De ce nu avem parte de relații de durată?

De ce nu avem parte de relații de durată?
Sursa foto: Shutterstock @Blueastro

A avea o relație în ziua de astăzi poate fi o provocare. A avea o relație fericită și liniștită pare imposibil. În era vitezei, în care obținem ce dorim cu o simplă atingere a ecranului, lucrurile temeinice sunt un fel de Meka din poezia lui Macedonski: o iluzie.

Multe relații încep bine și se termină repede și mai puțin bine. Dacă am putea avea secretul longevității unei relații, ar fi minunat. Cum nu există instrucțiuni clare, ci mai degrabă sfaturi, este important să ținem cont de ele.

Fiecare om vine cu un bagaj emoțional în relație și este indicat să nu te așezi și tu pe acel bagaj. Fiecare partener vine cu așteptări diferite, cu o imagine diferită despre ce înseamnă o relație.

Există cele cinci limbaje ale iubirii care de cele mai multe ori ne induc în eroare. Oare le vorbim, oare există măcar unul aplicat în relație?

Este vorba despre: timp, cuvinte, atingeri, servicii și cadouri.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem în relația de cuplu

Am întâlnit cupluri în care unul dintre parteneri își oferea tot timpul său liber, făcea cadouri, era afectuos, dar nu spunea „te iubesc!”. Cealaltă parte considera că nu este suficient și că nu există dragoste. Poate exista dragoste, dar așa cum vorbim limbi diferite pe întregul glob, sentimentele sunt și ele exprimate diferit, chiar dacă lingvistic avem aceeași limbă.

Cunoașterea acestor limbaje ale iubirii este necesară pentru o relație prosperă și împlinită. Iubim, gândim și judecăm diferit.

O greșeală pe care o fac partenerii în ziua de astăzi este să pretindă tot și să ofere firimituri. Ne credem „miezul” de cele mai multe ori, vrem „să facă el” primul pas, să fie un arhanghel și să ne iubească și să ne răsfețe.

Ce facem noi? Mulți nici nu apreciem, considerând că este de la sine înțeles să primim cele de mai sus. Oferă chiar și înainte să primești! Nu suntem la concurență cu nimeni.

Nu este nimic greșit în a avea standarde, doar că de cele mai multe ori ele sunt ireale și parcă desprinse din filmele bune. Ei bine, acele relații perfecte există, dar sunt foarte rare. Acelea sunt excepțiile, nu regula.

Nu acceptăm compromisuri. Psihologii care aruncă lozinci motivaționale, „totul va fi bine!”, „crezi în tine!”, „mâine e o nouă zi”, pe lângă faptul că sunt plicticoși și vorbesc din niște cărți pe care probabil le-au citit cu multă silă, nu discută despre realitatea pe care o trăim azi.

Să faci compromisuri nu înseamnă să „te pierzi pe tine”, așa cum am citit recent la o doamnă psiholog. A face concesii înseamnă a înțelege că e în natura umană să greșim. Dacă am fi fost roboți, poate nu mi-aș fi răcit gura.

Este o avalanșă de sfaturi pentru relații perfecte pe social media încât uneori stau și eu și meditez, de multe ori la îndemnuri nefirești. Egoismul și orgoliul nu au nimic în comun cu dragostea.

Nu suntem nici mai presus, nici mai prejos decât partenerii noștri. Suntem egali iar nevoile noastre sunt egale cu ale lor. Firește că asta nu înseamnă să rămâi într-o relație toxică sau pur și simplu într-una în care nu te simți bine, dar e indicat să ne revizuim și noi atitudinea și aportul înainte de a pretinde luna de pe cer.

  • Autor: Eduard Andrei Vasile
  • Consilier în dezvoltare personală, specialist în relații de cuplu și familie, profesor
  • Instagram @profukool
Urmărește CSID.ro pe Google News
Eduard Andrei Vasile, director educațional, profesor și consilier în dezvoltare personală
Salut! Sunt Eduard. Elevii mi-au spus că sunt „cool”, așa că mi-am însușit porecla de „profukool”. Ulterior am fondat „Centrul Excelenței”, un loc în care devenim mai buni, mai empatici și înțelepți. Mici și mari. Sunt profesor de limba engleză și consilier în dezvoltare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”