Banii în cuplu – la comun sau separat? Ne lămurește Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală

  • Publicat:
Banii în cuplu - la comun sau separat? Ne lămurește Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Împărțirea banilor și stabilirea bugetului într-o relație poate fi un moment delicat, mai ales în vremurile moderne. Situația trebuie gestionată cu mult tact și grijă, întrucât poate deveni o sită care cerne relația. Nimic rău în asta, doar că s-ar putea să se cearnă greșit și ce nu trebuie.

Cum gestionăm banii în relație ca să nu se ajungă la certuri sau chiar la despărțire ne explică Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală, alias @profukool pe Instagram. 

Femeia gătește, bărbatul plătește? Nu, sub nicio formă!

CSID: Cine plătește facturile în casă?

Eduard Andrei Vasile: Îmi doresc din suflet să ne recuperăm după atâția ani în care tipare toxice ne-au fost inoculate: „Femeia gătește, bărbatul plătește!”. O abordare cât se poate de toxică și care nu menține echilibrul niciunei relații.

Ambii parteneri trebuie să contribuie la cheltuielile casei. Un dezechilibru pe acest fond poate naște frustrare, dezamăgire și va duce, încet-încet, la stingerea relației.

CSID: Mai este bărbatul „capul familiei”?

Eduard Andrei Vasile: Din punct de vedere psihologic, bărbatul asigură echilibrul emoțional, transmite putere, susține. Asta nu are nimic de-a face cu cheltuielile într-o familie.

Cheltuielile se împart în mod egal

CSID: Cum ar trebui să fie împărțite cheltuielile familiei?

Eduard Andrei Vasile: În mod egal. Aici nu există o rețetă de succes și nici un adevăr general valabil. Fiecare familie își are particularitățile, nevoile și dorințele.

Orice variantă aduce echilibru este o variantă bună. În orice caz, „povara” banilor nu trebuie lăsată în cârca niciunui partener. Ne amintim că relația este o construcție la care fiecare partener pune câte o cărămidă.

CSID: Ce metode de împărțire a bugetului familiei propui?

Eduard Andrei Vasile: Cum am spus, nu am o rețetă și nici nu există. Am însă câteva propuneri:

  • Banii la comun. Fiecare partener aduce lunar banii pe care îi câștigă și creează un „fond” din care se vor împărți cheltuielile, facturile, concediile.
  • Toate facturile și cheltuielile se împart la jumătate. Altă variantă echilibrată și corectă. Beneficiați amândoi de o casă, de o chirie, de abonamente la telefonie, de apă caldă (firește)? Împărțiți!
  • Fiecare cu banii lui. Această variantă poate crea confuzie în ceea ce privește cheltuielile familiei. Pot fi luni bune, luni mai puțin bune, salarii mai mici sau câștiguri mai mari. Cu toate acestea, este indicat să împărțiți din cheltuieli în mod egal.
  • Salarii și servicii. Știm că serviciile fac parte din cele cinci limbaje ale iubirii. În cazul în care unul dintre parteneri își poate dedica tot timpul unui copil, gospodăriei, atunci partenerii pot ajunge la o înțelegere în ceea ce privește latura financiară. Este, însă, o variantă de compromis.

Ce probleme apar dacă nu se acordă atenție bugetului

CSID: La ce probleme se poate aștepta un cuplu care nu a stabilit încă structura bugetului?

Eduard Andrei Vasile: Nu este niciodată târziu pentru astfel de „restructurări”. Lipsa ei, însă, poate duce, ușor-ușor, la despărțire, frustrare și lipsă de încredere: „S-a folosit de mine!”, „Am obosit să aduc numai eu bani”, „Stă și nu face nimic!”. Sunt doar câteva dintre replicile cele mai folosite.

Asistăm la o erodare a relației și a principiilor pe care aceasta ar trebui fundamentată: reciprocitatea.

CSID: Ce sfat final ai da cuplurilor?

Eduard Andrei Vasile: Să comunice. Mult! Gestionarea bugetului este unul dintre primele aspecte care ar trebui discutate într-o relație.

Nu există o formulă secretă și nici o metodă mai eficientă sau mai puțin eficientă. Prin comunicare se va ajunge la o formă bună pentru această echipă numită relație. Și nu degeaba am spus echipă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân