Te muți în altă țară? La ce să te aștepți…

Sau mai bine spus la ce să nu te aștepți. Ori poate cel mai corect ar fi să nu îți faci așteptări.
  • Publicat:
Te muți în altă țară? La ce să te aștepți...
foto: Shutterstock

Imigrarea este un gând pentru mulți. Unii dintre ei îl pun chiar în aplicare. Cum se hotărăsc să schimbe macazul, cu siguranță aud despre cât de greu este să faci acest pas. Despre cât de complicat și auster este să te afli printre străini nici nu știu dacă este bine să afli dinainte. Căci riști să ai acest setup mental. Și poate că nu toate experiențele sunt la fel. Poate că pentru unii va fi mult mai ușor și mai lin drumul adaptării.

 

Ce te ajută înainte de a cumpăra biletul doar în direcția dus? Să mai fi fost în locul în care vrei să te muți. Unii fac și acest gen de mutări extreme – își stabilesc reședința într-un loc total necunoscut, însă la modul ideal este să fi rezonat înainte cu pământul pe care vrei să respiri. Și să ființezi.

Să înțelegi cultura locului. Poate în cazul unora este mai dificil să se adapteze la cultura țării adoptive decât să învețe limba. Și mai mult important decât să înțelegi cultura locului (pentru asta ai nevoie probabil de mulți ani) este să fii deschis să o înțelegi. Și să o adopți.

Vrei să te muți într-o altă țară UE? Informează-te corect despre drepturile tale! Sunt multe!

Mulți români se mută acolo unde au rude, prieteni. Și procesul lor de imigrarea este ghidat în mare parte de experiența celor pe care îi cunosc. Uneori acest tip proiect de integrare într-o societate funcționează, alteori nu. De aceea este bine să vă informați din surse autorizate despre drepturile și obligațiile pe care le aveți. Site-uri despre imigrarea într-una din țările Uniunii Europene sunt mai mult decât utile. De asemenea, puteți adresa întrebări personalizate chiar în limba română și veți primi răspuns tot în limba dorită. https://european-union.europa.eu/live-work-study/immigration-eu_ro

Cum să îți vii în ajutor?

Psihoterapie, cursuri de dezvoltare personală de mare ajutor când vă mutați în altă țară. De ce? Pentru că nu este de ajuns pe termen lung să aveți doar bunăvoință și voință ca să vă adaptați. Uneori este nevoie de ghidaj specializat pentru a accesa resurse interioare, idei noi despre capacitățile dumneavoastră. Este ideal să găsiți terapeuți care vorbesc limba maternă. Și, da, cursurile online sunt o opțiune benefică. De asemenea, în țări din Vestul Europei foarte probabil să puteți avea acces gratuit la psihologi care vorbesc limba română în cadrul a diverselor fundații pentru persoane aflate în dificultate sau care abia s-au mutat.

Contactul cu natura, foarte important pentru un psihic bun

Cu siguranță se pot scrie cărți despre sfaturile utile pe această temă. Însă, de ajutor va fi să vă păstrați optimismul, starea interioară bună. Să petreceți timp în natură, să explorați orașul, împrejurimile. Și să cunoașteți cât mai multe persoane pentru a face noi prieteni. Și încercați să nu faceți comparații!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân