorturile însă asigură excursii diverse. Transportul se face fie cu avionul de apă (zboară doar ziua pe vreme bună şi sunt o experienţă de trăit măcar o dată în viaţă, dar costisitoare – câteva sute de euro costă un drum tur-retur), fie cu bărci de viteză sau feriboturi asigurate de resorturi. O dată la câteva zile există şi feriboturi publice, însă nu au un orar precis. În Maldive, toate mijloacele de transport depind de starea vremii! Aşadar, acest aspect trebuie calculat cu atenţie pentru a avea şanse să prindeţi avionul la întoarcere. Vacanţele în Maldive au preţuri piperate. Citiţi cu atenţie ce este inclus pentru că all inclusive nu înseamnă neapărat fără costuri suplimentare. Există şi pachetele ”premium all inclusive” sau ”all included” ale resorturilor (includ excursii, fine dinning, toate băuturile alcoolice, transferuri etc), şi sunt de preferat dat fiind preţurile foarte mari pentru produsele, serviciile neincluse în pachete.

Viza se obţine gratuit la aeroport la sosirea în Maldive

Citiţi cu atenţie avertizările de călătorie ale Ministerului Afacerilor Externe. Pe site-ul din România se recomandă doar excursiile în resorturile autorizate, asigurare de sănătate internaţională (nota redacţiei – puteţi să vă asiguraţi pe o perioadă chiar mai mare decât durata excursiei), ci şi asigurare de viaţă. Românii obţin gratuit viza la aeroportul de sosire în Maldive. Nu se cer vaccinuri pentru Maldive decât pentru persoanele care au fost în Africa de Vest, însă medicii recomandă înainte de călătoria la tropice o vizită la Institutul de Boli Tropicale pentru sfaturi şi tratamente personalizate dacă este cazul. Resorturile au medic, iar pe insulele populate şi în Capitală există spitale. Nu neglijaţi arsurile solare şi nici riscul de a contacta boli tropicale transmise de ţânţari. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, arsurile solare sunt cauza a îmbătrânirii premature a pielii dar şi a cancerului de piele, iar în ultimii ani numărul cazurilor cu boli tropicale transmise de ţânţari (febră dengue, chicungunya, Zika) este în creştere, în unele ţări tropicale dublându-se chiar în 2019. Este de preferat să aveţi în cont şi bani pentru situaţii de urgenţă.
Vacanţă de vis!

Info utile:

Cum ajungi în Maldive: Există multe variante de zbor către Maldive. Eu am zburat via Zürich către Malé, iar la întoarcere via Istanbul.
Unde să stai:
Oblu Select at Sangeli Resort*****: premium all inclusive, situat la 50 de minute cu barca de aeroportul din Malé: www.oblu-sangeli.com
Atmosphere Kanifushi Resort*****premium all inclusive, situat la 30 de minute de zbor cu hidroavionul de Capitală: www.atmosphere-kanifushi.com

Restaurante inedite:
Restaurant subacvatic: Restaurant Minus 6 meters, în Ozen Maadhoo Resort: www.ozen-maadhoo.com

Restaurant Just Veg, Kanifushi. Primul restaurant vegetarian din Maldive: www.atmosphere-kanifushi.com
Informaţii despre condiţii călătorie în insulele Maldive – Ministerul Afacerilor Externe: www.mae.ro

Oficiul de turism Maldive: www.visitmaldives.com

FOTOGRAFII de MARC VORSATZ, MEDIA CREW MITTE (11), Oblu Select Sangeli (7), Atmosphere Kanifushi (7), Shutterstock (4)

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân