Vasectomia, metoda contraceptivă eficientă pentru bărbați: cum funcționează și când e reversibilă

Potrivit unui studiu publicat în 2018, luna martie este cea mai populară perioadă în care bărbații optează pentru vasectomie.
  • Publicat:
Vasectomia, metoda contraceptivă eficientă pentru bărbați: cum funcționează și când e reversibilă
Foto: shutterstock

Potrivit unui studiu publicat în 2018, luna martie este cea mai populară perioadă în care bărbații optează pentru vasectomie. Această procedură este o intervenție rapidă și minoră, fiind o metodă contraceptivă pentru bărbați. Mai exact, procedura blochează spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal, fluid ejaculat de bărbați. Cu alte cuvinte, lichidul seminal încă este prezent, dar nu conține spermatozoizi. Eventual, spermatozoizii nefolosiți mor și sunt absorbiți de organism.

Vasectomie: ce se întâmplă în timpul procedurii

Vestea bună este că vasectomia este o procedură rapidă și se efectuează sub anestezie locală, în aproximativ 20 de minute. Nu este o procedură dureroasă, deși unii bărbați ar putea simți o ușoară presiune. După procedură, se poate simți o ușoară durere, dar aceasta dispare în câteva zile de odihnă. Similar altor proceduri este important de reamintit că fiecare pacient răspunde diferit la durere.

Cele mai comune efecte adverse sunt durerile, iar cel mai puțin comune sunt hematoamele și sindromul durerii post-vasectomie, o afecțiune care cauzează dureri la nivelul testiculelor pe o perioadă de trei luni de la procedură. Doar 1%-2% dintre pacienți sunt afectați. Vasectomia nu afectează producția de testosteron, la fel cum nu afectează libidoul, părul facial, vocea sau orice altceva influențat de testosteron. În continuare se pot bucura de erecție, orgasm, iar cantitatea de lichid seminal ejaculat rămâne ca înainte de operație.

Cum știm dacă funcționează sau nu?

O vasectomie nu se încheie în momentul în care părăsești cabinetul medicului. Se fac examinări atât după procedură, cât și după perioada de recuperare. Ulterior se fac teste ale lichidului seminal pentru a observa dacă spermatozoizii mai sunt prezenți sau nu.

Este procesul reversibil?

Din fericire, da, și nici nu este mai complicat decât procedura inițială. Însă, cu cât aștepți mai mult între vasectomia inițială și procedura de întoarcere la starea inițială, cu atât procedura devine mai dificilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân