Dr. Bogdan Pârlițeanu, SANADOR: ce este și cum se face vasectomia

Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie în cadrul SANADOR, explică ce înseamnă vasectomia și cum decurge intervenția.

Vasectomia reprezintă o metodă contraceptivă la care apelează tot mai mulți bărbați din România. Aceasta are o eficiență de peste 99 la sută și este definitivă. Vasectomia nu afectează nici libidoul și nici calitatea actului sexual. Persoanele care apelează la această metodă contraceptivă vor avea erecții normale și vor ejacula, însă lichidul ejaculat nu va conține spermatozoizi. Procedura nu protejează împotriva unei boli cu transmitere sexuală așa că purtarea prezervativului este de dorit în cazul persoanelor care nu au parteneri stabili. Deși procedura este considerată ireversibilă, există tehnici performante care pot reda capacitatea de a procrea.

„Vasectomia este încă un subiect tabu pentru bărbați, foarte greu se ia în considerare această metodă contraceptivă a bărbatului. Vasectomia reprezintă o procedură, o mini intervenție prin care se secționează și se ligaturează conductele ce preiau spermatozoizii de la testicul și îi duc către evacuarea exterioară.  Intervenția are rolul de a ajunge la ceea ce se numește sterilitate. Pacientul va putea avea contact intim cu partenera/soția fără a avea riscul unei sarcini. Există un caz la 10 000 când poate apărea o sarcină. Dar este o metodă de contracepție mult mai bună decât, de exemplu, prezervativul. Riscul de apariție unei sarcini în cazul prezervativului este la o persoană din 100.

Cuvântul „steril” sperie. Dar bărbații din Români nu au neapărat o educație în ceea ce privește sterilitatea. Pentru că a fi steril nu înseamnă a fi impotent. De exemplu, există cupluri care au 2,3 copii și nu-și mai doresc, iar soția nu poate apela la tratamente anticoncepționale, precum ligatura trompelor sau alte proceduri. Și atunci o soluție ar fi vasectomia care va ajuta aceste cupluri” ne-a declarat  dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie în cadrul SANADOR.

Mai multe informații despre vasectomie puteți afla din interviul realizat cu medicul Bogdan Pârlițeanu din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Pârlițeanu - Medic specialist Urologie
Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Membru al Asociației Române ...
citește mai mult