Cum se schimbă vaginul la 30, 40 şi 50 de ani

Procesul de îmbătrânire nu lasă semne doar la nivelul pielii, părului şi muşchilor, ci şi la nivelul zonei intime.
  • Publicat:
Cum se schimbă vaginul la 30, 40 şi 50 de ani
FOTO: 123rf.com / Cum se schimbă vaginul la 30, 40 şi 50 de ani

Pielea lăsată, apariţia ridurilor sunt doar câteva dintre primele semne ale procesului de îmbătrânire şi, chiar dacă aceste schimbări apar, sunt complet normale. Există însă încă o parte a corpului care, alături de păr, piele şi muşchi se modifică vizibil, dar nu ne dăm seama: vaginul. Nu doar aspectul se schimbă, ci şi felul în care se simte în timpul contactului sexual.

Schimbări ale vaginului la 30 de ani

Prima schimbare drastică apare odată ce ajungem la pubertate. Atunci când hormonii încep să-şi facă de cap prin organism, labiile se măresc, creşte părul pubian, iar vaginul începe să producă zilnic scurgerile vaginale. Din nou, după ce aduci pe lume primul copil, apar schimbări în zona intimă. În general, femeile aleg să aducă un copil pe lume în jurul vârstei de 30 de ani. Cu fiecare naştere, muşchii pelvieni se întind, se dilată şi, multe femei tind să observe că vaginul lor este mai ”spaţios”, iar senzaţiile din timpul sexului nu mai sunt aceleşi. Bineînţeles, acest aspect variază de la o femeie la alta. Schimbările nu apar doar la interior, ci şi la exterior. Zona genitală pare mai lăsată, iar din cauza fluctuaţiilor de estrogen care apar după naştere, vaginul poate fi mai uscat, dar doar temporar.

Schimbări ale vaginului la 40 şi 50 de ani

După ce aduci pe lume un copil, cumva te pregăteşti de următorul moment: perimenopauza, care are loc cu 5-10 ani înainte de menopauză. În timpul perimenopauzei, corpul începe să producă mai puţin estrogen, aspect foarte des întâlnit la vârsta de 40 de ani sau mai târziu. Lipsa estrogenului face ca vaginul să nu mai fie atât de elastic şi să se lubrifieze mai puţin. În plus, atât vaginul, cât şi clitorisul încep să se contracte, iar labiile nu vor mai fi atât de voluminoase şi pot apărea schimbări chiar şi la nivelul culorii.

Cum să-ţi menţii vaginul tânăr

Vestea bună este că în urma tuturor acestor schimbări, nu trebuie să gândeşti că vei avea parte de o viaţă sexuală neîmplinită.

Alege un lubrifiant care să ţi se potrivească. Acest pas este ideal în viaţa sexuală a femeilor care se apropie de menopauză sau care se confruntă cu aceste schimbări.

Continuă să faci sex. Cu cât faci mai mult sex, cu atât este mai uşor să treci peste această perioadă. ”Use it or you lose it”, pe acest principiu ar trebui să mergem. În lipsa penetrării vaginul devine mai rigid, iar pereţii vaginali nu mai sunt atât de elastici.

Hidratează-te. Consumul de apă face ca pielea să rămână hidratată. De asemenea, ideal este să renunţi la alcool, pentru că acesta deschidratează ţesuturile şi pot fi afectaţi chiar şi pereţii vaginali.

Renunţă la fumat. Există numeroase motive să renunţi la fumat, iar printre acestea se numără şi calitatea vieţii sexuale care poate fi afectată din cauza căderii nivelului de estrogen.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”