Tulburarea bipolară, o afecțiune des confundată cu depresia. Cum se manifestă episoadele maniacale versus cele depresive și ce soluții există

  • Publicat:
Tulburarea bipolară, o afecțiune des confundată cu depresia. Cum se manifestă episoadele maniacale versus cele depresive și ce soluții există
Sursa foto: Shutterstock

Tulburarea bipolară reprezintă o afecțiune psihică în care episoadele depresive alternează cu cele hipomaniacale sau maniacale. Sunt două tipuri de tulburare bipolară: tipul I ce purta în trecut numele de tulburare maniaco-depresivă, în care pacientul are episoade maniacale sau depresive fără a prezenta elemente psihotice, și tipul II în care pacientul este mai mult timp deprimat, având și episoade hipomaniacale.

Pentru a fi mai simplu de înțeles ce înseamnă depresia sau mania, este important să înțelegem ce denumim în limbajul de specialitate: dispoziția.

Dispoziția se referă la o emoție atotcuprinzătoare și persistentă care va influența comportamentele unei persoane, făcând-o să perceapă lumea într-un mod personal.

Tulburările de dispoziție pot fi următoarele: tulburare bipolară, tulburări depresive, tulburare distimică (constând într-o depresie cronică), ciclotimia (care este caracterizată de perioade hipomaniacale și depresive moderate).

Manie versus depresie în tulburarea bipolară: cum se manifestă

Episodul maniacal reprezintă o perioadă în care dispoziția este persistent expansivă, euforică, iritabilă.

În acest timp, stima de sine este exagerată, cu sentimente de grandoare, scade nevoia de somn și cresc activitățile mentale (fuga de idei) și fizice. Există o mare nevoie de implicare în activități ce produc plăcere, ce pot avea consecințe neplăcute (activități sexuale cu persoane necunoscute, distracții foarte costisitoare).

În anumite situații pot apărea simptome psihotice, care constau în idei delirante de grandoare sau în invulnerabilități (senzația că este urmărit în permanență).

Diferența dintre episodul hipomaniacal și cel maniacal constă în afectarea mai moderată a funcționării pacientului din perspectivă socială și profesională, fără a necesita spitalizare.

Episodul depresiv poate cuprinde următoarele simptome:

  • lipsa energiei
  • lipsa dorinței și a interesului de implicare în activitățile zilnice
  • agitație sau lentoare psihomotorie
  • astenie
  • sentimentul pregnant de inutilitate sau vinovăția exagerată
  • agitație
  • îngrijorare permanentă
  • agresivitate

Pot apărea modificări ale greutății corporale, a apetitului alimentar, tulburări ale performanțelor sexuale.

Episoadele depresive apar mai des la femei, pe când cele maniacale sunt întâlnite mai des la bărbați.

Am descris în mare în ce constă tulburarea bipolară, cât și afecțiunile ce pot fi asemănate acesteia, în condițiile în care diagnosticul nu a fost pus de un specialist. Știm cu toții cât de întâlnită este situația în care ți se spune „ești bipolar” pentru că poți trece de la o stare la alta sau de la o opinie la alta, dar acest aspect nu înseamnă în mod indubitabil că ai această afecțiune.

Sfaturi pentru pacienții cu tulburare bipolară și partenerii de viață ai acestora

Dacă avem un partener care suferă sau despre care credem că suferă de tulburare bipolară, avem de urmat câțiva pași:

Diagnosticul corect pus de un specialist

Este foarte important să avem un diagnostic clar, pentru a ști ulterior ce avem de făcut. Pentru că spectrul trăirilor, al manifestărilor cât și al intensității acestora poate fi foarte larg, necesită un diagnostic clar.

Diagnosticul ne poate ajuta să înțelegem dacă avem nevoie de: spitalizare, medicație, psihoterapie sau o combinație a acestora.

Planul terapeutic

În funcție de diagnostic, putem ulterior stabili ce avem de făcut. În cazul în care discutăm despre un episod maniacal sau despre un episod depresiv major, poate fi necesară internarea de urgență.

Dacă diagnosticul este favorabil, puteți necesita o medicație suport și un plan terapeutic care să vă ajute să vă recăpătați echilibrul și capacitatea de a deține frâiele propriei vieți.

Nu vă ascundeți

Nu încercați să ascundeți diagnosticul sau manifestările partenerului în fața familiei, colegilor, prietenilor, în speranța că problemele lui se vor rezolva de la sine. De cele mai multe ori, problemele se pot acutiza și atunci intervenția va fi de o mai mare amploare.

Scăpați de adicții

Acestea pot fi factori favorizanți pentru un episod depresiv sau pentru un episod maniacal. De aceea, este important să nu aveți o adicție de: alcool, droguri, jocuri de noroc.

Aceasta, în cazul în care există, trebuie tratată ca atare, în cadrul planului terapeutic.

Planul de viață

Dacă aveți un plan de viață în care să credeți amândoi, care să fie construit pe baza opiniei și dorințelor ambilor parteneri, asta înseamnă că sunteți pe un drum bun. Acest plan poate fi construit așa cum am arătat în metoda terapeutică „FCS” inventată de mine, în cadrul căreia este important să vă gândiți la: familie, carieră și relațiile cu societatea.

Dacă aveți planuri prin care să vă construiți o familie solidă, în care să comunicați cu ușurință, să vă puteți exprima ideile și opiniile, să simțiți că sunteți iubiți, apreciați, sprijiniți, atunci înseamnă că aveți o familie pe care vă puteți baza, ce vă poate face să simțiți bucuria de a trăi în comun.

În privința carierei este important de asemenea să stabiliți câte un plan fiecare, care să ia în seamă și nevoile familiei, dar să vă poată asigura și succesul profesional pe care vi-l doriți.

Relațiile cu societatea cuprind relațiile cu prietenii și hobby-urile. Dacă aveți prieteni tonici și haioși, înseamnă că puteți avea parte de clipe minunate petrecute cu aceștia.

Hobby-urile vă pot încărca de asemenea sufletul, eliberându-vă mintea de temeri și încărcându-vă de energie. Hobby putem denumi oricare dintre următoarele activități: sport, activități în aer liber, vizionarea de spectacole, filme, lectura unei cărți, cursuri de dans, înot, actorie, bucătărie, dezvoltare personală etc.

Se poate rezolva această tulburare?

În funcție de gravitate și vechime, de alți factori favorizanți, tulburarea bipolară se poate rezolva prin medicație și/sau psihoterapie. Sau cel puțin se poate ține sub control, astfel încât să vă bucurați de tot ce vă înconjoară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Cum ne afectează trauma?
Cum ne afectează trauma?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân