Vacanţă în Småland, Suedia: atracţii pentru familiile cu copii mici

O vacanţă cu un copil mic în Suedia, o ţară dezvoltată şi cu o natură generoasă, este o lecţie de viaţă. Copiii învaţă, iar părinţii îi simt în siguranţă.
  • Publicat:
Vacanţă în Småland, Suedia: atracţii pentru familiile cu copii mici
Vacanţă în Småland, Suedia - ce să faci cu un copil mic, foto Mădălina Drăgoi

Primele raze de lumină străpung întunericul şi aduc o doză de energie şi prospeţime pe care nu am mai simţit-o până acum. Este ora 4,30 am şi pe insula Getnö Gård, Småland, Suedia este deja zi. Luna mai. Lună care nu este altceva decât un ”aperitiv” pentru midsummer (solstiţiu de vară), poate cea mai importantă sărbătoare a suedezilor după Crăciun. Întunericul nu se va ”depune” până în jurul orelor 11,30 pm.

Este ceva în aer. Se aude cântec de păsări. Printre care şi cu-cu. Ce familiar. Şi eu ca şi toţi cei care trăiesc sau vizitează Suedia sunt atentă să aud cântecul cufundarilor polari, păsări ce au ”voce de lupi”. Dar nu e să fie astăzi. Lumina soarelui ne teleghidează să ieşim din cabana roşie din lemn (tipica imagine suedeză). Nu ne simţim obosiţi. Doar băiatul nostru de nici 2 ani pe atunci doarme dus, parcă îmbătat de aerul curat şi de sentimentul de libertate pe care l-a experimentat cu o seară înainte. Pentru prima oară s-a îndepărtat de părinţi. Singur. Nu a vrut să intre în cabana roşie din lemn şi a început cu paşi mici, nesigur la început să ia direcţia porţii din lemn. S-a uitat înapoi. A continuat. Noi rămăseserăm ”suspendaţi” în timp. Pentru mine ca mamă respiraţia s-a oprit. Am simţit că din acel moment nimic nu va mai fi cum fusese. Primii lui paşi către independenţă… Alung gândurile (şi grijile) şi aleg să intru în ziua cea lungă cu o plimbare prin pădure. Razele soarelui se ascund printre milioanele de frunze verzi şi dar se dau de gol atunci când apa din lac le reflectă. A apărut o căprioară în faţa mea. Ne privim pentru o secundă în ochi şi dispare. În toată liniştea şi feeria aud un plânset de copil. Tresar. Marc Robin s-a trezit. Ziua începe cu adevărat.

Lumina dă energie – Getnö Gård, Småland, Suedia

Vacanţă în Småland, Suedia - ce să faci cu un copil mic

Excursie cu barca şi observare de păsări

Urmează un mic dejun cu delicatese suedeze (eu m-am îndrăgosit de fructele de pădure ”lingo”, sosurile dulci şi de peştele cu gust dulceag, partenerul meu nu, iar copilul mănâncă ceea ce cunoaşte – pâine, iaurt, fructe, ouă). Mergem într-un tur cu barca pe lacul Åsnen alături de Ingrid Olsson, proprietara insulei Getnö Gård. Ne-am echipat cu binocluri şi am pornit. Am găsit chiar şi o vestă de salvare pentru un tânăr domn de 10 kg. Suedia este o ţară care îţi dă sentimentul de siguranţă. De la un capăt la altul. Iar asta reduce mult din sacul de anxietăţi cu care părinţii unui copil mic pot pleca la drum. Zărim un vultur pescar (în această zonă sunt cam 25-30 de perechi).

Insula Getnö Gård, Småland – vizionare de păsări

Pasari observare - Asnen, Suedia

Trăiesc de asemenea şi vulturi, cufundari polari, stârc cenuşiu, cocori. Micul băiat nu înţelege prea multe dar se simte bine. Trecem pe lângă o insuliţă (una din cele 1.000, căci lacul Åsnen atâtea găzduieşte pe cei 155 km pătraţi) şi Ingrid explică că este insula copiilor. Este o insulă în care copiii mai mari pot petrece câteva ore şi pot încerca diverse activităţi. Ce altceva se mai poate face la Getnö Gård? Se organizează tururi de pescuit noaptea, pescuit sportiv de ştiucă, se pot lua lecţii de cayaking, se fac tururi pentru fotografierea păsărilor în zorii zilei.

 

Hrănirea mielor cu lapte, un alt pas către independenţă a copilului

Următoarea zi ne-a găsit la o fermă organică, Ingebo Hagar, unde la ora 9.00 micul nostru alături de alţii copii de vârsta lui avea să intre pentru prima oară în contact cu miei. Biberoane cu lapte ne aşteptau. Intrăm în staul. Ce zumzete. Miei au ceva în glas ce îţi atinge inima. Sunt rapizi. Şi flămânzi. Marc Robin este curios, fericit dar şi speriat. Se ţine de mine. Eu hrănesc cu biberonul un mieluţ. Un altul se apropie vrând să îi ia porţia. Micul meu capătă încredere şi se atinge de biberon. Ochii îi strălucesc. Tocmai a hrănit şi el un miel. Un alt semn de independenţă.

Hrănirea mieilor la ferma Ingebo Hagar este momentul cel mai aşteptat de către copii

Hranire miei, copii,  Suedia, Smaland

 

Explorarea Parcului Lumea lui Astrid Lindgren

Următorul semn de independeţă l-a dat în faţa pianului celebrei scriitoare suedeze Astrid Lindgren, cea care i-a dat viaţă fetiţei roşcate cu două cozi şi plină de pistrui Pippi Şoseţica. Copilul a înţeles că nu poate atinge clapele pianului din casa memorială însă a stat drept şi a început să cânte din gură. În parcul de distracţii Astrid Lindgren World din Vimmerby, construit în mare majoritate din lemn, micul Marc Robin a dat alte semne de independenţă. A explorat de unul singur oraşul Vimmerby construit în miniatură. Până atunci nu realizasem cât de mare este lumea pentru copii.

O plimbare prin oraşul copiilor din Parcul Lumea lui Astrid Lindgren, replica în miniatură a centrului oraşului Vimmerby

Astrid Lindgren World Parc, Smaland, Suedia

Elani şi alte animale sălbatice în pădure

Aventura a continuat Grönåsens Moose park, o rezervaţie naturală unde am am văzut elani, căprioare, mufloni şi porci mistreţi. Marc Robin iubeşte mult animalele şi a înţeles că elanul oricât de uriaş este mănâncă frunze şi a colectat câteva şi le flutura timid.

Elan la masă în Grönåsens Moose park

Elan, Smaland, Suedia


Abba e cu noi, dar şi elanii

Ne-am deplasat cu o maşină închiriată, scaunul de maşină pentru copil a fost şi el prezent. Următoarea destinaţie a fost Västervik, un oraş superb la Marea Baltică. Am avut parte de două surprize majore – l-am întâlnit pe Björn Ulvaeus de la Abba. El este originar din acest oraş şi şi-a deschis un hotel anul trecut aici, iar în ziua respectivă era invitat la o conferinţă la hotelul la care am stat. A doua surpriză a fost ca la cina de la Gränsö Slöt să vedem un tânăr elan venit din pădure plimbându-se pe alei… Zilele sunt lungi în Suedia în luna mai. Şi pline… Iar apusurile superbe.

Apus de soare pe lacul Åsnen

Apus de soare pe lacul Asnen, Smaland, Suedia

 

Info utile

Cum ajungi?
Din Bucureşti se poate ajunge în Växjö cu escală din Berlin. Bilete Berlin-Växjö de la 118 euro tur-retur. www.flygbra.se

Un sfert păduri virgine şi peste 200 de insule şi insuliţe înconjurate de trei sferturi de apele lacului Åsnen www.visitasnen.se

Unde să stai
O fermă organică unde copiii pot hrăni puii de animale şi culege fructe şi legume – Ingebo hagar, cabană de lemn de la 100 euro/noapte www.ingebohagar.com

Gränsö Slöt https://www.granso.se/en/ – preţ la cerere

Kosta Lodge, de la 93 euro pe noapte cabană http://kostalodge.se/

Activităţi
Insula Aventurilor – excursii pentru vizionări de păsări, cayaking, pescuit sportiv de ştiucă, cules de fructe de pădure, cabană utilată de la 80 de euro pe noapte sau campare de la 25 euro www.getnogard.se

Rezervaţia naturală Grönåsens Moose park www.gronasen.se/en/

Parcul Lumea lui Astrid Lindgren www.vimmerby.com/de/astrid-lindgrens-vimmerby
Astrid Lindgren Nes http://astridlindgrensnas.se/en

Unde să mănânci

Smak by Simon www.smakbysimon.se
Pentru o cină romantică, dar şi un loc de joacă exclusivist Vär Restaurang www.vimmerbystadshotell.se/restaurang.aspx

Pagini oficiale www.visitsmaland.se şi www.visitsweden.com

Fotografii Marc Vorsatz, Media Crew Mitte

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”