Cum ne-a schimbat Facebook-ul viaţa intimă

Păi, dacă ar fi să dăm nişte răspunsuri rapide, unora ne-a intensificat-o prin curajul căpătat la adăpostul online-ului, altora ne-a dat-o peste cap prin contul care spune mult mai multe despre partener decât simplul telefon verificat uneori, altora, este şi cazul meu, ne-a facilitat calea spre o iubire mare. Vorba statusului pe care suntem invitaţi să-l declarăm pe pagină, it's complicated :)
  • Publicat:
Cum ne-a schimbat Facebook-ul viaţa intimă

Păi, dacă ar fi să dăm nişte răspunsuri rapide, unora ne-a intensificat-o prin curajul căpătat la adăpostul online-ului, altora ne-a dat-o peste cap prin contul care spune mult mai multe despre partener decât simplul telefon verificat uneori, altora, este şi cazul meu, ne-a facilitat calea spre o iubire mare. Vorba statusului pe care suntem invitaţi să-l declarăm pe pagină, it’s complicated 🙂

Am o prietenă din vremea liceului care toţi cei 4 ani a suspinat după un băiat cu ochi verzi şi, oricâte ghionturi i-am dat eu în zecile de pauze trăite împreună, nu a cutezat nici măcar să îi adreseze o jumătate de zâmbet. Drumurile i-au purtat pe căi total opuse până în ziua în care un domn Mark cu nume greu de pronunţat, Zuckerberg adică, a decis să facă lumii cadou Cartea feţelor – adică Facebook-ul.

Şi răsfoind filele acestei cărţi, amica mea şi-a descoperit marea iubire din liceu într-un judeţ hăăăt departe. I-a cerut prietenia, nu pentru că ar fi lovit-o ştiu eu ce curaj nebun, ci pentru că o rodea curiozitatea să îi vadă în poze soţia – statusul a pus-o în gardă că dumnealui şi-a pus pirostriile, aşa că după 3 zile de lăcrimat nostalgic şi-a luat inima în dinţi şi i-a cerut acceptul pe Facebook.

Ce să vezi, noul „prieten” i-a remarcat poza de la profil (una cu un decolteu generos făcută chiar de maestra de mine) şi, ce mai tura-vura, a inventat mai multe delegaţii de la Bucureşti din care a reieşit o aventură cum draga mea colegă nu visa nici în cele mai plictisitoare ore de chimie.

Facebook accelerează flirtul

Mie îmi place să îl compar cu un bar din care avem  vedere perfectă. Dar e chiar mai bun decât atât pentru că ai acces şi la o grămadă de informaţii înainte de a face cel mai mic pas în direcţia unei relaţii/aventuri. La adăpostul unei tastaturi şi unui monitor, descoperi sau redescoperi o sumedenie de oameni despre care poţi afla de la ckeck-in-uri şi informaţii despre cum arătau în copilărie până la stare civilă, ce pasiuni au sau cât de talentaţi sunt la scris, fotografiat etc.

 

Sondajele făcute în lumea largă până acum arată că în jur de 70% dintre utilizatorii Facebook au folosit această pagină pentru a flirta. Brusc, un univers complet nou şi extrem de accesibil i s-a deschis omului modern care, în general, nu prea mai ştie altceva în afară de casă-muncă-masă-rată-somn.

„Când să mai am timp să întâlnesc pe cineva?”, mă întrebau supăraţi mulţi dintre amicii mei înaintea erei Facebook. Acum când îi cauţi navighează, butonează, se loghează. Persoane lipsite de curaj l-au prins în universul jumătate virtual, jumătate real, oameni surprinşi că pot întâlni alţii extrem de interesanţi s-au lăsat absorbiţi de fenomen şi tot aşa.

Este prematur să vorbim despre statistici şi apoi v-am mai spus şi în alte ocazii că eu nu cred în cele făcute pe teme atât de intime – chit că sunt realizate pe internet, participanţii au tendinţa să nu spună adevărul gol-goluţ, dar cred că ar fi radical schimbate cifrele privind numărul raporturilor sexuale de când cu această reţea de socializare. Ar fi de investigat şi dacă a existat o schimbare a situaţiei în privinţa bolilor cu transmitere sexuală. 

 
Când partenerii îşi reglează conturile de Facebook
 
Vă spuneam mai înainte că aproximativ 70% dintre utilizatorii Facebook au folosit această pagină pentru a flirta, reiese din sondajele momentului, dar nu v-am precizat că aproximativ 30% ar recunoaşte că sunt deja implicaţi într-o relaţie. Pe care fie nu şi-o trec la status, fie o ignoră.

Facebook le-a deschis o lume nouă celor singuri, dornici de aventuri sau chiar de relaţii serioase, dar nu i-a lăsat neinfluenţaţi nici pe cei implicaţi deja în poveşti de iubire. Mie personal mi se pare că, la fel ca flirtul în cazul necuplaţilor, şi adulterul este mai la îndemână de când cu Cartea Feţelor.

Istorioara cu care am început articolul e numai o bucăţică, mai ştiu cel puţin 5, dacă mă luaţi repede, iar dacă mă lăsaţi să mă gândesc puţin e foarte probabil să crească numărul. De crescut, a crescut cu certitudine şi gelozia de când cu paginile acestea online (chiar ştiu pe cineva care săptămânal sparge contul partenerului pentru verificări), iar de scăzut, sunt convinsă, a scăzut timpul petrecut în cuplu (da, inclusiv în dormitor) – vă sună cunoscut reproşul „Mai stai mult pe Facebook?!”.

E devreme să vorbim cu date exacte despre cum ne-a influenţat această reţea socială vieţile intime, dar nu cred că greşesc dacă răspund încă de pe acum cu „Mult!”. Şi până la urmă nici nu trebuie să dăm „share” lumii întregi despre aceste schimbări, trebuie doar să le dăm noi, în sinea noastră, „like”. 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Disfuncţiile erectile
Disfuncţiile erectile
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”