Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Suedia: vacanţă în insula Öland - soare, nisip fin, delicatese şi mori de vânt

Suedia: vacanţă în insula Öland - soare, nisip fin, delicatese şi mori de vânt, foto Marc Vorsatz Suedia: vacanţă în insula Öland - soare, nisip fin, delicatese şi mori de vânt, foto Marc Vorsatz

Dimineaţa de vară târzie ne-a găsit într-o pădure de pini, conturată de o plajă cu nisip alb de la Marea Baltică, în insula suedeză Öland. În pădure, cimbrişorul înflorit a cucerit aproape tot ”covorul” pădurii. E semn bun, căci dacă treci de invazia de flori lila ajungi la afine. Sunt mici, dar foarte gustoase. Luna august este perfectă pentru colectarea lor. Împreună cu fiul meu de 3 ani, Marc Robin ”improvizăm” micul dejun. Pădurile suedeze ascund multe comori, necunoscute nouă. Băiatul, mare amator de fructe, a descoperit printre tufele de afine nişte boabe mici roşii, aproape strălucitoare în lumină. Atrăgătoare, precum în poveştile cu vrăjitoare.

Miimile de secundă ce au trecut în timp ce ducea mâna la gură aproape m-au îngheţat. Dacă sunt otrăvitoare? Părinţii înţeleg exact frica asta... L-am oprit la timp. De mână, am pornit la drum printre pini abandonând planurile de a colecta fructe. La un moment dat însă, un covor verde cu bobiţe roşii ni s-a arătat. Şi totuşi... Ar putea fi celebrele lingon berries, pe care suedezii le consumă alături de preparate din carne precum kottbullar (un soi de chifteluţe din carne de porc, vită etc). Sau poate nu. Pe cine să întreb? Noroc că Google mă poate ajuta cu informaţii şi fotografii exacte în câteva secunde. Da, arată exact ca fructele lingon. Le ştiu din borcanele cu gem de la Ikea... Dar cum or fi fresh? Încerc una. Boabele de lingon sunt crocante, acrişoare, amare, dulcege. Un gust proaspăt, sălbatic, nemaiîntâlnit. Cumva am simţit puterea pădurii, a ploii, a vântului şi a soarelui. Este gustul Suediei!

Mădălina Drăgoi şi Marc Robin la cules de fructe lingon în insula Öland, Suedia

Lingon berries , Oland, Suedia, foto Marc Vorsatz

Plaje sălbatice, plaje ca în Caraibe şi cariere de piatră mărginesc marea

Insula Öland este cunoscută pentru peisajele idilice date de relieful din calcar şi a vegetaţiei unice, pentru casele roşii din lemn, specific suedeze dichisite până la cel mai mic detaliu, pentru puterea vântului folosită de secole, pentru soare. Se poate vizita pe bicicletă, cu maşina sau făcând drumeţii. Infrastructura este excelentă, iar asta face din Öland o destinaţie perfectă pentru vacanţele cu copii. Sunt impresionante şi carierele de piatră ce sunt chiar pe plajă, sunt impresionante şi plajele cu pietre unde cormoranii şi lebedele îşi petrec după-amiezile.

Plajă lângă Farul Erik, Öland, Suedia

Oland, Suedia, plaja cu pietre foto Marc Vorsatz

Cafeaua de dimineaţă pe o dună de nisip alb

O altă dimineaţă ne-a găsit pe plajele cu nisip alb din nordul insulei în Boda. Iarba cu rădăcini adânci de pe dunele de nisip ţine piept vântului aprig ce îmbrăţişează des Marea Baltică. Pe plajă nu este nimeni. Nu sunt nici umbrele şi nici palmieri plantaţi, ca în multe locuri din lume. Natura e superbă aşa cum este ea şi nu are nevoie de artificii sau muzică. O familie de suedezi blonzi îmbrăcaţi toţi în bleu ciel traversează plaja. Sunt aşa de frumoşi! Pielea le este puţin roşie de la băi de soare, probabil. Ei bine, arsuri solare de piele în Suedia? Da, în Öland soarele nu se lasă aşteptat, este o insulă însorită. I se mai spune şi insula vântului şi a razelor de soare. De altfel, chiar şi suedezii sunt candidaţi la cancerul de piele. Din păcate, anul trecut statisticile arată cu aproximativ 294 de sudezi din 100.000 au făcut melanom.

Plaja Boda Sand, situată în nordul insulei Öland

Oland Suedia Boda Sand

”Ţara morilor de vânt”

Insula este cunoscută şi pentru puterea vântului, în secolul al XIX-lea erau 2.000 de mori de vânt, astăzi mai sunt 350 în ”picioare”. Energia produsă de Zeul Eol este transformată astăzi prin căi moderne în energie eoliană. Pe acolori zonele cu mori de vânt din lemn sunt mărginite de turbine eoliene. De ea profită şi windsurferii şi kitesurferii - transformând insula într-o destinaţie pentru iubitorii acestor sporturi.

350 de mori de vânt sunt încă ”în picioare” pe această insulă

Madalina Dragoi

Öland - insula unde familia regală vine în vacanţe

Tot de soarele şi de aerul curat pe sălbatica insulă Öland se bucură şi familia regală suedeză. Palatul Solliden este reşedinţa de vară regală. Se află în Borgholm, lângă unul dintre cele mai fascinante castele ale Scandinaviei - castelul Borgholm, construit în a doua jumătate a secolului al XIII-lea pentru a se apăra de piraţi. Ruinele sunt gazdă pentru multe concerte şi evenimente artistice. Abba, Roxette, Tom Jones sunt doar câţiva dintre artiştii care au fost găzduiţi de zidurile înalte ale castelului Borgholm.

Fiecare apus de soare are o poveste

Sunset Oland

Experienţe culinare unice în lume datorită vegetaţiei din Öland

Gustul proaspăt şi sălbatic al fructelor lingon, nu a fost singura experienţă fresh în Öland. La restaurantul Hotelului Borgholm am avut parte de una dintre cele mai gustoase cine din viaţa mea, executată de chef Christofer Johansson. Preparatele lui sunt din ingrediente locale şi au arome stratificate ce se deschid precum notele unui parfum bun. O salată este ca o simfonie. Toate ingredientele sunt superproaspete şi gusturile se armonizează într-un mod neobişnuit. Unic. Pentru că nu am recunoscut plantele folosite, am stat de vorbă cu chef Johansson şi am aflat că Öland deţine o comoară nemaiîntâlnită. În partea de sud a insulei se află Stora Alvaret, o stepă ce are la bază roci de calcar (sedimente scheletice ale unor vietăţi marine de acum milioane de ani) ce permite viaţa unor plante rare. Asta pe lângă grădinile şi fermele ecologice de pe insulă. ”Obişnuiesc să merg cu echipa mea pe insulă să culegem plantele, fructele pentru restaurant cu mâinile noastre” spune chef-ul suedez.

Salată cu ingrediente de pe insula Öland, semnată de chef Christofer Johansson, Hotel Borgholm

Salata chef Christian Johansson Hotel Borgholm

Chef Karin Fransson a adus o stea Michelin pe insula Öland gătind local

De altfel, tot în acest restaurant s-au născut şi unele dintre cele mai gustoase şi interesante arome create exclusiv din ierburile ce cresc în Öland. Mama lor se numeşte Karin Fransson, chef răsplătit de 3 ori de ghidul Michelin, dar şi cu multiple alte distincţii. Povestea ei este una de dragoste. A vizitat în insula Öland în urmă cu mulţi ani. ”Pe atunci purtam fustă scurtă, tocuri înalte şi nu găteam bine. Dar Cupidon m-a săgetat în toate direcţiile...” spunea chef Fransson într-un interviu pentru Ölands Magazinet în 2016. S-a îndrăgostit de cel ce urma să îi devină soţ şi inspirată de vegetaţia exotică din Stora Alvaret, a început să gătească împotriva curentului de atunci - french cuisine. Nu a importat ingrediente deja celebre şi a folosit doar condimente, fructe, carne, lactate şi legume locale.

Alte delicatese culinare de pe insulă

Tot la capitolul bunătăţi - Kroppkakor - găluşti din cartofi cruzi şi fierţi mixaţi cu carne tocată sunt o mâncare tradiţională a insulei de 3 secole. Cel mai bun mic dejun organic l-am găsit la Eco StrandNara, preparat în fiecare dimineaţă chiar de proprietara locului Erika. O salată de morcovi proaspeţi, dar şi stafidele cu ulei de măsline şi oţet balsamic ori iaurtul cu pătrunjel, cardamom şi zmeură dau un start bun zilei. O altă experienţă dulce şi abia ieşită din cuptor la propriu este la ”Karamell kokeri” unde doi germani Julia, fostă actriţă şi Alex, fost avocat, fac bomboane pentru public live. Chimie, magie şi copilărie!

Kroppkakor - găluşti din cartofi cruzi şi fierţi mixaţi cu carne tocată

Stora Alvaret - comoară din Öland

Zilele trec liniştit pe insulă, dar timpul nu are răbdare nici aici. Insula se arată din ce în ce mai fascinantă atunci când începi să îi cunoşti oamenii. Am plecat din nordul insulei, după ce am vizitat Farul Erik (32 de metri, este construit din roci de calcar şi este cel mai înalt din Suedia) şi sânziene la sfârşit de august(!), am plecat către sud către Farul Jan, ce străjuia insula din punctul sudic.

Activităţi în natură - Marc Vorsatz şi Marc Robin

OLAND SUEDIA

Peisajul s-a schimbat dramatic - de la pădurile de pini înalţi, se ajunge la păşuni, şes şi apoi la o stepă ce pare pustie. Stora Alvaret tocmai şi-a deschis porţile. Apar copaci pitici şi strâmbi de la condiţiile aprige, plante mici, necunoscute. Solul este format din calcar, iar calcarul nu menţine apa, aşadar speciile ce trăiesc aici s-au adaptat la aceste condiţii. Printre ele şi multe tipuri de orhidee. Artemisia oelandica, Filipendula Vulgaris,Vicia, Dactylorhiza fuchsii.
Zona face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO pentru diversitatea biologică şi preistorie.
Öland, o insulă cât o lume întreagă!

Stora Alvaret face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO

Stora Alvaret

INFO UTILE

După un zbor de 70 de minute între Berlin şi Vaxjo am pornit cu o maşină închiriată spre surprinzătoarea Insulă Oland: www.flygbra.se

Cazare:
Eco by Strandnära: www.strandnara.com
Bodasand: www.bodasand.se
Alte sugestii de cazare: https://visitoland.com/bo/

Experienţe culinare deosebite:
Restaurantul Hotelului Borgholm www.hotellborgholm.com
Kroppkakor - www.ninniskroppkaksbod.se
Fabrica de bomboane - www.cafe-karamellkokeri-bredsattra.se

Ce să vezi?
Palatul Solliden: https://sollidensslott.se
Castelul Borgholm: https://www.borgholmsslott.se/en/
Vizitează Öland: https://www.oland.se/en
Vizitează Suedia: www.visitsweden.com 

FOTOGRAFII de MARC VORSATZ, MEDIA CREW MITTE , instagram.com/marcvorsatz/

Bed & Breakfast ecologic, Eco by Strandnära - imagine din restaurant

StradnaraCitește și:
Pe Drumul Mătăsii cu un tren legendar - Asghabat, Turkmenistan (GALERIE FOTO) (partea I-a)
Pe Drumul Mătăsii cu un tren legendar - Merv, Turkmenistan (partea a II-a), (GALERIE FOTO)
Pe Drumul Mătăsii cu un tren legendar - Bukhara şi Khiva - Uzbekistan (partea a-III-a), (GALERIE FOTO)
Pe Drumul Mătăsii cu un tren legendar - Samarkand şi Tashkent, Uzbekistan (partea a-IV-a), (GALERIE FOTO)
Pe Drumul Mătăsii cu un tren legendar - Kazakhstan -Turkistan şi Almaty (GALERIE FOTO) (partea a V-a)
Exclusiv Online - 06.09.2019
Citește pe descopera.ro
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate'' VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul...
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA'' Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja...
Peşti Peşti 19 februarie - 20 martie

În această lună ai parte de o atmosferă excelentă în familie, datorită unui succes care îi priveşte pe toţi cei ai casei. Se anunţă o veste bună pentru viitorul tău alături de cei dragi...citește mai departe

×

Zf.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor...
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de...
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul...
BusinessMagazin.ro
Povestea lui Mohammad Murad si cât de greu i-a fost să facă afaceri in România. Prima afacere a fost o terasã în Regie unde a venit un primar beat şi i-a aruncat toate scaunele şi mesele în D Povestea lui Mohammad Murad si cât de greu...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
O fostă colegă din Antena rupe tăcerea despre Andreea Berecleanu: Acesta e de fapt adevărul O fostă colegă din Antena rupe tăcerea...
E VESTEA zilei! ADEVĂRATUL MOTIV pentru...
Virusul mortal din China, coronavirsul,...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor "Îmi pare rău că iubitul tău se uită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Go4it.ro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor...
O companie britanică lansează în 2020...
Cum arată adidaşii de 400 de dolari în...
ProMotor.ro
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor? Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul...
Care sunt piesele care pică cel mai des...
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau...
Descopera.ro
Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta în doar şase luni. 50 de lucruri neobişnuite pe care nu le ştiai despre tine Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta...
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană...
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost...
ULTIMA ORĂ
Transhumanţa răspunderii. Marea oilor moarte îi aşteaptă pe turişti de 1 Mai

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.