Dr. Adriana Cămuescu, SANADOR: soluții pentru alergiile respiratorii

Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică în cadrul SANADOR, explică ce sunt alergiile respiratorii, ce simptome dau și ce e de făcut în cazul acestor afecțiuni.

Alergiile reprezintă reacții anormale ale organismului la anumite substanțe care, pentru majoritatea oamenilor, sunt inofensive. Praful, polenul și părul de animale sunt printre cele mai cunoscute elemente alergene. La anumite persoane, inhalarea acestor alergeni care conțin anumite proteine poate duce la inflamarea căilor respiratorii. Astfel se declanșează alergiile respiratorii.

„Terenul genetic dictează sensibilizarea la un anumit alergen de mediu. Există și factorii din jurul acestei determinante genetice, ceea ce determină exprimarea predispoziției genetice. Este vorba despre expunerea la poluare, poluarea exterioară, poluarea interioară, abuzul de antibiotice care duce la perturbarea microbiomului. Să nu uităm că avem floră microbiană nu doar în tubul digestiv, ci și în căile respiratorii. Și ca atare, orice perturbare poate să ducă la creșterea sensibilității la alergeni.

Expunerea la alergeni este cauza majoră a declanșării alergiilor. O alergie nu apare decât după expunere repetată. Acest lucru este valabil pentru orice tip de alergen. Deseori, în cabinet primim comentariul: „dar de ce se întâmplă asta, a stat atâta timp în casa respectivă și nu a avut nimic. E aceeași casă, de ce tocmai acum a devenit alergic la praf?”

Însă așa se defășoară alergiile. Este nevoie de un contact cel puțin o dată, de regulă repetat. Uneori, sunt ani de zile ca să se producă o cantitate suficientă de anticorpi față de acel alergen, repet, la persoanele care au teren genetic predispus. Deci este nevoie de expunere repetată ca să poată apărea reacția alergică. Tocmai aceasta este particularitatea reacțiilor alergice: expunere, toleranță aparentă până la un punct de la care încep simptomele de boală alergică” ne-a declarat dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică în cadrul SANADOR.

Cum pot fi recunoscute alergiile respiratorii și ce se poate face în cazul acestor situații medicale puteți afla din materialul realizat pe larg cu dr. Adriana Cămuescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Adriana Cămuescu - Medic primar alergologie și imunologie clinică
Dr. Adriana Camuescu este Medic Primar, Alergologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. Experiență 2007 - prezent medic primar alergologie și imunologie clinicamedic primar alergologie și imunologie clinică - Centrul Medical Sanador 2007 ...
citește mai mult