Mutatul împreună strică relația? Ne lămurește Eduard Andrei Vasile, specialist în relații de cuplu și familie

  • Publicat:
Mutatul împreună strică relația? Ne lămurește Eduard Andrei Vasile, specialist în relații de cuplu și familie
Sursa foto: Shutterstock @ShotPrime Studio

Mutatul împreună cu partenerul tău de viață poate fi, deseori, o sită care cerne relația. Multe relații se destramă, altele devin mai puternice și se transformă într-o familie completă. Este important să ne păstrăm cumpătul, să nu decidem impulsiv, ci să cântărim puțin situația.

Ne răspunde la cele mai frecvente întrebări privind mutatul împreună specialistul în relații de cuplu și familie Eduard Andrei Vasile, alias @profukool pe Instagram. 

Nu lua decizii radicale fără să ții cont de comunicare

CSID: Mutatul împreună – când este momentul potrivit?

Eduard Andrei Vasile: Momentul potrivit nu există, general vorbind. Știm că noi creăm momentele potrivite cu multă răbdare și înțelepciune. „Prea devreme” și „prea târziu” nu ar trebui să existe într-o relație bazată pe iubire reciprocă, sinceritate și încredere. Nu mai zic de comunicare.

CSID: Ce ar trebui să se întâmple înainte de mutare?

Eduard Andrei Vasile: Sugerez (ba chiar insist) să existe discuții serioase, calme, calde despre acest pas. Poate fi un efort financiar, poate fi dificil pentru unul dintre parteneri să părăsească rutina, obișnuința, poate fi greu. Sunt atâtea persoane care își doresc să plece de acasă și să se mute cu partenerul, dar la momentul întâmplării există o umbră de regrete și melancolie.

Asigură-te că ai discutat cu partenerul latura financiară, este mai importantă decât crezi. Nu mergi pe teorii și planuri, că va fi bine, că „vom găsi o cale”.

Toate acestea se împotmolesc mai devreme sau mai târziu, sunt surse de frustrare, nervi și neajunsuri. Lipsa unei discuții autentice despre cum veți gestiona cheltuielile când veți locui împreună poate destrăma relația în timp record.

Treburile casnice trebuie împărțite frățește

CSID: Ce se întâmplă cu treburile casnice? Cum le împărțim?

Eduard Andrei Vasile: Frățește! Fiecare partener trebuie să facă treabă în casă. Sper că am trecut peste ideologia unei relații în care femeia face tot iar bărbatul aduce bani și iese cu băieții la bere.

Desigur că se poate întâmpla asta, dar să fie în plus față de treburile de zi cu zi. Tu speli vasele? Bun! Eu șterg praful. Apoi dau cu aspiratorul iar tu gătești. Tu iei copiii de la școală iar eu le pregătesc masa între timp.

Nu cred că își dorește cineva un partener nervos, ajuns la limita nervilor și copleșit de problemele casnice. Nu e corect, în primul rând.

Oare nu e prea devreme să ne mutăm împreună?

CSID: Când știm că este prea devreme și că s-ar putea să facem mișcarea greșită?

Eduard Andrei Vasile: La începutul relației se iau astfel de decizii radicale și pline de iubire și armonie. Asta pentru că ne dorim să fim liniștiți, fericiți, împliniți.

Doar că s-ar putea să ne scape faptul că nu știm partenerul atât de bine, nu l-am surprins în ipostaze, în discuții, în conflicte. Nu știm cum este cu adevărat.

Nu poți cunoaște omul pe deplin într-o viață, dar cu siguranță câteva luni te vor ajuta să-ți faci o idee. Poate pur și simplu nu vă înțelegeți și nu aveți țeluri comune.

CSID: Nu este dragostea suficientă?

Eduard Andrei Vasile: Nu, niciodată nu este. Mai avem nevoie și de respect reciproc. Dragostea nu poate ține de foame și nici nu menține relația pe linie de plutire. Plus că prin dragoste eu înțeleg și aspectele menționate anterior.

Mutatul în chirie, de luat în calcul

CSID: În final, ce sfat ai putea oferi cuplurilor care vor să facă acest pas?

Eduard Andrei Vasile: Să aibă răbdare, să comunice autentic și pe teme punctuale: bani, facturi, treburi, mâncare, cumpărături, design, achiziții.

Pentru început, eu propun mutatul în chirie, dacă este cazul. Este o metodă eficientă și care nu te leagă de prea multe contracte. Astfel vei vedea cum este să conviețuiești cu partenerul tău de viață.

Răbdare, echilibru, empatie. Sigur veți găsi un limbaj comun!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân