Este infidelitatea contagioasă?

Infidelitatea poate fi sau nu contagioasă?
  • Publicat:
Este infidelitatea contagioasă?

Dacă te întrebi dacă infidelitatea e contagioasă, află că un studiu publicat în Arhivele Comportamentului Sexual subliniază situațiile în care cineva ar putea lua în considerare să devină infidel.

Știind că și alții sunt infideli, te poate face să fii și tu

„Un mediu de egalitate care dă impresia că infidelitatea este acceptabilă îi poate face pe oameni să graviteze spre alternative atractive. Iar știind că alții au aventuri, îi poate face pe oameni să se simtă mai confortabil atunci când se gândesc să aibă ei înșiși aventuri”, spune psihologul Gurit Birnbaum.

 „Desigur, mediile în care infidelitatea este răspândită nu transformă neapărat oamenii în infideli”, spune Birnbaum. „Chiar și așa, dacă apar oportunități de infidelitate, aceste medii pot da forța suplimentară necesară pentru a rezolva conflictul dintre respectarea valorilor morale și cedarea tentațiilor într-un mod care promovează infidelitatea.”

Pentru a înțelege mai bine fenomenul infidelității, autorii au analizat dacă expunerea la povești și cazuri de infidelitate ar scădea angajamentul față de partenerul actual, crescând în același timp dorința față de parteneri alternativi. Studiul a arătat că, în urma expunerii la actele de infidelitate ale altora, participanții au manifestat mai puțin angajament față de relația lor actuală și și-au exprimat o dorință mai mare pentru parteneri alternativi.

„Mediile care favorizează o prevalență mai mare a infidelității pot face oamenii mai vulnerabili, dacă nu chiar să îi „infecteze” cu, infidelitate”, spune Birnbaum.

Cercetările anterioare au arătat că mai multe caracteristici de personalitate, cum ar fi nevrotismul, narcisismul și nesiguranța legată de atașament, îi fac pe oameni mai predispuși să se implice în alte relații pe lângă cele în care se află deja.

Alte cercetări sugerează că infidelitatea este prezisă de niveluri mai ridicate de nevrotism și niveluri mai scăzute de religiozitate. Mai mult, unele cercetări sugerează că aproximativ jumătate dintre adulții căsătoriți din SUA (53% dintre femei și 44% dintre bărbați, mai exact) s-au angajat în relații sexuale extraconjugale. Deși nu a existat nicio diferență de gen în măsura în care bărbații și femeile au experimentat interes pentru parteneri alternativi în urma expunerii la normele de infidelitate, cercetătorii au descoperit că bărbații au arătat mai puțin angajament față de relația lor actuală.

Infidelitatea: cum să o eviți!

Specialiștii oferă următoarele sfaturi pentru oamenii care se luptă cu tentația de a înșela:

  • Cuplurile aflate în relații monogame care trăiesc într-un mediu în care infidelitatea este acceptabilă ar putea căuta consiliere. Consilierea și terapia de cuplu s-au dovedit utile în intensificarea dorinței sexuale și a legăturii emoționale dintre parteneri (de exemplu, motivarea eforturilor de a face partenerul să se simtă special).
  • Este important ca oamenii să fie conștienți de puterea situațiilor și de impactul pe care acestea îl pot avea asupra luării deciziilor în sfera intimă.
  • Unii indivizi găsesc succesul folosind strategii de protecție a relațiilor, cum ar fi ignorarea pretendenților sau perceperea lor ca fiind mai puțin atractivi decât sunt de fapt.

 

www.psychologytoday.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân