Telefonul mobil îţi afectează sperma?

Din ce în ce mai mulţi bărbaţi primesc la analize vestea îngrijorătoare că sperma lor nu este chiar în limite normale. De fapt, stasticile medicale internaţionale spun că doar 20% dintre analizele de spermă pot fi catalogate drept perfect normale. Şi ele aparţin, în general, bărbaţilor tineri şi sănătoşi. Aşadar, domnilor, atenţie la lucruri ca cele de mai jos.
  • Publicat:
Telefonul mobil îţi afectează sperma?

Din ce în ce mai mulţi bărbaţi primesc la analize vestea îngrijorătoare că sperma lor nu este chiar în limite normale.

De fapt, stasticile medicale internaţionale spun că doar 20% dintre analizele de spermă pot fi catalogate drept perfect normale. Şi ele aparţin, în general, bărbaţilor tineri şi sănătoşi. Aşadar, domnilor, atenţie la lucruri precum cele de mai jos. 

1. Alimentaţia rea contează. 
Potrivit unui studiu publicat în revista Human Reproduction, dietele bogate în grăsimi saturate sunt rele şi pentru greutate, şi pentru spermă. Analizele bărbaţilor care le consumă au arătat o spermă de o concentraţie mai scăzută, cu mai puţini spermatozoizi. Pe când alimentaţia bogată în omega-3 ajută. 

2. Telefoanele mobile ţinute în buzunar nu sunt tocmai indicate. 
O cercetare facută de italieni şi publicată în Journal of Andrology susţine că radiaţiile emise de celulare pot afecta calitatea spermei. Oamenii de ştiintă spun că mai este nevoie de unele studii pentru ca aceste concluzii să fie cu adevărat precise, dar spun că nici rezultatele lor nu sunt de ignorat. 

3. Extremele în greutate nu sunt bune.
Un studiu american din 2008 spunea că bărbaţii obezi au cu 60% mai multe riscuri de a avea o spermă de proastă calitate. Dar acelaşi pericol îi paşte şi pe cei cu mai puţine kilograme decât ar trebui. Ca şi pe cei care exagerează cu anumite antrenamente sportive – alergătorii de lungă distanţă şi cicliştii înrăiţi. 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân