Întâlnirile romantice pot cauza anxietate

Întâlnirile romantice pot produce multă anxietate.
  • Publicat:
Întâlnirile romantice pot cauza anxietate

Întâlnirile romantice pot aduce multă stare de bine, însă, uneori, pot fi și surse de stres și anxietate. Sunt chiar și persoane care suferă de o anxietate ridicată în raport cu întâlnirile romantice. Iar, pentru acestea, poate fi dificil să se expună emoțional Iată tot ce trebuie să știm despre anxietatea primelor întâlniri!

În ultimii doi ani, pandemia a pus stăpânire pe întreaga planetă și a crescut nivelul de anxietate al tuturor. Iar pentru mulți dintre noi interacțiunile sociale au devenit ceva mai dificile decât înainte.

Întâlnirile romantice online

Cercetările profesorului Sheena Iyengar de la Universitatea Columbia au arătat că un exces de opțiuni poate induce indecizie și blocaj în luarea deciziilor. Experimentul ei a fost simplu și la obiect, implicând mostre de gem la un magazin alimentar. Când li s-au oferit șase tipuri de dulceață, spre deosebire de 24 de tipuri de dulceață, oamenii aveau șanse de zece ori mai mari să cumpere dulceața respectivă.

Ei bine, același lucru se poate întâmpla online. Atunci când intrăm pe site-uri sau aplicații de matrimoniale, cu siguranță avem opțiunea de a alege din mai mulți potențiali parteneri, iar uneori, simplul fapt că avem o varietate atât de mare din care să alegem ne poate copleși până la punctul în care să ajungem să decidem că nu mai vrem nimic, să dezvoltăm anxietate și să ne închidem conturile de pe respectivele platforme online.

Întâlnirile față în față

Când vine vorba de întâlnirile și cunoașterea oamenilor online, cu siguranță lucrurile par mult mai simple pentru cei mai mulți dintre noi. În viața reală, însă, lucrurile stau diferit. Mai ales de când a izbucnit pandemia, petrecerile și evenimentele la care participam s-au restrâns semnificativ, iar odată cu ele, s-a restrâns și posibilitatea de a cunoaște oameni noi, crescând nivelul de anxietate. Cu toate acestea, întâlnirile față în față pentru prima dată cu o persoană au ceva ce întâlnirile online cu siguranță nu vor putea avea vreodată: posibilitatea de a trăi ceea ce numim “dragoste la prima vedere”. Desigur, putem experimenta și „dragoste” la primul click, însă nu tot timpul persoana din online se dovedește a fi identică cu cea din realitate.

Dacă știi că urmează să întâlnești o persoană pentru prima dată în viața reală și ai un nivel de anxietate crescut în legătură cu acest lucru, specialiștii recomandă să încerci să faci tot ce îți stă în putință pentru a te relaxa. Spre exemplu: alege un loc în care știi că te simți confortabil sau o activitate pe care știi că o faci cu plăcere și te relaxează. Mergeți la plimbare prin parcul tău preferat sau serviți cina la restaurantul la care te duci frecvent. Un strop de familiaritate într-o întâlnire cu o persoană complet nouă te va ajuta să menții cât de cât sub control nivelul de anxietate și să poți fii în largul tău.

Arată-ți interesul!

Mai degrabă decât să încerci să demonstrezi că ești interesant/ă, încearcă să îi arăți persoanei din fața ta că ești interesat/ă. Cum? Simplu! Fii tu însuți! Apelează la empatie și căldură și ascultă-l cu atenție pe partenerul tău. Te va surprinde ce diferență extraordinară face ascultarea activă într-o relație! Mai mult decât atât, ascultarea activă te ajută să menții anxietatea sub control, nefiind tu persoana din centrul atenției, ci mai degrabă observatorul blând care ascultă cu drag povestea de viață a omului de alături!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân