14 metode de contracepție: care ți se potrivește?

  • Publicat:
14 metode de contracepție: care ți se potrivește?
Foto: Shutterstock

Rolul contracepției este important pentru planificarea unei sarcini și asigurarea sănătății mamei și copilului. Utilizarea metodelor contraceptive previne riscurile de sănătate legate de sarcină pentru femei, în special pentru fetele adolescente, atrage atenția Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției, marcată anual pe data de 26 septembrie.

Sarcina la vârste tinere, complicații pentru mamă și bebeluș

Sarcinile la adolescente reprezintă o problemă globală, aproximativ 90% din nașterile fetelor cu vârste între 15 și 19 ani având risc de mortalitate maternă și infantilă sau de naștere prematură.

Complicațiile legate de sarcină și naștere reprezintă principala cauză de deces pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Nou-născuții mamelor adolescente se confruntă cu riscuri mai mari de a avea greutate mică la naștere și afecțiuni neonatale severe.

Deși în perioada 2000-2023, natalitatea la adolescentele de 15-19 ani a scăzut de la 64,5‰, la 41,3‰ este nevoie în continuare de promovarea posibilității de a avea opțiuni educate privitoare la contracepție pentru a preveni sarcinile nedorite, a reduce incidența infecțiilor transmisibile sexual și scăderea necesității avorturilor induse.

De ce este importantă folosirea metodelor de contracepție

În alegerea unei metode de contracepție trebuie luată în considerare dubla protecție împotriva riscului simultan de HIV și de alte boli cu transmitere sexuală.

Deși contraceptivele hormonale și steriletele sunt extrem de eficiente în prevenirea sarcinii, ele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Utilizarea consecventă și corectă a prezervativului masculin din latex reduce riscul de infecție cu HIV și de alte boli cu transmitere sexuală, inclusiv infecția cu chlamydia, gonococ și trichomonas.

La nivel mondial, între anii 2000 și 2020, numărul femeilor care folosesc o metodă modernă de contracepție a crescut de la 663 de milioane la 851 de milioane, rata prevalenței contraceptivelor (procentul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani care utilizează orice metodă contraceptivă) crescând de la 47,7% la 49%.

Până în 2030 se estimează că numărul femeilor care folosesc o metodă modernă de contracepție se va mări cu încă 70 de milioane.

Foto: INSP

Metode de contracepție reversibile sau permanente

Există mai multe metode de contracepție din care puteți alege, în funcție de starea de sănătate, statusul relației, stilul de viață etc. Iată care sunt acestea, potrivit INSP:

  • metode contraceptive naturale: „metoda calendarului” și „coitus interruptus”(metoda retragerii)
  • metode contraceptive tip barieră: prezervativul, diafragma, buretele contraceptiv, capacul vaginal
  • metode de contracepție cu acțiune scurtă: contraceptivele orale, plasturii contraceptivi, injecțiile contraceptive, inelul vaginal
  • metode de contracepție cu acțiune îndelungată: steriletul, implantul contraceptiv subdermic

Toate aceste metode de contracepție sunt reversibile. Dacă vă doriți o metodă de contracepție permanentă (ireversibilă), puteți apela la vasectomie (bărbați) sau ligatura trompelor uterine (femei).

Foto: INSP

Sfatul medical rămâne esențial pentru a ajuta oamenii să aleagă corect metoda potrivită de contracepție în funcție de contextul individual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: