Gaspar Gyorgy: Infidelitatea amoroasă este una dintre multele forme de trădare în cuplu

Infidelitatea amoroasă poate fi considerată și o formă de trădare.

Infidelitatea amoroasă este des întâlnită în cupluri, ducând chiar la despărțirea lor. Fiind un subiect atât de complex, l-am invitat alături de noi pe psihterapeutul relațional Gaspar Gyorgi. 

Infidelitatea este o formă de trădare, iar psihologia relațiilor spune că această formă de trădare apare atunci când între cei doi parteneri intervine o a treia persoană, și unul dintre cei doi parteneri are o relație definită de apropiere fizică, emoțională sau psihologică, relație pe care o ascunde de mintea, urechile și ochii partenerului oficial. Pentru că știe în adâncul sufletului că dacă partenerul ar afla de această relație secretă pe care o avem, nu s-ar simți în siguranță, s-ar simți trădat și ar face tot posibilul să blocheze conexiunea dintre partener și cea de-a treia persoană.

Psihologia relațiilor spune că infidelitatea amoroasă este una dintre multiplele forme de trădare a partenerului de cuplu. „E important să vorbim și despre ce se întâmplă în acele cupluri în care unul dintre parteneri își duce toată energia, creativitatea și imaginația către muncă. Aceasta este tot o formă de trădare. Sau acele familii în care unul dintre parteneri a uitat de rolul de soț sau soție și se implică în mod exclusiv în rolul de mamă și de tată și își neglijează jumătatea de cuplu”, spune Gaspar Gyorgy. Psihoterapeutul spune că vorbim de trădare, de exemplu atunci când petrecem cu telefonul mai mult timp decât petrecem cu partenerul sau când ținem mai mult în mână telecomanda decât mâna partenerului.

John Gottman, un mare expert în relații, identifică în cartea sa „Infidelitatea” zece forme de trădare care pot duce către infidelitate amoroasă printre care și acea tendință pe care o folosim inconștient de a ne compara partenerul cu alte persoane. Și când merg pe stradă și văd pe cineva care mă atrage, pot să-mi pun partenerul în umbră și să cred că acea persoană de pe stradă e mai bună decât partenerul meu. Acest fapt poate prevesti și infidelitatea amoroasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gáspár Gyorgi - Psiholog clinician și psihoterapeut relațional
Gáspár Gyorgy este, așa cum se intitulează chiar el, expert național și formator de opinie în sănătate relațională. • Psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat de Colegiul Psihologilor din România, cu o experiență de peste 16 ani. • Președinte și membru ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog clinician și psihoterapeut relațional
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult