Cât durează recuperarea după vasectomie

Vasectomia este o procedură sigură și eficientă. Îți spunem care este timpul de recuperare, ce complicații pot apărea și, mai ales, cum să le gestionezi.
  • Publicat:
Cât durează recuperarea după vasectomie

Vasectomia este o formă populară de contracepție permanentă folosită de bărbații care au decis că nu doresc să aibă copii. Procedura implică tăierea și sigilarea canalelor deferente, tuburile care transportă spermatozoizii de la testicule la penis. Este considerată o metodă sigură și eficientă de prevenire a sarcinii, cu rate de succes de până la 99%.

Cu toate acestea, mulți pacienți potențiali se întreabă cât timp durează recuperarea după această procedură. În timp ce timpul de vindecare poate fi diferit pentru fiecare persoană, există câteva reguli generale referitoare la recuperare pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a decide dacă vasectomia este potrivită pentru tine.

Recuperarea pe termen scurt

În mod obișnuit, recuperarea pe termen scurt durează aproximativ 1-2 săptămâni. În plus, ar trebui să eviți ridicarea de obiecte grele și activitățile solicitante în acest interval. De exemplu, ar trebui să eviți activitatea sexuală sau orice tip de exercițiu fizic posibil cauzator de disconfort în zona inghinală.

În perioada imediat următoare după procedură, este posibil să simți un ușor disconfort, pe care îl poți ameliora cu pungi cu gheață sau analgezice fără prescripție medicală. Ar trebui să stai liniștit în primele câteva zile după vasectomie, deoarece s-ar putea să ai dureri sau sensibilitate în zona în care au fost tăiate vasele deferente. De asemenea, este important să porți lenjerie intimă de susținere în această perioadă, astfel încât totul să rămână la locul potrivit în timpul vindecării.

Recuperarea pe termen lung

Vasectomia este o procedură relativ minoră și majoritatea bărbaților se pot întoarce la activitățile lor normale în decurs de 1-2 săptămâni. Cu toate acestea, este important să ții cont de faptul că spermatozoizii vor fi încă prezenți în lichidul seminal timp de până la 3 luni după procedură, astfel că este important să utilizezi o altă formă de contracepție până când s-au efectuat cel puțin 2 analize de spermă care să nu arate prezența de spermatozoizi. După acest interval de timp, medicul îți va da probabil undă verde pentru contact sexual neprotejat.

În plus, de obicei, durează între 4-6 săptămâni ca orice durere și umflare reziduală să dispară.

Posibile complicații

Deși rare, unii bărbați pot experimenta complicații de la vasectomie, care pot prelungi timpul de recuperare. Acestea pot include infecții, sângerări excesive, vânătăi, acumulare de lichid sau chiar un sindrom de durere cunoscut sub numele de sindrom de durere post-vasectomie (PVPS). Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este important să contactezi imediat medicul pentru a evalua situația și a stabili cea mai bună modalitate de tratament. Medicul îți  poate prescrie antibiotice sau alte medicamente pentru a te ajuta cu aceste probleme.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: